Alchymista

Démon odolnosti Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 17

Démon odolnosti se poprvé vyskytuje v 4. sféře. Zaklíná se do libovolného doplňku, který může postava mít na sobě. Umožňuje zvýšit odolnost proti jednomu z typů zranění - blesk, oheň, chlad, kyselina, sečné, bodné, drtivé. Při povolání ze 4. sféry je každé takové zranění sníženo o 3, za každou další sféru se efekt zvyšuje o 2.

Dílo i s doplňkovým komentářem a budoucím rozšiřováním je zveřejměno na docs.google.com.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Osobne nemám nič proti krátkym dielam, ale to že je dielo krátke neznamená že je dobré. A v tomto prípade podľa mňa ani nieje.

Po prvé, poskytuje obranu proti jednému z uvedených 7 typov zranení - 4 "elementárne" a 3 "fyzické". A čo obrana proti iným zraneniam, napíklad:
tržným (obor vám skúša utrhnúť hlavu, kroll sa vam zakusol do do ruky a pokúša sa vám nejaký ten kúsok vyrvať, naťahujú vás na škripci, atd.)
psychickým (mág Babrák sa vám pokúša premeniť mozog na kašu, ale má smolu, jasne že máte v bote zakliatého Démona odolnosti voči psychickým zraneniam z 26. sféry)
teplom (oheň a teplo sú dve veci, jedna vec ked vás osmaží ten správny "Fajrból levl nájn", druhá keď na vás mág zošle Pekelný vietor a vy sa v závane vzduchu o teplote 1000°C premeníte na sušinu)
atd.

Podruhé, keby sme sa pohybovali len v klasickom DrD, tak jednotlivé druhy "odolnosti" sú navzájom nevyvážené. Odolnosť voči bleskom stavia 3/4 útočných kúziel bežného kúzelníka do nevýhody (jasné, môžme sa hrať že červené blesky zraňujú ohňom, zelené kyselinou, biele elektrinou a čierne rozkladom, ale .. !!), zatiaľ čo zranenia chladom su na nízkej úrovni zriedkavé. A to nehovorím o kombináciach démonov odolnosti, ako bodno-sečný, prípadne bodno-sečno-drtivý.

Potretie sa mi páči ako je vyriešený typ zranení pri zbraniach, ktoré môžu zraňovať rôznymi typmi. Bodno-sečné zbrane, ohnivomrazivý oštem (no čo, niekto si spravil artefatk) ... á, to tu nieje .. sakra :D

Po štvrté (snáď sa blížim ku koncu) je síce tento démon horší ako obranný démon vočí zbraniam s nízkym ÚČ a vysokou útoč. ale čo proti zbraniam ako napríklad kord. Povedzme že to bude zbraň 7/-2/0, zranenie iba bodné .. hmm?

Celkovo sa mi dielo nepáči, oveľa viac by mi vyhovoalo keby:
démon bránil nejakému zraneniu, ale nemohol ho znížiť pod určitú hranicu (zníži bodné zranenie o 5, namenej však na 3);
malo toto zníženie protiváhu (znižuje zranenia teplom o 8, avšak o rovnakú hodnotu/polovicu/tretinu zvyšuje zranenia mrazom);
bol limitovaný počet Démonov odolnosti ("maximálne 5" alebo "toľko, koľko je základná KZ brnenia postavy" a/alebo "neznesie sa s opačným démonom odolnosti")

Nezostáva než povedať, že krátke diela sú fajn, ale nie ak z nich plynie milión problémov nejasností ktoré musia byť riešené v diskusii pod dielom.

Gargy


 Uživatel úrovně 5

Sniper:
Dílo extrémně krátké je pěkná věc, ale pokud úplně vynecháš část C, tak právě může dojít k mnoha nedorozumněním mezi autorem a uživatelem.

