Alchymista

Výroba ohňostrojů Hodnocení: Vítěz soutěže Vítěz ZD

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 63

Základní výroba

Ohňostroje může vyrábět pyrofor od 6. úrovně. Základem pro výrobu ohňostrojových raket jsou jakési polovičaté rachejtle - dokáží vzlétnout, ale nevrátí se k zemi. Pro potřeby ohňostrojů tedy používáme takovouto tabulku:

Úroveň(typ)VáhaCenaMagenergieMax. váha
1
30
50
10
40
2
30
100
20
50
3
30
150
30
60
4
30
200
40
70
5
30
250
50
90
6
30
300
60
110
7
30
350
70
130
8
30
400
80
160

Oproti normální je poněkud osekaná, protože pro ohňostrojné rachejtle není potřeba tolik údajů. Změnou je hlavně to, že na každé další sudé úrovni až do 16. se pyrofor naučí vyrábět rachejtli nejbližšího vyššího typu, než který umí vyrábět (ale pouze pro potřeby ohňostrojů, ne jako normální rachejtle). Např na 8. úrovni se naučí vyrábět rachejtli 5. úrovně. Na výrobu samotné rachejtle není potřeba magenergie, ale na úpravy už většinou ano. Ohňostrojné rachejtle vydrží 1 rok a každým dalším měsícem se o 10% zvedá pravděpodobnost, že zvlhne a nejde dál použít. Samozřejmě to závisí na prostředí, kde se skladují - Ve vlhkém okolí určitě zvlhne rychleji, než na poušti. Vlastní vyrobená rachejtle je ale jen jakýsi polotovar, protože po vzlétnutí sice vybuchne ve vzduchu, ale vybuchne jen v bílé barvě, a to je dost slabé. Poloměr výbuchu je zhodný s poloměrem z pravidel. Takže zde jsou úpravy, které může pyrofor provést:
Změna barvy Toto je jedna ze základních úprav na budoucí rachejtli. Základní barvou každé rachejtle je bílá a pyrofor se může se rozhodnout, zda-li bude rachejtle jednobarevná nebo vícebarevná. Při jednobarevné dá 3 magy na barvu dle svého výběru. U více barev se u každé výseče za 1 mag musí rozhodnout, jakou bude mít základní barvu. Za každou barvu navíc dá 1 mag a barev se do jedné výseče vejde tolik, kolik je úroveň rachejtle. V tomto případě může pyrofor nahradit magenergii surovinami, a to v poměru 10 zlatých za 1 mag.

Výseče
Pyrofor může vybrat až 5 výsečí, které odstraní, ale které spolu nemusí sousedit. Za každou odebranou výseč dá tolik magů, kolik určuje tabulka. V těchto výsečích pak nebude nic.

Barevná stopa
Za přidání magenergie a 1/10 surovin z tabulky bude rachejtle při letu vypouštět kouř v barvě zvolené pyroforem po dobu 10 sekund. Dobu vypouštění kouře je možné zvětšovat přidáváním dalších dávek magenergie a surovin, ale max. na 30 sekund u 1.ho - 4.ho typu a na 40 sekund u 5.ho - 8.ho typu. Přidáním tolika magenergie, jako v tabulce, si při výrobě pyrofor může určit, kdy kouř přestane vycházet a kdy zase začne. U samotné rachejtle nic moc, ale velkého efektu se dosahuje v kombinaci s níže uvedenou úpravou Plánovaný let.

Pokročilé úpravy


Veškeré úpravy v této části se pyrofor naučí až na 10. úrovni. Při jejich používání se často zjistilo, že prvotní výbuch (barevný) je...jaksi...nežádoucí. Mnoho slavných pyroforů takto bádalo, až Wambira (vynálezce rachejtlí naváděných bílým bleskem) přišel na správný poměr surovin a magenergie pro výrobu takové rachejtle - při výrobě se musí přidat poloviční množství magenergie a 1/10 surovin, jako je v tabulce. Po mnoha letech používání tohoto způsobu však přišli mladí pyroforové na to, že prakticky stejného výsledku dosáhnou použitím výbuchu v černé barvě. Je tedy pouze na dotyčném pyroforovi, jaký způsob použije - mnohdy závisí na okolnostech. Každá Pokročilá úprava také něco váží a tato váha se přičítá k celkové váze rachejtle - max. váha daného typu je uvedena v tabulce.

