Články&Eseje

Skřetí evergreeny Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 10

Hej hejtmane

Hej hejtmane hej
jen nám kořist přej.
Nažerem se, napijem se
pak nám bude hej.

Hej hejtmane hej
Už nám povel dej.
Vypálíme, vypleníme
Hlavou zakejvej.

Hej hejtmane hej
je jich málo prej.
Hurá na ně, sladký maso
dej si s námi, dej.

Hej hejtmane hej
s námi zazpívej.
Skřeti, skřeti to je národ
hej hejtmane hej.


Absolutni přepadení

Jde družina sklepem
nemá strachu víc.
My jim pírka sklepem
nás je totiž víc.

Bez loučí jsou naproti
teď nevidí nic.
Vyběhnem jim naproti
nezbude z nich nic.

To jsme jim to nandali
jsou z nich mastný fleky.
Na talíř jsme nandali
hrdinský šunko-fleky.


Skřetí nábor

Běží skřítě k táboru
Nese lejstro k náboru.

Máma za ním pospíchá
že mu uši propíchá.

Běž skřeťáku běž za ní
Zabraň tomu píchání.

Skřítě se jim schovalo
ještě se jim vysmálo.

V táboře ho chválili
kořalkou ho nalili.

Hejtman nábor povolil
piersing se pak zahojil.

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

V pevně vymezeném teritoriu (nynější verze serveru) vzniká ponorková nemoc, lidi začnou být "zuřiví", útočit na sebe a reputačně hodnotí i věci, které hodnotit nemají => jsem tedy všemi deseti pro jakoukoliv snahu obrodit server a všemi pěti na mé pravé ruce, abysme si přestali masírovat... ega.

"Možná bude tedy lepší opustit naše samčí uvažování, atavismy a pokusit se věnovat původnímu tématu, které zde běží kdesi na pozadí. A možná uvědomění si absurdity našeho zakódovaného chování v tomto virtuálním světě nám může pomoci s obrozením servšeru." - jednoznačně


 Uživatel úrovně 8

Poznámka:

De facto se ztotožňuji s Darianem, s nímž jsme mnohé chvíle nad kamerou skypu při poezii strávili. A zároveň s ním zastávám názor, že i diskuse je důležitá, proto i já tady práskám reputačním bičem nad každým příspěvkem, který přináší zpětnou vazbu autorovi, případně se snaží konstruktivně pohlížet na vývoj hodnocení v ČaE, diskusí atp. Pravda - úvodní redaktorův příspěvek nehodnotím, považoval jsem vždy tento úvodní příspěvek za určitou povinnost redaktora vůči autorovi a redaktoři tak mají smůlu...

Zpětnou vazbu autorovi poskytuje jak Morter, tak i zerafel, oba hodnotí a zároveň zdůvodňují, své hodnocení, takže autor si může udělat obrázek o tom, proč je jeho dílo tak či onak přijímáno. A to by mělo být smyslem hodnocení a kritiky.

Odbočka na safari...
K vývoji psaní nováčků lze poznamenat, že mnohé vystihl Nathaka, třebaže problém není tak jednoduchý. Současný nováček povětšinou nemá zájem na sobě pracovat, odkojen knihou tváří jde poplkat, proklikat, frčet dál. A ten, kdo by snad takovou snahu měl, narazí na místní samce a je následně v diskusích zdusán silovou/útočnou argumentací. Lekne se a odejde. Proto se, prosím, pokusme k dílkům přistupovat spíše věcně, bez ostrého vymezování vůči dílu, vůči diskusním příspěvkům, vůči uživatelům. Pak budeme poskytovat více autorům, než svému teritoriu.

Otázka však zní: Co chceme - více mladých, nebo pevně vymezené teritorium?
Odpověď není jednoduchá zejména v tomto přenosu. V divokém zvířecím světě bychom měli jasno, vymezit si teritorium, podmanit si samice, vyrobit si další samice... V tomto virtuálním prostředí, kde si samice nevyrobíme a jsme závislí na tom, co nám do teritoria přijde, je jasné, že příliv samic bude spojen pouze s přílivem nových samců - ano, do našeho teritoria.....

Absurdní příměr, že? Možná bude tedy lepší opustit naše samčí uvažování, atavismy a pokusit se věnovat původnímu tématu, které zde běží kdesi na pozadí. A možná uvědomění si absurdity našeho zakódovaného chování v tomto virtuálním světě nám může pomoci s obrozením servšeru.


 Uživatel úrovně 8

Absolútny rým, nie verš, toto rozhodne nie je absolútny verš. Pokusom o aforizmus by som zhodnotil svoje prvé pocity po prečítaní básní a diskusie.

V básňach mi prekážajú chýbajúce čiarky. A nie je to moja pravopisná posadnutosť, nie je to autorský zámer, lebo nejaké tam sú, a tak celý text pôsobí dojmom lárom fárom.