Jak můžeš vědět, že vůbec někdo pochopí závislost na Zdenálův "sakra těžký kyj" nebo lupičské útoky beze zbraně?
Jak můžeš vědět, že někdo pochopí, proč jsi použil závislost mezi sférou démona jako "2*X - 7" místo "X"? (osobně, stále to nechápu ani já)
Jak můžeš vědět, že uživatelé pochopí zranitelnost bodné/sečné/drtiné a budou u každé bestie její útok správně zaškatulkovat do těch 3 "nových" tříd?
Jak můžeš vědět, že si všichni hned dílo dají do souvislosti s elementárními útoky?

Většinu otázek by právě mohlo být zodpovězeno přímo v díle v části C (slovo autora).

Tím, že své cíle v díle (nebo ve schvalovací kritice po vzoru galerie) nezveřejníš, pouze rozdmýcháš diskuzi, která ve své podstatě je úplně zbytečná (tedy pokud se nekocháš tím, jak ti lidé jsou hloupý, že nepochopili potenciál tvého geniálního a krátkého díla).

K obhajobě přesílených děl ve stylu "když je něco přesílené, tak to můžeme vyvážit nějakou protiváhou" také nutno přistupovat opatrně. Jinak to skončí jako seriál Stargate, kdy autoři tak dlouho vyvažovali až se dostali ze stavu "lidé se střelnými zbraněmi proti goauldům s tyčovými zbraněmi" postupným oscilačním vyvažováním do stavu "lidé s nejlepšími technologiemi v galaxiíích proti orájům s technologiemi lepšími než lidské nejlepší". Tvé dílo dle mého rozboru (viz porovnání s obranným démonem ve schvalovací kritice) právě je prvním člankem pro vznik takové spirály jako ve Stargate - mimojiné proto je dílo dle mého přesílené.

Opět abych nebyl úplně špatně pochopen, tak zopakuji, že se mi myšlenka krátkých děl s dlouhou myšlenkou líbí :).


 Uživatel úrovně 8

Folcwine:

máš dva způsoby jak můžeš řešit něco co ti příjde silné:

1) Protipravidlovou - pravidla změníš nebo nepoužíváš

2) Pravidlovou - korektně podle pravidlových postupů vytvoříš protiváhu.

Já zvolil druhou cestu. Pokud někdo zvolil první, dílo mu nepomůže. Alejinak to být nemůže - žádné dílo není vhodné na všechny hry a vždy je potřeba menší či větší míra vlastního zásahu.


 Uživatel úrovně 5

Trochu k mojí představě krátkého díla:
A) Na začátku je (ale nemusí být) trocha beletrie, která se dá bez úprav použít ve hře (například. zápis v kronice, povídání babky kořenářky, přednáška historika apod.).
B) Uprostřed je samotné dílo, včetně pravidlových mechanismů. Část B je použitelná a pochopitelná bez částí A a C.
C) Slovo autora - poděkování, zdůvodnění proč nastavil pravidlové mechanismy jaké použil, příklady použití, návrhy na modifikace díla.

Části A se otaguje kurzívou, část C bude zřetelně oddělena od díla. Takže kdokoli bude schopen přeskočit úvodní povídku (část A) a závěr si jen přečte. Pro vytisknutí díla použije jen část B.

Diskuzi na toto téma "o podobě krátkého příspěvku" můžete rozproudit u rubrikového stolu (ID 1684) nebo ve Fafrinově boji za krátké příspěvky (ID 2423)

Sniper:


Opět budu hlavně reagovat jen na nejvíce rozdílný názor, který mám vůči tvojí obhajobě.
Obhajovat přesílenost svého díla na základě myšlenky "v originálních pravidlech jsou také přesílené věci, například hyperprostor/rychlost/modrý blesk" je dle mého cesta do pekel. Touto argumentací jde obhájit i "Uberkrutopřísný meč s parametry 8/+2 OZ +1 délka 1-3, který mohou používat jen postavy se silou alespoň 20/+4 a velikostí nejméně C."


