Články&Eseje

Agenturní zprávy 005 Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 2

Cony

CravataCon 2008

7. - 9. 3. 2008 se v DDM Fokus v Novém Jičíně uskuteční CravataCon. Program bude pestrou směsicí sci-fi, fantasy, anime, mystiky a věcí s tím více či méně spojených. Pořadatelé mimo jiné slibují i hraní Dračího doupěte, případně dokonce turnaj. Bližší informace získáte zde.

SlavCon

18. 4. – 20. 4. 2008 se v Bratislavě v SPŠD, Kvačalova ulice, uskuteční 3. ročník SlavConu. Veškeré informace naleznete zde.

-poe-

RPG scéna

Blíží se nová česká RPG hra

Erric, autor Bestiáře pro DrD+, oznámil společně s Bajem vývoj nového RPG Střepy snů. Ukázky pravidel zatím nejsou k dispozici, ví se však, že hra má být velmi ovlivněna Indies a moderními přístupy k RPG vůbec. Prozatím je k dispozici report z prvního playtestu.

Vyšel sedmý díl Dračí studny

V sedmém díle audio občasníku (který vyšel po dlouhé letargii) si můžete poslechnout rozhovor s Karlem Černínem, autorem Tarie.

RPG.sk vyhlašuje soutěž o RPG šéfkuchaře

Jedná se o krátkodobou soutěž o nejlepší RPG vytvořené v limitu pouhých dvou týdnů, inspirovanou soutěží Game Chef. Autoři her musí zapracovat tři z pěti zveřejněných ingrediencí a vytvořit krátkou, leč hratelnou hru. Všichní místní tvůrci, máte šanci :)

Legendy Armandie se štepí na dva projekty

Skaven se rozhodl rozdělit Legendy Armandie na část systémovou a settingovou. Systém dostal název Siluety a je zdarma ke stažení na stránkách projektu, svět Armandie na své přepracované zveřejnění ještě čeká.

Poison'D je v češtině

Hra (pro dospělé) o pirátech (těch krutých, podlých a skutečných, ne těch z filmů) Poison'D byla Markusem přeložena do češtiny. Překlad je k dispozici na stránkách RPG fóra.

Vyšlo Dark Heresy

Na motivy Warhammer: 40 000 vyšlo RPG Dark Heresy. Byl o něj ovšem velmi vysoký zájem, a proto bylo v den uvedení na trh vyprodáno. Přes tento úspěch několik dní poté Black Industries oznámily, že na září chystané Dark Heresy: Disciples of the Dark Gods budou jejich posledním produktem - z obchodních důvodů. Novely se prodávají lépe...

-zap-

Literární soutěže

O lahvičku miruvoru

Společenstvo J. R. R. Tolkiena vyhlašuje 9. ročník soutěže O lahvičku miruvoru. Podmínky účasti v soutěži:
- do soutěže se přijímají příspěvky v kategoriích: próza, poesie, kresba, hudba a artefakt,
- veškerá slovesná díla musí být v českém jazyce
Uzávěrka sotěže je 28. února 2008. Bližší informace najdete např. na Neviditelném psu .

Vidoucí 2008

Časopis Pevnost & SFK Palantír Pardubice vyhlašují literární soutěž VIDOUCÍ 2008. Musí se jednat o původní nepublikovanou povídku, která nebyla po dobu trvání soutěže poslána do jiné soutěže, v českém nebo slovenském jazyce v rozsahu 1800 až 45000 znaků. Hlavní část hlasování probíhá na internetu a může se jí zúčastnit téměř kdokoliv. Hodnocení se dělí na dvě části: „odbornou“, kde porotu budou tvořit redaktoři Pevnosti, členové klubů Palantír a pozvaní externí porotci; a „veřejnou“. Hlasování do obou kategorií budou tajná a konečné výsledky budou zveřejněny na slavnostním večeru na Sconu 2009 v Praze. Soutěžní příspěvky můžete posílat do půlnoci 30. 4. 2008, kdy je uzávěrka soutěže, výhradně na e-mailovou adresu vidouci@centrum.cz. Více informací zde .

Soutěž pro čtenáře a recenzenty

Na webu Fantasya byly vyhlášeny dvě celoroční soutěže: Lige přispěvatelů a Škola recenzentů. Liga přispěvatelů by měla přinést co nejvíc čtenářských reakcí na jednotlivé knihy, Škola recenzentů by zase ráda vychovala další generaci těch, kteří budou ochotní na knihy nazírat i kritickým okem, nejen tím fanouškovským.

