Předměty

Zbraně netradiční a exotické Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 12

Skupina: Zbraně

Popis:

Slovo úvodem

Jak tak občas brouzdám internetem, zarazilo mne, že se téměř nikdo nepokusil popsat zbraně, které nejsou v základních pravidlech. Sem tam se objevila katana, občas bič, a jednou jsem narazil i na spáry. Ale ostatní zbraně jsem nenašel. Možná i proto, že nejsou až tak známé. Proto se pokusím tyto zbraně přiblížit a pravidlově popsat. Pro ilustraci jsem se rozhodl dát sem i obrázky všech těchto zbraní.

Meče a meči podobné zbraně

Meče jsou odjakživa považovány za zbraně těch „důležitých“. Je tomu tak proto, protože jsou oproti ostatním zbraním poměrně náročné na výrobu. To se odráží na jejich ceně, a proto jsou meče až na výjimky zbraněmi bohatých. Vládcové, aristokracie, královské vojsko. A samozřejmě, dobrodruhové. Nicméně meče jsou taky zbraní velice účinnou, a proto jsou v různých obměnách a variantách rozšířeny takřka po celém světě.

Kord

Jednoruční zbraň určená k bodání. Má úzkou, rovnou, přibližně 90 coulů dlouhou čepel.

Ilustrační obrázek

Šamšír

Šamšír je hodně podobný šavli, ale nemá koš chránící ruku. Čepel se zahýbá blíže k jílci a celkově je tato zbraň zahnutější než šavle. Hrot vybíhá do špice, ostřejší než má šavle. Ostří je pouze po jedné straně. Čepel je cca 90 coulů dlouhá.

Ilustrační obrázek

Kilidž

Zbraň podobná scimitaru, ale čepel se od jílce rozšiřuje. Čepel je broušená pouze na jedné straně. Přibližně v poslední čtvrtině je čepel zbroušená na obou stranách a vytváří tak falešné ostří. Čepel má délku 85 coulů.

Ilustrační obrázek

Yatagan

Yatagan sečná zbraň s ostřím po jedné straně čepele. Čepel je mírně esovitě zahnutá na opačnou stranu než scimitar. První zahnutí je přibližně v první třetině zbraně, druhé pak těsně u špice. Čepel má 60 coulů.

Ilustrační obrázek

Katana

Orientální sečná zbraň, čepel je mírně rovnoměrně zahnutá, broušená pouze po jedné straně. Je dlouhá asi 70 - 90 coulů a velice ostrá. Berte prosím v úvahu že cena je nastavená podle mého světa. Za 80 zlatých je tam rolník schopný vyžít klidně i rok.

Ilustrační obrázek

Ninja - to

Zbraň velice podobná kataně, jen je kratší a s rovnou čepelí.

Ilustrační obrázek

Wakizashi

Wakizashi je v podstatě zmenšená katana. Délka čepele se pohybuje okolo 40 coulů.

Ilustrační obrázek

No - Dachi

Masivní obouruční zbraň, vzhledem připomíná katanu. Postava při boji s ní ztrácí iniciativu, resp má postih -2 v RSS. Čepel je délky 165 až 178 coulů.

Ilustrační obrázek


Jméno typ SZ ÚTČ OZ délka váha cena
Wakizashi 1/L 3 0 -2 1 7 mn 20 zl
Kord 1/L 4 -1 -2 1 15 mn 15 zl
Yatagan 1/L 4 -2 0 1 18 mn 22 zl
Ninja - to 1/L 4 +2 -1 1 27 mn 25 zl
Šamšír 1/S 4 +1 +1 1 35 mn 20 zl
Kilidž 1/S 4 +2 0 1 35 mn 20 zl
Katana 1/S 5 +3 0 1 20 mn 70 zl
No - Dachi 2/T 6 +3 -1 1-2 90 mn 80 zl

Pozn. 1 - jednoruční;2 - obouruční; L/S/T - lehká/střední/těžká

Ostatní

Sarrisa

Sarrisa je v podstatě prodloužená píka. Měří 6 - 8 sáhů, a proto je využívána spíše jako armádní zbraň, než jako osobní zbraň jednotlivce. Postava při boji s ní ztrácí iniciativu, resp má postih -2 v RSS.