Plánovaný let
Použitím takového počtu surovin jako v tabulce a správným rozložením náplně a váhy pyrofor může přípravit dráhu letu rachejtle. Správné rozložení náplně se bere jako past Obr~8~správné/špatné rozložení. Na past si háže PJ a za každou další pokročilou úpravu se příčítá +1 k nebezpečnosti. Při špatném rozložení si PJ háže na past Int(pyrofora)~9~pozná špatné roložení/věří, že je dobré. Co se stane v případě odpálení takové rachejtle závisí pouze na PJ. Rachejle může značně změnit svoji dráhu, případně spadnout na zem. V případě kolize se zemí berte rachejtli jako standartní rachejtli daného typu s poloviční silou. Tato úprava se běžně používá s Barevnou stopou, ale lze ji použít i u jiných úprav. Váží počet surovin zaplacených za tuto úpravu/10.

Výbušné koule
Základem této úpravy jsou jakési výbušné, papírové koule s doutnákem, velké asi jako dětská pěst. Tyto koule si pyrofor musí vyrovit předem a jejich trvanlivost je asi 2 roky, pak zvlhnou.

Výbušná koule
magenergie: 3 magy
suroviny: 20 zl
základ: papír (30 x 30 coulů)
trvání: ihned
výroba: 1 směna
váha: 5 mincí

Jejich základní barvou je opět bílá, ale za 1 mag navíc si pyrofor vybere barvu. Do 1 rachejtle se jich vejde tolik, kolik je úroveň dané rachejtle. Po jejím výbuchu se rozprsknou do okolí a 1-5 sekund poté explodují (čas určuje pyrofor při výrobě rachejtle) v barvě vybrané pyroforem. Jejich použití lze kombinovat s vyjímáním výsečí, kde se pak určuje, kterým směrem poletí. Tato vyjmutí však má samostatnou cenu a nemá vliv na prvotní barevný výbuch (pokud vůbec je). Za každou kouli se přičítá 5 mincí k váze rachejtle.

V nouzovém případě jdou Výbušné koule použít i jako zbraň. V takovém případě se bere jako zbraň nepřímé střelby s těmito parametry:
SílaMinimálníKrátkýStřední
Dlouhý
Rozptyl
3/1
0
10
20
30 + 3xSil4/1 - Obr

Při tomto použití se v 1. kole zapalují (2 akce v RSS) a teprve v 2. kole háží. Jejich vedlejším efektem je to, že každá osoba do vzdálenosti 5 sáhů od epicentra výbuchu , která byla natočena směrem k výbuchu a nenahlásila, že má zavřené oči (nebo není slepá) si háže na past Obr~6~zakryla si oči/oslepení na 2 kola. Oslepená postava má stejné postihy, jako při boji s neviditelným protivníkem. Oslepení však nemá vliv na tvory, kteří nemusí používat zrak (netopýří, krollové,..., ale ne hobiti).

Hudba
Ano, je možné vyrobit i rachejtle, které vám zahrají vaši oblíbenou melodii, nebo něco podobného. Jako základ se používá magicky upravený model nástroje vyrobený ze dřeva v měřítku 1:10. Je potřeba co nejpřesnější, takže řezbář si háže na past Obr~6~použitelný/nepoužitelný model. Při vyrobení nepoužitelného modelu si pyrofor háže na past Int~7~pozná/nepozná nepoužitelnost modelu. Při nerozpoznání jej pak použije, ale při výbuchu rachejtle se ozve pouze hlasitý paskvil, místo nahrané hudby.

