Předměty

Expulzní krystaly Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 13

Skupina: Kouzelné zbraně

Síla zbraně: 4 /+2 + zvl. (na dálku); při boji TVT jako boj beze zbraně

Kvalita zbroje: -3

Délka: 1

Cena: 30

Malý dostřel: 7

Střední dostřel: 12

Velký dostřel: 17

Váha: 3 mn

Popis:

Předměty - Kouzelné zbraně - Expulzní krystaly

Expulzní krystal je šikovná věcička. Je velký asi jako kiwi a má různé tvary a barvy (podle typu útoku). Je zvláštní tím, že dokáže sbírat energii z okolí, formovat ji v sobě a kdykoliv ji na přání toho, kdo ho někam namíří (klidně i sevřený v pěsti), vypudit ven v podobě kouzelného projektilu (resp. pulzu) s takovou razancí, že se to považuje za střelecký útok. Jinými slovy, expulzní krystal je velmi malá, ale účinná střelná zbraň.

Parametry jeho střeleckého útoku odpovídají ostatním pravidlovým zbraním, ale projektily z krystalu se pochopitelně nechovají jako šípy nebo kameny z praku. Létají rychleji, ale zase nepřesněji (proto je SZ zhruba stejná). Mají malou fyzickou průraznost, ale jejich útočnost je založená na explozi magické energie při střetu s cílem. Ignorují KZ zbrojí i ostatních předmětů na postavě, zato štíty (a jim podobné předměty, třeba velký talíř) mají poloviční šanci je zcela zablokovat. A konečně, projektily z expulzních krystalů nepůsobí fyzické, ale různě magické zranění, jak zachycuje následující tabulka.


Typ krystaluTyp zranění
PrůhlednýC (neutrálně magické střely)
ŽlutýJ (jiskry a výboje)
ČervenýK (ohnivé projektily)
ModrýK (mrazivé projektily)
ČernýI (pulzy hraničářského úderu)
BílýN (malé bílé střely)

Do jednotlivých krystalů lze zaklínat útočné i jiné démony stejně jako do jiných zbraní. Jsou sice vedeny jako kouzelné předměty, ale nejsou očarovány ani vyrobeny alchymistou, takže jejich magie i původ je přírodní. Jinak řečeno, démoni si do nich cestu najdou.

Mezi další vlastnosti krystalu patří mimo jiné to, že je velmi skladný a snadno se schová. Málokterá jiná zbraň se dá nosit po kapsách. Krystal je též velmi lehký (na svou velikost). Je poměrně drahý, protože je nejen vzácný, ale taky se musí komplikovaně zpracovat, aby neměl ostré hrany. Navíc je to v podstatě drahý kámen. Dá se z něj střílet i v úzkých a těsných prostorách, a dokonce i pod vodou. Je dost křehký, takže při úderu tvrdým předmětem se snadno rozpadne.


Následuje rozšířená část příspěvku, která rozvíjí základní předmět.

Původ a pěstování horniny

Expulzní krystaly používané v praxi jsou jen odštěpky velkých minerálních bloků. První z expulzních hornin byla nalezena hluboko v trpasličích šachtách. Expulzní krystal se tam drží na kameni, z kterého vysává minerály a tím se sám de facto rozmnožuje. Díky tomu se dá i pěstovat a vlivem podkladové horniny dokonce šlechtit. Právě tak vznikly v průběhu dějin různé typy krystalu vypsané výše. Nezpracovaná expulzní hornina má cenu přibližně 40 zl. za 20 mincí.

Vybíjení a nabíjení

Není to úplně nutné pravidlo. Leckomu však přijde divné, odkud se energie v krystalech bere. Já osobně se držím toho, že dokud neřeším počet šípů v toulci, nemusím řešit ani množství energie v krystalu, ale pro ty ostatní platí, že krystal může vystřelit nejvýše pětkrát za sebou. Každá střela se pak nabíjí 1 směnu.

Dva expulzní krystaly

Dual-wield střelných zbraní? Proč ne. Při držení dvou expulzních krystalů získává postava jeden střelecký útok za kolo navíc, obvykle tedy dva útoky za kolo celkem. Nic víc, nic míň.

Kombinace zbraně a krystalu

Každého munchkina napadne, že by mohl používat zbraň v jedné ruce a krystal v druhé a jak výhodné by to mohlo být. No, není. Střelbu a útok zbraní lze střídat, ale ne provádět zároveň. Člověk se nemůže soustředit na střelbu i úder zároveň a provést obojí precizně. Navíc je to zakázáno i z důvodu vyvážení pravidel a pro jednoduchost. Ze stejného důvodu neřeší pravidla úplně všechny možné kombinace jednoručních zbraní, natož střelbu kuší a boj mečem zároveň.

