Články&Eseje

Provokativně provokativní příspěvek…. Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 3

Vždy když se přihlašuji na tyto stránky, pokládám si otázku nezaspal-li jsem trochu v čase. Server Dračídoupě.cz mě vždy vítá slovy „Vítejte na největším serveru o Dračím Doupěti“. „To tedy musí být něco, když je největší“ říkám si pokaždé a někdy mě napadne kolik lidí tyto stránky vlastně navštěvuje. Ale co je vlastně nejzajímavější: kolik lidí ještě aktivně a pravidelně dračí doupě 1.6 hraje. Vždyť přeci tyto stránky mají hlavně a primárně sloužit jako podpora hráčů a pánů jeskyně. Ale používá je tímto způsobem vůbec ještě někdo? Nebo jsou už zbytečné! Neslouží vlastně jen partě staříků, kteří vzpomínají na své mládí a neustálými bezpředmětnými diskusemi se vzájemně utvrzují že se nic nezměnilo? Že celý fantasy svět žije dračím doupětem a kdo ne tak ten jako by nežil! Někdy se mi zdá, že stránky Dračídoupě.cz připomínají dávnou civilizaci. Zrodila se mladá, krásná a divoká a nespoutaně rostla a nekontrolovatelně se šířila. Pak přišlo několik moudrých a nastolilo řád, pravidla a vedení. Z hromady šrotu se vybíralo jen to co bylo zlaté a to mohlo být předkládáno lidu veškerému. Jenže po čase si lidé hledali jiná místa pro život. Místa více divoká, svobodná a více pohraniční. Místa méně náročná. V tomto třetím stádiu si sice civilizace udržela svoji kvalitu a řád, ale těm starým moudrým už nezbyli ti mladí pracovití a nápadití. A tak civilizace zanikla. V ruinách města zůstalo několik vetchých starců vzpomínajících na zašlou slávu a nesmyslně blábolících cosi o detailech ve verších jejich kánonu. Ta civilizace prošla celým svým životním cyklem a brzy zemře, protože nevytvořila podmínky pro mladé. Nedala jim do rukou opratě a odpovědnost včas. Příliš dbala na pravidlech, bála se změn a nové novátorské nápady a změny odsuzovala.

Tak toto je z mého pohledu dračídoupě.cz dnes. Říkám to bez obalu a myslím že i Vy ve svých srdcích cítíte že čas dávných králů a jejich slávy už minul. Je třeba se buď radikálně změnit nebo postupně zahynout. Cožpak to i vy necítíte? Proč máme proboha patnáct redaktorů a tribuna? Vždyť za poslední měsíc bylo přidáno OSM příspěvků ?!? To by zvládl jeden člověk, zvláště když je většina pisatelů zkušených a serverem protřelých. Proč je průměrný počet přihlášených uživatelů DVA? Proč nefunguje chat a je neustále prázdný? Co putyka a diskuse o nápadech? Opravdu není na co čtenáře nalákat? To jsme tak špatní autoři? Vůbec ne, jen naše téma není aktuální. Přiznejme si to, je to mrtvé téma. I když jej milujeme jako mrtvou milenku, i když neustále dokola prohlížíme fotoalbum už ji nazpět nikdy nepřivoláme. A možná pro to už není ani síly ani vůle. A možná už je to vlastně jedno.

Tak co, povzbudil Vás, vy poslední přeživší kteří to čtete, můj článek? Pokud se mnou nesouhlasíte, bude stačit když pod svůj komentář napíšete: Hraji pravidelně dračí doupě ! Uvidíme kolik se nás sejde. Já mezi ně stále patřím.


V hořkosladkých vzpomínkách
Napsal VEDRO

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

O to víc je důležitější aby tyhle stránky a spoustu jiných fongovali a nenechali Dračí doupě zemřít. HRAJI PRAVIDELNĚ DRAČÍ DOUPĚ. A je to nejzábavnější stolní hra, co jsem kdy hrál. Zatáhl jsem do toho své přátele a taky se jim to líbí. Z těchto stránek jsem dostal spoustu inspirace pro můj svět a postavy a jsem vděčný za to, že stále fungují tak, jak mají. Uvědomuju si, že DrD v naší společnosti hraje málokdo, ale možná je tomu tak dobře.


