Alchymista

Welfův démon - posilovač vlastností Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 18

Funkce démona je jednoduchá... Nejprve na čas postavu oslabí v jedné z jejich vlastností - svým způsobem jí v dané oblasti odebírá energii - a pak jí přestane oslabovat a naopak jí začne o nakumulovanou energií posilovat.

Použití:

Postava se nejprve musí soustředit na kumulování energie, během čehož se musí holou kůží dotýkat předmětu, ve kterém je zakletý tento démon. Z hlediska herních mechanismů se během tohoto postava považuje za kouzlící. Tuto činnost může postava ukončit kdykoliv bude chtít, přičemž se navíc ukončí, je-li postava ze soustředění jakkoliv vyrušena. Minimální doba pro soustředění jsou 2 kola, maximální doba pro soustředění je pak rovna číslu sféry, ze které je démon vyvolán, sníženému o 9 (z 12. sféry tedy 3 kola)

Bezprostředně po ukončení soustředění oslabení pomine a postava je naopak posílena o stejnou hodnotu, jaká jí byla předtím odebírána, avšak pouze na polovinu doby, kterou předtím strávila soustředěním. Jakmile účinky posílení odezní, tak bude předtím posilovaná vlastnost nuceně oslabena, na stejnou dobu, na jakou byla posilována. Dokud je uživatel v druhé nebo třetí fázi (posílení nebo nucené oslabení), nemůže danou vlastnost znovu posilovat - ani pomocí jiného předmětu s Welfovým démonem pro stejnou vlastnost.

Jeden démon nedokáže takto nakládat s více vlastnostmi - jeden démon = jedna vlastnost. Pokud má postava více předmětů s démony pro různé vlastnosti, může se v jednom okamžiku soustředit pouze na jeden, ale může se nejprve soustředit na jednoho démona, pak ustat, a zatímco se projevují jeho účinky, tak se soustředit na jiného démona, takže po ukončení soustředění na tohoto druhého může být pod vlivem schopností obou.

Démon se poprvé vyskytuje ve dvanácté sféře, kde zvládá kumulaci jednoho stupně (ne bonusu) dané vlastnosti. Za každou další sféru se maximum stupňů dané vlastnosti, které je schopen zvládnout, zvyšuje o 1 (démoni jsou poté schopni dočasně zvýšit stupeň vlastností i nad 21)

Pokud si tak postava přeje, tak i když má "lepšího" démona, může kumulovat nižší množství stupňů, než je démonovo maximum.

Démon nedokáže danou postavu oslabit víc, než na stupeň 2. V tom případě nakumuluje i méně stupňů dané vlastnosti a tedy i danou vlastnost méně posílí.

Používá-li postava schopnosti démona příliš často, mohou se u ní projevit varianty "předávkování" a "dozvuku". Tzn. Pokud postava během jednoho dne použije schopnosti démona více než třikrát nebo pokud jeho schopnosti využije jednou denně alespoň 4 dny po sobě, tak se démon začne cítit být "přetěžovaným" a začne vypovídat službu v nejméně očekávaných chvílích nebo prodlužovat fáze útlumu. Čím více je protěžován a čím vyšší číslo má sféra, ze které pochází, tím dříve ukončuje fáze "posílení" případně tím více prodlužuje "útlum".

Příklad:

Nejmenovaný válečník se silou 15/+2 je vlastníkem amuletu, v němž je zaklet Welfův démon pro sílu, pocházející z 15. sféry. Válečník využije jeho schopnost na maximum a osm kol se soustředí - po tuto dobu jeho síla klesá na 11/0. Pak se najednou soustředit přestane - oslabení zmizí a namísto něj náhle cítí příliv síly - po následující čtyři kola bude jeho síla 19/+4. Po čtyřech kolech ale posílení odezní a jeho tělo bude nuceně oslabeno na 11/0 po dobu příštích čtyř kol. Po jejich uplynutí se jeho síla vrátí na původní hodnotu 15/+2.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

co se týče minimální sféry výskytu týče mně připadá jako optimální přece nepotřebujeme mít postavy "nadupané a nadopované" vším možným i nemožným myslím že ostatní PJ se mnou budou souhlasit