Zasazení do prstenu

Aby mohla postava používat expulzní střelbu a přitom i libovolné vybavení, je možné vsadit krystal do prstenu. Není to ale tak jednoduché. Krystaly jsou příliš křehké a hlavně velké, takže do prstenu je nutné zpracovat vhodný a extrémně malý drahokam, důsledkem čehož vzroste cena i náročnost výroby. Expulzní prsteny dokáže vyrobit jen velmistr řemesla a budou stát od 100 zlatých výš. Co víc, takto malé krystaly mají menší sílu, takže SZ jejich útoku je 2 /+1.

Expulzní hůl

  • SZ: 2 /+2 + zvl. (na dálku); 5 /-1 (při boji TVT jako hůl kovaná)
  • OZ: 1
  • Délka: 2
  • Cena: 42 zl.
  • M/S/V dostřel: 8/13/18
  • Váha: 23 mn
  • Skupina: Lehká obouruční i střelná zbraň

Na první pohled jde o klasickou kovanou hůl a při boji tváří v tvář se tak i používá. V hlavici má však zasazený expulzní krystal, takže se dá použít i jako střelná zbraň (byť se s holí nemíří nejlépe a proto má tak nízkou SZ). Výroba je poměrně náročná, nicméně s trochou umu a hlavně s expulzním krystalem zvládne takovou hůl vyrobit i slušný městský kovář. Nejtěžší je chránit okováním křehký krystal a vsadit ho do hole co nejrovněji. Tyto hole si oblíbí zejména kouzelníci, protože jsou lehké, účinné a hodí se pro různá očarování.

Expulzní žezlo

  • SZ: 3 /+2 + zvl. (na dálku); 3 /+1 (při boji TVT jako palcát)
  • OZ: -1
  • Délka: 1
  • Cena: 64 zl.
  • M/S/V dostřel: 7/12/17
  • Váha: 23 mn
  • Skupina: Lehká jednoruční i střelná zbraň

Krystalové žezlo vznikne zasazením expulzního krystalu do hlavice palcátu. Míří se s ním o něco lépe než s holí, ale stále ne tak dobře jako pouhým mávnutím ruky. Vyrobit žezlo tak, aby se s ním běžně tlouklo hlava nehlava a přitom tento nápor nerozbil krystal, není žádná legrace, takže cena i náročnost výroby je vyšší než u hole. Krystalové žezlo není tak skladné jako krystal samotný, ale zase je skladnější než hůl. Jeho výhodou je, že se dobře páruje se štítem. I proto si ho oblíbili například klerikové, paladinové a v některých městech i palácové stráže.

Jiné zbraně s krystalem

Hůl a palcát jsou rozhodně nejideálnější zbraně pro vsazení krystalu, protože jsou lehké a vhodnější pro používání zhruba tou skupinou lidí, která ocení i expulzní krystaly. Nicméně i jiné zbraně, jako sekery, kladivka či dokonce meče, lze s krystalem spojit. Vždy to však bude za vysokou cenu a při enormní náročnosti výroby. Navíc čím těžší je zbraň, tím hůře se s ní míří. Trpí tím i samotná zbraň, která ztrácí na pádnosti a soudržnosti materiálu. Proto je to jen okrajová a nerozšířená možnost.

Dodatky

Pro expulzní krystaly se snadno hledají rozšiřující pravidla. Mohou fungovat jen ve dne/v noci, může se jim měnit dostřel, mohou sílit a slábnout podle prostředí. Možností je nespočet a nemá valný význam je podrobně vypisovat. Chci jen říct, že s trochou představivosti nemusíte vůbec zůstat jen u toho, co je zde psáno.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 13

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Abych se chytil jedné hlášky, která tu padla:

"1 mag ~ 2 životy ~ 8 zlatých" je kouzelnická záležitost - objevuje se až v PPE u vymýšlení nových kouzel (slavná "tabulka převodů"). O alchymistické magii lze v PPZ a PPP vyčíst, že obvyklá cena je 10-30 zlatých za mag.

Pozn.:

Jen tak ze zvědavosti jsem si krystal zkusil zasadit do Sccionovy "Nové tabulky zbraní" - Orientačně mi CH vychází spíše větší, než by odpovídalo lehké jednoruční zbrani - parametricky je přesně na hranici CH=3 a jeho zvláštnosti CH spíše zvětšují (magický útok, 100% na negaci zbroje - oproti tomu šance na 50% negaci účinku je značně situační a pojí se s 50% šancí na ignoraci zaštítění).