-poe-

Ocenění

Vítězové soutěže O loutnu barda Marigolda 2008

Kategorie:
OPEN kategorie: Zuzana Vytisková: Každý má svůj vlastní život
Horor: Marek Pospíšil: Jazyk ohně
Sci-fi: Martin Lochman: Práce za všechny prachy
Pohádka: Julie Melicharová: Konec pohádky
Fantasy: Martin Hájek: Hledám smečku

-poe-

Literatura

Zemřela Carola Biedermannová

V sobotu 2. února 2008 zemřela ve věku 60 let česká spisovatelka, doktorka práv a feministka Carola Biedermannová. Ve fantastice byla aktivní především v 90. letech, vydala např. román Ti, kteří létají (Laser/Arrakis 1992), který autorka označila jako steampunkové dílo. Mimo jiné také spolupracovala s časopisem Nemesis.

Odkaz dračích jezdců – 3. díl

Christopher Paolini dokončuje třetí díl cyklu Odkaz Dračích jezdců, jehož originální i český název by měl být Brisingr. Originál vyjde 20. září 2008, český překlad v nakladatelství Fragment by se měl objevit také na podzim.

Indigový drak

Nakladatelství Fragment vydá v březnu první díl fantasy série Jamese Owena Indigový drak. Mělo by jít o zajímavý projekt, kde autor kombinuje útržky starých mýtů s moderní fantasy a pokouší se tak vytvořit mýty nové. Kniha měla ve světě velký úspěch, proto v lednu letošního roku bylo vydáno její pokračování The Search for the Red Dragon.

John Francis Kovář na webu

Milovníky světa autorů Jiřího W. Procházky a Miroslava Žambocha jistě potěší, že fandové založili stránky , kde bude možno najít veškeré materiály (recenze, rozhovory, články…) týkající se této české populární série.

Pratchettovské diáře

Nakladatelství Talpress vydá výběr toho nejlepšího z pratchettovských diářů vycházejících od roku 1998. Jde o exkluzivní, jediné souborné vydání na světě a vázaná kniha na 272 stranách přinese spoustu česky nevydaných textů i obrázků.

-poe-

Nové knihy

I hvězdy planou

Poul Anderson, vydal Banshies 2008, překlad Josef Studený, 528 stran, 289,- Kč
Druhý díl ze série Hvězdná sklizeň. Opět jde o hard science fiction, sledující osudy lidí hledající život ve vesmíru. Objevuje se zde téma vševědoucích umělých inteligencí, překonávajících lidi ve všech ohledech - a pokud existují takové stroje, proč by vlastně mělo být lidí třeba? Narazíte i na další obvyklé propriety - dlouhé kosmické lety, šlechtění "nových lidí", snaho kolonií o osvobození a podobně. Román dokonce získal cenu Prométheus, kterou udělují američtí libertariáni, pokud je vám tento způsob myšlení blízký, určitě v knize najdete zalíbení.

Dům mrtvých

Steve Erikson, vydal Talpress 2008, překlad Dana Krejčová, 720 stran, 399,- Kč
Talpress už podruhé vydává sérii Malazská kniha padlých, tohle je její druhá část. Jde o epickou fantasy, vyprávění o rozsáhlém povstání v arabsky laděném světě. Spořádané prostředí se mění v bojiště, náboženský fanatismus rozvrací starou říši. Krajem táhnou uprchlíci, proroci pohání vojáky k dalším bojům a hrdinové se snaží spíš přežít, než zachránit svět. Vlastně tu nenajdete ani klasické dobro a zlo, jedni bojují s druhými a jde jen o to, kdo zůstane naživu a kdo padne. Vydání v roce 2003 bylo přijato velmi dobře, pokud jste sérii minuli a máte rádi epickou a akční fantasy, je tu druhá příležitost.

Gene

Stel Pavlou, vydal Triton 2008, překlad Jana Rečková, 440 stran, 329,- Kč
Lehce hororový román o nesmrtelnosti, dosažené pomocí genetické paměti. Dva hlavní hrdinové - mladík a policista - hned na začátku zjišťují, že se nenávidí a musejí toho druhého zabít. Proč je otázka, která je v knize postupně odhalována. Kořeny jejich boje jsou pod hradbami Tróje, v dávné minulosti lidstva. Anglosaská kritika označila knihu za výbornou směs vědy, mytologie a magie, v žebříčku Daily Mirror se dostala mezi deset nejlepších knih roku 2005 - nezbývá než doufat, že i čeká verze bude stát za přečtení.

