Předměty

Hůl Všehosměrka Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 15

Skupina: Artefakty

Síla zbraně: 1

Kvalita zbroje: 0

Délka: 1,5

Váha: 40 mn

Popis:

Vzhled:

Hůl Všehosměrka je zhotovená z dřeva mandlové barvy a měří na délku něco okolo 150 coulů. Nad završením hole poletuje malý černo-fialový mráček zárodku magenergie. Hůl má v horní části průměr cca 6 coulů, v dolní části pak dvacet coulů před „špicí“ 3 couly. Po celém obvodu jsou vyřezány runy, zachycující jména hole. (viz. níže)

Využití:

Hůl Všehosměrka jak už jistě napovídá její název, dokáže svého držitele zavést na jakékoliv místo, předem určené. Je to takové fantasy GPS. Má vlastní duši i rozum a i přes to, že to kolemjdoucí neslyší, dokáže se svým majitelem rozmlouvat hlubokým hlasem. Především radí, kterým směrem se vydat, kdy zahnout a jak daleko ještě jít. Její sekundární funkce spočívá v daru Vědění. Lépe řečeno: Svému držiteli propůjčí všechny své vzpomínky, ve kterých jsou uloženy legendy o většině kouzelnických artefaktů a jejich výskytu. Držitel hole je umí převyprávět a podle nich artefakty najít. S odevzdáním hole se však všechny takovéto vědomosti ztrácejí a dotyčný si z nich nepamatuje ani tečku. Leda by je někomu převyprávěl a ten by mu následovně vědomosti osvěžil.

Povaha Hole:

Hůl Všehosměrka mluví mužským hlubokým hlasem. Hlas patří prastromu Fiskusu (viz. níže). Nejlépe si rozumí s postavami Zákonné Dobro. Pokud je postava záporného přesvědčení, může mu hůl špatně napovídat, nebo dokonce s ní odmítnout mluvit. To vše je způsobeno dobrou vůlí přírody. Pokud se v blízkosti hole mluví o demolici stromů, hůl se na nějakou dobu uzavře sama do sebe a na všechny povely reaguje mlčením. Hůl Všehosměrka, přesto že je obdařena všemi dary dorozumívání a vlastní povahou i duší, si nikdy neuchová žádného přítele, ke každému svému majiteli, ať drží hůl v ruce klidně i po sté, se chová lhostejně.

Výskyt hole:

Horní polovina hole byla navrácena Fiskusu, jenž si ji opatruje jako znovu nalezené dítě a má ji uloženou někde v hlubinách svých útrob. Dolní polovina hole je k nalezení u Křišťálových vodopádu a to jen za Svatojánské noci, za předpokladu že dotyčný umí hrát na harfu a rozmlouvat s přírodou. V takovém případě sršící voda začne zářit průzračnou modří a odkryje tak vstup do úschovny.

*Historie: *

Hůl Všehosměrka byla zhotovená Ellechmar Bercoulem, strážcem lesů a pánem ptactva někdy na počátku stvoření Světa z prastromu Fiskusu a byla opatřena zárodkem magenergie. Má několik zažitých jmen podle kultur, které jí spatřili. Mezi nejznámější se řadí Hůl Všehosměrka, Berlintek – v překladu Bercoulův majetek, nebo Ardasesar – Průvodce Ardou. Bercoulovi sloužila především jako duševní společnost a rádce na cestách. Nikdy se od svého majitele příliš nevzdalovala. Několik tisíciletí po stvoření obyvatelstva Země, byla Bercoulovi ukradena bratrskou dvojicí lupičů Tharnem a Sarnem Heggretovými a později prodána na černém trhu. Tam se dostala do rukou Faskesovi, druidu poustevníkovi, který podle hraničářských legend ihned poznal, oč jde a rozhodl se navrátit tento starobylí artefakt zpět prastromu Fiskusu. Po cestě byl však napaden rozhořčeným Bercoulem, jenž nedal druidovi ani možnost vysvětlit, jak se k holi dostal a hůl byla při souboji zlomena na dvě půlky.

*O Fiskusu:*

Fiskus je prastrom, jehož kořeny sahají až po nejhlubší body v zemi. Dokáže rozmlouvat se vším živoucím na světě, ale nezneužívá toho. Je to strom života a míru a je domovem pro tisíce víl. Jeho kmen pokrytý ebenovou kůrou s jemnými mandlovými fleky má na průměr něco okolo čtyř set sáhů a sahá do výšky něco málo přes dva tisíce sáhů. Z jeho koruny je možno rozmlouvat s hvězdami. Jeho plody podobné hruškám jsou velké asi jako sudy, v nichž dozrává medovina a po pozření dávají dotyčnému životní energii, která prodlužuje život až o tisíce let, je však skoro nemožné se k nim dostat.