Ilustrační obrázek

Naginata

Jde o obouruční dřevcovou zbraň. Na násadě je připojena tenká dlouhá čepel. Ostří je pouze na jedné straně. Naginata je bodno - sečná zbraň.

Ilustrační obrázek - kliknutím zobrazíte plnou velikost

Glaive

Jedná se o krátkou širokou čepel na dlouhé násadě. Čepel se mírně zahýbá, a směrem od jílce rozšiřuje. Těsně u konce se zůží v hrot. Broušená jen po jedné straně.

Ilustrační obrázek

Čakram

Jedná se o kruhové ostří o průměru 20 až 30 coulů. Uprostřed je otvor a samotná čepel je silná od 7 do 14 coulů.

Ilustrační obrázek


Jméno typ SZ ÚTČ OZ délka váha cena
Glaive 2/S 5 +2 0 1-2 55 mn 25 zl
Naginata 2/S 6 +1 +1 1-2 55 mn 32 zl
Sarrisa 2/T 6 +1 -2 3-4 90 mn 4zl

Jméno typ SZ ÚTČ malý střední velký váha cena
Čakram vrhací/s 4 +2 5 10 15 17 mn 20 zl

Zbraně „speciální“

Jedná se o neobvyklé zbraně, se kterými jde dělat více věcí než „jen“ bojovat. K jejich základnímu zvládnutí je obvykle potřeba výcvik a k mistrovství potom hodně praxe. I u jednoduchého pilla je potřeba jistý um a dovednost, aby se pillum při zásahu správně ohlo. Bojovat se jimi dá sice i bez výcviku, ale s určitýmy postihy (viz tabulka na konci článku) a nikdy se postava nenaučí zvláštní „manévry“ se zbraní, pokud výcvikem neprojde. Samozřejmě že pokud postavy pocházejí z prostředí, kde jsou tyto zbraně běžné, je možné, že mají nějaký ten výcvik za sebou.

Vrhací dýka

Na rozdíl od normální dýky je tato určená jen a pouze k vrhání. Je menší a nemá jílec. Místo něj bývá občas druhá čepel. Výhodou je jejich vyváženost a velikost, díky které se dají velice snadno ukrýt. Navíc je možno upevnit je do speciálních pásů, které se pak dají přidělat pod svrchní oděv. Pokud postava s dýkami v tomto pásu získá alespoň 1000 Zk za zabité nestvůry, je schopná házet dýky levou i pravou rukou nezávisle na sobě (+1 útok za kolo nebo +6 k iniciativě v RSS) a vytažení a vržení dýky jí trvá pouze jednu akci. Těmito dýkami není možná obrana zbraní (resp OZ -3).

Ilustrační obrázek

Bumerang

Bumerang je dřevěná vrhací zbraň, používaná především k lovu, ale dá se poměrně dobře použít k boji. Oproti klasickým vrhacím zbraním má totiž několik výhod. Jednak se díky svému tvaru vrací zpět ke svému majiteli (a je to opravdu dáno jeho zvláštním tvarem a nikoli nějakou magií), ovšem samozřejmě pouze za předpokladu, že nezasáhl cíl a má kolem sebe dostatek místa. Na jeho chycení je ale nutné vynaložit jednu akci (jeden útok v ZSS)

Další jeho „schopností“ je poměrně velká síla úderu. Pokud bumerang zasáhne živou bytost do místa, kde není chráněná alespoň koženou zbrojí, je velká šance, že jí zlomí nějakou kost. Tato možnost je pastí: odl ~ (zranění/2) ~ nic/zlomení.

Ilustrační obrázek


Jméno typ SZ ÚTČ malý střední velký váha cena
Dýka vrhací vrhací/L 3 -2 3 6 9 3 mn 3 zl
Bumerang vrhací/S 3 0 6 12 18 15 mn 5 zl

Pillum

Vrhací oštěp s dlouhým tenkým hrotem. Je vyrobeno tak, aby se hrot po zásahu ohnul. Z toho vyplývá, že jednou vržené pillum je nutno před dalším použitím nutno narovnat (u kováře). Nicméně pokud je zasažen štít, tak je až do konce boje nepoužitelný, protože vytáhnout pillum je otázkou až několika minut. Pokud je zasažen živý tvor, má až do konce souboje postih -1 na ÚČ a OČ. Pillum se nedá použít pro boj tváří v tvář