Pozn.:

Při zpětném pohledu by bylo fajn, kdyby v rámci díla byl ošetřen útok na postavu využívající "Úkryt". Zároveň bych rád objasnění, jak je to s přirozenou KZ bestiářovců. Podle logiky autora je KZ zbroje ignorována na základě faktu, že zbroj většinou své plochy celkem těsně naléhá na tělo obrněnce, a štít má 50% šanci na anulaci útoku právě z toho důvodu, že se celou svou plochou držené ruky nedotýká - na základě této logiky by KZ bestiářovců měla být rovněž ignorována - jejich "měkké kousky" se nacházejí tak blízko těm ignorovaným tvrdým kouskům, že už nemohou být blíže.


 Uživatel úrovně 0

Nathaka: ono někdy za každou cenu bránit dílo, je spíše na škodu neý uznat pravdu. Ale pokud je pádný argument, není o čem...


 Uživatel úrovně 8

Galkor: Máš pravdu, dost často se tady uživatelé hádají o blbostech, a já se za to trochu stydím. Jsem ale jeden z autorů, který se vždycky brání až do posledního dechu, když s někým nesouhlasí.
S tou dravou zvěří seš taky blíž pravdě, než si možná sám myslíš, ale na druhou stranu to nejspíš vypadá na pohled hůř, než jaké to je ve skutečnosti. Vypadá to jako velká a hloupá diskuze, ale je to jen věc dvou lidí, ne divé zvěře, většina čtenářů se vyjadřuje pokojně.
Jinak respektuju, že se ti nápad nezdá lákavý, a oceňuju, že ses vzdal hodnocení.


 Uživatel úrovně 0

Nakonec jsem přemýšlel a dospěl k názoru, že nebudu dílo hodnotit.
-vzdal jsem se hlasování-


 Uživatel úrovně 0

Koukám, že Nathaka má tvořivé období.
Líbí se mi zpracování.
A však abych pravdu řekl tak to ve hře nepoužiji.
Není to pro mě nějak "lákavé" abych to použil.
Což možná pro vás není dostatečný opodstatnění k mému hodnocení, ale abych pravdu řekl tak sem chodím jen kvůli tomu abych mohl spoustu věcí použít a na základě toho také hodnotím.
+ abych pravdu řekl, moc se mi nelíbí ty diskuze pode mnou.
Vim že to není moc asertivní, ale sakra Kibe hledáš v dílu blbosti!
"Tak já si myslím, že takový způsob komunikace trošku neodpovídá levelu, který by měl jít ostatním příkladem." Neplet si argument s arogancí. Sory ale opravdu nevidím důvod proč tak zběsile a hlavně zbytečně útočíš. Osobní důvody si nechte do pošty.
Slovy člověka který tu aktivně působí chvilku " je pěkné si s někým zaargumentovat, je to příjemné :-). Ale nevypadá to dobře když 90% lidí neví že prostě prohrály a argumentují blbostma. To potom opravdu působí dojmem že se člověk bojí napsat aby ho tu ta dravá věř nerozcupovala."


 Uživatel úrovně 0

Přeji hezkého neděleního dopoledne.

Po prvním přečtení jsem byl trochu na vážkách, vůbec jsem netušil, jestli je to něco nového nebo ne, pak mi došlo, že to může být efektní zbraň, ále... pak jsem si to přečetl podruhé.

Nejprve bych se chtěl trochu odvolat k předešlé diskuzi (použil jsem slovo "odvolat" správně? - zkrátka bych rád trochu reagoval).

Přijde mi naprosto nesmyslné řešit aktuální cenu, kterou zde Nathaka napsal. Možná, že mě teď všichni pravidloví rejpalové zabijí, ale já si myslím, že řešit aktuálně čísla, která se dají upravit PJ od Pje, je už jen něco "navíc", ale toť můj názor, ostatní mějte svůj. :)

Co se týče ceny zbraně... No, já nejsem ekonom ani tak něco, ale hádám, že čím je věc méně častá, tím si obchodník může dovolit zvednout ji cenu, je to tak? A tak si říkám, platí i naopak, že pokud je obchodník svolen snížit či zvýšit cenu, znamená to, že předmět se stane více častým či méně častým? Třeba jen ve světě, který má rád Nathaka, jsou obchodníci, kteří pomáhají lidem okolo sebe, a tak tolik nezdražují. Now seriously, 30-40 zl. znamená, že si vezmu svůj měšec a koupím si tunu nekonečně nabitých krystalů... a přesně teď, když jsem prodělal tolik zlatých, jsem si uvědomil, že když mají nekonečně "nábojů", tak mi vlastně stačí tři - do každé ruky jeden a pro fajnšmejkry ještě jeden do pusy. Možná čtvrtý pro piráta místo oka...