*O Ellechmar:*

Ellechamar jsou mnohými nazývání jako andělé, poslové nebes nebo stvořitelé, i když pravda je poněkud jiná. U stvoření Ardy byli bohem vysláni na zem, aby dohlíželi na všechno živé a tvořili podle vlastní úvahy. Jsou to sochaři všech humanoidních i zvířecích ras, které se postupně přetvářeli k podmínkám života na zemi. Nemají sklonky ke konání dobra ani zla. Dalo by se říct, že jsou neutrální. Mezi nejznámější se řadí Bercoul – pastýř stromů, Rakata – hvězda, Loplokop – Ellechmar s Golémovitou strukturou a Nümiel – Dračice.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 15

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

re smycma: Díky za kritiku, moc si toho vážím, už teď jsem na vaši radu dal do Moudré sovy nový předmět tak jsem zvědavý na odezvu, ve své hře už jsem to jen tak okrajově použil a teď jsem se rozhodl pro to najít jméno a také využití. Díky všem, budu se snažit


 Uživatel úrovně 0

U několika posledních mnou komentovaných děl jsem uvedl že mi nepřijde zrovna nejlepší v díl hledat chyby a nedostatky ať už zdánlivé pokud však nedráždí oční nerv na první pohled.
Hned v popisu mě celkem zarazilo že byla vypsána barva dřeva a ne jeho druh.
Co se týče využití, to že by to mohla být fantasy GPS se mi jako přirovnání zalíbilo, ale věta obsahující má vlastní duši je trochu nevhodná, podle mě by bylo lepší napsat že v hůl má svého démona nebo tak něco, ale to je věc názoru. Dokonalost navigace by se mohla zdát přehnaná ale na druhou stranu jsme přece ve fantasy a fantazii se meze nekladou a je to vyvážené tím že není zase tak jednoduché ji získat.
Co se týče Fikusu ani jeho velikost ani jeho schopnost promlouvat ke všemu živému na světě ale ten "elixír života"... o tisíce let je to sice něco jako strom světe ve Warcraftu nebo v Avatarovi což vůbec nevadí inspirace ve fantasijních dílech ničemu nevadí ale to už je vážně trochu moc.

No myslím že jsem moc a moc kritizoval....

Když se na to podívám kolem a kolem už, autor je tu celkem krátce... když se nenechá odradit pravidlovými nedostatky protáhne dílko vždy pořádně moudrou sovou a nechá si poradit od někoho kdo už tady pár článků napsal, máme tu potenciálního tvůrce kvalitních děl. Je trochu divné že to říkám já který nikdy nic nenapsal.:-)

Závěr: Nápaditost je vcelku dobrá, je to jedno z jeho prvních děl a na něčem se začít musí žeano, zpracování 2-3(pořád se dá považovat za začátečníka a mě se to líbí:-)) , je to stručné, není to nudné když jsou splněny obě podmínky je to +.
Celkový dojem z dílka je takový smýšený.


 Uživatel úrovně 0

Nikoliv, každý předmět schopný mluvit by měl mít sféru. (Každá věc-bytost schopna mluvit, či rozumě uvažovat by měla mít inteligence, která - světe div se - je u démonů rovná inteligenci.) V pravidlech je toho obsaženo víc, a dá se jimi popsat víc, než by si jeden myslel.


 Uživatel úrovně 5

Danixxx:
Pořadivé číslo sféry má ukazovat, jak je zhruba daná věc silná v porovnání s ostatními věcmi. Jinou věcí pro vzájemné porovnání u předmětu je cena ve zlatých (tu ale každý určuje jinak, takže je mnohem horší ukazatel). Podobně životaschopnost nebo úroveň postavy určuje jistou nebezpečnost u živých bytostí.

Neuvedení nějaké srovnávací položky (jako je sféra, nebo ekvivalen sféry číslo) tedy chybou je (ale rozhodně ne zásadní).


 Uživatel úrovně 0

re Nathaka: Takže podle této teorie by měla mít každá bytost schopná mluvit sféru?


 Uživatel úrovně 8

Danixx: Co já jsem se nad tím navztekal při tvorbě svých děl, že nikdy nemůžu vyhovět všem a přesto to autoři neberou v potaz. Jenže Fafrin většinou nemluví o věcech, kde jde pouze o vkus, o tom, co mu vyhovuje, většinou zmiňuje věci, které já osobně považuji za objektivní chyby.

