Alchymista

Pokročilá extrakce Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 4

Pro přečtení příspěvku klikněte ZDE.

Diskuze

 Uživatel úrovně 3

Zvláštní že jsem tento příspěvek nezachytil.
Fantasy rasy mají nepatrné množstvé magenergie z důvodu jejich zvl. schopností (např. Krollí ultrasluch). Pokud to není nic neobvyklého, pak by tyto schopnosti mohli mít i lidé.... (což mohou např. díky veverce, tedy i u lidí by pak byla matrice)

Golem není čistá energie, spíše bycho ho přiblížil k nemrtvému. Jedná se o neživé tělo do kterého se vloží magie a tím i fistá forma života. Vidím to spíše jako "něco mezi" ale to bych viděl i u mnoha různých tvorů. Konečné slovo má PJ...


 Uživatel úrovně 0

Měl bych dotaz - proč je oživlý golem řazen jako nemrtvý/etherál? neměl by být pouze etherálem?

A dále pak proč by měly být fantasy rasy brány jako metamorfové? To že mají jiný rozsah smyslů či žijí déle není nic překvapivého, magického ani zvláštního.


 Uživatel úrovně 3

K volbě na google.doc se asi nevyjádřím, to zvolil unknown (předpokládám že kvůli množství textu a náročnosti úpravy), ale je mi to celkem jedno. Na začátku je text, který má dílo jen stručně shrnout na úvod (taková předmluva, aby bylo vidět co Vás zhruba čeká) Jinak děkuji za pozitivní komentář.


 Uživatel úrovně 1

Dávám 5*
Podle mě se jedná o velmi zdařilé dílo. Mám obecně moc rád všechny "rozvoje magie" a toto dílo dělá obojí. Vytváří celkem pěkná a užitečná pravidla, jak si může alchymista přilepšit k další magii. Pravidla jsou udělány přehledně a elegantně: tabulky nejsou přehnané, jedná se o jednoduché výpočty a hody. Mě přišlo vždycky logické, že ze zabitého magického tvora "padne" (lze vydestilovat) magy, autor pro to dává přehledná pravidla.
Alchymista mě osobně nepřijde jako nějaké přepálené povolání a počet magie, kterou hráč dostane je stejně vždy přesně závislý na tom, kolik mu ji PJ chce přidělit (ať už počtem, nebo kvalitou zdrojů...), takže v tomto bych osobně problém neviděl...
Nápad s magickou zahrádkou dodává velmi pěkný prvek do delších tažení, kde se postavy vždycky vrací do svého obydlí, vyléčí se, doplní si potřebné zásoby a odehrají krátké rozhovory s CP, studují nasbírané předměty, nebo se starají o vládnutí svým poddaným. Takže proto naprosto chápu, že přichází nový pěkný způsob, jak alchymistovi dodat mágy navíc, aby si udělal lektvary na běžné užití a podobně... V poslední řadě to například vysvětluje, jak berou magy alchymisté v odlehlých klášterech, nebo pevnostech. Takže jednoznačně palec nahoru.
Druhak přináší spoustu pěkných článků a úryvků z učených textů. Což je vždycky dost dobrý podklad, který se dá dát hráči ke čtení jako součást lootu, nebo studia. Hra se tím vždycky trošku obzvláštní a postava pak má mnohem lepší zážitek ze hry, má pocit, že proniká do zákonitostí svět a svého povolání. Takže to se mi taky moc líbí. Nehledě na to, že celá schopnost se může stát postupnou kořistí a nebo i cílem snahy dobrodruha. Získání textů, které mu pomohou pochopit velmi silnou a mocnou metodu destilace magenergie zní jako velmi dobrý důvod proč přesvědčit své spolubojovníky z družiny k výpravě do té staré alchymistické laboratoře plné pastí a nemrtvých! :)

Dílo podle mě nechává otevřený prostor pro velice dobré začlenění do konkrétního světa a nebo pro drobné úpravy, tak aby zapadaly do stylu hry té dané družiny.

Jen si dovolím naprosto technický dotaz: proč si zvolil uložení na google doc. místo přímo vložení jako dílo? Nic proti tomu nemám, neruší to nijak moc dojem, ale chápal bych to víc u díla, které obsahuje obrázky, ilustrace, diagramy a nebo tak něco.. tady jde jen o běžnou sazbu textu... Jinak bych teda asi samotný dokument doplnil do nadpis, nebo nějakou hlavičku... Na mě osobně to pak působí líp, než když začnu číst odstavce textu, které ničím nezačínají...


 Uživatel úrovně 8

Toto dílo bych označil jako zajímavé DLC pro Alchymistu - dokreslující dovednosti, ilustrační texty... To vše může přispět k tomu, aby byl alchymista o něco méně plochým povoláním a dodat mu na košatosti. Těžko posoudit, do jaké míry se bude toto pojetí daného tématu hodit do každé hry, nicméně inspirační potenciál díla je natolik vysoký, že si podle mého zaslouží 4*.