Alchymista

Démon stálé teploty Hodnocení: Vítěz soutěže Vítěz ZD

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 25


Démon stálé teploty


(aneb démon klimatizace, jak někteří satyrové vtipně podotkli…)

„Ty malá pozemská nicko! Ty bys chtěl, abych ti sloužil!“ ozval se hrozivý hlas ze sféry.
„Ano prosím,“ pípl theurg.
„Aha, tak fajn. Asi mám jít támhle do toho svetru, že?“
Theurg jen přikývl.
„A chceš, aby ti v něm bylo teplo nebo zima?“


Tento démon je obvykle zaklínán do různých druhů a částí oděvu (de-facto jakéhokoliv dutého předmětu) a má za úkol udržovat teplotu oděvu a v tomto oděvu na zadané úrovni. Dá se samozřejmě zaklít i do předmětu, který není dutý – kamene, knihy apod. – poté udržuje teplotu daného předmětu.

„Z ohromující výhně požáru velké knihovny v Sorpigalu se kupodivu zachovalo několik cenných svazků. Údajně to bylo díky velmi silnému očarování těchto knih místními alchymisty, kteří měli dané tituly velmi v oblibě. Z přeživších lze jmenovat „Věčný plamen lásky“ nebo „Jak sbalit elfky pomocí hypnózy“. Akademie mágů byla zaujata nápadem a chce si objednat očarování všech knih ve své knihovně.“

Jak je to s tou teplotou:

Teplotu předmětu, kterou má démon udržovat neurčuje theurg jen tak svým slovem nebo přáním („Chci aby to mělo -300°C“, „Ale to je pod absolutní nulou“ na to PJ, „Tak ať!“…). Přesto může theurg tuto teplotu ovlivnit. Démon totiž v předmětu udržuje teplotu, kterou předmět měl ve chvíli, kdy do něj byl démon zaklet (tato teplota je mu příjemná). Alchymista tak může předmět podchladit či zahřát právě pro tuto chvíli. Pozor však! Alchymista může např. chemicky upravit nějaký kabát, aby vydržel teplotu přesahující jeho teplotu vznícení a následně do něj zaklít démona. Pokud tato úprava nějak vyprchá a démonovi se podaří navodit teplotu, kterou má, kabát se pak nejspíše sám vznítí.
Další omezení vyplývá ze situace, kdy je předmět ve chvíli zaklínání teplotně nevyvážen. Do takového předmětu se démon neusadí..

„Hm, poušť jsem přešel bez kapičky potu na tváři. To úmorné vedro zabilo i mého velblouda a já se tomu smál. No, a pak si na mě plivl drak!“ – duše mrtvého bojovníka

Schopnosti těchto démonů.
(aneb, není každý stejně teplý…)

Tento démon se poprvé vyskytuje ve sféře Mahasiah (5.) a jeho schopnosti rostou s pořadovým číslem sféry. Obecně lze říci, že démon z vyšší sféry dokáže udržovat větší rozdíl teplot mezi tou, kterou chce a tou která je v okolí a navíc to dokáže v těžším předmětu.

SféraRozdíl teplotVáha
510°C40mn
620°C80mn
730°C120mn
840°C200mn
950°C300mn
1060°C500mn
1170°C700mn
1290°C1000mn
13110°C1500mn
14130°C2000mn
15200°C3000mn
16270°C4500mn
17350°C6000mn
18450°C8000mn
19500°C10000mn
20700°C15000mn
211000°C20000mn

Démoni stálé teploty je jistě nalézají i ve vyšších sférách, ale dosud se nestalo, že by někdo takového démona povolal a můžeme pouze odhadovat a domýšlet si jaké báječné schopnosti tito démoni asi mají. V běžném životě však alchymisté nevyvolávají démona z vyšší než 8. sféry, protože by to bylo drahé a není to potřeba.

„Hm, a jak to bylo s těmi knihami výše – to jako ti alchymisté vyhodili tisícovku magů, aby ochránili nějakou ohmatanou obrázkovou knížku o lidské anatomii?“ – typický PaJON.

Tak jak to je:
Theurgové poměrně brzy přišli na hodně podstatnou výhodu těchto démonů. Zjistili, že když zaklejí démona do podstatně lehčí věci, je pak schopnější zvládat větší teplotní rozdíly.

V praxi a zjednodušeně toto lze vyjádřit následovně:
„Pokud se váha předmětu sníží o polovinu, teplotní rozdíl, který je démon schopen zvládnout se o polovinu zvýší.“ – Blackwellova encyklopedie alchymistického myšlení.
POZOR – to neznamená, že se rozdíl teplot zdvojnásobí, ale že se zvedne o SVOU polovinu. Tuto úpravu lze provést pouze jednou (i kdyby měl předmět váhu daleko menší, rozdíl teplot už se dál nemění) a to pouze při vyvolávání démona.

