Alchymista

Pasti, pasti, pastičky Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 12

Paprsková spoušť

  • past: viz níže
  • Nápadnost: 5%
  • Magenergie: 20 magů
  • Suroviny: 15 zl
  • Základ: rybí oko
  • Druh: mechanismus
  • Doba nalíčení: 3 kola
  • Výroba: 1 den, doma

Paprsková spoušť se skládá ze dvou částí: Vysílače a přijímače.

Vysílač je konstrukčně poměrně jednoduché zařízení využívající zvláštních krystalů a magenergie k vyzařování tenkého světelného paprsku. Za tímto účelem je jeho součástí malá nádobka, do které lze vložit 1 mag (ten je započítán v nákladech na výrobu spouště), díky kterému bude vysílač po dobu jednoho dne schopen vysílat paprsek, který dosvítí až pět sáhů daleko (dosah paprsku lze měnit, v tom případě platí, že spotřeba magenergie je přímo úměrná dosahu) - případě lze vyrobit i nádobku větší, v tom případě se cena surovin za každý další mag zvyšuje o 1 zl. Cena nadstandartní magenergie se pak počítá zvlášť. Světlo, který vysílač vyzařuje je natolik specifické, že není rušeno jinými světelnými zdroji (sluneční světlo, svit pochodní či luceren, světlo vyvolané kouzlem...)

Přijímač je jádrem spouště. Do připraveného stavu se uvede jakmile na něj dopadne paprsek z vysílače. Dokud paprsek dopadá, spoušť se nespustí. Stačí ale sebemenší přerušení paprsku a past spustí.

Pokud postavy o paprsku neví a je jim nastražen do cesty, pak ho téměř s jistotou přeruší.

Pokud postavy o paprsku vědí, je možné se mu vyhnout - je to past Obr ~ -2 ~ vyhne/nevyhne.

Paprskové spouště je možné propojovat a tvořit tak sítě paprsků, kterým je mnohem těžší - ne-li nemožné - se vyhnout. Nebezpečnost pasti se poté liší případ od případu a závisí na rozmístění paprsků a rozměrech postavy (malé postavy budou paprsky snáze podlézat, vysoké postavy snáze překračovat, štíhlé postavy se snáze protáhnou...)

Každá dvojice přijímače a vysílače může mít své vlastní specifické světlo.

Pokud by si někdo sehnal vysílač, který vysílá paprsek stejného světla jako daný přijímač, může jím přijímač "ošálit", když nastaví svůj vysílač tak, aby jeho paprsek dopadal na přijímač. Původní paprsek pak může bez obav přerušit. Samotný vysílač je pak možné koupit za 85 zlatých a víc (výrobní náklady: magenergie: 10 magů; suroviny: 5 zl; výroba: 4 hodiny, doma).

Lanková spoušť

  • Past: jako v případě paprskové spoušti
  • Nápadnost: 20%
  • Magenergie: žádná
  • Suroviny: 20 zl
  • Základ: provázek
  • Druh: mechanismus
  • Doba nalíčení: 3 kola
  • Výroba: 1 den, doma

Nemagická obdoba paprskové spoušti, založená na principu napnutého provázku. Pokud něco provázek napne o něco víc nebo pokud ho něco přetrhne, dojde k aktivaci spouště.

Pojistka

  • Nápadnost: +10% (mech.); +5% (mag.)
  • Magenergie: 10 magů (mag.)
  • Suroviny: 5 zl
  • Druh: mechanismus
  • Doba nalíčení: 1 směna (mech.); 1 kolo (mag.)
  • Výroba: 6 směn; doma

Nejedná se ani o past, ani o spoušť, ale o zařízení, které je umístěno mezi pastí a spouští a je-li v poloze "zajištěno", spušť past nespustí. Může mít rozličné podoby - zámky na klíček, páčky... Prostě neco, co je možné nastavit do dvou poloh, a sice "zajištěno" a "nezajištěno".

Poplašná past

  • Past: žádná
  • Nápadnost: 15%
  • Suroviny: 10 zl
  • Základ: menší měch
  • Druh: mechanismus
  • Doba nalíčení: 2 kola
  • Výroba: 6 směn; doma
  • Váha: 10 mn
  • Spoušť: jakákoliv

Dojde li ke spuštění této pasti, začne po dobu jedné směny vydávat velmi hlasitý zvuk - může se jednat o hvizd, ryčení, houkání či jakýkoliv jiný zvuk, jaký vzniká když přes něco vhodného proudí vzduch - účelem je pochopitelně přilákat pozornost všech v okolí. Základní nápadnost tohoto zvuku je 100%, za každých dalších 5 zl. surovin je možné ji zvýšit o 10% (max o 50%). Dále je možné zvyšovat délku trvání zvuku - v tom případě je celková cena pasti přímo úměrná délce trvání zvuku ve směnách a za každou směnu zvýšení roste její nápadnost o 5%.