Stryga

Vlado Ríša, vydal Klub Julese Vernea 2008, 300 stran, 229,- Kč
Fantasy román zasazený do typicky slovanského prostředí je spíš výjimkou, takže Striga by mohla být skutečně zajímavá. Vlado Ríša zde popisuje osudy rytíře Bruna Zweigsteho, putujícího po Čechách, Polsku a Rusku. Namísto obvyklých elfů a trollů se zde ale setkáme s vílami a strygami, temné kněze nahradí žreci a místo vznešených měst králů s podivnými jmény tu máme Prahu. Jde už o druhou sérii příběhů, v roce 2006 vyšlo několik povídek v knize Putování za jantarovým drakem - a tehdy spadly do stejné škatulky jako Mark Stone a jemu podobní - čistě konzumní záležitost bez hlubší myšlenky. Jako odpočinková četba to ale nebylo špatné, Stryga se snad ponese nejméně ve stejně příjemném duchu.

Království klecí

Saroh Zettel, vydal Triton 2008, překlad Ondřej Marek, 496 stran, 349,- Kč
Ekologicky laděná sci-fi z planety Pandora, poslední z lidských kolonií na níž existuje příroda. Ostatní světy zasáhla neznámá nemoc a Pandora je jediným zachovaným světem. I zde se ale začíná ekosystém hroutit a lidé se ho snaží zoufale udržet při životě. Ostatní světy dávají Pandoře ultimatum - do deseti let obnoví ztracenou rovnováhu nebo bude jejich svět zničen. Vážné téma trochu kazí takřka dětští hrdinové a uspěchaný konec, jinak ale jde o zajímavé sci-fi.

Conan a krvavé slzy

Christopher Blanc, vydal Deus 2008, překlad Břetislav Čenda, 240 stran, 219,- Kč
Další díl nekonečné řady o dobrodružstvích Cimmerského barbara. Nepřináší nic nového (což je dobře, od těchhle knih se to nečeká), Conan se magickým zásahem dostane do města Khorosun, kde začne jeho boj proti temnému mágovi. Conan se se skupinkou pomocníku probojuje chrámy i bažinami, aby nakonec stanul v souboji se samotným mágem. Nic převratného, ale Blanc už pár Conanů napsal a má v tom rozhodně dobrou praxi. Akční čtení, exotické prostředí a neporazitelný barbar - všechno, co se dá od Conana chtít.

Warhammer - Smrtící náklad

Dan Abnett, vydal Polaris 2008, překlad Leona Malčíková, 256 stran, 229,- Kč
Svět Warhammeru nabízí rozmanitá prostředí, tentokrát se na řadu dostaly plachetní lodě, divoké přístavy, piráti a vůbec veselé věci kolem námořnictva. Kapitán Silvaro a jeho loď musí překonat piráty, kletby, mořské obludy, bouře a podobné propriety, aby se mohl postavit Řeznické lodi, kvůli které se na moře odváží vyplout už jen málokdo. Ani tady nejde o nijak vážné čtení, ale pirátské prostředí je teď v módě a Abnett ho popisuje celkem věrně a hlavně čtivě.

Harry Potter a relikvie smrti

J. K. Rowling, vydal Albatros 2008, překlad Leonard Medek, 632 stran, 549,- Kč
Poslední díl Potterových příběhů ani nemám cenu moc představovat, jeho příznivci už ho stejně dávno koupili. Na internetu už nějakou dobu koluje neoficiální překlad i všemožné komentáře a výklady děje, takže bych nic nového stejně nenapsal.

