www.Dracidoupe.cz



Jídlo 1

Příprava pro tisk (tisknuto 2436x)
Autor: Robert Hooke
Přidáno: 18:14:45 02.11.2011
Hlasovalo: 19
Průměrné hodnocení: 4.32


Hlasování

Hlasování u tohoto příspěvku bylo uzavřeno.

Vidět hlasování jednotlivých uživatelů mohou vidět pouze přihlášení uživatelé.

Diskuze

Pro přidání příspěvku do diskuze se musíte přihlásit.

příspěvků. Řadit podle .
  [Předchozí]
Počet zobrazených příspěvků: 1-10 / 18
Ikonka uživatele Nathaka    [pošta] NEW     14:19:09 20.02.2014
Recept na ušípaný reglement jsem doplnil... :-)

Ikonka uživatele Robert Hooke    [pošta] NEW     14:17:17 21.12.2011
Oprava - zmizelý recept k ušípanému reglementu:

Jedná se o omáčku, použitelnou k ovocným knedlíkům, ale například i k uzenému masu.
Mléko se pozvolna ohřívá. Postupně se vmíchávají povidla, cukr, sůl, skořice a máslo, až vznikne jednolitá směs. Je nutno důkladně míchat a dávat pozor, aby se omáčka nepřipálila. Nakonec lze podle potřeby zahustit moukou, důkladně rozmíchanou v chladné vodě.

Ikonka uživatele Robert Hooke    [pošta] reputace: 1
Ascella: +1
NEW     14:04:34 21.12.2011
Děkuji za převážně pozitivní kodnocení.

Barbar Cohen:
Výběr pokrmů byl volen tak, aby jídelníček držel pohromadě i kulturně, ekonomicky a sociálně. To, co tu vidíte, je výběr prostých, vesnických jídel. Pro jistotu ještě jednou opakuji "se kterými by se hrdinové mohli setkat v běžné obecní krčmě, případně v domácnostech vesničanů". Tedy ano, uvědomuji si, že šlechta baštila jinak, než žebráci.
Jídlem pro šlechtu, žebráky (ale i selské a náboženské slavnosti, díky za typ) se budu věnovat v dalších dílech. Takže "hrozně málo žrádla" nebude (plánuju tak 3-4 díly) a pestrost pokrmů bude snad taky ucházející.


Samurai: etiketu kolem stolování jsem původně vůbec neměl v plánu, jsa rozhodnut zpracovat jídlo jako věc, nikoli jídlo jako činnost. Stolování se totiž bude lišit kulturu od kultury a většině PJ by se zrovna to moje pojetí nemuselo hodit. Ale bude-li zájem, můžu nakonec seriálu o jídlech sepsat nějaký text i na toto téma.

Na závěr bych rád upozornil, že se tu nesnažím nikomu nic předepisovat. Pokud chcete mít v krčmách svého světa jen 1 jídlo, nebo naopak 100 jídel, je to pouze vaše volba. Když to shodou okolností bude některé z těch, co jsem tu popsal, tím líp :-)

Ikonka uživatele Sccion    [pošta] NEW     16:52:24 10.11.2011

Ale jestli o něčem víš, Cohene, proč se nepodělit? Mě by to třeba docela zajímalo.


Ikonka uživatele Barbar Cohen    [pošta] NEW     18:28:07 09.11.2011
Taky jsem mohl sednout a napsat to rovnou celý sám, ne? A mimochodem, ta mínusová repka od tebe působí docela vtipně, když je hned nad ní "Souhlasím s Cohenem" od Samuraie. Nechceš mu taky strhnout, ať to tak nebije do očí?

Ikonka uživatele Folcwine    [pošta] NEW     17:07:43 09.11.2011
Cohene, taky jsi mohl napsat, co ti vyslověně chybý, přiblížit nám ostatním nevzdělancům nějaké recepty, které se dají použít ve hře i mimo ni .).
Pro ty co jídla zaujali, taky přidám pár svých oblíbených:

Boršť
maso, zelí, zelenina, smetana/mléko
Vydatná zeleninová polévka z ruska spíše nižší kasty. Ingredience měli přebít pachuť zkaženého masa.
http://www.toprecepty.cz/recept/1444-borsc-ii/ < br />Starým osadníkům, kteří bydleli v nově objevené kolonii impérie, jdem dal ruskou kulturu, jména a náturu, škoda že moc víc receptů než právě boršť neznám.