Stotožňujem sa s Morterom a nebudem prepisovať, čo napísal on. Akurát ma trocha mrzí, že jeho argumentácia sa napokon musela spoľahnúť na školský grif, a síce rozdeľovanie na obsah a formu. Samozrejme, potom konštatovanie "Mimo jiné jsem se zabýval v první řadě i obsahem, v němž jsem shledal jen plytkost a klišoidnost, proto především nízké hodnocení" môže na niekoho pôsobiť, ako pôsobilo. Ale sťahovaním reputácie by som nesúhlas v tomto prípade fakt nedeklaroval.

Každý text sa tvorí pre nejakú príležitosť, je napísaný nejakým štýlom, a práve v jeho štýle sa odzrkadľuje autorský zámer a autorovo pochopenie situácie. Vedro pochopil našu "literárnu" situáciu, ako pochopil, a napísal text, ktorý je "zcela bez ambici a snahy otocit svet". Napriek tomu sa ním snaží niektorým z nás otvoriť oči.

Podľa mňa však taký kŕčovitý text však "úlohy", ktoré mu boli predpísané, nenapĺňa. Áno, naozaj za tým netreba hľadať viac než škretiu odrhovačku. Ja ešte dodám, že tá odrhovačka vo svetle textov, ktoré tu už boli, fakt pôsobí podpriemerne, prvoplánovo a neumelo. Protiargument, že autorom bude najskôr nejaký škret neberiem, a to preto, že je to argument za štylizáciu, teda argument za argumentáciu. To je ako povedať: "Pracuje ako učiteľka, tak práve učí". Čo iné by škretie básne malo byť, ak nie škretie básne? Napísať text tak, akoby ho napísal škret, je ďalšia z úloh takéhoto textu. Nemáme potom právo očakávať kreatívne, zaujímavé splnenie úlohy? Ak nie, tak potom sa pýtam, ako to je s básničkami pre deti - podľa tejto logiky, nemali by aj tie byť prvoplánové a zjednodušené? - No nie sú. Vezmite si Gaimanove básne pre deti, Jirousove básne pre dcéry, vezmite si len obyčajné detské riekanky. Nie sú násilne jednoduché, pretože by mali zaimponovať dieťaťu.

V mojich očiach tento príspevok nie je hodená rukavica. A ani výkrik bez ozveny. Znie mi to skôr ako interný vtip. Prosím, neurazte sa, ale udelil som reputáciu každému z Vás, kto vôbec diskutoval - tá diskusia sa mi totiž zdá potrebná.

Vedro, písaval si lepšie riekanky, mali niečo do seba. Toto je trocha mimo misu. Ale som rád, že ešte píšeš, naozaj. Prosím, nevykladaj si moje slová zle, naozaj som sa Ťa nechcel nijako dotknúť.


 Uživatel úrovně 8

Máš to celý pokroucený, Vedro. Kdykoliv se tu nááááhodou objeví nováček a napíše nějaké dílo, a ano, obvykle to bývá slátanina, tak se všichni můžou jen přetrhnout, aby se ho náhodou nedotkli. Všichni se jen předhání v tom, kdo mu namaže kolem huby víc medu a kdo bude "konstruktivnější, hodnější, motivujícnější a prostě všeobecně úžasnější". Nic naplat, nováčci často znovu nenapíšou ani tak.

Kritikou to ale není. To je prostě tím, že zastaral jak celý web, tak samo Dračí doupě. Takže si přestaňte namlouvat, že je to tím, že jsme moc velcí šťouralové.

Doupě je mrtvé, jak systémově, tak serverově, ale to neznamená, že když někdo napíše něco špatně, tak mu to nemáme zkritizovat, zhodnotit, poradit, jak to zlepšit, zkrátka dělat to, co tady umíme nejlíp.

Jestli se mi tady něco líbilo a dodneška líbí, tak to, že tu člověk na všechno dostane rozumnou odezvu. Neničte to poslední, co tady má smysl, nesnižujte diskuzi u děl k tomu, že se budeme jen poplácávat po rameni a bát se, aby se někdo neurazil.


 Uživatel úrovně 5

Dobrý den

Ta diskuse je uplny stret Rudych hvezd. Panove zacina to tady smrdet komunismem. Trochu to ale ilustruje to kam jsme se dostali a take to co jsem psal v diskusi nize.

Dracidoupe.cz je bezesporu nejvetsi server o DRD v cechach, ale nejen ze zdegeneroval, ale fakticky uz umrel. Jen se podivejte na prihlasene uzivatele behem dne. Dva, nebo tri, odpoledne nejvice deset. A vsechno to jsou privilegovane hvezdy, ktere sem chodi z nostalgie. Novacky uz sem nic netahne a stari pardalove se tohoto sveho konicku s lety pomalu vzdavaji kdyz zacnou mit rodiny a deti.

A proc novackove nepisou? No protoze jsou to podle vas spatni spisovatele. A oni opravdu jsou, kazdy kdo zacina má hlavně nápad ale chybí mu zkušenosti a cit pro zpracování, to je přirozené. Bohužel, když takový nadšenec zveřejní své první dílo, snese se na něj vlna kritiky, která je mnohonásobně větší nežli jeho dílo, a to od lidí jejichž názoru si (podle barvy hvězdičky) zákonitě váží.

