Alchymista

Magické runy - Theurg-Čaroděj Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 12

RUNY

Magická runa je magická značka, která je po své aktivaci schopna seslat nějaké kouzlo.

Výroba runy se značně podobá výrobě svitku. Stejně jako v tomto případě, čaroděj "předkreslí" alchymistovi tvar, který má runa zujímat a ten ho namaluje, vytesá, vyková, vyleptá (co se kování a leptání týká, měl by na to mít příslušné dovednosti). Rozdíl je zde v tom, že svitek tvoří pyrofor, ale runu theurg. Připomínám, že se jedná o výrobu podobnou svitkům, nikoli theurgským pokusům se sférami.

O něco výše je napsáno, že se runa musí aktivovat. Jak to probíhá? Při výrobě runy kouzelník stanoví podmínky, za kterých se runa spustí. Pro výpočet magenergie runy je důležitý jejich počet. Věc, kterou může rozlišit jakékoli stvoření s Int 0 zpracovaná jako podmínka, se počítá jako jedna podmínka (nějak jsem se v té větě nedokázal vyhnot opakování slova podmínka). Jedná se o podmínky typu: světlo-tma, zima-teplo, mokro-sucho... Věc, kterou může rozlišit jakékoli stvoření s Int 1 se počítá jako 2 podmínky. Jedná se o podmínky typu: rozeznání cíle (zvíře, humanoid, jeho velikost), fáze měsíce, roční období, počet bytostí (do určitého počtu), rozeznání barev. Věc, kterou může rozlišit jakékoli stvoření s 2 a více se počítá jako 3 podmínky. Jedná se o věci, na jejichž rozeznání je již potřeba myslící bytost. Příklad podmínek: Runa se má spustit v přítomnosti jakéhokoli humanoida, ale jen když bude světlo. Celkem se jedná o 3 podmínky.

Magenergie nutná pro výrobu runy je následující: za základ se bere magenergie kouzla, které má runa umět sesílat. K tomu se přičte magenergie nutná pro zachování všech podmínek (za 1 podmínku 2 magy, za dvě 4, za tři 8, atd.)

Konečná magenergie runy ještě závisí na tom, jak dlouho chtějí tvůrci mít runu v pohotovosti. Runa každý den bez ohledu na to, jestli byla spuštěna spotřebuje 1 mag (o půlnoci). Každé spuštění spotřebuje 2 magy. Sesílání kouzla spotřebuje tolik magenergie, na kolik bylo napsáno.

Vlastní výroba runy probíhá tak, že čaroděj předkreslí alchymistovi runu (je jedno na co, hlavně, aby runa byla dobře vidět) a alchymista ji nakreslí-vyryje. Umění psát runové značky je propůjčeno čarodějům od 16. úrovně. Každá runa je originální, kromě své osobní značky na ní čaroděj zanechává i záznam o čase a místě, kde byla vytvořena (prosím, nepředstavujte si jako složitou čmáranici, pod kterou je suše napsáno datum. Jedná se o změnu základní malby). Čas nutný k vytvoření samotné runy závisí na PJ. V případě, že je Runa kreslena, je to několik kol, pokud je tesána do kamene, několik hodin, pokud je leptána, několik směn.

Další důležitý bod je pohyb runy. Základní ustanovení je, že Runa se pohybovat nesmí. Pokud se tak stane, znehodnotí se (viz. níže). Pokud runa bude smět polohu měnit, počítá se tato možnost jako 3 další podmínky.

Jakmile runa změní svou původní polohu, přestává být aktivní. Její magenergie se celkem rychle vyzáří do okolního prostředí (5 magů/směna) bez dalšího efektu. Je ale potřeba si ujasnit, co je to ta změna polohy. U kamene je to jasné, ale u kreslených run je to horší. Runa v knize nesmí být z knihy vytržena. Pokud je runa obrazem, obraz nesmí být sejmut ze zdi nebo jiného místa, kde se nachází.

V případě zničení runy (roztržení pergamenu, rozdrcení kamene nějakým strojem...) nastane výbuch o poloměru 1 sáh za každých 30 magů, které v okamžiku byly v runě přítomny a zraní všechny v dosahu za 1k6, životů za každých 10 magů v runě přítomných.

Diskuze

 Uživatel úrovně 1

článek se mi opravdu líbil, jesm se strácel v podmínkách ale jinak je to kvalitní článek


 Uživatel úrovně 0

Myslím že jsem viděl něco hodně podobného u druida.


 Uživatel úrovně 0

nápad je to nepochybně zajímavej, ale zpracování mi přijde dost nepřehledné a špatně pochopitelné... možná by to chtělo lépe promyslet členění příspěvku, protože v tomhle se opravdu ztrácím... a ta magenergie je taky dost zmatečná...


 Uživatel úrovně 0

Myslím, že jsem v úvodu psal (pokud jsem to nakonec vynechal, tak se omlouvám), že tento příspěvek se má týkat run magických, nikoli používaným jako zdroj informací nebo jejich uchovávání.


 Uživatel úrovně 0

Má ta runa nějakej větší smysl?? (Mimo seslání 1 kouzla a při poškození, ubírání životů)


 Uživatel úrovně 0

Sice je to docela slušně propracovaný, ale proč runy pro každý povolání?? Za to slušný propracování dávám 3*!


 Uživatel úrovně 5

3) Ale býk je barvoslepý, respektive mi řekni jak jsi přišel na to že vidí barvu???
5) No jasně, ale taky so to moh více specifikovat...
7) no to moh....:-)))


 Uživatel úrovně 0

3) Samozřejmě že ho pozná =>vidí tedy barevně =>viz. tvůj komentář o barvosleposti.
5) Chtěl jsem jen ukázat, že to je v moci PJ, nikoli autora
7) jo jasně, ale klidně jsem sem tu povídku napsat mohl


 Uživatel úrovně 5

1) co se kování a leptání týká, měl by na to mít příslušné dovednosti)
2) no dobře budiž....
3) býk ho nepozná, na to si přišel jak???
4) jo aha já sem tam přehlíd...jo ahá sorry...
5) Ale Drd A DrD+ jke velkej rozdíl....
7) Jen tak aby jsi věděl za tohle sem nestrhával hvězdičku, tohle bylo jen takové upozornění, aby jsi si uvědomil že ne u všeho musí být povídka...


 Uživatel úrovně 0

1. Nějak jsem v tom textu zpětně nenašel, že by theurg potřeboval nějakou dovednost...
2. Myslím, že hmyz níže vypsané pojmy s klidem rozpozná a o to se budu klidně přít (v Poště).
3. To rovněž není pravda. Jak by potom například poznal býk červený hadr od modrého?
4. Čti pravidla prosím. Jedná se o vcelku tři podmínky pro účely výpočtu magenergie.
5. V DrD+ se pro to zavádí termíb Astrální půlnoc, který může být kdykoli denně.
7. Ano, ano... Kaju se a neprotestuji.