Předměty

Kniha náhodných kouzel Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 30

Skupina: Kouzelné předměty

Váha: 40 mn

Popis:

Tyto knihy jsou nesmírně vzácné, přesto se mohou dostat i do rukou postav na nižších úrovních. Mohly být vytvořeny zvláštními kruhy čarodějů v podstatě z jakéhokoliv důvodu.

Nikdy neobsahovaly démony astrálních sfér a svou magii si mohou udržet stovky let.

Vzhled

Kniha náhodných kouzel má lehce zdobené 20x30 coulů velké železné desky s nápisy v kouzelnické řeči. Původně mohla mít 10-50 pergamenových listů, mnohdy jí však už některé stránky chybí (viz níže).

Po otevření zjistíte, že jsou všechny listy slepené a není je možné žádným fyzickým ani magickým způsobem odlepit. Jediné, co postava může vidět je pergamen navrchu.

Na tomto pergamenu je zaznamenáno PJ zvolené kouzlo stejným způsobem, jako na kouzelných svitcích, akorát bez pečetě, která je pouze nakreslena v pravém dolním rohu.

Aktivace kouzla

Pro aktivaci kouzla postačí, když se sesilatel dotkne nakreslené pečetě, pak vše pokračuje jako u běžného svitku. Na rozdíl od něj se však prázdný list okamžitě rozpadne a odhalí kouzlo ukryté pod ním. Takto mohou všechny postavy ve družině zadarmo kouzlit, dokud knize nedojdou všechny listy.

Výběr kouzel

Pořadí kouzel v knize bylo zvoleno už tvůrci a pro hru je tedy volí PJ vlastními metodami. Ideální by bylo sepsat jasný seznam a postupně ho vyškrtat.

V celé knize může mít každá stránka jiné kouzlo, stejně jako všechna stejná, ale obvykle se v ní nepravidelně střídají jen 3-4.

Podle úrovní postav může PJ zvolit různě silná kouzla, od začátečnických po expertní.

Opisování

Kouzelník sice podle pečetě pozná kouzlo na listu, pokud ho sám ovládá, ale pokud ne, není se ho z knihy schopen naučit, stejně jako to nedokáže z normálních kouzelných svitků.

*Cena a jiné dodatky*

Kupec může cenu této knihy zhodnotit mnoha způsoby, zvláště pokud si je vědom jejích schopností. Výchozí cenou je samozřejmě hodnota všech svitků uvnitř, ale ta se dá těžko určit jen podle prvního. Pak záleží na propracovanosti vazby, názoru na použitelnost v praxi a pod.

Alchymista může díky svým zvláštním schopnostem vidět množství magenergie v celé knize, ale rozvrstvení na jednotlivých stránkách už nepozná.

Magický předmět jako je tento nelze normálními způsoby zničit, ale hráči mohou být velmi kreativní. Pokud by se jim to přece jen nějak povedlo, všechna magenergie se uvolní buď výbuchem nebo vyvoláním hrůz.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 30

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Jak říkal Bart, popis by byla už jenom nastavovaná kaše a moc by nepomohl. Pouze pro extra-líné Pány Jeskyně co musí mít všechno na talíři, jinak neumí ani hodit 2k6 :)


 Uživatel úrovně 0

Folcwine: Sice nevím, jak to platí na tejhle stránce, ale takovýhle popis by byl v originálních pravidlech více než dobrý. Co tak pročítám poslední nápady, tak příklady jsou spíš na škodu.


 Uživatel úrovně 5

Dílo je na půli cesty. Podobných nápadů jsem již na tomto serveru i mnohde jinde viděl mnoho.

Proto další takové dílo bez příkladu seznamu kouzel, které jde seslat je nehotové, protože stejně každý PJ jej bude muset dodělat.

Přínos díla je sporadický (pro mě takřka žádný).


 Uživatel úrovně 0

Ahoj.
Nápad sice není nic světoborného, ale zpracování, použitelnost a síla je na velmi dobré úrovni. Mohlo se sice napsat o něco víc, ale dílo je ucelené a nic konkrétního mi tam nechybí.
Váhal jsem mezi 4 a 5 hvězdami. Nakonec jsem se rozhodl dát jich 5.
S pozdravem Bonbón.


 Uživatel úrovně 8

Cítím se u díla docela rozpačitě. Nějak mi nesedlo. Ovšem, čím víc přemýšlím, tím víc si uvědomuji, jak moc lze knihu využít.


 Uživatel úrovně 5

Hamster: mluvil jsem všeobecně, ne o tomto dílu konkrétně :D zde je 5* protože se mi prostě líbí jeho jednoduchost, dějotvornost i určitá vtipná zákeřnost, ale na druhou stranu OHZD to u mě není...


 Uživatel úrovně 8

Dakeyras: a proto si hodnotil 5* :D


 Uživatel úrovně 5

Nathako, jde o to, že tu není hodnocení "průměrné" je buď pod, nebo nad.... a tak aspoň já beru 3* jako průměrné ať je v hodnocení napsáno cokoliv...


 Uživatel úrovně 8

KILLMAN: Možná bude chyba v tom, že 3* hvězdičky dnešní autoři neberou jako "vysoké hodnocení", a ono to přitom docela vysoké hodnocení je. Přece si autor, když dostane nadprůměrné (!) hodnocení, nemůže stěžovat, že nedostal víc, když tam nemá žádné chyby a nic mu nechybí. To totiž nestačí - dílo musí nabídnout mnohem víc, aby obstálo proti špičkovým dílům serveru a mohlo se ucházet o ocenění nejvyšší (OHZD). Tak to vidím já.


 Uživatel úrovně 0

No nevím, mě to jako nadhodnocené nepřijde, sice jsem tu na serveru docela dlouho nebyl, ale přijde mi, že příspěvek, který pro mne vyčerpávajícím způsobem popíše jak věc vypadá, zhruba jak vzniká a jak se používá, bez toho, že bych se musel autora dotazovat na nějaké sporné momenty si zaslouží vysoké hodnocení. To že je to něco, co už kdekdo nějak použil na tom moc nemění. Kdybych takovouhle věc neznal, tak bych tohle mohl hnedle použít ve svém světě i přesto jak je odlišný od DrD klasiky. Že kolem toho autor nenapíše rovnou povídku mě osobně nechybí.