Model nástroje
magenergie: 30 magů + 5 magů za každých započatých 10 sekund navíc
suroviny: 60 zl + 10 zl za každých započatých 10 sekund navíc
základ: model nástroje (viz. výše)
trvání: po dobu skladby
výroba: 5 hodin
váha: 5 mincí

Po ukončení 5 ti hodinové výroby je kdykoli možnéna nástroj "nahrát" skladbu, hranou stejným druhem nástroje, jehož model byl použit, dlouhou max. 1 minutu (lze prodloužit viz. výše). Nahrávání probíhá tak, že se model umístí na vzdálenost max. 5 metrů od nástroje a pyrofor za zaplacení 1 magu začne nahrávat. Pokud bude skladba delší, než dovoluje použitá magenergie, nahraje se pouze zaplacená doba. Tímto způsobem lze nahrávat i více nástrojů najednou, ale musí být stejného druhu a za každý dá pyrofor 1 mag. Pokud chce (např. z časových důvodů) může nahrávat najednou i více nástrojů různého druhu (třeba celý orchestr). Podmínkou je, že každý model musí mít svůj skutečný protějšek a nahrávání stojí 2 magy za nástroj. Nenahraný model vzdrží 10 let, pak ztrácí magické schopnosti, nahraný si nahrávku podrží 1 rok, pak se nahrávka ztrácí. Do jedné rachejtle se bohužel vejde pouze tolik nástrojů, kolik je její úroveň + 1. Ovšem při šikovném rozestavení několika různých rachejtlí lze dosáhnout i toho orchestru. S každým nástrojem se váha rachejtle zvedá o 5 mincí.

Iluze
Dosud popsané úpravy by bohatě stačily na výtečný ohňostroj, ale mnohým alchymistům to nestačilo. Až pak za dlouhou dobu jeden z těch lepších (jeho jméno se nám bohužel v záznamech nedochvalo) přišel na postup výroby jednoho z nejlepších předmětů pro výrobu ohňostroje - Iluzorní koule.

Iluzorní koule
magenergie: 75 magů + 20 za každých 100 magů hranice navíc
suroviny: 80 zl
základ: dutá skleněná koule
trvání: do použití
výroba: 12 hodin
váha: 50 mincí

Odpalovací doutnák
magenergie: 5 magů
suroviny: 25 zl
základ: provaz (30 cm)
trvání: ihned
výroba: 5 minut

Iluzorní koule je dutá, skleněná koule, fungující na principu jakéhosi magického přehrávače. Podle dochovaných pramenů (tedy toho, co se dá rozluštit z ohořelých archů papíru) byla tato koule objevena, když se dotyčný pyrofor pokoušel vyrobit vševidoucí kouli bez přítomnosti démona. Každá koule má nahrávací limit 300 magů, ale hranici lze zvýšit až na 700 magů. Po výrobě je na ni možné okamžitě zaznamenávat. To může probíhat několikerým způsobem:

1) Zaznamenání okolního prostředí
Pokud pyrofor vloží do koule 10 magů, ta začne zaznamenávat vše kolem sebe ve výseči 360° do vzdálenosti 100 metrů. Při vložení 10 magů nezaznamená pyrofora, který ji drží v rukou. Za vkládání dalších 10(15) magů lze o 100 metrů zvětšit vzdálenost až na konečný 1 km. Každá sekunda záznamu se bere jako 10 magů, takže lze nahrávat v rozsahu 30 - 70 sekund. Nahrávání může pyrofor kdykoli přerušit. Při výbuchu se pak koule rozprskne na miliardy miniaturních částeček a na obloze se vytvoří nahraný obraz, který drží tvar a po uplynulé době se rozplyne.

2) Zaznamenání kouzel
Tento způsob je nejpoužívanější, neboť se s ním dosahuje velkých efektů. Mezi nejoblíbenější kouzla patří blesky všech druhů a iluze. Nahrávání většinou asistuje kouzelník, který na kouli sesílá různá kouzla, přičemž každý seslaný mag se počítá jako 1 mag nahrávacího limitu.

Oba způsoby jdou kombinovat a jakmile skončí nahrávání, tak pyrofor použije 10 magů, pomocí kterých si jednotlivé "nahrávky" uspořádá k obrazu svému. Určí v jakých intervalech se budou uvolňovat, kterou stranou, v jakém pořadí atd.