Fazole (Mexická pánev)
fazole více druhů, cibule, kečup, maso, kopa koření.
Opět jídlo nižší kasty, kde většina ingrediencí slouží k zamaskování pachuti nevábného masa.
http://recepty.vareni.cz/mexicka-panev/

Metyja
bramborová kaše, švestkové povidla, tvaroh nebo mák, máslo
Na sebe kladené vrstvy. Nic se nepromíchává, nakonec se zalije roztopeným máslem nebo tukem.
Jinde je metyja taky kukuřičná kaše se sýrem.
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=3906

Ikonka uživatele Ascella    [pošta] NEW     20:12:00 07.11.2011
Ve svých naprostých začátcích jsem měla ambice stvořit hru naší středoevropské realitě podobnou, střídmou, jednoduchou, s minimem ras, velmi pohádkovou a čerpající z naší lidové slovesnosti. Rozhodla jsem se hráčům i dát poznat starou kuchyni a pučílku jsem dokonce na jedno sezení snad u úplně prvního dobrodružství připravila. Nesetkalo se to s valným ohlasem. Především proto, že hráči jsou moderní lidé, s moderními názory, rozhledem a nikdo z nás není historik, aby byl takový svět hratelný ke všeobecné spokojenosti.
Nicméně čas od času se mě i v magicky vyspělém světě a stylu, který preferuje hratelnost nad realističnost tu a tam někdo zeptá, co se v dané lokalitě jí, co si to vlastně v hostinci dává. Nebo když představuji novou kulturu, novou oblast, mít přehled o jídle dodává osobitosti, svéráznosti, zapamatovatelnosti. Takové ty drobnůstky, co pomohou atmosféře, i když pro samotné dobrodružství jsou zpravidla k ničemu.
I proto tento příspěvek shledávám velmi přínosný. Mimo to slohově velmi dobře zvládnutý, nápaditý. Jen více, jen více!
Nu a proto aby se mi dobře hrálo si to potřebuji dobře představit a pro (staro)českou kuchyni osobně slabost skutečně nemám, byť i z luštěnin a kořenové zeleniny lze připravit bašta všech bašt (když přidám dost koření ;-). Takže můj svět je inspirován co se geografie a tím i toho, co za suroviny je k mání, Blízkým východem a vysokohorskou Indií, kde již nějaké to koření je a dá se vykouzlit opravdu všelicos (byť po zkušenostech s pučílkou a s vydáním všeobecného zákazu mlaskání, žvýkání a jiných pazvuků hru rušících opravdu svou „orientální“ kuchyni hráčům předvádět nebudu :-)
Ode mne 5* za nápad, šmrnc, mimořádně kvalitní zpracování a inspiraci, kterou využije téměř každý (mimo to, když se indie přejí, hezký střídmý recept se taky hodí). A vyzpovídávat valašské paňmámy, autor mě dostal do kolen.

Ikonka uživatele Hamster    [pošta] NEW     18:56:00 07.11.2011
Koukám, že celkem vybočuju z hodnocení. V díle neshledávam chyb, zpracování je minimálně nadprůměrné, přesto mi nepřijde Jídlo 1 hodné vícera hvězdiček.

Ikonka uživatele Barbar Cohen    [pošta] reputace: 0 NEW     1:35:33 06.11.2011
Jako, na pravidla docela mrdám, nějaký čeny mě nezajímají - prostě to chci mít pestrý. Máš žrádlo ze zájezdního hostince, z vesnický miniknajpy, z městský hospody, od táboráku, máš žrádlo ze šlechtický hostiny, ze slavností vesnickejch, náboženskejch... je toho fakt kotel. A informacema myslím to, jak jsem už řekl, něco na styl toho co řekl Corwin, např. že zájezdní hostince měly zpravidla "menu" o jednom chodu, prostě to sežer nebo běž do hajzlu. Ale to všechno záleží na tom jestli chcete hrát podle pravidel (čeny ftw), nebo realisticky.

Ikonka uživatele Dakeyras    [pošta] NEW     21:12:00 04.11.2011
tak jedná se o českou kuchyni.. samozřejmě jsme v MS debatovali i o Hugysu nebo jak se typ lněné ovčí žaludky píšou, s tím ,že v anglii žrali doslova kde co, a ony kuřecí pařáty, kopýtka, krev, mozečky, žížale a jiný hnusy jedli běžně... ale autor se rozhodl, že to snad sepíše v dalším díle.

  [Předchozí]


Soutěže
O Hlavu Zlatého Draka


News
Aktuality
Novinky
Bugfix


Vzhled
Family Silver
Historic
Simple Ancient Dark
Simple Ancient Light
Simple Evolved Dark
Simple Evolved Light
Timmothy Gold


Komunikace
0 přihlášených uživatelů
 
Chat (0 online)
Moudrá Sova
Fórum
Ankety


Control
Registrace
Nick:
Heslo:
 
Zapomněl jsem heslo


Doupě jinde
Na PragoConu
last.fm
Facebook

Vygenerováno za 0.16947984695435 sekund.
© 2002 - 2009 Almad a James Timqui, design © 2002 by Almad.
DrD, Dračí doupě a Altar jsou ochranné známky společnosti ALTAR
Všechna práva vyhrazena. Žádná část těchto stránek nesmí být reprodukována, publikována ani jinak
využita bez svolení Redakce serveru DraciDoupe.cz nebo svolení autorů jednotlivých příspěvků.
Novinky je možné sledovat pomocí RSS kanálu. Toto je verze 1.
Verze 2 je v přípravě a vývoj můžete sledovat na informačních stránkách