Alchymista

Démon zabití Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 15

Noc byla chladná a tichá. Jen boty sira Kensingtona narušovaly klid zapadlé uličky. Udýchaný a dezorientovaný utíkal, ani nevěděl kam. Před pár minutami, když se z putyky vracel domů, neznámí útočníci přepadli jeho skupinu. Podařilo se jim zneškodnit oba jeho strážce. Jemu samotnému se podařilo uniknout jen o vlas.

Na rozcestí tří uliček se zastavil a rychle se rozhlédl, strach v očích. Chtěl si rychle rozmyslet, kterou z ulic se dostane rychleji do bezpečí. V ten moment ale nocí zazněl svist letícího šípu a Kensington padl bez jediného hlesnutí na kolena. Ozval se zvuk jako když kvílí meluzína a tělo sira Kensingtona bylo na moment zahaleno černým mlžným oparem. Když se rozplynul, sir Kensington ležel na dlažbě mrtvý, s popelavě bledou kůží.

Popis

Démon zabití se poprvé vyskytuje v desáté sféře. Do zbraní a projektilů se zaklíná jako běžný útočný démon. Nezvyšuje však útočné číslo, ale umožňuje při útoku ze zálohy cíl rovnou zabít.

Použití ve hře

Hráč oznamuje PJ-i předem, že využívá démonovu schopnost. Pak si hodí proti pasti. Základní past je rovna kvalitě zbroje (bez štítu), použitá vlastnost je Roz + Obr. K nebezpečnosti se dále přičítá číslo podle tabulky níže. Výsledkem hodu je zabití/nic.

Při určování Roz nepočítáme úroveň útočníka (minus úroveň cíle), jak je zvykem u siccova zabití, nýbrž pořadové číslo sféry, ze které byl vyvolán démon zabití (minus úroveň cíle).


Velikost útočníkaVelikost cíle
-ABC
A456
B345
C234

Př.: Zabiják (Obr +2, velikost B) s dýkou, v níž je zaklet démon zabití z jedenácté sféry, bodá ze zálohy cíl v lehké zbroji (KZ +2, Živ 13, velikost B). Past je 2 (KZ) + 4 (z tabulky) = 6. Použitá vlastnost Roz + Obr je v základu - 2 (Roz) + 2 (Obr) = 0.

Další použití ve hře

Démon zabití funguje nejen pro probodnutí ze zálohy (jako siccovo zabití), ale pro jakýkoliv útok ze zálohy včetně střeleckého. V případě střeleckého útoku ze zálohy se ovšem past nezvyšuje podle výše uvedené tabulky, nýbrž o ([vzdálenost mezi střelcem a cílem v sázích] minus [stupeň velikosti cíle]) (A = 1). Zvýšení nebezpečnosti za vzdálenost není nikdy nižší než 5..

Př.: Střelec (Obr +3) vzdálený od cíle 12 sáhů a používající démona vyvolaného z desáté sféry střílí na neozbrojený cíl s životaschopností 9 o velikosti B. Past je 0 (KZ) + 12 (vzdálenost) - 2 (velikost cíle) = 11. Použitá vlastnost Roz + Obr je v základu 1 (Roz) + 3 (Obr) = 4.

Na rozdíl od sicca, démon zabití dokáže zabít i nehumanoidní nestvůry. Nedokáže zabít nestvůry velikosti D a větší. Pokud v pokusu o zabití útočník napoprvé neuspěje, nemůže v tomto kole dál útočit a v dalším kole nemůže použít útok ze zálohy.

Démon zabití se často nepoužívá pro špatnou reputaci a z dalších, většinou etických či právních důvodů. Neznalý člověk navíc nemá šanci poznat, že ve zbrani je takový démon zaklet a je mu tedy k ničemu, protože schopnost démona musí útočník využít vědomě.

Démon zabití je pochopitelně využívaný především k vraždám a atentátům, jelikož při zakletí například (a ideálně) do šípu je velmi účinnou zbraní v rukou kohokoliv s dostatečně vysokou obratností, a to z toho důvodu, že úroveň (resp. Živ) útočníka nemá na úspěšnost zabití vliv, protože pro rozdíl úrovní se počítá démonova úroveň (pořadové číslo sféry). Ze stejného důvodu ale démon zabití pro svou cenu a omezené a jednorázové využití nikdy nenahradí zkušenějšího sicca.

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Zdenál: Teď mi konečně přišel na mysl argument pro tu neetičnost, aneb já věděl, proč to tam dávám: Útočný démon je možná běžný (i když je klidně možné, že všichni démoni budou nezákonní :P), ale cechy zlodějů a cechy vrahů jsou většinou považovány za nezákonné a vraždy za neetické a odporné. Čili démon, který slouží převážně k vraždění, nikoliv k soubojům a třeba vymetání jeskyní od skřetů, bude pochopitelně považován spíše za neetického (a nebezpečného pro slušné občany království) a bude ustaven mimo zákon.


 Uživatel úrovně 0

Zdravím
Nathaka mi osvětlil celou situaci, a i když bych sem tam měl pár připomínek tak si myslím že není není potřeba řešit proč se mi nelíbí démon zabití.