Ilustrační obrázek



Pillum - vrhací střední
SZ ÚTČ malý střední velký váha cena
5 +4 7 15 27 20 mn 18 zl

Kusarigama

Kusarigama se skládá ze tří částí. Specíální rovné kosy (násada cca 50cm dlouhá, na konci je kolmo připevněná srpovitá čepel), pevného řetězu a těžkého závaží na jeho druhém konci. Možností jak s Kusarigamou bojovat je několik. Mezi ty základní patří útok kosou nebo údery pomocí závaží. Pokud je závaží roztočené zvyšuje se jeho útočnost do prvního zásahu o +2. Roztočení závaží trvá jednu akci (jeden útok za kolo). Také je možné roztočené závaží přímo vrhnout proti protivníkovi (trvá 1 kolo, resp dvě akce v RSS, první akci házím, v druhé přitahuji závaží zpět). Kromě těchto způsobů přímého boje má kusarigama ještě několik dalších schopností.

První z nich je obmotání a vytržení zbraně. Závaží se roztočí a bočním útokem na zbraň (tzn tak aby závaží nezasáhlo protivníka ale prolétlo mezi ním a zbraní) se obmotá řetěz kolem protivníkovy zbaně. Poté je možné jednoduchým trhnutím řetězu zbraň protivníkovi vytrhnout. Obmotání je past obr ~ (obr protivníka + 7/5/3*) ~ nic/omotání a vytržení je past sil ~ (sil protivníka + 3) ~ nic/vytrhnutí. Tento manévr trvá jedno kolo, resp. dvě po sobě jdoucí akce v RSS.

Další možností je obmotání protivníka a jeho následné stažení na zem. Probíhá obdobně jako vytržení zbraně, ale s tím rozdílem, že se snažíme o obmotání a strhnutí celého protivníka. Obmotání: obr ~ (obr nepřítele + 3) ~ nic/obmotání a strhnutí: sil ~ 4/5/6** ~ nic/strhnutí. Není možné takto strhnout protivníka o velikosti větší než C.

Navíc je možné za určitých podmínek použít tzv. zpětný úder. Pokud je na osobu bojující s kusarigamou veden útok tupou drtivou zbraní, múže se pokusit bránit místo kosou řetězem s OZ 0. Nastaví řetěz do rány a ztlumí náraz nepřítelovy zbraně postupným přibližováním rukou. V ideálním připadě (tzn pokud se útoku ubránil) skončí tento pohyb tak, že protivníkova zbraň je omotána řetězem a obránce má pěsti svírající řetěz těsně u sebe. V příštím momentě trhne obrnánce pěstmi od sebe, čímž díky řetězu vymrští nepřitelovu zbraň zpět proti němu samému a způsobí mu sranění za (sil + SZ odmrštěné zbraně). Tento manévr je možný použít jen jednou za dvě kola a obránce má příští obranu postih -1, nejpozději ale v příštím kole.

Vytržení zbraně se postava naučí po získání 500 ZK s Kusarigamou, stažení protivníka po získání 750ZK s kusarigamou a zpětný úder po získání 1000 ZK. Podmínkou je samozřejmě výcvik v boji s touto zbraní.

* lehká/střední/těžká
** velikost A/B/C

Ilustrační obrázek




Kusarigama - obouruční střední cena - 30 zl váha - 40 mn
Část SZ ÚTČ OZ délka malý střední velký
kosa 4 -1 +1 1 -- -- --
závaží 3 +2 -1 1-2 -- -- --
závaží - vrh 4 +1 -- -- 2 3 4

Lano s bodcem

Jedná se o pevné 8 -10 sáhů dlouhé lano s železným bodcem. Ten je k lanu připojen pomocí krátkého řetězu. Útok touto zbraní probíhá celkem jednoduše, konec lana s hrotem se roztočí a vrhne proti protivníkovi. Po zásahu je hrot vytrhnut z protivníkova těla a přitažen zpátky k útočníkovi. Celý útok i s přitažením trvá jedno kolo nebo dvě akce v RSS.