Třpyt mečů, záblesky laserů

editor Michal Bronec, vydaly Straky na vrbě 2008, 488 stran, 245,- Kč
Antologie českých fantastických povídek, bez nějakého konkrétního záměru. Prostě představuje všechno, co v současné české fantastice existuje. Najdete tu široký výběr, od klasické fantasy až po hard sci-fi. Mezi autory je třeba Jiří Pavlovský, Edita Dufková nebo Robert Fabian i několik (zatím) neznámých jmen

Stíny věží

editor Václav Fořtík, Lucie Lukačovičová, Ondřej Morava, vydal Triton 2008, 168 stran, 209,- Kč
Další sbírka povídek, tentokrát jde o poslední ročník soutěže O loutnu barda Marigolda. Záběr je i tady široký - od fantasy přes pohádku až ke sci-fi a hororu. Jde o povídky nových autorů, takže nečekejte úplně dokonalý styl, ale zase máte možnost odhadovat, kdo z nich zazáří na literární scéně za několik let. Účastníci Pragoconu mohli knihu najít ve svých materiálech, ostatní se mohou podívat po knihkupectvích.

Lux Perpetua

Andrzej Sapkowski, vydal Leonardo 2008, překlad Stanislav Komárek, 476 stran, 319,- Kč
Poslední díl husitské trilogie její příznivce určitě nezklame. Pokračuje pár týdnů po konci Božích bojovníků - v roce 1429. Reynevan už ani zdaleka nepřipomíná naivního mladíka z počátku série, stává se zkušeným husitským agentem a snaží se prokličkovat mezi znesvářenými stranami ve válkou zmítané Evropě. V Polsku se snaží připravit novou kruciátu proti Čechám, ve Francouzském Domrémy se objevuje děvečka, která chce vyhnat Angličany zpět na ostrovy, papežský stolec po schizmatu stále není tak stabilní jak by měl být a vůbec to ve světě žije. A Reynevan ve všem tom chaosu pokračuje v hledání své milé, doprovázen padlým knězem Šarlejem a astrální bytostí v těle prostoduchého Samsona Medáka. I přes fantasy ladění románu se autor pořád drží reálií, s magií to nepřehání a znalci dějin jistě ocení mnohé odkazy na různé zajímavé události. A pokud jste utrpěli klasické vzdělání, určitě vás potěší i množství latinských textů - modliteb, průpovídek a dalších věcí.

-kiv-

Časopisy, e-ziny

Vyšlo šesté číslo časopisu Drakkar

Šesté číslo internetového dvouměsíčníku je k dispozici na stránkách projektu. Dojde na další reportáž z GameConu, mangu v RPG a představení Usagi Yojimbo Role-Playing Game.

-zap-

Film

Vlkodlak

Studio Universal má v plánu natočit hororový film plný triků The Wolf Man. Natáčet se bude převážně v Pinewoodských studiích v hrabství Buckinghamshire. Režisérem bude Joe Johnston (Jumanji, Jurský park 3 a 4, Ohnivý oceán). Hlavní roli vlkodlaka si zahraje Benicio Del Toro, jeho otce Anthony Hopkins a hlavní ženskou postavu Emily Blunt. Premiéra je plánována na začátek roku 2009.

-poe-

PC hry

Baldur's Gate 3

Časopisem PC Gamer proběhla zpráva, že Baldur's Gate 3 je ve vývoji. Trojku ale už nebude mít na starosti Bioware, ale společnost, která má v krédu posouvání technologických hranic. Co je tím myšleno, je poněkud nejasné.

-poe-

Agentura doporučuje

Fantasy obchod

Obchůdek je zaměřen na výrobky historického a pseudohistorického rázu - repliky zbraní, kostýmů a předmětu denního užití. Soustředí se na sortiment určený hráčům her v přírodě s fantasy tématikou - larpů a dřeváren. V nabídce naleznete rovněž hry stolní a společenské a předměty a oděvy klasické, avšak s fantasy tématikou.

-poe-

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Lord Alfik: Proboha jen to ne. Ne každý to totiž chce a takové chování potom nejde zrušit...zatímco pokud tam ten target blank není a do nové lišty to chceš, je snadná pomoc (klik prostředním tlačítkem pro tab, ctrl+klik pro tab, shift+klik pro nové okno).


 Uživatel úrovně 0

Chicht... to se nám ale rozjela diskuze. Ano, chápu i váš pohled na věc. Chápu oblast, kterou by chtěla agentura vyplnit a pozoruji stále větší a větší schopnost tento cíl naplnit.

Nicméně, jak už jsem řekla, přijde mi, že po pěti minutách googlení seženu o věci mnohem víc info... no, to možná trochu přeháním, ale jen velice malá část informací je pro mě zajímavá. Hodně se tu rozpracovávají knihy... i když jsem knihomol kovaný knihovnictvím, upoutávky na knihy mě nezajímají... vybírám si dle jiných měřítek. Ale přesto tuto oblast oceňuji asi nejvíc, protože je nejvíce rozpracovaná. V Agentuře je někdo, kdo se o knihy zajímá, což je dobře.

