Předměty

Ulrikovo kladivo + Urkul Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 10

Skupina: Artefakty

Síla zbraně: viz niže

Kvalita zbroje: 0

Délka: viz

Popis:

Ulrikovo kladivo

Ulrik byl mocný hrdina, který vynikl v boji proti zlu a byl také mimochodem Midheinský kníže, ale ve spravování své země nijak nevynikal a tento titul je často zapomínán, ale ve stínu jeho hrdinských činů proti nemrtvým, neviděným, lykantropům i čarodějům se není čemu divit. Ulrik Peldragon a jeho osobní družina, přezdívaná Ulrikovi vlci, jezdili po tehdy ještě divočejším severu a bojovali proti hojně se vyskytujícím lykanům všeho druhu. Před jeho kladivem se třásla všechna stvoření zla a chaosu.

Sláva Ulrika se rozšířila a byl často zván, aby zničil upíry, mágy a jinou chamraď jihu. Odměny za tyto služby sloužily k zalátání špatné ekonomiky Midheinu, které Ulrik naprosto nerozuměl a peníze protékaly téměř jako voda pískem, ale lidé knížete milovali jako své slunce.

Někdy také nebyli daleko od pravdy, protože se říká, že když po modlitbě vycházel Ulrik na lov, jeho kladivo zářilo jasným modrým svitem.

Tvar Ulrikova kladiva:

Hlavice je osově symetrická. Dostatečně dimenzované tělo hlavice obepíná toporo, poté následuje zúžený krček, který odlehčuje váhu kladiva a nakonec je opět rozšíření na čtverec 10x10 coulů, který má asi 1 coul tloušťku a z něj vystupují ještě 4 rovnostranné jehlany, které bývají různě vysoké dle výrobců, ale většinou se jedná o jehlany s vrcholovým úhlem 90°. Ulrikovo kladivo mělo hlavici z čistého stříbra(nebo pokud se u vás vyskytuje mitril tak z mitrilu, či jiný stříbřitě zbarvený nejdražší kov zraňující upíry a lykany).

Hlavice je popsána symboly bohů dobra a toporo je z vyleštěného jádrového dřeva akacie, takže má hutnou hnědou barvu. Na první pohled není ničím víc zvláštní - Ulrik byl také veskrze praktický bojovník, ale přesto každý pozná, že se jedná o mocný artefakt, i kdyby nebyl oznámen s touto legendou - sálá z něj jistá aura moci.

názevSZútočOZdélkaváha
Ulrikovo kladivo6+60130

Srdce artefaktu tvoří celá hlavice zbraně

Přirození nepřátelé kladiva

Nejvyšší prioritu dává kladivo příšerám dotýkajícím se lidskosti - vyšším nemrtvým, neviděným a lykanům, poté se obrací i proti všem ostatním zlým bytostem (ostatní nestvůry s přesvědčením ZkZ a ZmZ)

ZkZ vs. ZmZ - pokud máte zmateně zlé upíry a výše popsanou chamraď, nebo dokonce i neutrální a lepší, kladivo je prostě proti těmto nestvůrám, chce je zničit a chová se, jako kdyby to byly ZkZ. Je to jistá ochrana proti používání bonusu na vše, od skřetů počínaje, až po cokoliv co se může stát terčem hrdinů.

Hodnoty zbraně proti přirozeným nepřátelům se mění následovně:

Druh nepřátelSZútočOZ
Lykani, upíři, nevidění15+15+2
Ostatní ZkZ10+10+1
ZmZ8+8+1
Ostatní6+60

Modré světlo:

Kladivo začne zářit při výskytu ZkZ postav, do vzdálenosti 20 sáhů a zviditelňuje neviděné. Toto zviditelnění není úplně jasné, ale v modré záři vypadají jako tetelící se horký vzduch, který má jinou hustotu a dochází v něm tak k jinému lomu světla, než v okolí. Postih za boj s neviděnými se snižuje na -2 k ÚČ i OČ.

Toto světlo září do vzdálenosti 20 sáhů a to tak jasně modrým světlem, že vše nabírá namodralou záři.

Hrdinskost:

Takto silný artefakt není ale zadarmo. Zbraň má jisté vědomí a při sekání s novou postavu se s ní kontaktuje pomocí vizuálního podnětu, ve kterém mu promítá scénky ze své minulosti, přičemž do vizí dosazuje nového nositele, takže ten se vidí jak zabíjí lykany, upíry atp.