Doplňky


V předchozích řádcích jste si přečetli snad srozumitelná a komplexní pravidla pro ohňostroje a jejich výrobu. Samotný ohňostroj však dělá počet použitých rachejtlí, jejich vzájemné sladění, atd. Bylo by samozřejmě možné popsat to jako past na Inteligenci nebo Obratnost, ale mnohem lepší bude, pokud to nechám na pyroforech, PJ a jejich fantazii. Součástí ohňostrojů ovšem nejsou pouze rachejtle, ale také sposta malých dělobuchů, fontánek, římských svící, apod. Pravidla a výrobu těchto doplňků nechám na vás, ale pokud by vás napadlo něco ohromujícího neváhejte, a ozvěte se mi. Tady dole najdete pravidla pouze pro několik drobností.

Dělobuchy
Pro jejich výrobu použijeme opět tabulku pro rachejtle. Dělobuchů je také 8 typů, rozlišených podle síly a velikosti. Na 10 kusů daného typu potřebujeme 1/10 surovin a magenergie z tabulky, papír nebo pergamen velikosti A5-A2 (podle typu dělobuchu) a 1/2 hodiny volného času. Váží od 1 do 8 mincí/kus. I dělobuchů lze v nouzi použít jako zbraň. Pro tento případ platí dostřel 4/8/12+bonus Sil s minimální dostřelem 2 u 6.-8. typu, a rozptylem 5/1 - Obr. Parametry výbuchu postupně stoupají od 2/1 u 1. typu až po 4/3/2/1 u 8. typu. U 6.-8. pak bytosti, které jsou blíže než 2 sáhy od epicentra si házejí na past Odl~6~nic/ohluchnutí na 1-3 kola, s tím spojené poruchy rovnováhy a -1 k OČ a OČ.

Římská svíce
magenergie: 1 mag/rána suroviny: 5 zl/rána základ: papírová trubka trvání: dle vyrobení výroba: 10 minut/rána,doma váha: 10 mincí

Bežně vyráběné svíce mají 4-24 ran, ale rozhodnutí, kolik ran bude mít závisí pouze na pyroforovi. Pro každou ránu si pyrofor zvolí barvu, ale pokud by chtěl nějakou bezbarvou (rozumněj, prostej výbuch), pak ho tato rána nestojí žádnou magenergii. Pokud ji na někoho namíříte, má dostřel 3/6/9 a ÚČ 3. Při zásahu (veskrze náhodném) je oběť popálena za 1k3 + 1 životů.

Tak, to je ode mne zatím vše, a pokud by jste měli něco na srdci, ozvěte se Pošto, E-mailem nebo tady dole v Diskuzi.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

mě se to velice líbí ale je to skutečně trochu dražší ale co hlavně když se to povede


 Uživatel úrovně 0

Není to špatné, ale já bych to jen tak nepoužil, protože je to podle mě docela drahé. Zpracocání je skvělé, ale ta cena...
Nechci to myslet špatně, je to věc názoru...

s pozdravem Globox


 Uživatel úrovně 0

Je to poměrně dobře a kvalitně spracovaný téma poklona tobě....


 Uživatel úrovně 0

Co je na tom složitýho? Vždyť je to jen o tom, že si uděláš základní rachejtli, a pak ji vylepšuješ.


 Uživatel úrovně 0

Az na to, ze je to PRILIS komplikovane (nikdy by som to asi nepouzil), je to super. 5*


 Uživatel úrovně 0

Dík, u tebe to taky bylo jasný. Doufám, že zase vytvořím něco extra na další půlrok.


 Uživatel úrovně 0

Kiwara: Gratuluji k ziskani hlavy Zlateho draka...
Vubec me to neprekvapilo, ze jsi to tady vyhral, lepsi a napaditejsi prispevek jsem tu snad jeste ani nevidel... Holt kdo umi, UMI...


 Uživatel úrovně 0

TVE: Chystám se dělat pokračování, tak něco navrhni.


 Uživatel úrovně 0

konečně má pyrofor co dělat, už to chce jen nějaký výbušniny, do téhlé chvíle vedl theurgh ale nyní, theurghu teš se!!!


 Uživatel úrovně 0

Zdendas: Já jsem právě začal neskutečně vysoko, tak jsem snižoval. Možná někde jo, ale myslím, že je to tak akorát.