V případě, že se někdo pokusí zaklít démona do předmětu, který je těžší, než jsou démonovy schopnosti, nebo se ho pokusí přemluvit, aby zvýšil svůj rozdíl teplot na úkor hmotnosti a výsledný předmět by měl tuto sníženou hmotost svou hmotností přesahovat, tak to skončí nezdarem.

„Hm, a co je to vlastně ten rozdíl teplot, hm že? Ono by to také, hm, mohlo znamenat cokoliv, že? To jako, hm, když bude ten rozdíl větší, hm, nebude pak vůbec fungovat, že hm?“ – nejmenovaný vládce Kocourkova.

Rozdíl teplot je číslo, o které je démon schopen teplotu předmětu a v předmětu změnit oproti teplotě okolí.

Příklad:
Je-li tedy např. démon z 11. sféry zaklet do kostky ledu (10mn, -10°C) bude rozdíl teplot činit 105°C (70°C+35°C) a můžeme tedy tuto kostku vhodit do vařící vody (100°C) aniž by se rozpustila; přestože démon nebude schopen udržet původní teplotu -10°C bude se o to stále snažit a výsledkem bude teplota -5°C (100teplota vody – 105 rozdíl teplot).

„Aha, tak teď to chápu a líbí se mi to“ – hm, to budu asi já sám co?

Rychlost:
Malá poznámka k tomu „jak rychle tento démon pracuje“. V případě, že musí démon „dorovnávat“ teplotu, pracuje na tomto rychlostí 1°C za kolo. A k čemu je toto dobré?

Příklad:
Bojovník Jablko si kráčel po poušti a vesele si pohvizdoval. Sice bylo všude šílené horko (teplota se pohybovala na slunci až kolem 70ti stupňů), ale v jeho brnění byl příjemný chládek kolem 20ti stupňů (démon v něm zakletý byl z 10. sféry, takže neměl sebemenší problém s udržením této teploty). Zčistajasna se před ním z písku vztyčil ohromný pouštní drak, kterého svým pískáním probudil. Znechuceně po něm plivl svým horkým dechem a odlétl. Jablko ani nevěděl, jak se mu povedlo ze sebe doruda rozpálenou zbroj shodit, ale už chvíli nato, co se mu vrátil tep do dvouciferných čísel, začal přemýšlet o tom, kdy bude jeho zbroj mít opět svou teplotu a on si tak bude moci opět užívat svého luxusního chladu.

Tento démon má ještě jednu vlastnost, se kterou dělá rád neplechu. Rád totiž samovolně proniká do našeho světa v místech, kde je uvolněno naráz větší množství magenergie (např. při výbuchu sopky). Vznikají tak zvláštní jevy kdy např. uprostřed sněhových polí leží palouček narcisů s velkým černým sálajícím kamenem uprostřed.

„Aha – no vidíš! Já sem ti říkal, že když ten šutr odvalíš, tak pod ním nebude žádný poklad“ – Trpaslík Rama svému příteli krollovi Raamu.

Pro tohoto démona platí klasické expirační lhůty dané pravidly. Pokud je předmět zničen (byť démonovou vinou) odchází okamžitě.
Z toho také vyplývá odpověď na námitky, že by tak bylo možné vytvářet levně tavicí pece nebo ledničky následovně:
Na lednici by byl potřeba minimálně démon 8 sféry (na malou) – smysluplný kontakt s ní (tedy aby démon vydržel aspoň ty 2 roky) by mohl provést tak theurg na 17 úrovni. Stálo by ho to kolem 500 magů (převedeno kolem 4000zl). Pak vychází užívání takové lednice na 2000zl ročně + samozřejmě poplatek výrobci, který v případě takových částek taky nebude žádná sranda. Myslím, že málokdo by si takovou lednici pořídil.
Tavící pec pak vzhledem k vysoké sféře a z toho vyplývající magové náročnosti, technické náročnosti výroby takové věci, pravděpodobnosti neúspěchu a silné dočasnosti byla naprosto nepoužitelně drahá – tj. klasický způsob tavení železa by byl nesrovnatelně levnější.

Poděkování v tomto případě patří Legarovi.
T.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

ach jo takový skvělý démon a tak nepochopený. Fyzika v Dračím doupěti? Co takhle sepsat petici na zrušení kouzel ve Dračím doupěti, které porušují pravidla? (tedy většinu) Jen ten démon, je dost dobrý na to, aby ochránil před ohněm/dračím dechem?


 Uživatel úrovně 0

No pěkně Tuvy jsem rád že se snažíš pracovník jak má byt jen nevím proč by tento démon vlastně vůbec vznikal nechápu důvod. Aalchimisti šetří s magenergií jak se jen dá a nevim proč by vyvolávaly něco tak zbytečného jako je tento démon ale oceňuji snahu.