Existuje ovšem i varianta se zpětnými háčky. Toto provedení zbraně je velice nebezpečné a žádný slušný válečník (hraničář atd...) jí nepoužije. Tento typ má bonus +2 k ÚTČ a při přitažení je hrot vytrhnut i s kusy masa protivníka což způsobí zranění za dalších 1k10 Žvt. Navíc, pokud bylo vytržením nepříteli způsobeno zranění za alespoň 7Žvt je tento navíc stržen k zemi. Tato varianta má ale i své nevýhody. Pokud je takto zasažena postava s kroužkovým nebo lepším brněním, zasekne se hrot uvnitř těla (právě díky kovovému brnění) a nejde přitáhnout.

Při každé úspěšné obraně zbraní je cca 5 % - 20% šance na přetržení (přeseknutí) lana. Přesné číslo závisí na zbrani a síle útoku.

Ilustrační obrázek


Lano s bodcem - vrhací lehká
SZ ÚTČ malý střední velký váha cena
3 +2 6 8 10 20 mn 10 zl

Kladivo nebes

Navzdory svému názvu se nejedná o kladivo v našem slova smyslu. Kladivo nebes tvoří dvě záváží ve tvaru oblé krychle (krychle s oblými hranami) spojené pevným lanem. Na závaží bývá obvykle vyobrazen mytologický či jakýkoli jiný symbol.

Mezi základní způsoby boje patří údery jedním nebo dvěma závažími a jejich vrh. Platí, že pokud útočník věnoval alespoň jednu akci roztáčení zbraně, má k prvnímu útoku tváří v tvář bonus +2 k ÚTČ. Pokud chce závaží vrhnout, musí ho mít roztočené. Po vrhnutí musí závaží opět přitáhnout což ho stojí jednu akci.

Při každé úspěšné obraně zbraní je cca 5 % - 20% šance na přetržení (přeseknutí) lana. Přesné číslo závisí na zbrani a síle útoku.

Kromě základních útoků lze s touto zbraní provést i několik speciálních manévrů. První tři jsou shodné se speciálnímy útoky kusarigamy a platí pro ně i stejná pravidla co se týče získávání těchto schopností, ale u zpětného úderu se navíc lano nesmí při obraně přetrhnout.

Čtvrtým manévrem je takzvaný závěs. Postava omotá lano pomocí jednoho závaží okolo tyče či výstupku a zhoupne se po něm. Poté lano uvolní a přitáhne. Omotání i jeho následné uvolnění je past obr ~ 7 ~ úspěch/nic. (nebezpečnost může PJ libovolně upravit podle okolností a zkušeností dotyčného).

Ilustrační obrázek


Kladivo nebes - obouruční střední cena - 12 zl váha - 30 mn
Část SZ ÚTČ OZ délka malý střední velký
závaží 5 +1 -1 2 -- -- --
obě závaží* 3 +3 0 1 -- -- --
závaží - vrh 4 +1 -- -- 4 6 8

* Aby se postava naučila používat obě závaží naráz, musí kromě výcvyku postoupit s kladivem alespoň o dvě úrovně.

Trojdílná tyč

Tato zbraň se skládá z tří okovaných dřevěných tyčí a dvou 10cm řetězů, kterými jsou tyče spojené. V idealním případě by každá ze tří tyčí měla být dlouhá stejně jako paže toho kdo tuto zbraň používá.

Existují tři základní styly boje s touto zbraní. Při prvním postava drží na pevno prostřední a jednu krajní část tyče a zbývající částí útočí. Druhý způsob se od prvního liší tím, že postava drží oběma rukama prostřední část tyče a oběma krajníma útočí. Tento způsob dává větší zranění, ale hůře se při něm brání. A při posledním způsobu postava drží oba krajní konce. Tento způsob je především obranný.

První styl: Pokud postava bojuje tímto způsobem, má výhodu proti protivníkovi se štítem. Takovému protivníku se štít nezapočítává do OČ, protože volná část tyče se bez větších problémů dostane za něj. Navíc je možné provést kruhový útok. Po úspěšném útoku postava pustí prostřední část tyče, opíše tyčí nad hlavou kruh a okamžitě znovu zaútočí na protivníka. Toto je možno opakovat dokavaď není postava zraněna nebo se protivník úspěšně neubrání. Při kruhovém útoku má postava bonus +2 k ÚTČ a má o jeden útok za kolo víc, ale nemůže se bránit zbraní.

