Předměty

San Jie Gun Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 15

Skupina: Zbraně

Síla zbraně: 6/0

Kvalita zbroje: -2

Délka: 1-3

Cena: 1

Váha: 30 mn

Popis:

Typ: Střední – obouruční

Ilustrační obrázek

Co to je?

San Jie Gun patří do kategorie zbraní využívaných v zemích vycházejícího slunce, klasických zbraní (severo)čínských mistrů boje. Je podobna cepu, ale skládá se ze tří tyčí, zhruba šedesáticoulových (do 65cm) dílů, jež jsou z tvrdého dřeva (Buk, Dub, Mahagon, Eben atd.), či ratanu (materiál podobný bambusu) a v zájmu pevnosti se napouští olejem. Tyto tyče spojujeme asi sedmicoulovým řetězem.

Můžeme ho zařadit i do skupiny sekundárních zbraní, neboť se díky svému řešení na těle dá schovat, aniž by výrazně překážel třeba v boji (Bereme-li v úvahu jeho celkovou délku a možnost upnutí k tělu oproti zbraním jiným, jako meče, palcáty, šavle, kopí atd…)

V praxi

Tuto zbraň lze, podle toho kde se drží, použít jako dlouhou i kratší. Kdo bojoval proti cepu ví, že dokáže být záludnou zbraní. To o San Jie Gunu platí dvojnásob. Kdo bojoval s cepem ví, že není jednoduché ho ovládat a o San Jie Gunu to platí též dvojnásob, a proto je těžší osvojit si techniky boje s ním. Používat ho lze logicky z obou stran, nebo držením pouze střední tyče.

*Nepovinné pravidlo*

Dosáhnete-li při boji s touto zbraní alespoň 1000 zk., lze po výcviku u příslušného mistra snížit postih za obranu na -1. Ano, stejně tak hraničář jako zloděj, neboť toto není válečníkova schopnost při níž získává se zbraní bonus k útoku.

Slovo autora

Jsem toho názoru, že zbraň lze popsat čísly, kterými jsou popsány zbraně v pravidlech, neb proto byla zavedena. V zájmu hratelnosti a jednoduchosti je mnohem lepší vložit celý duch zbraně do základních údajů (SZ, útoč.,OZ, DZ) a minimálně využívat mimotechnické pomůcky. SZ je vyšší než u cepu, tedy šance na zásah je vyšší. Účinek je oproti cepu logicky nižší (SZ+útoč.), ovladatelnost a obrana je složitější (nižší OZ). Rozdíl mezi bojem na kratší a delší vzdálenost nepopisuji, berme to jako průměr hodnot. Tímto porovnáním lehce zjednodušuji důvody svého počínání. A vám asi nezbývá nic jiného, než mi věřit, nebo se se mnou přít. Děkuji za přečtení.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 15

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Se Slovanem mohu pouze souhlasit. Vzhledem k tomu ze praktikuji Kung Fu tak chápu způsob jak tuto zbraň popsal a vím jak se s ní zachází přestože to má škola neučí. K tomu evropskému středověkému způsobu boje... ano souhlasím, San Jie Gun se dá bezvadně používat například pro odzbrojovací akce, a když se nepřítel kryje "ostošest" tak by tam semtam mohl přiletět nějáký ten kop případně útok loktem, v tomhle ještě dračák není tak úplně promakaný a kdyby zahrnoval klasu (druh postavy) učící se kung fu tak by ze začátku byla neozbrojená a bylo by to těžší než hrát se samotným mágem (mimo partu na lvl 1), později (lvl 10) by to začalo být vyvážené a na lvl 20 by byl schopný se San Jie Gun porazit dva válečníky bez nejmenšího problému, protože by už uměl koordinovat Čchi (energie - a ano to existuje i v reálu, ale chce to roky cvičení Kung FU a u dobrých mistrů), tudíž by měl obrovskou sílu už v pouhých rukou, natož v San Jie Gun.
Můj verdikt: Slovane hodně dobře udělaná práce.


 Uživatel úrovně 1

Tak jsem tu. Nehádejte se prosím. To dílo skutečně nikomu nevnucuju a své názory také ne. Vše podstatné jsem ve svých kritikách sdělil a to je dostačující...myslel jsem si, takže ještě, snad naposled: Ano, SZ je v každém případě šance na zásah, s ohledem na další faktory, jako ovladatelnost zbraně, šance narušit soupeřovo osobní prostor a určitě se do ní zahrnuje zčásti i síla, jenže ona údernost, kolik to způsobí by měla záležet především až po zásahu na součtu SZ a útoč (Lépe to zřejmě řeší DrD+, která by řešila i krásně onen příklad obouručáku a krátkého meče). A zbran san jie gun vůbec k těm silným nepatří :) V čistém porovnání ostatních údajů. Upřímě, např. pro zloděje to bude celkem dobrá zbraň, to je pravda, ale parametricky moc silní nejsou a uleje se to zas na obraně (jenže obratnost zas mívají vyšší). Navíc, bereme-li rychlost a nevyspitatelnost zbraně, celkem to k tomu sedí. Páč se san jie gunem se upřímně ani vela nebráníš. Spíš se pohybuješ tělem a umlátíš ho koncema oné trojdílné tyče (Nevyzpytatelné, rychlé, iniciativní, avšak nedefenzivní = vysoká SZ, nízká útočnost, vyváženost, pro zloděje, či povolání hodlající jít v duchu východních mistrů boje jedna z variant). Ono možná rozpory jsou taky v tom, že v tom hledáte evropský středověký způsob boje, omezenost přemýšlení pouze nad tímto, omezení přemýšlení nad jedním systémem, nad jedním náhledem na pravidla a skutečnost. Svět je barvitý, styly a filozofie boje jsou barvité. Náhledy na věc jsou barvité a já jsem právě nevyšel určitým lidem vstříc, což neznamená, že ty lidi nemají pravdu, že nejsou dobří hráči. Prostě, nepoužívejte to, co se vám nepáčí. Nedělejte to, co dělat nemusíte a není vám to k užitku. Asi tak. Hodně štěstí.