 Uživatel úrovně 0

Líbí se mi nápad, vypracování není úplně špatné, ale systém hmotností a teplot mne příliš nenadchl (asi bych taktéž uvítal součin s < 1mn = 1mn). Navíc v příkladu o kostce ledu je trochu podivné, že předmět váží 70x méně, než je hodnota v tabulce, a přitom stále zvládne zahřát jenom o polovinu více.

Jsem spíše na straně Tuvyho, co se týká šíření tepla - prostě menší předmět z cca 9. sféry se bude chovat jako neustále zapnutá varná spirálka - myslíte, že to ten svět tolik rozhodí?

Dal bych 4*


 Uživatel úrovně 0

Kibe: Rád ti zkusím pomoct, když mi zkusíš vysvětlit, co tím vlastně myslíš.
T.


 Uživatel úrovně 0

Pěkné, akorát mi tam nevycházejí čísla v tabulce ;-)


 Uživatel úrovně 0

Áve lidi!
Mě se toto dílko velice líbí. (a i když mě nikdo nepožádal, abych se vyjádřil, připojím se... :-))
Diskuzí vedenou níže jsem se (jako mnoho dalších) velice bavil...

K Rotrigově plánu s démony... Možná by to šlo, ale musel bys najít nějakého démona izolace (či tak něco), který by zařídil, že ty dva démoni s rozdílnými teplotami o sobě nevěděli nebo "nevěděli" a zůstali by v onom meči ze tří částí... Ale zřejmě by meč nemohl být skován, ale pouze nějak "slepen"...
áve Gonzáles


 Uživatel úrovně 5

Rotrigo:

Pokud bys takové části skoval do jednoho předmětu, utekli by ti oba démoni, protože by se vedle sebe nesnesli... tedy pokud bychom uvažovali v duchu pravidel, aniž bych ti mohl poskytnout přesnou citaci.


 Uživatel úrovně 0

Rotrigo - v případě skutí do jednoho celku (střepy meče) pravidla neumožňují takovýto postup.
V případě sestavení z předpřipravených částí by se pravděpodobně mělo aplikovat pravidlo o hamižnosti ale já osobně bych to i nechal být. Náklady na takový meč (řekněme s teplotou 500°C) by se totiž pohybovaly kolem 16 000 zlatých, což hamižnost dost vylučuje... :-)
S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 0

Tuvy, Darn:
Dobře, asi jste neporozumněli. Myslel jsem tím, že by se do čerstvě ukovaného jílce dal démon, který by udržel jílec v teplotě, ve který byl ukován, takže do bíla rozpálený a u držadla by byl démon, který by udržel teplotu normální před teplotou vyzařující z jílce. Tak, že by byl meč rozdělen na tři části, s dvěmi variantami:
1.
- Jílec do bíla rozžhavený s démonem, který ho tak udrží.
- Ochrana rukojeťi, nomrální, bez démona.
- Rukojeť samotná, démon by udržel teplotu na normálních teplotách.
2.
- Jílec jak u první varianty.
- Ochrana rukojeti, s démonem, který by byl "nastaven" na normální teplotu
- Rukojeť bez, nebo i s démonem. Samozřejmě na nomrálních teplotách.

Tyto tři části by se vlastně spojili po dosazení démonů, takže by vlastně nemohli odejít, protože jsou v každé zvlášť, ale po spojení nevím, jak to bude.

Příklad: Pamatujete si na meč, který porazil Saurona v Pánu Prstenů? Ten byl na několik částí po výhře. Později nechali meč skovat dohromady a dali ho Aragornovi. Dejme tomu, že by byl v každém kousku po rozložení čepele zaklet démon. Posložení by tam byli všichni, nebo co?


 Uživatel úrovně 0

Děkuji všem za zúčastnění se.
Ad Rotrigovy námitky: Dle pravidel v podstatě není možné zaklít dva démony do jednoho předmětu (vyjma artefaktů, kde jsou hranice dost posunuty). V popisu démona jasně zmiňuji příklad, kdy by předmět pro zakletí démona byl teplotně nevyvážen (žhavá čepel, chladná rukověť) - démon se v daném předmětu neusadí.

Krteček - zajímavý nápad. Ale zvláště u nižších démonů, kde jsou jejich schopnosti "přesaženy" častokrát a fungují tak pouze jako "dolazovači" teplot, by to silně omezilo jejich užitečnost. S tvými pocity bych také souhlasil, kdybych ovšem dobře nevěděl, že jsem se Syrem neměl nikdy v minulosti konflikt a v podstatě ho neznám.

S pozdravem a díky
T.