Vzniká past: Int ~ 5 ~ Nic/Hrdinnost

Oprava síly pasti, podle přesvědčení:
ZkD +2
ZmD +1
N +0

To trošku odráží fakt, že dobré postavy zkrátka chtějí pomáhat, takže je pro ně těžší odmítnout. Také tu je možnost, že to postava přijmout opravdu chce a neháže si proti ničemu, ale pokud nechce a nepřehodí past, tak se stejně hrdinou stává. Na tuto past si automaticky neháží povolání kouzelníka, alchymisty a zloděje. Druid, hraničář a chodec si proti pasti háže (ale je inteligentnější než válečníci a má větší šanci uspět proti hodu)

Jak se Hrdinskost projevuje?

Postava, okamžitě jak se doslechne o nějakém zlu, i kdyby jen vzdálenému a vcelku nikomu neubližujícímu (třebas nějaké vzdálené království upírů) okamžitě se vydává tím směrem. Od tohoto dobrodružství ji může odvést jen jiné dobrodružství, které je blíže a dočasně některé události, jako smrt či narození v rodině atp u postavy, nebo jejich společníků.

Bohužel, dalo by se říct, že čím větší nebezpečí, tím víc to láká postavu jít ho zničit, protože pak bude více hrdinou. Jde i přes odrazování přátel, nebo dokonce sám.

Co se stane, když chce uchopit tuto zbraň zlá postava?

"koeficient zlosti"
ZkZ : 2
ZmZ : 1

Oběť si háže proti pasti:
Odl ~ 7+X ~ ochromení na Xk6 kol / ochromení na Xk6 směn; kde X představuje koeficient zlosti.

Toto ochromení je magického původu, takže ochromí i kostlivce, který nemá žádnou svalovou hmotu. Ochromení vypadá jako elektrošok, nebo epileptický záchvat.

Ulrik se vrhl vpřed mezi čekající upíry. Jeho kladivo si klestilo cestu skrze řady upírů, až k upířímu lordu vonTielche. Ulrik tvořil špici hrotu, tvořeného Ulrikovými vlky, kteří doráželi poraněné upíry a odráželi rány vedené z boku na jejich vůdce. Nešlo to ale hladce, a přestože upíři umírali, umírali těžce a Ulrik i jeho Vlci si odnášeli svoje zranění i své mrtvé, které ale nechávali za sebou.

Tu se najednou zapojil do bitvy i vonTielche a jeho nemrtvý bratr a milenka. Řady vlků zakolísaly a najednou se po jeden okamžik stalo, že byl Ulrik na špici sám. Mezera se okamžitě zaplnila upíry a Vlci mohli jen sledovat, jak se jejich pán ohání kladivem, ozařujícím celou místnost, proti třem upírům. Zuřivě zavili, jako by byli skutečnými vlky a vrhli se s vervou pomoci Ulrikovi. Upíři tento nový nápor, nedokázali zadržet, ale snažili se jej zpomalovat.

A dařilo se.

Ulrik mezitím odrážel i rozdával rány, jak to jen šlo, ale proti třem silným a rychlým upírům měl jen málo nadějí. Jedním švihem do boku se zbavil vonTielchovi milenky, ale utržil ránu na hrudi od knížete a do zad od jeho bratra. Než se mu podařil další úder, krvácel z dalších několika ran a sil mu ubývalo a jeho tělo zpomalovalo. Přesto se mu podařilo nakonec zarazit kladivo do hrudi bratru vonTielche a tak se zbavil dalšího soka, ale nestihl vykrýt útok samotného lorda. Meč mu svým hrotem otevřel menší ránu na krku. Krev okamžitě začala vyvěrat ven, protože tepnu rána neotevřela úplně.

Ulrik věděl, že umře, ale naposled zaútočil.

A minul!

Únava a úbytek krve do hlavy jej vyvedly z rovnováhy a vonTielche se zasmál. Další slabý útok srazil snadno stranou a zabodl svůj meč až po jílec do břicha i skrze zbroj a škubnul jím tak, že se Ulrik otočil a hleděl na své vlky.

Vlci se úplně zarazili a přestali na chvíli bojovat. Krutě si to odnesli a dalších několik padlo.

"Hleďte, mocná zbraň vašeho pána," ohnul se upíří kníže pro kladivo, chtěje jej zvednout. Sotva se jej dotkl, začal řvát obrovskou bolestí, kterou myslel, že nikdy cítit nemůže, a nebyl schopen nic dělat. Teď se zarazili upíří vojáci a podívali se na svého pána. Toho využili zbylí Ulrikovi vlci a zaútočili na ně z posledních sil. Upíři padli, nebo utekli.