Druhý styl: Tento způsob boje nedává postavě žádné specifické výhody, kromě možnosti použít vířivý útok. Postava pomocí prostřední části velkou rychlostí roztočí tyč před sebou. Tento útok snižuje postavě ÚČ a ÚTČ o 1 ale postava jedním útokem zaútočí na všechny protivníky v dosahu, kteří k ní stojí čelem. Tento útok může trvat dokavaď není popstava zraněna ale nejvýše tři kola v kuse. Pak musí postava alespoň dvě kola bojovat normálně.

Třetí styl: Postava může nečekaně vymrštit prostřední část tyče protivníkovi do obličeje. To probíhá jako normální útok, ale protivník si nepočítá štít a brnění si počítá pouze pokuď má helmu. Zranění způsobené tímto útokem je pouze stínové a jestliže je útok úspěšný, je protivník příští kolo mírně dezorientován (-1 k ÚČ a OČ)

Ilustrační obrázek



Trojdílná tyč - obouruční lehká cena - 1 zl váha - 25 mn
styl SZ ÚTČ OZ délka
první 4 0 0 1-2
druhý 3 +2 -1 1
třetí 2 -2 +2 1

Tonfa

Tonfa je v podstatě krátká tyč s kolmým úchopem ve třech čtvrtinách (tzn. tvar velice podobný policejnímu pendreku). Tonfu je možno držet dvěma způsoby, a to tak, že delší část buď chrání předloktí, nebo vyčnívá před pěst a útočí(dále jen obraný úchop a útočný úchop). Tonfu ja samozřejmě možno používat samostatně, ale mnohem lepší vlastnosti mají tonfy dvě. Jejich výhoda je v možnosti velice rychle měnit jejich úchop. Zkušené postavě (tzn. té která s Tonfou nazbírala alespoň 1000 ZK) stačí na výměnu úchopu místo jednoho kola pouze jedna akce (nebo jeden útok za kolo v ZSS).

Ilustrační obrázek


Tonfa - jednoruční lehká cena - 5 zl váha - 15 mn
úchop SZ ÚTČ OZ délka
obranný 2 -1 +1 1
útočný 4 0 0 1
Dvě tonfy - obouruční střední
O/O 3 0 +2 1
U/U 6 +2 -1 1-2
U/O 4 +1 +1 1

Zákeřná čepel

Jedná se o ostře broušenou 30 coulů dlouhou čepel, upevněnou ve speciálním vysunovacím mechanizmu. Tento mechanizmus je upevněn na ruce čepelí dolu a skryt v oděvu. Vysunutí této čepele je otázkou okamžiku. Postava prudce škubne rukou směrem od těla, čepel se vysune a zajistí ve vysunuté poloze. Je možno čepel vysunout zároveň s útokem. Nicméně umístění této čepele neumožňuje příliš efektivní obranu.

Postava, která útočí touto čepelí ze zadu, zraní nepřítele za dvojnásobek obvyklého zranění. (Je li útočníkem zloděj násobí se jeho probodnutí ze zálohy číslem X+1, kde X je standartní zlodějův násobitel.)

Ilustrační obrázek


Zákeřná čepel - jednoruční lehká
SZ ÚTČ OZ délka váha cena
4 +3 -2 1 20 mn 30 zl

Postihy pro netradiční zbraně

Jelikož jsou tyto zbraně až na pár výjimek v oblasti kde se vyskytují postavy neobvyklé (v mém světě, může to být klidně naopak, ty klasiké z pravidel můžou být zvláštností, a tyto budou na každém rohu), mají postavy v jejich používání zpočátku jisté nevýhody. Ty jsou přehledně shrnuty v následující tabulce. Tyto nevýhody lze samozřejmě zmírnit či odstranit výcvikem.

Postih k SZ a ÚTČ


povolání / počet bojů 10 20 30 40 50
válečník -1 0 0 0 0
hraničář -2 -1 0 0 0
zloděj -3 -2 -1 0 0
alchymista -3 -3 -2 -1 0
kouzelník -3 -3 -2 -1 0

Pozn. jedná se o nepovinné pravidlo. Kdo jej nechce, ať ho nepoužívá.