 Uživatel úrovně 0

Co se mě jakožto PJ týče myslím že obzvláště bojovníci tohoto démona využijí samozřejmě ve spojitosti se silou. Ale je tu jeden háček tento démon je vcelku podobný Welfovým lektvarum popsanym v pravidlech, i když pravda Theurg může tyto lektvary vyrábět pouze v omezené míře narozdíl od pyrofora. Podle mě je to jen kombinace dovedností 2 oborů jednoho povolání, ale jinak docela dobře zpracovaná myšlenka 3*


 Uživatel úrovně 0

Přijde mi to jako docela dobrý nápad jen se mi zdá, že dvanáctá sféra v poměru s vlastnostmi démona a dobou oslabení atd.. je poměrně vysoká sféra


 Uživatel úrovně 5

Vlastnost je při soustředění v počáteční fázi snižována postupně (stupeň / kolo), nebo naráz ?

Platí bonus za iniciativu při kouzlení ? Přeci jen se jedná o démona z vyšších sfér, měl by mít bonus ke "kouzlení" cca +3 a tedy i šanci rychlejšího využívání možností předměštu s démonem ...


 Uživatel úrovně 0

Celkovej nápad se mi líbí. Herně je celkem vyváženej ale zdá se mi vysoká první sféra výskytu. Ovšem není to tak zlý a určiě to půjde pěkně zahrát.


 Uživatel úrovně 0

Vzhledem k slabosti démona (nutnost soustředit předem, poměr doba s postihem ku doba s bonusem + možnosti předávkování) se mi minimální sféra jeho objevení (která není specifikována, ale vzhledem k podmínkám je to asi tak 11.) zdá zbytečně vysoko. Pokud by však toto bylo nějakým vhodným způsobem upraveno (což pro zkušeného PJ není problém: démon se poprvé vyskytuje v 4 sféře s maximální dobou soustředění 2 kola, s každou další sférou max. doba soustředění vzrůstá o 1kolo. hotovo.) stal by se démon vyváženým.
Příspěvek tedy obsahuje nápad a částečnou vyvýřenost, a zřejmě i hratelnost.
(Pro lepší vyvážení a porovnání bych doporučil si prohlédnout některé pyroforské amulety, na požádání dávají jednorázový bonus k hodu na past.)


 Uživatel úrovně 0

No to se podívejme, další nový démon.

Možná, že jednodušší by bylo nechat démonovi denní magenergii a pak použít tabulku Welfových lektvarů z PPE, ale to je jen alternativa. Jinak se mi démon líbí, je vyvážený a dá se použít na mnoha místech. Možná by to chtělo trochu více rozepsat, uvést kolidaci s normálním Welfovým lektvarem atd.

No, ale mám sentimentální náladu, čili za ****


 Uživatel úrovně 8

Co se vlastností nad 21 týče, mohl by být pouze problém u speciálních schopností různých povolání... Pokud by ale šlo pouze o bonusy, dala by se využít tabulka z PPZ-ppj na začátku bestiáře...


 Uživatel úrovně 0

Vyčítáte démonovi jeho slabost, jako kdyby měl být využíván primárně při boji. Přitom se kvůli způsobu používání nabízí spíše mimo boj.. Třeba před vyražením zvlášť tuhých dveří, před přeskočením velké díry a tak podobně. Při boji je démon celkem nepraktický, to ano.


 Uživatel úrovně 1

On je ten démon i značně slabý. Počet kol v oslabení je ku počtu kol se zesílenou vlastností v poměru 3 : 1, pokud jsem to dobře pochopil z textu. Je možné, že nepochopil, protože text je podivně poskládaný.