Alchymista

Šlechtění kovů - přepracovaná verze Hodnocení: Nic moc

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 12

Šlechtění kovů

Šlechtění kovů je nová pyroforova schopnost díky které může významně zlepšit ať už magicky nebo nemagicky vlastnosti kovu.

Podmínky
Pyrofor musí šlechtit kov nebo slitinu v kapalném stavu, což klade značné a místy pro pyrofora nepřekonatelné požadavky na kotel a nikdy nesmí pracovat s menším množstvím, než 50 mn kovu.
Rovněž je nutné mít kde kov roztavit, což ve většině případů nárokuje dobře postavenou výheň nebo pec.

Pravděpodobnost úspěchu
Pravděpodobnost je shodná s oblíbenou tabulkou, kterou každý alchymista umí už odmalička (od první úrovně). Platí však následující úpravy.
Číslo z tabulky platí, má-li pyrofor k dispozici dobrý kotel nebo jinou nádobu a hlavně dobrou výheň nebo ještě lépe pec.
Pokud pyrofor má sice k dispozici výheň nebo pec, ale nepracuje v klidu, má je vypůjčené a ještě s nimi nepracoval, nemá na práci klid, atp., platí polovina čísla z tabulky.
Pokud pyrofor pracuje se zcela improvizovaným příslušenstvím, platí pouze čtvrtina čísla.
Je nutné si uvědomit, že fatální neúspěch v této disciplíně může znamenat vážná zranění nebo v extrémním případě smrt!

Čas
PJ musí rozhodnout, jak dlouho v daných podmínkách trvá, než se výheň roztopí, kov roztaví a později zchladne. Zde jsou jen časy jednotlivých operací. Vylehčování a tvrzení přibližně 1 hodina, zlepšování tažnosti a kujnosti až dvě hodiny. Na barvení postačí 3 směny.

Vylehčování
Pro vylehčování platí následující: 1% vylehčení 15 zl surovin (nebo 3 magy) na 10 mn původní váhy. V případě vylehčení o více než 20% je již nutné dál používat magii.

Tvrzení
Pro případ tvrzení neexistuje žádná tabulka nebo stupnice. Kov bude přibližně o 15% tvrdší (bude mít i větší nosnost – např. kovové pilíře). Na 100 mn je potřeba vynaložit 120 zl surovin. Místo každých 10 zl surovin je možno použít 2 magy.
Dobrá zpráva pro druidy: stříbro získá přibližně tvrdost zlata a zlato tvrdost železa.

Zlepšování tažnosti a kujnosti
Stejně jako při tvrzení, ani zde neexistuje žádná tabulka. Na 100 mn kovu je potřeba vynaložit 180 zl surovin. Místo každých 10 zlatých je možno vynaložit 3 magy.

Barvení
Pyrofor může slitinu barvit do jakékoli ze základních barev za cenu 20 zl/100 mn nebo 2 magy/100 mn.

Využití ve zbrojířství
Zde hodně záleží na zručnosti zbrojíře (a benevolenci PJ). Co se týče útočných a obranných parametrů, neměla by nastat žádná změna, neboť oč je zbraň lehčí, o to menší má kinetickou energii, ale o to lépe se ovládá. Oč je zbraň tvrdší, o to lépe odolává nárazům na protivníkovu zbraň, ale o to hůře se ková… A tak dále. Vše zde záleží na PJ. Ve výjimečně podařených nebo nepodařených případech je možné posunout SZ zbraně o 1 nahoru nebo dolů. S útočností opatrně. KZ zbroje se také nebude příliš měnit, ale vylehčená zbroj, dobrá zbroj. Je nutno pamatovat na to, že část váhy některých zbrojí netvoří kov, ale kůže, která takto jaksi vylehčit nelze!