Pokud si to alchymista (nebo zákazník, který si nalíčení pasti objednal) přeje, může "poplašná past" místo hlasitého zvuku zvolit nějaký diskrétní způsob oznámení, že byla spuštěna. To se hodí v případě, pokud je nevyhovující, aby se ten, kdo past spustil, o jejím spuštění dozvěděl (například královská pokladnice může být takto spojena se strážnicí). V tomto případě není nutné její cenu nikterak zvyšovat.

Svitková past

  • Past: viz níže
  • Nápadnost: 15%
  • Základ: svitek s kouzlem
  • Druh: mechanismus
  • Doba nalíčení: 2 kola
  • Výroba: 5 směn; doma
  • Váha: 5 mn
  • Spoušť: jakákoliv

Kouzelný svitek, který má být použitý pro tuto past se sice vyrábí velmi podobně jako běžné kouzelné svitky (stejné náklady na výrobu a stejný výrobní postup), funguje ale jinak.

V případě, že dojde k aktivaci této pasti, dojde k rozlomení pečeti na svitku a k automatickému seslání kouzla na nejbližší bytost třidy velikosti A a větší, která se ale musí nacházet v dosahu kouzla - pokud v dosahu žádný taková bytost není, kouzlo se nesešle. Jedná-li se kouzlo, jehož cílem je prostor či plocha, pak je sesláno tak, že svitek je v uprostřed a plocha/prostor je kruhová/kulový nebo čtvercová/krychlový (vzávislosti na tom, je-li rozsah kouzla definován pomocí poloměru nebo sáhů čtverečných/krychlových).

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Fafrin Vok atd.:
Vše co má aspoň na hodnocení * dle mého je dobré schválit, protože to někomu může přijít užitečné. To, že se to jednomu (nebo i 90%) uživateli dílo nelíbí, neznamená to, že dílo nemůže přijít vhod těm zbývajícím 10%.


 Uživatel úrovně 0

Jen jednu věc. Osobně si myslím, že nápadnost zvuku základní poplašné syrény je sakra vyšší než 100% (tedy že ji v podzemí uslišíte i o 100 sáhů dál celkem jasně a zřetelně)
Osobně si myslím, že nebyl žádný důvod tuto kompilaci schválit. Jsou tu nějaké dobré, ale zcela nehotové nápady. Co s tím?


 Uživatel úrovně 0

Ty brďo a já zase vostrouhal.. co jsem chtěl říci bylo řečeno praktcky třikrát od těch milých lidí, kteří za to dostali i repustaci, nebudu to tady teda psát znova...

Jenom mě naštvalo, ře Hamster si všiml té chbičky u lankové pasti tím jsem chtěl zazářit já.. totiž, pokud lanko přetrhneme, pnutí se zručí a následuje pohyb směrem od aktora... narozdíl, pokud lanko natáhneme, tak se pnutí zvětšuje a směr pohybu nebo síly směřuje k aktorovi, k tomu , který zapříčinil vůbec dotyk s lankem...

takře bych klidně a nebál se toho rozepsal lankovou past do tří podob:
1) lanko přetrhávací (zabrnkání jako na strunu nebo tlak mečem, který nejdříve napne lanko a pak přetrhne)
2) lanko tažné (myšleno třeba přešmyknutí nnůžkami)
3) lanko kombinované, kdy přetrhnutí i tah mohou způsobit spuštění pasti...

1 a 2 by měli být levnější než kombinovaná 3 ... protože 3 je logicky složitější

Pak pojistka.. Tady na mě dokonce zbylo taky jedno slovíčko...
Pojistku bych rád také nechal rozepsat do magické a nemagické,.. protože eistuje taká malá otázečka: Proč v čiste nemagické pasti mám používat magii na pojistku?
Vždyť náš svět a svět, který tu byl už před několika staletími také znal různé lehké stroje, ke kterým by se dala přidělat pojistka bez jakékoli námahy...

Tedy: pojistku bez magů na čistě mechanické pasti a pojistku s magy na pasti migii využívající..

A poslední detail.. jak (už opět - grrr) řekl Hamster. modifikace zvukového efektu u poplašné pasti by měl být VELMI (a to VELMI myslím opravdu vážně) modifikován podle situace a přání... totiž, něco jiníého je, když vám nějaký předmt jen tka píská, to by mohli dělat klidně dudy... ale když to bude něco diskrétnějšího, třeba i slovní, tak to chce víc nákladů..

dám příklad, polach 1) "HVÍÍÍÍZDDD!!!!!"
2) "Vaše lordsvto, nekdo vám hrabe do truhličky, prosím zabraŇte krádeži."

Tak jaký z těch dvou poplachů bude dražší?

Čili mé hodnocení se bude pohybovat oklo 2* přesněji 2* =D a uděluji to za to, že nulu nerad dávám a na jedničku to není, to by tam nebylo už ani nic co by mě zlehounka nadchlo...

Tak doufám, že jsem to doplnil alespoň o něco konstruktivního...

