Předměty

Ruční palintonon Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 25

Skupina: Zbraně

Síla zbraně: 5/+2/×2

Kvalita zbroje: -2

Cena: 50

Malý dostřel: 15

Střední dostřel: 25

Velký dostřel: 40

Váha: 65 mn

Popis:

-předem se omlouvám za případné nesrovnalosti (t. konstrukce apod.), nevím totiž přesně jak pravý palintonon vypadá, takže jsem to udělal podle své představy.

-s touto zbraní se dá vystřelit jen jednou za 2 kola (první kolo se natahuje tětiva).

Ruční palintonon je zbraň podobná kuši, až na malé rozdíly v konstrukci a tvaru projektilu. Místo místa kam se před výstřelem ukládají šípy, je kovová trubice o vnitřním průměru 6 coulů (vnější průměr je větší asi jen o milimetr). V té jsou po stranách 2 drážky, do kterých vede tětiva, která je v nitru trubice opatřená rozšířeným pruhem kůže. Na tento pruh je připevněná tyčka, opatřená západkou zajišťující zajištění před výstřelem. Tato tyčka je dále napojena na natahovací páku. Když je tětiva uvolněná (jako těsně po výstřelu), tak se ruční palintonon nabíjí vpuštěním projektilu do trubice, pak se tětiva natáhne a r.p. je připravený ke střelbě. Projektily mohou mít průměr maximálně 5,8 coulu, standartně však mají 5,5 coulu. Pokud někdo střílí projektilem nepřesně tvarovaným (například vhodně velkým kamenem), snižuje se úč o 1, stejně jako když dotyčný stříli upravenou ohnivou hlínu. Ta při explozi zraní za 5-10 životů. Tyto hlíny se však z bezpečnostních důvodů přechovávají odděleně od ostatních projektilů, většinou samostatně. Zbraň je celkem 70 coulů dlouhá (od konce pažby po ústí trubice), trubice je dlouhá 50 coulů, o 2 couly přečnívá přes okraj, tětiva v klidovém stavu (po výstřelu) je dlouhá 75 coulů (při natažení se lehce prodlouží).

K ručnímu palintononu se vyrábí i jakýsi toulec na projektily. Je to válec, 60 coulů dlouhý, o průměru 7 coulů, na konci opatřená mechanismem který zabraňuje tomu, aby projektily vypadaly. Projektily jsou v tom toulci uspořádány jako kulky v zásobníku pistole tzn. leží na sobě, ze spoda na ně tlačí pružina která je posunuje k uzávěru(mechanismus). Tento uzávěr je uspořádán do čtyřech čvrtkruhových obrouček, které zadržují projektily pomocí jakéhosi druhu pružinky. Tyto pružinky jsou dohromady silnější než pružina vytlačující projektily z toulce, takže se projektil zastaví v oněch čtvrkruhových obroučkách, připravený k vyjmutí (protože síla ruky už pružinky překoná). Ihned po vyjmutí projektilu obroučky zase sklapnou, a je do nich zatlačen další projektil. Standartní projektily jsou 3 mince vážící kovové koule o průměru 5,5 coulu. Do toulce se jich vejde 10. Toulec váží 15 mincí a stojí 2 zlaté. 10 projektilů stojí většinou 3 zlaté (1 projektil stojí 3 stříbrné).

Náklady na výrobu hlíny pro alchymistu:
magenergie: žádná
suroviny: 19 zl
základ: hlína (6 mn)
trvání: ihned
výroba: 7 kol
-zraní výbuchem za 5-10 životů, samovolně vybuchuje za 8-13 dní.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 25

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Erric: Strelne zbrane ti do fantasy nesedi? A co maji delat chudaci elfove? Maji po nepratelich sipy hazet, nebo maji zkusit pod heslem "Make love, not war!" zajistit sve preziti jinak? :)))
Uznavam, ze existence palnych zbrani ve fantasy je obcas docela diskutabilni, ale palionton je metaci zbran, ciste mechanicka a na dobove urovni techniky, tak co...


 Uživatel úrovně 0

ty koky tak toto je poriadna zbraň do sveta drD...... 5* :o))


 Uživatel úrovně 5

NO že neváíš, jak vypadá tahle zbraň...
Ne, mě se to líbí, jen mi prostě střelný zbraně do fantasy nesedí, navíc takový kulomet.



 Uživatel úrovně 0

Tak tohle je dobra zbran a myslim si ze je tohle jeden z nejpovedenejsich clanku tady vubec davam 5*.


 Uživatel úrovně 0

Konečne dlouhý příspěvek který navíc nemá chybu.Dávám 5*.

Vojta Mág


 Uživatel úrovně 0

Otevírám dveře a tam temná postava se s velkejma ušima, který prosvítaj. Zdevne ruku a neco s ní dělá. Je nějaká divná, až bych řekl že je to kuše ale takováhle-přece todle stvoření(kroll) kuš nepoužívá. Najednou poznám, že tu nejsem sám. Můj přítel barbar zařve ,,Palingtonon, všichní tady chcííííííípneme!"


 Uživatel úrovně 0

Je to dobrej vznález, připadá mi to jako prak většího kalibru... 5*


 Uživatel úrovně 0

Je to vyborne propracovana zbran, a z tve fantasie... GRATULUJI! VYNALEZL JSI BALISTR!:))))
Stredoveka zbran balistr se od tveho vynalezu lisi jen jednodussi konstrukci: Misto trubicky a souvisejicich mechanismu je telo zbrane pouze vybrouseno tak, aby se tam tetiva a kule vesla, a uprostred tetivy je z provazu ci kuze pulkruhovity kosicek, do ktereho se vklada projektil.
Takove reseni by IMHO bylo vhodnejsi pro strelbu ohnive hliny, protoze nedochazi k treni o trubici.
Trubice zas muze byt vhodnejsi pro palbu hromadnou strelou (sekane olovo, hrebiky podkovaky...).


 Uživatel úrovně 8

A u toho výbuchu se ještě musí počítat s tlakovou vlnou.