Osobně si tak například myslím, že UČ by hůl mít měla (proč by neměla, pořád ještě je to klacek, se kterým se dá bojovat), ale z popisu vzhledu bych řekl, že by se to UČ nemělo tak moc lišit od obyčejných holí v pravidlech. Rozhodně s ní zasáhneš lépe než rukama.

Dál si myslím, že má svůj důvod, že většinu artefaktů tvoří theurgové. Artefakty zkrátka v DrD bereme jako předměty s nějakým speciálním démonem. Démona ale nemusí vyvolávat jen theurg, jak Fafrin správně argumentuje, démona či něco jemu velmi podobého může povolávat i hvozd, duše prastromu může být svým způsobem astrální démon. A co je klíčové, je Fafrinův argument, že i kdyby to nebyl přímo démon astárlních sfér, je dobré uvést tam sféru jaksi pro srovnání, abychom věděli, jakou sílu má duše prastromu v porovnání s démony a mohli si tak odvodit, zda jsou jeho schopnosti odpovídající.

Mně osobně nesedí. Taková GPSka je docela silný předmět a studnice vědomosti o artefaktech je taky celkem neoriginální a pro mě ne moc hratelný nápad. A nejenže to není zas tak dobrý nápad (osobně myslím, takže jsem podle toho zas tak nehodnotil), ale navíc to může i hru pěkně pokazit, protože se pak vytratí to kouzlo cestování, sbírání informací po střípcích a postupného skládání dohromady. S tímhle artefaktem (navíc když nevíme kolik stojí) to všechno padá, družina vždycky dojde tam, kam potřebuje, bez námahy, a po světě sesbírá všecky artefakty raz dva, když to přeženu... A pak jsou tam další drobnosti jako absence srdce artefaktu a další, takže i s přivřením obou očích a odhlédnutím od Fafrinových poznámek by to stejně nebylo zdaleka na 100%, je mi líto.

Takže nějak tak.


 Uživatel úrovně 0

Jen ohledně sfér - kromě jejich užitečnosti při porovnávání magické moci, prtikouzel a podobně bych chtěl jenom dodat, že nikde není řečeno, že se sférami může komunikovat jen theurg(alchymista) a že jen on může zaklínat démony. Přiznávám, že artefakty z PPZ(PJ) uvedenou sféru nemají, ovšem jejich chování a fungování či vzhled jsou popsáno daleko lépe, než v tomto případě.


 Uživatel úrovně 5

Přínos pro DrD určitě je. Doslova vidím, jak družinka po něčem podobném touží - je jen dobře, že se jedná o artefakt, nikoli běžně vyrobitelný předmět.

Pro mě se skýtá srovnání s kouzly v DnD3, které jsou na podobném principu (Find the path):
Dané kouzlo má mnohem jednoznačněji popsáno, jakou cestu vybere - zda nejkratší, nejznámější či nejbezpečnější. Jsou mnohem lépe zpracovány nevýhody a omezení daného kouzla. U tohoto artefaktu nic podobného není.

Je to asi největší slabinou díla - PJ pravděpodobně bude muset domýšlet věci jako:
- jaký typ cesty volí? Nejrychlejší, nejbezpečnější, nejkratší, nejpřímější...
- co považuje za překážky? propast, tajnou chodbu či dokonce obyčejné nezavřené dveře?
- umí upozornit na pasti, případně přepady ze zálohy?
- jaké jsou omezení věštění? (např blokování sfér, ochrana před kouzelnickou/hraničářskou magií, ochrana před věštící magií apod.).

Znalost všech artefaktů a jejich místa je také rozporuplná, ale s trochou úprav použitelné (například se množství artefaktů omezí jen na ty, které byli aspoň trochu známé v době vzniku artefaktu a hůl může dovést pouze ke skrýši, kde by artefakt se měl nacházet - tj. už nemusí tam být ani artefakt, ani ona skrýš).


 Uživatel úrovně 0

re Nathaka: Já sem ho nijak neurážel, jen mi jde o to, že vždycky, i když se snažím být 100% příjde někdo a srazí mě do kolem. Kdybych tam útočné číslo nedal, zase by se nešal nějaký chytrák, který by napsal. A co ÚČ? jak mám vědět, kolik holí uberu, když s ní budu chtít bojovat? Dále to, že se chování hole podobá démonovi ještě neznamená, že v ní démon je, proto si snad dělám takovou práci s popisem prastromu, odkud hůl pochází, neberte té holi její jedinečnost a nedělejte z ní výtvor nějakého alchymisty!!


 Uživatel úrovně 8

Fafrin je možná byrokrat, ale má úplnou pravdu. Navíc i s byrokraty se jedná slušně.