 Uživatel úrovně 0

Vážení Diskutéři,

všem by jsem se chtěl omluvit za mé poslední výroky vesměs směrované na uživatele Nathaku, vím, že můj level mě neomlouvá z chyb kterých jsem se dopustil při hodnocení ,respektive při obhajobě hodnocení, tohoto díla. Zahrnutím do hodnocení fakt, že se mi dílo hodí do příběhu bylo jistě chybné a nemělo by to ovlivnit množství udělených hvězd.

Dále se omlouvám za nesrozumitelnost mého výroku srovnávající dílo Demonica a Slovana, sám jsem jej po druhém čtení moc nepochopil. Byl psán ve značném spěchu na školním netu a v pravdě nedobré náladě, což mou chybu nikterak neomlouvá.

Hamstere, Samuraii, Firefanaticu za své chyby si nesu následky. Touto omluvou jsem chtěl dát najevo skutečnost, že jsem se z chyb poučil a pokusím se je neopakovat.

Všem Vám děkuji za pozornost a porozumění.


 Uživatel úrovně 1

Omlouvám se, že se snažím zlepšit úroveň hodnocení v rubrikách. Hodnoťte dál podle toho, co se vám zrovna hodí do hry. Autorům děl to je přece úplně jedno...

Je mi líto, že jsem vás obtěžoval a že jsem si vůbec dovolil ptát se vás na vaše hodnocení.


 Uživatel úrovně 0

Ano Nathako to je dost silný důvod dát za pět hvězd.. V obou dvou případech kdy jsem dal za pět hvězd. Vlastně ani nevím proč se tady snažíš znehodnocovat pěti hvězdičkové hodnocení. Tady i tam si dal za čtyři hvězdy, to tak nutně musí být po tvém? Nadechni se, vydechni a jdi dál..


 Uživatel úrovně 1

Sephitan: To je o mnoho lepší důvod k tomu dát pět - zrovna se mi to hodí do hry.


 Uživatel úrovně 0

Nathako mno tak nech toho prudění, toto dílo zde bylo spřed Demonicovo, dostalo za mě 5* protože dle mého nejlepšího vědomí a svědomí si to 5* zaslouží, původně sem dal 4*, ale rozmyslel sem si to, páč sem to mě akorát hodilo do připravovaného děje, což Demonicovo soupiska děl se také hodila a proto taky ode mě dostala taktéž 5*


 Uživatel úrovně 1

Hamster: To bych si dovolil oponovat a namítnout, že hodnocení není o tom, "kolik strhnu za chyby", ale jak dobré dílo je. Absence chyb může, ale taky nemusí značit kvalitní dílo. A kupa chyb ještě z díla nedělá dílo nekvalitní. A pokud soudím, jak dobré dílo je, měl bych brát v úvahu vícero aspektů, ne jen střelit neuváženou (hypoteticky) 5, protože "to nemá chybu a má to dobrý nápad". Nápad a absence chyb není všechno.

Každpádně chce-li někdo navrhovat, pokračuji diskuzi přesunout k níže zmíněnému stolu (a sám se tím budu řídit).


 Uživatel úrovně 8

Alden: 5* neznamená "má na OHyZDu" ... už jsem hodnotil několik děl za 5*, kterým bych v ohyzdě dal černýho draka...

Pro někoho může být vysvětlení, popis a celková podoba příspěvku dostatečná, ba dokonce bez chyb... na 5* nevidím nic špatného


 Uživatel úrovně 1

Děkuji, ctihodnosti, nemám dalších otázek. Já mám jasno.

Pro mě tedy San Jie Gun nepřináší zas tolik skvělých nápadů. Přináší jeden a to ne zas až tak skvělý. Dal jsem celkem vysoké hodnocení, ale to hlavně s přihlédnutím k zkušenostem autora, k dobrému popisu (i s několika bonusy) a k obsahu všeho, co ke hře potřebuji. Problém mám jen s tvrzením, že "toto dílo si za nápad zaslouží pět hvězd" (necituji), protože to prostě není pravda. Najdu tucty děl s lepšími nápady a přitom o několik hvězd horšími hodnoceními... takže, zapeklitá otázka, co vlastně hodnotit? Doporučuji Firefanaticův stůl Kritika & hlasování. (A svá stanoviska obhajovat nemusíte, ale měli byste to alespoň umět.)