 Uživatel úrovně 8

Uznávám jednu zásadní chybu díla, která vznikla kvůli mému podvědomému smýšlení - automaticky uvažuji že všechna povolání jsou schopna dávat na úrovni kdy jsou jim dostupní démoni 4. a vyšší sféry elementární útoky, například pomocí jiných démonů z mého díla Útoční elementární démoni. Bez nich opravdu je trojkombinace fyzických démonů (sečné/bodné/drtivé) silná. Věta k tomuto prvku byla dodána do mé verze na odkazovaných stránkách a démoni budou v budoucnmu rozpracovánií do jednodušší a kratší podoby.

Vše ostatní považuji za názor nebo pouhý výsek reality, namátkou:

Vyváženost
Jelikož je porovnávána pouze k obrannému démonovi, je to výsek reality. Zaprvé se efekty sčítají, zadruhé jsou v pravidlech silnější věci (hyperprostor na 4 magy dodá nekonečno energie, útočných démonů na sobě může mít postava tisíce a pomocí nich mít několikanásobně víc aktivních magů připravených k okamžitému kouzelní potřebných kouzel).

Část o vyváženosti vůči fyzickému zranění / elementům je ale podle mého pravdivá a vysvětlená výše.

Virtuální nezranitelnost
Pokud opravdu někdo má silné démony odolnosti a je tak virtuálně nezranitelný, jedná se jen o novou zajímavou situaci k řešení. Informace který jeho předmět má daného démona a jeho následné uspání je jedním z dobrých řešení a dává tak v souboji nový cíl vůči aktuálnímu mít-co-nejhustodémonštější-trojzubec-a-bodat-kolem -sebe.

Útočnost
Shadowmage nadhodil, Folcwine potvrdil ale snížil důležitost a já naopak vyzdvyhuje. Bez pravidla jako je toto nemá moc význam používat díla jak Zdenálův Sakra těžký kyj. DrD na to není připravbené. S tímto ale již dostane zajímavou možnost ukázat se v plné parádě, protože je zhoubou tohoto démona a vyrovnáním na misce vah.

S tím souvisí ekologie, se kterou DrD nepočítá. Je to statický systém který neuvažuje že věci se vyvýjejí, dochází k pokroku a na každou silnou věc se hledá obrana. Obranný démon umožnuje zvyšovat OČ, Útočný proti tomu zvyšuje UČ a Útoč. Kde je k tomu druhému protiváha? Aby to bylo čistou protiváhou, asi by mělo být nějaké horní omezení, jako že "démon maximálně sníží zranění ejdnoho typu o hodnotu OČ zbroje postavy" Jenže to již nesedí na elemntární redukce a je to ode mne skrytý odkaz na nekompatibilitu systému DrD.

-----------

Kdo chtěl, našel v daných řádcích mnoho z toho, co jsem do nich skryt, kdo ne, hůl k bití si našel. S výsledkem jsem spokojen, ukázalo se jaké je DrD, jeho pravidla i axiomy i názory lidí, co je využívají. Že takto jednoduché dílo rozbilo žebříček hodnocení mnohých beru jako příjemný bonus a podnět k diskuzi u příslušného stolu (pokud se to vůbec někomu chce řešit). DD.cz spí už věky a zapomnělo na své poslání, stalo se kavárničkou elit kteří si užívají staré dobré kávy a odmítají zkusit nové kluby nebo alespoň nápoje a vychutnat si je bez zaujetí a porovnávání s jejich oblíbenou kávičkou.... Berte to jako výzvu, nebo spěte dál, volba je na každém z Vás.


 Uživatel úrovně 4

Jedno z mále děl na tomto servru keré bych si i vzal do hry aniž bych ho musel upravit. Ano není oslňující ení to na výtězství v OHZD ale jeho použitelnost při hraní ne jen jako výstavní kousek do sbírky nesmyslů je obrovský.

Kritiku pod dílkem jsem přečet celou a tedy jsem si vědom toho co vytýkali ostatní ale z mého pohledu a z mého stylu hraní jsou níže uváděné chyby nepodstatné.