Dílo je zpracované dobře. Je velmi oblíbené u mnohých hráčů. Kdybych hodnotil dal bych 4 hvězdy. Mnoho štěstí s dalším dílem.


 Uživatel úrovně 8

darkkkn: Zapomenul dýku v hostinci... ? Argumentuješ nesmyslně, panenko skákavá. PJ by musel být blbec, aby toho démona proti hráčům použil úspěšně. (Anebo by musel být na hráče naštvaný a i tak by si to měli vyřešit jinak.) Instant killy nejsou nebezpečí pro hru, dokud je PJ zvládá. Kdyby byl PJ svině, tak mu na instant kill bohatě postačí některé jedy. Tohle je prostě hloupost, co řešíte.


 Uživatel úrovně 0

Souhlasím s Ascellou, pokud hráči jsou schopni jednou ranou zabít. Myslím si že by bylo fér aby to mohl i protivník. Jenže potom by to byl moc krátký boj a všichni by byli naštvaní že musí znovu tvořit postavu. A to jen kvůli tomu že si jeden hráč zapomenul dýku v hostinci... Nehodnotím


 Uživatel úrovně 8

Ascella: Co CP mohou, to ještě nutně dělat nemusí. Naboří-li to hru, PJ bude rozumný. Anebo se klidně CP mohou pokusit, ale neúspěšně. Zabít postavu instantem, na základě hodu, to je hřích, toho by se žádný PJ dopustit neměl. :-)


 Uživatel úrovně 5

Hmmm...
A já měla za to, že doba se nám vyvíjí k omezování automatického odstraňování postav. Co mohou postavy, to mohou CP. Komu se líbí, když dostane jeho milovaná, hýčkaná, prožívaná postava kudlu mezi lopatky ať je to sebelogičtější a sebepravidlovější? A teď tu máme rovnou démona, kterého může použít kdokoli. A ta past Roz... Chápu, že to záleží na nastavení světa.
Jistně, mechanismus je vpořádku, výše sféry taky v pohodě...ale přesto jsou mi podobná dílka tak silně proti srsti, že mám automaticky chuť jim stahovat hodnocení jen pro to. Tedy nehodnotím, jakožto zsadnímu odpůrci instatnu mi chybí objektivita.


 Uživatel úrovně 5

no já bych to řešil jinač:
zabití je procentuální hodnota sféry ze které je vyvolán: z 10 sféry 10%, z 20 sféry 20% atp...
těžké poranění (zranění za 1/2 aktuálních životů, minimálně ale jeden) je rovno dvojnásobku sféry.
počet použití se rovná sféře, ze které je povolán - z 10 sféry je na 10 použití (takže statisticky dokáže zabít jednu osobu) z 20 sféry statisticky už 4 osoby. K tomu když se přidají ještě poranění...

a mohlo by jít i o nevědomé použití, aneb zakleju ho do cvičného meče, cvičného protivníka prince a ten když jej zásáhne tak má možnost jej zabít, nebo aspoň děsivě zranit.

samozřejmě + nějaká omáčka k tomu, třebas to jak přesněji působí atp.


 Uživatel úrovně 5

Aha, sorry, projel jsem to rychle a roz bral jako rozdil utocnika/napadeneho coz je blbost. Opravuju hodnoceni.


 Uživatel úrovně 8

Zdenál: Jop, nedotaženost kolem samotného zabití tam je, ale zrovna důsledek rostoucí sféry je dost jasnej, vzhledem k tomu, že sféra hraje zásadní roli při určování Roz pro past na Zabití, jak je v díle ostatně několikrát zdůrazněno. :-)
(Omezení velikosti je už u siccova Zabití. Démon zabití vychází z něj.)


 Uživatel úrovně 5

Nechapu poznamku o neeticnosti demona... v cem je jeho vysledek jiny nez u klasickyho utocnyho? V cem je jiny nez u silnych jedu?
Polovina veci pouzivanejch v DrD bezne slouzi ke snadnejsimu zabijeni a najednou jednoho z nich stigmatizovat "ze uz je to jako moc husty a neeticky"? Nechapu proc.

Jake kategorie je zraneni zpusobene timto demonem? B, C, E ...? Tohle ujasnit resi veskery spekulace jestli to funguje na nemrtvaky, golemy, trpasliky nebo jinou specifickou havet. S tim souvisi i objasneni jak to pusobi - vrazdi demon pomoci zbrane ve ktere je zaklet, nebo nejak magicky "vycucne dusi", nebo jinak..?

Jak roste sila demona s rostouci sferou vyvolani?

Nechapu omezeni velikosti. Omezovat zivotaschopnosti!

Namisto toho posledni dva odstavce zbytecnych kecu (pravda, moje dilka jsou v tomhle podstatne horsi), namisto nich by slo ve dvou odstavcich resit nastinene, strucnost by neutrpela.

V tomhle nedotazene.

Ale napad nijak svetobornej, ale nic proti nicemu, vysledny pusobeni v pohode, presilene to neni... 2,3* mi pridou tak akorat.