TAKOVÝ NOVÁČEK UŽ NENAPÍŠE ANI ŘÁDKU

A tak tady zůstávají zahnilé hvězdy se svými dokonale vypracovanými příspěvky na které sedá prach. Nelíbí se vám to? No, ale je to pravda.
___________________

Já nejsem už žádný nováček a je více než potřebné moje články kritizovat nemilosrdně, ale kde jsou sakra názory žlutých hvězdiček???

A co se s tím dá dělat? Míň kecat a víc psát. Také systém rádců je dobrý. Nejlépe by bylo kdyby si každý svoji hvězdu musel odpracovávat neustálým rádcováním a pomocí nováčkům. A k té mojí skřetí smažce? Ale prosím vás, tak už se přestaňte mračit a zazpívejte si to se mnou, není to zas tak zlý... ;-)


 Uživatel úrovně 5

Rada pro autory: Napište jakýkoliv škvár, ale nezapomeňte připsat, že je ze skřetí dílny. Získáte tím všeobecnou vymluvitelnost na jakoukoliv kritiku.(?) Mně se to prostě nelíbí a komu se to nelíbí, ať mi hnus plíživý políbí, mám na to právo.


 Uživatel úrovně 5

"Mimo jiné jsem se zabýval v první řadě i obsahem, v němž jsem shledal jen plytkost a klišoidnost, proto především nízké hodnocení."

- Skřetí píseň má totiž být originální, nápaditá a dokonalá, že jo. Jinak to prostě nejde.

(zbytek OT diskuze pošta)


 Uživatel úrovně 5

Takže aby bylo jasno, nedal jsem příspěvku tak nízké hodnocení kvůli nepravidelnosti stop, to je "blbost". Pokud je to píseň a jak říkáš skočná, promiň, že se zabývám rytmem. Mimo jiné jsem se zabýval v první řadě i obsahem, v němž jsem shledal jen plytkost a klišoidnost, proto především nízké hodnocení.

Vedro: Chápu, že zde asi už delší čas u jisté skupiny uživatelů panuje jakési znechucení nad standardem a zvykem délky a popisnosti příspěvků, které třeba ani už nemáš chuť číst. Ani se tomu moc nedivím. Bojovat proti tomu jak ty říkáš "odpadem" /odpad to podle mě zas není/ mi přijde trochu kontraproduktivní. Pořád se dá vytvořit krátký, jednoduchý, ale zároveň originální a kvalitní příspěvek.



Tobě jsem dal zerafele zápornou reputaci, protože jako rudý uživatel a bývalý redaktor, by jsi měl respektovat a tolerovat názor a pohled ostatních uživatelů. Že je podle Tebe báseň lepší než si myslím - můžeš vyjádřit v diskusi, ale proč mi za to dávat zápornou reputaci netuším. Vyjadřuješ tím spíš svou sebestřednost a přesvědčení typu: můj názor je lepší. Kdybych měl za každou větu, s kterou se neztotožním, udělovat červenou, tak už dávno tu možnost udělování nemám.


 Uživatel úrovně 5

Já dílo chápu jako nadmíru využitelnou záležitost přímo ve hře - takových děl si cením nejvíce. Pochybuju, že by se skřeti při skládání těchhle písní zabývali "blbostmi" jako "pravidelnost prvních dvou trochejských stop"... pro navození správné (skřetí) atmosféry to stačí nadmíru - více takových písní. První píseň si dovedu představit, že bych snad i zpíval při hře - hezky skočná :-)

Jenom díky (opravdu) špatné poslední písni hodnotím za 4*.


 Uživatel úrovně 5

Dobry den
Vsechny tri rikanky jsem napsal behem ctvrt hodiny a z toho alespon deset minut padlo na tu nejjdnoduzsi: Absolutni. V podstate se da rici, ze se jedna o tovarni basnicky odpad nad kterym by si nemel ani nejzoufalejsi DRD zavislak umazat oci. Take by to mohl byt priklad toho jak nema prispevek vypadat myslim tim snaha, venovany cas invence a prinos.

A presto se prave v tom skryva duvod proc jsem to napsal. Posledni dobou zacinam mit pri hrani Dracaku ale i pri cteni prispevku tady pocit jakesy degenerace. Při hře na vysokych i nizkych urovnich potkáváme komplikované postavy, resi se komplikovana pravidla se stovkou dodatku a vyjimek. Zde v prispevcich je to pak stejne, vse je takove moc vypiplane a nasledovne ve hre zaprasene prachem....nepouzivani.

Takze za trest jsem na vas poslal toto skreti moralni bahno zcela bez ambici a snahy otocit svet. Doufam ze to nekdo da do vasi hry jako takove dokresleni treba skreti hostiny.

_____

Po smrti kazde sve postavy jsem mel nasledujici pocity:

- odmitl jsem uverit ze se to stalo
- oddechl jsem si ze uz to mam za sebou
- zacal jsem se tesit na hru na jednoduche urovni

No a prave ty jednoduche zacatky kdy valecnik sejme skreta stolickou mi uz dlouho chybi. Ta potreba po jednoduchosti se projevila v mém náhlém nápadu, tak teď trpte.
:-)