 Uživatel úrovně 0

zkus rozepsat myšlenku. chce to hlouběji a určitě by se s tím dalo ještě pěkně pohrát. jinak nápad dobrý,podle mě trošku přehnaný, ale když si nad tím pár hodin sedneš, uděláš skvělý dílo. za mě 2* za nápad


 Uživatel úrovně 5

Moje hodnotenie je bohužial nižšie aké som predpokladal podľa názvu. Na tento príspevok som sa tešil, ale pravdu povediac ma trošku sklamalo spracovanie.

a) súhlasím s nápadom démona odolnosti proti typom mágie či živlom. Často sa práve takéto "ochrany" vyskytujú v rôznych RPG hrách a v podstate som ich zástanca. Nepáči si mo však, že by démon mal chrániť proti fyzickým zraneniam zbraní už len preto, že sú zbrane, ktoré sa dajú využiť rôznymi spôsobmi (napr bodať aj sekať) a zdá sa mi divné, že by démon chránil podľa toho ako svoju zbraň používam. Pravidlovo to možno sedí - typ zranenia ako typ zranenia, mne to však nesedí logicky. (za túto mne osobnú nelogickosť som hodnotenie neupravoval lebo sa to dá ľahko napraviť - len som to chcel spomenúť)

b) ako už bolo spomenuté, vadí mi horné neohraničenie pridania bonusu. Ak by si autor nakreslil krivku démona odolnosti a klasického ochranného démona tak by došiel na tú veľkú nezrovnalosť, hlavne vo vyšších leveloch.

c) Nepáči sa mi to, že démona odolnosti môžem zakliať do čohokoľvek. Prijal by som potom obmedzenie na počet démonov odolnosti na jednu postavu. Nosiť 20 prsteňov kde by každý dával bonus proti určitému typu zranenia by bolo dosť drsné.

Potom už iba potvrdím to čo povedal UnknowN - je to príspevok trošku inej kategórie. Ja ho však ohodnotím a dodám, že by bolo možno lepšie to spracovať podľa komentárov v tejto diskusii a poslať na schválenie do rubriky Rozvoj DrD.

Poznámka: odporúčam Múdru Sovu.

Noeh


 Uživatel úrovně 0

No, co na to říct, když vše již bylo řečeno. Snad jen, máš mojí podporu, i já se bouřím proti pravidlové zranitelnosti. Jinak hodnotím 3*, protože nízké hodnocení si nezaslouží, ale na vysoké tam nějaké ty drobnosti jsou...


 Uživatel úrovně 5

Mám jedinou výtku, jakou ode mne autor nejspíše očekává: silné, silné, přesílené... Jednou jsem cosi podobného zkusila: hobití bojovničce nevalných parametrů (vylezla mi v aréně zajímavá sympatická osobnůstka) jsem chtěla pomoci něčím obdobným, měla zbroj, která jí redukovala zranění sečně/mečně o 3 (bojovnickým úderům se dokázala ubránit, nižší SZ, vysoká utč, šermířským však nikoli...). A rázem všichni dobří chodci, průměrní šermíři neřkuli zlodějská verbež byli odepsaní...vyváženost arény šla do kamsi...Bohužel já to řešila cizokrajným pouze magií prosyceným materiálem nikoli démonem či jiným očarováním, a v aréně mám pravidlo jediného magického předmětu: kdyby se zbroj počítala za magickou, již by neměla magii v útoku a bylo by to o něčem jiném, tedy má chyba...ale náhled, který jsem na podobné předměty získala to nezmění.
Samozřejmě záleží na nastavení světa, používání dalších pravidel, vyvážení s prostředím, logikou. Z toho je dílko vytrženo. Ale mít movitější a vypočítavou skupinku dobrodruhů, která se nebude držet na uzdě, PJ spláče.

Něco protibleskového chválím, s obranou proti vulgární destruktivní magii pravidla zrovna moc nepočítají (vyjma chodeckých zrcadel) a pokud jde o drobné snížení škody, kterou blesky páchají, nic mocc to nezmění...

Jednoduché, hratelné, silné. Tečka.

**********************************

Příspěvek nehodnotím, ač uznávám jeho přínos, oceňuji výstižnost a jednoduchost, pocitově se mi nelíbí. Nemohu ohodnotit vysoko díky pocitu, nízké hodnocení si nezaslouží.