 Uživatel úrovně 5

Já s tebou souhlasim. Máš pravdu že je to jen pomník zašlé slávy. Mě ale nevadí že je server mrtvej. Chodil bych sem občas klidně i úplně sám. A kdyby přestal existovat úplně bylo by mi to líto. Bylo by mi líto kdyby se z něj stalo něco jinýho. I kdyby to žilo.


 Uživatel úrovně 3

hraji pravidelně dračí doupě:)


 Uživatel úrovně 5

Dobrý den

Když se dívám na to, jak se skoro každý komentář zelená reputací, jsem rád že jsem tento příspěvek napsal. Ta reputace připomíná hořkosladký pláč nás všech nad uběhlým mládím. :-)


 Uživatel úrovně 8

Týjo, 12 let už tu straším? No toto… a teď hraju DrD stejně aktivně jako na začátku - skoro vůbec. Tedy ne že bych nehrál RPG, jen DrD to není. Takže Vedro, počítá se to? :)

Ohledně serveru - je mrtev už dávno. Je to špatné? Nebo překvapivé? Nebo změnitelné? Na vše říkám ne, protože tak to chodí. Dnes hraje jiná generace, fungují jiná média, a je to přirozeným rysem serverů, že žijí a umírají. Pracovní investice vložená do oživení serveru by byla z větší části promarněná, pokud by se k ní nepřidal nějaký nápad na změnu, nějaký tahák.

Nathaka i Unknown mají podle mne svůj díl pravdy, protože nový projekty vyžadují jak nástroje, tak vizi. Dnes je (nejen) na internetu mnoho produktů s vizí a mnoho produktů s dobře zvládnutou technikou - a porazit je mohou jen ty s obojím (a ani těch není málo). Nějak zaujmout dnešní publikum, to je kumšt. Když jsem na netu a přemýšlím zda strávit čas diskuzí zde na serveru nebo si zahrát nějakou flešovku, flešovky kvantitativně vyhrávají.

Nicméně vše co nahože píši nijak nesouvisí s tím, proč sem chodím. To, že je server mrtvý, ještě neříká, že se nedá na jeho mrtvole tancovat. Je tu malá skupina lidí se kterou se dá diskutovat, bavit se, vyměňovat si postřehy - a to mi stačí. Pokud se někdy dokopu svůj projekt dotáhnout na veřejnost, asi stejně budu budovat svůj server, který taky bude nějakou dobu žít a nějakou umírat… aneb z tohodle cyklu se prostě nikdo nevymaní.


 Uživatel úrovně 1

Hezký den
Dračí Doupě jsem hrál poměrně aktivně, když jsem byl mladší a pak z různých důvodů tato aktivita upadla a s tím i moje návštěvnost na serveru. Před nedávnem sem ale dospěl k závěru, že mi tento svět chybí. Že nechci přijímat fantasy pouze pasivně (Filmy, knihy,..) ale rád bych se taky do něčeho zase zapojil.. něco sám zkusil vytvořit, napsat... a v tu chvíli jsme sáhl po tom, co znám a napsal do url řádku prohlížeče několik let nenavštívenou adresu. "A hele" zase sem se objevil ve skvělém prostředí. Dobré a kvalitní články, fajn lidé, dechla na mě atmosféra, která mi chyběla, otevřeli se staré vzpomínky a hned mám náladu rozpracovat kdysi nedodělané články, nebo začít úplně nové...

Ano povšiml jsem si počtu online uživatelů.. teď zrovna v neděli v poledne jsou 3, včera večer to bylo myslím 5. Z mého dřívějšího působení si pamatuju, že se tyhle čísla objevovaly taky.. ano, ve "špičce" se počet uživatelů nevlezl na jednu stránku... teď je taky otázkou, jestli všichni opravdu za to stály.. jestli tam také nebyli uživatelé jako já v té době (raději se nadále zdržím komentářů na mé předchozí působení...) a také, jestli někdy méně není více. Dobrá skupina kvalitních lidí může být podle mě mnohem užitečnější, než přehršená hromada ...