Nevím, na žádný sever čistě o Conech jsem nenarazila, takže to nemohu posoudit.

Shelagh: Přiznám se, že žádné výzvy jsem si nevšimla. Věřím, že tam je, ale první zprávy jsem jenom přelétla pohledem a víc se o to nezajímala. Já osobě ani nevím, co je ta redakce zač, takže nevím, jak bych se mohla zapojit. Nicméně, pokud by redakce chtěla moji maličkost využít, nebudu proti. (To by bylo docela krutý, kritizovat, ale nechtít se nechat kritizovat:-))

Děkuji za reakce:-)


 Uživatel úrovně 5

Kikira: Marsia to vyjádřila přesně. A ještě jednu poznámku - nic Ti nebrání zapojit se do agenturní práce - přicházet s těmi čerstvými a chybějícími informacemi, po kterých voláš. Toto Agentura avizovala již v prvním čísle - po informovaných agentech je stále hlad...


 Uživatel úrovně 0

Poprosil bych o to, aby se příště odkazy otevíraly v novém okně/liště; tedy přidání do tagu target="_blank" třeba takto <A HREF="http://www.dracidoupe.cz" target="_blank">Dr acidoupe.cz</a>


 Uživatel úrovně 3

Kikira: Pokud se někdo zajímá o hry (či cokoliv jiného) a chce znát všechny novinky, určitě ví také, kde ty novinky najít. (Na druhou stranu, jsou i stránky (či jiné zdroje), kde najdeš kompletní seznam conů). Pro všechny ty informace zde bys našla jiné zdroje na internetu, které přináší mnohem více informací - ale budeš mít hromadu informací, kterou se budeš muset nějaký ten čásek prokousávat. Pokud ovšem chceš mít trochu přehled, co se děje, stručně, bez zbytečností, myslím, že toto je dostačující, dobře se to čte a nezabere ti to hodiny času.


 Uživatel úrovně 0

Já si naopak myslím, že je vše v pořádku.

Je to zpracované do přijatelné podoby a obsahuje to mnoho vítaných informací. Člověk nemůže napsat úplně vše, podle našeho gusta.
Jsou tu novinky vztahující se na vše důležité ze světa fantasy a to by mohlo stačit.


 Uživatel úrovně 0

Musím pochválit Agenturu...zlepšuje se:-) První zprávy mi přišly jako seznam jakýchci jmen, která nic moc neřeknou a která nechávají všechnu práci se zjišťováním podrobností na čtenáři. Myslím, že ej to tím, že se to celé pomalu rozjíždí... najde se tu víc různých informací, i když stále je to pro mě takové nemastné neslané.

Problém je v otm, že všechny nové informace člověk zajímající se o něco (třeba o film) ví už mnohem dříve, než se dostanou sem. Stále mi připadá, že by třeba u her stačil odkaz na nějakou specializovanou internetovou stránku s novinkami a člověk by se dověděl mnohem více, než má možnost dovědět se zde. Problém je hlavně u filmů a her, které jsou tak žádaným zbožím, že existuje nepočítaně stránek o nich...

Co považuji za dobré, jsou zprávy o Conech. Pro ty neexistuje žádný jednotný portál, takže je to fajn. Jen zase zůstává problém s tím, že ne všechno se redakce dozví a dá zrpávu.

Možná by nebylo špatný informovat i o LARPech, hrách na živo... kroužcích, které s touto tématikou vznikají a podobně. Problém je ale stále tentýž, jak se o tom má redakce dozvědět. nepřijde mi, že by byla složena z lidí, kteří se v problému pohybují jako ryby ve vodě...

Suma sumárum... lepšíte se, ale zatím to pořád není ono.


 Uživatel úrovně 0

Bude to možná tím, že nynější díl je mnohem obsáhlejší (nebo mi to tak alespoň připadá). Mne potěšila především informace ohledně Pratchettovského deníku a filmu Vlkodlak.
Avšak i Odkaz dračích jezdců a Indigový zdrak mě zajímají.


 Uživatel úrovně 1

Poprvé hodnotím, protože tenhle díl se vám povedl, agenturo. Jen tak dál.