Nevýhody
Do magicky upraveného kovu se hůře zaklínají démoni. Platí pravidlo, že co se týče magenergie, musí být povolaný démon vždy alespoň pětkrát silnější, jinak ho předmět nepřijme. Jinými slovy, do meče s úpravou za 20 magů bude možno povolávat démony až z druhé sféry.
Chodcův meč je možné šlechtit pouze nemagicky.
Pyrofor není schopen vylehčit zbraň o víc, než o jeden a půl násobek své úrovně (převedeno do procent).
Pyrofor může působit a opačně, tj. podle stejných pravidel slitinu zatěžovat, měkčit atd.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Zdravím autora,
tak sjem se tím prokousal a je to bohužel pod moje očekávání.
Čekal jsem od otho díla víc, zvlašť pokud mpíšeš, že se jedná o přepracovanou verzi, ale zklamalo mě to.
Za prvé mi tam chybí ta tabulka na kteoru nejspíše ais odkazuješ do minulého díla, které jsme nečetl. Tedy si jí sem měl napsat.
Hlasování je už dávno uzavřené, tedy nebudu zbytečně rozpeisovat chyby a napíši ti rovnou, jaké hodnocení by si ode mne dostal:
Nápad: 10%
Zpracování: 5%
Hratelnost: 5%
Celkem: 6, 6% Tedy 0*
S úctou a přáním ať se pro příště polepšíš, Emiel.


 Uživatel úrovně 0

Zakladatel: Pokud do diskuze napíšeš, že se k tomu příspěvku nebudeš vyjadřovat, tak to tady fakt potom ani psát nemusíš.. Pokud si to nepřečteš a jen tu napíšeš, že se nebudeš vyjadřovta, tak je to k ničemu.

Nelíbí se mi na tom, že se tam hůře povolávají ti démoni. To se pak strašně prodraží, když tam píšeš, že musí být pětkrát silnější..


 Uživatel úrovně 0

K příspěvku se nebudu vyjadřovat (ne, že by byl hrozný). 2*


 Uživatel úrovně 0

Opravdu to není špatné, ale nezaslouží si to lepší známku než 3. Neříkám, že dělám díla lepší, a také nevím, co je na tom přepracované.


 Uživatel úrovně 0

fakt přepracovaná verze ale jinak je to celkem pekny


 Uživatel úrovně 0

muf, já nevím. pro šlechtění kovů mám vlastní pravidla, a asi bych je neměnil.


 Uživatel úrovně 0

Lehce mi to připomíná Trasmutaci kovu od Chocova Meče.. Ale tak já nevím,, nepřijde mi to jako moc dobrý článek.. Měl jsi to v Moudré Sově??


 Uživatel úrovně 0

Plně souhlasím s Johsim. Tohle patří do dílny
PS: Zombie: To cos napsal ty by stálo za diskuzi. Být tebou bych to rozpracoval.


 Uživatel úrovně 0

Drahý Drakeu,opět 0*.Fakt by ses měl zamyslet.Už sem ti o tom něco napsal v MS.Mám za to že nejde ani tak o kvantitu jako o kvalitu.

zombík:nemůžu sice přidělovat repku,ale tedka toho dost lituju.Dostal bys +2 za zlepšení příspěvku návrhama a -1 za schválení....


 Uživatel úrovně 0

Cteny Master_of_Drakes,

mrzi ma, ze musim hodnotit, ako hodnotim, (u prepracovanej verzii) ale inac mi to zial neda. Ked som videl tento prispevok v cakarni, myslel som, ze ho redaktor neschvali. Neviem, preco to nakoniec Zombie urobil a ani ma to nezaujima, pravdepodobne mal na to dobry dovod, inac by to nebol urobil. Ale podla mojho nazoru, si ho tu sem, Master_of_Drakes, ani nemal davat. Myslim, ze MS alebo pripadne pridanie tych dvoch novych odsekov do diskusie by to uplne vyriesili a nemusel si si kazit hodnotenie novym skoro identickym prispevkom.

Prepracovana verzia? Co je na tejto verzii prepracovane? Pridanie tych dvoch novych odsekov "Pravděpodobnost úspěchu" a "Čas" sice trochu prispevok vylepsila, ale zato som si vsimol, ze zmizli priklady, takze kvalita prispevku v priemere zostala rovnaka. Toto volas prepracovana verzia? Podla mna tam toho az tak vela prepracovaneho nieje. Ale samozrejme, kazdy to vidi inak...

Skutocne ma mrzi, ze hodnotim podobne ako pri prvej verzii- 1*.

Od prepracovanej verzie by som ocakaval viac.

S uctou,

Raukó