Závěrem bych tedy chtěl využít tohoto komentáře, jako poděkování všem těm, kteří udržují server v chodu, tvoří kvalitní obsah a diskuse. Doufám, že my mé předsevzetí vydrží a zvýším nejenom průměr uživatelů online, ale taky průměr kvalitních lidí online (ale to ať posoudí po čase někdo jiný..)


 Uživatel úrovně 5

Dobrý den

Toto je server DRACI DOUPE a proto bude možná nejlepší, podíváme-li se na jeho historii (vznik, divoký růst, zlatý věk, stagnace, upadek a pozvolný zánik....nic ve zlém) přímo do doupěte zlatého draka. Tedy jinak řečeno otevřete si pro zajímavost odkaz "Soutěž o hlavu zlatého draka". Počet nominovaných příspěvků dle mého názoru nejlépe ilustruje všechn mnou výše popsané životní cykly serveru.

Ale neberte to ode mne jako skuhrání, remcání nebo neuctu. Pouze vás všechny provokativně provokuji :-)

Napsal VEDRO


 Uživatel úrovně 0

Pokúsim sa tak nejak voľne nadviazať na túto rušnú vravu (25 príspevkov, to je vskutku dobrá štatistika pre provokatívne provokatívny príspevok).

V prvom rade by som sa asi chcel pochváliť, že hrám, s pravidelnou nepravidelnosťou. A je prakticky jedno čo, proste mám vzťah k stolným hrám. A hoci mám DrD zafixované ako systém s veľkým počtom dier, hral by som ho rád (aj s mojou averziou ku kockou ovplyvniteľným hrám), keby bolo s kým. Ale pretože nie som z nižšie uvedených miest a v mojom okolí sa parta dračákistov nenachádza, musím sa viac-menej uspokojiť s online hraním, pre ktoré sa DrD podľa mňa až tak nehodí. To už radšej nejaký gamebook (keby mi tak šla na Win7 Crypta). No som asi viac fanúšikom ORP (Open Role Play). Jednak kvôli mojej smole v kockách, jednak kvôli tomu, že tak má hra pre mňa väčšiu atmosféru.

Servšer však aj tak vnímam ako celkom multifunkčný, knižnicu myšlienok, studnicu nápadov (ID: 2428) a oázu inšpirácie (snáď na to meno Nathaka nemá copyright). Hoci hrám iný systém, nerobí mi problém tunajšie veci modifikovať na môj obraz (skoro sa mi chce povedať konvertovať na moju vieru) a s pokojným svedomím ich zapojiť do sveta (hoci je to pre mňa o to ľahšie, že som akosi nikdy neriešil čísla).

Možno je to tým, že som prišiel až po "zlatej ére", ale nikdy mi neprišiel servšer mŕtvy. Možno mi nevedomky vyhovuje to pomalé tempo, no nejak mi nepripadá horší ako v dobách svojej slávy. Aspoň podľa dostupných záznamov. Keď občas zablúdim k tým príspevkom na pár riadkov, komentárom typu "fest dobrý!!! 5* :-)))))" a mätúcim stavom akými sú napr. nuláctvo alebo reputační válka... nu, ktovie prečo mi to vôbec nechýba. Hoci je pravda, že do tých dôb sa datuje aj vyššia životná aktivita Bravínka a jeho prisluhovačov a odporcov... nehovoriac o stole Dámská jízda, kam už sa asi nikdy nepozriem... kvôli tomu by som sem možno chcel prísť skôr... ale neviem, či by tu niekto 8-ročného Agganista ocenil (otázne je, nakoľko by sa kvalita komentárov líšila). No každopádne, hoci ma ono zlaté obdobie minulo, je servšer mojou alma mater. A navyše mám skin Historic, pripadám si ako pravý stredoveký človiečik (pravdepodobne nejaká ilustrácia v románe pre princezné... áno, v nejakom hrdinskom epose... v krčmovej scéne kde hrdina s vypätím všetkých síl dorazil svojho neľútostného soka... pokiaľ sa pozrieme bližšie, možno ma vidieť skrčeného za tretím stolom zľava, pripraveného ospevovať kohokoľvek, kto z boja vyjde víťazne... a prípadne jeho výhru speňažiť spísaním nejakého románu, ktovie...).