S Pozdravem Kel


 Uživatel úrovně 8

Mno... Sephitan: oni nevědí, kde cca je, oni vědí, kde je... to je rozdíl. jedná se o paprsek, nikoliv o přijímač nebo vysílač.
UnknowN: Proplétají kolem paprsků.... bavíme se o překročení jednoho : )
Překročit paprsek lze imho se 100% úsoěšností. ikdyž je pravda, že takto nízká past je spíš pro ty krolly.

Bavit se o tom je nesmyslný, protože můžu dát paprsek... našikmo a past zvýšit na 3, a to nemáš v díle takže hvězda dolů :D:D:D:D
prostě základ si dal, s ostatním ať si poradí PJ (a že si musí poradit, protože všechno není v tvých silách)


 Uživatel úrovně 8

Past na překročení: Znáš takové ty filmy, kde se hrdinové proplétají kolem lejzrových paprsků, aby nespustili poplach? Mnohdy to vypadá dost náročně... Taková postava s nízkou obratností neudrží rovnováhu, zapotácí se, neopatrně se pohne...


 Uživatel úrovně 0

Zajímavý soubor pastí a příslušenství k nim. Dílo je pro mě užitelné.

Hamster: Co se týká té pasti na překročení, past je dle mého názoru relativně správně, protože i když postavy vědí, kde paprsek cca je (Uviděli vysílač nebo přijímač) tak stále nevědí kam svítí, zda nahoru, dolu, do strany (Do strany jen jak vysílač a přijímač dovolí) Takže je šance, že sice nohy zvednou, ale položí je zrovna do trajektorie paprsku.... Holt pech. A takový Kroll se svými rozměry a nemotorností.. Hmm to je na pováženou..


 Uživatel úrovně 8

jo a ještě sem zapomněl na podstatnou věc... odkdy se může alchymista naučit tyhle fígle? pokud vím, pasti může tvořit jen pyrofor...


 Uživatel úrovně 8

Paprsková
Nathaka: specifita světla je popsaná, hnedka za tim, za čárkou : )

- mě by spíš zajmalo, jak to světlo vypadá : ) jakou má barvu, jak moc je jasný atp.
- pokud o paprsku vědí, tak jej snad překročí se 100% jistotou.... nebo chceš říct, že s postihem -5 je možný, že nohu nezvednu dostatečně vysoko?
- jak se rozlišuje specifické světlo pro různé přijímače/vysílače? různýma očima? (ze štiky, kapra a cejna), různou mističkou,.....
- dobrý nápad s náhradním vysílačem : )
- nápadnost bych rozdělil... tedy, předpokládám, že tato je pro samotný paprsek... ale ještě bych přidal případ, kdy je/není schován vysílač a přijímač... pokud je nádobka hned viditelná, bude % logicky větší

Lanková
- "Past: jako v případě paprskové spoušti" - to je takovej problém udělat ctrlC a ctrlV?????
- napnutí a přetrhnutí lanka má opačný důsledky pro mechanismus, který lanko drží - napnutí mechanismus přetíží, přetrhnutí naopak uvolní... past může být pojištěná pro oba způsoby, avšak z takto stručného popisu to vypadá spíše na drbnou chybu : )
- možná si mohl věnovat pasti více textu... ale možná by tě zase lidi zprdli za protahování :D

Pojistka
- "+5% (mag.)" - co to znamená? (já znám jen mechanismy a objekty, ale spíš to bude moje neznalost než tvoje chyba)
- aha, magická verze :D
- jak funguje magická verze? co tam zajišťuje (nebo jen zlepšená a ukrytá .. např zámeček?
- proč má magická verze kratší dobu nastražení (navazuje na předešlý bod)

Poplašná
- "V tomto případě není nutné její cenu nikterak zvyšovat." - nesouhlasím - měla zde být věta ve stylu "cenu určuje diskrétní způsob upozornění - dle úvahy Pj"

Svitková
- dobrý nápad, avšak dle Folcwina prozatím nepoužitelná : )

Celkově dobré nápady (jako vždy : ) a zpracováním imho použitelné, sice pro účely servšeru by to chtělo více popisů atp, avšak něco takového bych čekal od pravidel... (délku textu)... 3*


 Uživatel úrovně 0

No, nic extra nápad to teda nemá, ale určitě si to najde své zastánce. Přinejmenším to ničemu neškodí a s pravidly to vychází celkem přátelsky, nebo snad ne?


 Uživatel úrovně 5

Nathaka Warrior, PinHead: Asi takto si představuji, jak by měli vypadat úvodní kritiky od uživatelů - soupis jejich názorů (klidně s odkazem na předchozí kritiku). Příště podobné budu považovat za samozdřejmost, takže dnes +rep je takový dárek pro ty nejčilejší, kteří "režim" rádobynového redaktora pochopili první :-)

Dragonrider: Po napsání alespoň třířádkové kritiky, ve které sepíšeš co se ti líbilo nejvíce (a co zase méně), ti reputaci vrátím.