A teď už přijdu k něčemu svému... jochochó. Možná je to tím, že chci být fyzikem, možná je to tím, že se mi lépe pracuje s holemi, ale říkám si, že s puškou se míři daleko lépe než s pistolí, tedy mi přijde, že by pro hůl měla být přesnost větší než pro střílení rukou, ne? Představím-li si, jak se mi klepe ruka, ještě fouká vítr, prší a je mi zima, tak budu krystalem v ruce mít daleko menší přesnost než s holí, kterou si můžu eventuelně zapřít - možná tam ale budou hrát i roli nějaké nárazové jevy, síly působící na hůl a bůh ví, co ještě...

Hodně se mi líbí myšlenka zasadit krystaly do různých předmětů, konečně DrD obdoba klišé z fantasy filmů - a to říkám v kladném slova smyslu, protože já hrooozně miluji tyhle efekty. :D Jestil už něco takového existovalo dříve, tak se omlouvám za svou neznalost.

No, vlastně jsem nenapsal nic mic extra záporně kritického, takže rozhodování mám jasné,

S pozdravem
Jimmy


 Uživatel úrovně 8

Sccion: Jistě, já souhlasím, že by to neměla být příliš rozšířená zbraň. A ano, větší vzácnost samozřejmě cenu navýší. Ale to už je vliv světa, do kterého já dílem zasahovat nemůžu. Základní cena všech zbraní se drasticky změní, pokud je ve světě velmi vzácný kov... Všechny dřevěné zbraně budou ještě levnější a všechny kovové zbraně budou násobně dražší. Ale to přece není nutné podrobně vypisovat u zbraně samotné. To, co je tedy uvedeno u zbraně jako cena, je jakási výrobní, základní cena, platící v ideálních podmínkách dostatku.

Ale také nemusí platit, že co je vzácné, to je drahé. Ty krystaly může mít málokdo, ale díky tomu taky nemusí být příliš známé, díky tomu po nich nemusí být příliš velká poptávka a díky tomu budou pořád stát těch třicet zlatých, což je přece jen pořád hodně.

Na vyzbrojení armád se to určitě moc nehodí (hlavně kvůli ceně). A kromě toho děláš stejnou chybu jako Kibe, když se děsíš představy ignorování zbroje, ale ignoruješ ten štít (který je v armádách dost běžný). Stačí jedna falanga a vojákům s krystaly by nezbylo než ustoupit. Celkově se do vojenství nehodí žádná zbraň, proti které se dá kdykoliv snadno a rychle nasadit ultimátní taktika, bez ohledu na původní taktiku té které strany. Prostě jen vytasíš štíty.

Hm, Parkonovo dílo má v tomhle stejnou myšlenku jako já, jenže já jsem se právě chtěl zásadně vyhnout tomu, aby to byl kouzelný předmět, natož předmět s démonem.


 Uživatel úrovně 8

Myslím, že těžiště Kibeho kritiky spočívá především v tom, že by se tyto krystaly měly vyskytovat velmi vzácně a ne v tom, jakým způsobem by se měla cena spočítat. (ačkoliv k tomu přece jen přichází trochu oklikou) ;)

Malá cena zkrátka může evokovat, že alespoň trochu movitý dobrodruh se staví v potřebách pro dobrodruhy a nakoupí si plné kapsy expulzních krystalů. Nehledě na to, jak by takové masové nasazení krystalů mohlo vypadat při střetu armád, když náhle zbroj nehraje roli. Ty tři tisíce mají podle mě demonstrovat především vzácnost takového předmětu, jehož úvodní popis nahrává přesvědčení, že se může jednat o neomezený zdroj energie (ačkoliv jde podle všeho jen o zpříjemnění hratelnosti).

Ona už jen ta úvodní věta, že se jedná o velmi malou, ale účinnnou zbraň, napovídá, že by asi neměla být příliš rozšířena (a lepší hratelnost je zde tím samým důvodem). Jakákoliv zbraň, kterou je možno bez potíží uschovat i v dlani a jako zbraň se vlastně vůbec netváří, je velmi podstatným prvkem - objevila by se všude tam, kde by konvenční zbraně byly zakázány. Na tajných jednáních a setkání "na neutrální půdě", kde by bylo díky této levné vychytávce možné bez potíží své konkurenty povraždit.