Čo je však podstatné, ja som sa sem dostal úplnou náhodou. Nepamätám si to presne, vlastne už len matne tápam v spomienkach, no som si istý, že som v tej dobe nemal ani tušenia o tom, čo to DrD je. A v tom je možno istý problém s návalom dračákuchtivých užívateľov - nevedia o tom*. Nebyť tejto šťastnej náhody, prežil by som zvyšok svojho biedneho života bez tejto vedomosti... no dobre, už vtedy som sa venoval RPG, takže by to až také biedne nebolo.

* Niežeby ich bolo až toľko, ono samotné DrD asi nie je natoľko atraktívne aby vábilo ľudí k niečomu, čo nevyužijú, pokiaľ nemajú vo svojom okolí podobných nadšencov. Pre mňa tú príťažlivosť servšer má, no ja som už predsa len trochu oboznámený s Putykou a ostatnými vnútornými časťami, ktoré sú skryté očiam neregistrovaných. A mám Historic, samozrejme.


 Uživatel úrovně 5

Drahý pane Vedro, lidé hrají. Hrají dost, i když asi méně, než v dobách největšího rozmachu RPG, přeci jen počítač je velký konkurent. Znám mnoho skupin, které si (podobně jako my) hrají sami bez toho, aby o svých počinech museli dávat na vědomost ven. A dokonce se stále v nemalé míře hraje i DrD 1.6 a na něm postavené odvozeniny. Dnes už mi přijde, že to není tolik o doplňcích do stávajících pravidel, ale o tvorbě celých nových systémů (které má skoro každý). A skoro každý, kdo tvrdí, že hraje DrD 1.6 hraje nějakou vlastní modifikaci a když nakoukne do jiné skupiny, je překvapen, že hraje něco úplně jiného.
Kdybych se tu a tam neukázala zde, ani o mojí skupině by se nic nevědělo… prostě parta lidí z nějakého městečka si jednou týdně udělá čas na svou fantazii. A s tím, jak stárnou, přichází zaměstnání, potomci, ubývá času, je chvíle věnovaná fantazii čím dál cennější, hýčkanější. A lidé vyzrávají, brousí se jim vkus, chtějí „to svoje“ a hůře se hledá kompatibilita s lidmi z jiných skupinek zvyklých na jiné „to svoje“, nebo když je štěstí, narazí se na ty mladé, nevybouřené, kteří ovšem mívají vkus docela někde jinde a chtějí si prožít to, co starci prožili již mnohokrát a jsou toho přesyceni, přijde jim to nezajímavé a nudné. (A tak se Andokajn diví, že nechci hrát smlouvání a prostě dám seznam získaných zdrojů s poznámkou „za nejlepší nabídku“). A tak vznikají rozpory, skupinky se bortí…a o to raději jsme za těch pár lidí, se kterými si sedneme. Jak jsem ráda za svou herní skupinu!
Ale kdyby se našel hráč, který by byl ochoten se na příštích 10, 20, 30 let zapojit na skorokaždotýdenní hraní, přivítala bych ho s nadšením :-)