Dodatky

Chtěl bych upozornit na fakt, že různé zbraně mají v různých kulturách odlišné názvy, proto pokud vám mnou popisovaná zbraň připomína do puntíku zbraň s úplně jiným názvem, může se docela dobře jednat o jednu a tutéž zbraň. Například Glaive by se vám mohla jevit velice podobná zbrani, která se schovává pod názvem Guan-Dao, nicméně není tomu tak, Glaive a Guan-Dao jsou pouze rozdílné názvy jediné zbraně.

Rád bych také poděkoval Ithildurovi a Folcwinovi, protože to byli především oni, kdo mě navedli tím správným (alespoň tedy doufám) směrem. Díky jim. Doufám že se vám budou zbraně líbit.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 12

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Díky :)


 Uživatel úrovně 0

Zajímavé, zajisté něco použiju.


 Uživatel úrovně 0

Jo relativně dost je jich japonských, především proto, že japonsko má těch odlišných zbraní nejvíc. Ale jsou tu i zbraně z číny ;) Jo jestli to chceš použít, jukni se trochu níž na commenty a skus poupravit parametry, je pravda, že někde jsem se dost seknul.

Demonic - The Lonely Warrior


 Uživatel úrovně 0

tak tohle určitě použiju.a že je hodně zbraní v tomto tématu z japonska?


 Uživatel úrovně 1

Demonic: Hlas redaktora se počítá třikrát.


 Uživatel úrovně 0

Demonic:
Nejsem si jist, ale myslím, že se do toho výpisu počítají i ti, co zaškrtli u hlasovaní možnost "vzdát se hlasování". Tím by se to všechno vysvětlovalo.


 Uživatel úrovně 5

Vytkl bych jeden detail a to uvádět odlišné parametry pro různý způsob držení zbraně.

Očekával bych že postava bude zbraň držet vždy způsobem takovým jaký je nejvýhodnější s ohledem na její schopnost zbraň použít a její potřeby, že bude různým způsobem držení během boje podle potřeby aktivně měnit (pokud je to u zbraně oddůvoněné). Naprosto vzorová je v tom trojdílná tyč která se bez neustálých změn v držení nedá v boji prakticky použít a její přednosti vyniknou až s precizním ovládnutí zbraně.

Pro systém DrD my to přijde jako zbytečná komplikace.

Myslíte že by mělo smysl kdyby v pravidlech byli uvedeny např. u dřevcových zbraní dvě hodnoty? Pro krátké a dlouhé držení?
Pro jednoruční dvěhodnoty s předpokladem kdy postava v boji volnou ruku aktivně používá a nebo taky ne? u mečů zvlášť parametry pro úder hlavicí?

Já mylím že ne.


 Uživatel úrovně 5

Ikdyž je to OT, ale myslim ,že to bude zpřičiněno tim, že redaktor plati za 3 hlasy ...


 Uživatel úrovně 0

zwejk, PinHeaed:
Díky za hodnocení.

OT:Jeden dotaz, zdá se mi to nebo se ve výpisu * nezobrazují všechna hodnocení? U runové alchymie mi to píše, že mám 12 hodnotitelů, ale ve výpisu jich mám jen 10? A tu mi to ani nepíše kolik jich mám mít...

S pozdravem
Demonic - The Lonely Warrior


 Uživatel úrovně 1

Já dávám za 5*.
Popis je stručný, výstižný, doplněný o obrázky, což je v některých případech těch exotičtějších zbraní naprostá nezbytnost. Původní seznam zbraní z pravidel drd nebyl kompletní, ovšem udělat další zbraně je poměrně těžká záležitost, při které se člověk téměř nedokáže vyhnout tomu, aby nějakou novou zbraň udělal silnější a tím pádem výhodnější, či aby dokázal odhadnout parametry nově vytvářené zbraně tak, aby sedla mezi ostatní tak, jako by tam byla již od začátku. myslím, že Tobě se to docela podařilo a rozšířil jsi tak výrazně počet zbraní. I když ne všechny lze určitě koupit v každém obchodě a budou doménou zejména sekt, tajných organizací či podobně. jen tak dál.

S pozdravem Zwejk