Ignorování KZ zbrojí je podstatné - proti protivníkům ve zbrojích se efektivní útok krystalů zvyšuje o 1-7, což je opět o důvod navíc učinit z krystalu raritu. Neplatila by tak určitá herní vyváženost, kdy si někdo velmi nákladně pořídí zbroj a pak mu je k ničemu. Alespoň že neignoruje KZ obecně, to by potom bestiářové nestvůry, jejichž OČ je založeno především na této hodnotě, měly velké problémy. Osobně ale vlastnost ignorování zbrojí ignoruji. :)

Na závěr jen ještě doporučím ke shlédnutí Parkonovo dílo v Moudré sově, kde zpracoval malou kouzelnickou hůl vystřelující projektily, výsledkem hodně podobnou těmto krystalům. Účelem bylo nejspíš vytvořit použitelnou zbraň pro kouzelníky, takže mechanismus útoku počítá s bonusem za inteligenci kouzelníka namísto obratnosti a soupeř využíval svůj bonus za inteligenci v obraně.
Dílo je nedokončené a má jisté neduhy, které je třeba překonat, ale v souvislosti s tímto příspěvkem rozhodně za pozornost stojí.

http://jdem.cz/t88g4


 Uživatel úrovně 8

Ascella: S tím ti moc neporadím, já s RSS nehraju. Ale asi bych šel tou cestou, že případné bonusy by dostával hlavně kouzelník, ostatně, je to zamýšleno hlavně pro něj (přestože nejlepší útok s krystalem bude mít samozřejmě zloděj).

Ta rychlost je zajímavý postřeh. Pokud vyloženě nechceš, tak bych klidně dovolil vystřelit víckrát, ale jeden výstřel za kolo by dával smysl a mohl by posloužit jako dobré vyvážení, je-li ho třeba.

Díky za vyjádření. Ani nevíš, jak rád slyším, že ti to přijde vyvážené a nepřesílené. Začínal jsem se bát, jestli nejsem úplný magor a nemám uznat Kibemu, že to má stát tři tisíce zlatých...


 Uživatel úrovně 5

Já bych se jen zeptala na doplnění k RSS (možná jste se o tom bavili…ale na rovinu přiznávám, že dohledat to v tak obsáhlé diskuzi je nad mé aktuální síly) – za předpokladu, že výstřel z krystalu trvá jedno kolo, má někdo bonusy k iniciativě? A je v RSS možno vystřelit s náležitými postihy za 1 akci obdobně jako u klasické střelby? Jinými slovy počítá se pravidlové míření/nemíření? (tedy je možno vystřelit za jednu akci s klasickým postihem -2 a tedy 2x za kolo-za obě dvě akce? A naopak když budu stříle více než dvouakcově, budu mít bonus +1?) K iniciativě, nevím, zloděj na vrh za svou šikovnost by třeba mohl, nebo na to vztáhnout obecnou chodeckou inic na střelbu… nebo čaroděj, aby se mu to vyplácelo víc v době, kdy mu dojdou magy a nemůže se už nikterak moc zapojit do bitvy, započítat to jako sesílání.
K tomu se vztahuje i použití kouzla/lektvaru rychlost – je pevně dáno, že krystal střílí jednou za kolo a když mám tedy víc akcí v kole díky rychlosti, musím je využít jinak než na další výstřely z krystalu?

Vůbec bych se nebránila i myšlence střelby ovládané mentálním příkazem a tedy když by byl pevně daný jeden výstřel za kolo, kdy pomyšlení na výstřel trvá jednu akci, při které lze dělat ještě něco jiného nač se nepotřebuje naprosté soustředění. A pak už vůbec nemusí mít vliv nějaké mířidlo žezla, stabilita pažby. Prostě nositel určí do koho zatímco se věnuje něčemu jinému a krystal se s tím vypořádá po svém. Ale to už je docela jiný předmět…

Rozhodně mi to nepřijde přesílené ani předražené, naopak velmi užitečné, a vybalancované z mého pohledu obstojně. Za 4* hodnotím pro několik nedodělků zmíněných UnknowNem a jeho ledničkovou logikou, se kterými se víceméně ztotožňuji, ale jinak dobrý nápad, dobré zpracování, celkově dobrá práce. A hlavně velmi dobrá využitelnost.
Musím přiznat, že i já jsem ze začátku nepochopila proč SZ 4/+2+zvl. Přišlo mi líbivější 4 na zásah jestli vůbec zraní + zvl. nějaký rozptyl, ale i toto má svou logiku a funguje to.

A ke kameraskovi – to že se nějaká dvě díla jmenují krystaly, co to má sakra co společného? Jsou to zcela odlišné nápady, postupy, rozhodně Tvé dílo má smysl dodělat.