K RPG jsem se dostala až když mi bylo něco přes 20, takže jsem měla jiné potřeby a nároky než 15letí kluci, kteří velmi často byli mladým bušícím srdcem serveru. Kdybych tehdy byla informačně zdatnější, asi rovnou bych hrála jiný systém, tehdy asi nějaký vypravěčský. Po revizích, kompromisech, tříbení toho co od hry chci já a co moji hráči jsem s DrD naprosto spokojená, co mi nevyhovovalo, to jsem si upravila a jde to (chyba psát v jednotném čísle – je to týmová práce!). Malé úpravy jsem tu a tam zveřejnila, dnes už to tak nějak asi dělat nemůžu, protože odklon je značný…a co kdybych to jednou vydala, že :-))) Hlavně mé úpravy jsou srostlé se světem a špatně se od toho osekávají, po osekání vlastně ztrácejí smysl…
Nu a i já přišla až po oné oplakávané „velké slávě servšeru“, zachytila jsem její dozvuk a nechápala jsem, co s tím lidi tolik mají, že to tu „umírá“, když rubriky jsou víceméně funkční, databáze nápadů fantastická, jde se tím týdny hrabat a nasávat nové postřehy, řešení, přístupy…pořád sem i chodí dost lidí, kterým když napíšu, tak mi rádi pomohou s čímkoli. Stačí se nebát :-) Co mě mrzí, že jsme přišli o OHyZDu, byť v tom může být troška nějaké ješitnosti…Ale díla i poslední dobou se tu a tam najdou velmi pěkná, a autoři je píšou nezištně, nepotřebují (snad) nějaké ocenění ve formě soutěže. Jen si říkám, že to je škoda, byl to takový pěkný zlatý hřeb serveru, dával zdání živosti… a že snad zrovna tohle by neměl být až takový problém, když se i externímu programátorovi povedlo hlasování spustit, tak ho zase ukončit a třeba spustit další ročník(y). Nu, asi to problém je, jinak by to bylo :-)

Ano, i mě vyhovuje pomalost serveru. Napíšu po několika dnech hezky v klidu a nehrozí, že moje reakce již bude dávno mimo mísu, protože se téma odklonilo někam úplně jinam. Na RPGfórum jsem tu a tam zavítala…a odradila mě tamní všeobecná antipatie vůči DrD prosazovaná až fanaticky…ale to je možná jen můj přecitlivělý dojem.

Co zde žije je stůl 14 dní na téma…, ID 2479, kam stále chodí poměrně i pár lidí se podělit o své postřehy ze hry. A tímto zvu vás všechny, kteří o něm nevíte, pojďte a zapojte se. Třeba sami přijdete s nějakým tématem u kterého by vás zajímal názor ostatních (což Sniper myslím jedině ocení, takže taková témata směřujte k adminskému stolu nebo jemu do pošty) třeba již takové téma bylo a vy k němu máte co říct, lze jej jistě oživit a nebo napsat k nějakému tematicky podobnému stolu svou odpověď a ke stolu 14 dní dát odkaz kam jste to napsali. Právě je téma „Dovednosti“ – hrajete na ně? Téma do 8.2., ale obvykle protahujeme :-) (pomalý rytmus serveru…)

Ach, Sargolde, lichotíš mi. V jedné věci máš pravdu, hra, tvorba, příběh, to je jeden ze smyslů mého života. Těší mě to, naplňuje. Ale mezi mnou a Sniperem je jeden velký rozdíl. Sniper je Světlý (nebo tak aspoň působí), jeho snahy jsou ven, tvorba systému pro lidi, pro začátečníky, sbírání zkušeností opravdu z širokého okolí, obětování ledasčehos a snaha to zpětně dostat k lidem, popularizovat, zabavit, dávat ze sebe ven, dostávat nové lidi k RPG, zaujmout…. Já jsem Temná, to vše dělám jen pro sebe a svou skupinu a ven se něco dostane jen když mám dobrou náladu. Pořád sice mám takové choutky něco publikovat, ale většinou odumřou dřív, než se k tomu dostanu, protože by časem stráveným pro ostatní utrpěla moje herní skupina, kvalita hry a tak… Publikace je takový bonus, prostě když mám něco, co skupina nakonec nevyužije, tak abych to nedělala zbytečně, dám to sem. Ale říkám si, že svůj svět jednou vydám :-) Podkladů už i sepsaných je dost.

Tož tak…


 Uživatel úrovně 8

Vedro: Nemáš třeba kamarády programátory? :)