Kapitán Vlků Goran poklekl k Ulrikovi, který na něj ještě dvakrát mrknul a naposled zavřel oči, aniž stihnul cokoliv kdo říct.

Goran, kapitán Ulrikových vlků, pozvedl v klidu své vlastní stříbrné kladivo a pak jedním plynulým švihem, jako když se seká dřevo, zarazil zbraň do hlavy vonTielchemu, která se rozletěla s ohavným mlasknutím a kladivo pokračovalo kostmi v hrudním koši. Zbraň se zastavila až v půlce trupu.

Goran pustil rukojeť své zbraně a vytrhnul kladivo svého pána ze stále křečovitě sevřených rukou upíra a vtisknul jej do ruk Ulrikovi.

"Úkol splněn až do konce, příteli, jako vždy."

Věhlas zbraně:

Věhlas bych ponechal na PJ a jeho světě. Pokud se postavy při své pouti světem dostanou do zcela jiných krajů - krajů kde je toto kladivo a legendy o něm, budou s tím mít problémy. Popřípadě taky legendy mohly vymizet, protože lykani a upíři byli nakonec vymýceni a od té doby uplynulo pár staletí a v klidu a blahobytu na něj lidé zapomněli. Na druhou stranu, kladivo může být aktivně používáno přeživším řádem Ulrikových vlků. Mnou doporučovaný střed je +5, ale úprava záleží na PJ.


Poznámka pro PJ:

Kladivo nerozlišuje úroveň nositele, takže pokud jej chcete naservírovat družině dřív, tak jim ve svém světě nadělte do okolí slabší příšery, na kterých mohou postupovat, protože nositel se vydá za čímkoliv. Popřípadě toto kladivo dát NPC postavě, kterou mohou doprovázet.

Poznámka pro hratelnost:

Postava s tímto kladivem se neřítí bezhlavě do nebezpečí. Stále dokáže jasně uvažovat, ale přesto je nucena toto nebezpečí vyhledávat. Takže se dokáže zdržet přípravami na nepřítele, jemuž má čelit, nebo se zdržet kvůli nějaké drobnosti, ale stále popohání sebe i své okolí. Takže když se postava dostane do okamžiku, kdy má vyrazit na nějakou nestvůru, se kterou se setkala, je ochotna vyrazit opačným směrem do kláštera, kde si nastuduje, jak se dá porazit, ale rozhodně se tam nebude zdržovat čtením, či rozhovory o něčem jiném. Poté spěchá zpět na příšeru.

Dokonce dokáže opustit střet s nestvůrou, když zjistí, že je proti ní neškodný a potřebuje jinou pomoc, nejlépe ale vědět jakou. Pokud by to měl být jen dojem, že potřebuje být na vyšší úrovni aby měl víc útoků za kolo, tak to kladivo nebere a nedovolí tyhle myšlenky.


Urkul

Zkomolenina z názvu mocného artefaktu Ulrikova Kladiva, jenž byl předobrazem této zbraně, která se stala oblíbenou u paladinů, zabíječů nestvůr i obyčejných bojovníků.

Popis:

Urkul a stejně tak Ulrikovo kladivo, má asi metr dlouhé toporo z jasanového, nebo akaciového dřeva.

Hlavice je osově symetrická. Dostatečně dimenzované tělo hlavice obepíná toporo, poté následuje zúžený krček, který odlehčuje váhu kladiva a nakonec je opět rozšíření na čtverec 10x10 coulů, který má asi 1 coul tloušťku a z něj vystupují ještě 4 rovnostranné jehlany, které bývají různě vysoké dle výrobců, ale většinou se jedná o jehlany s vrcholovým úhlem 90°, dle původního Ulrikova kladiva. Tyto jehlany dávají výhružce, "rozbít na kaši", zcela děsivější význam.

Použití:

Tato zbraň je tvořena tak, že se dá držet jedno i obouručně. Jako jednoruční ji bez postihu smí používat jen postavy s bonusem k síle +4 a větší, Postavy s bonusem +2 a +3, jej smí použít jako jednoruční jen s postihem -1 ÚČ a postavy s nižším bonusem jej smí používat jen jako dvouruční (ne že by jej jednou rukou nezvedly, ale nebudou s ním schopny bojovat). Pokud bude kladivo drženo jednoručně, snižuje se v boji jeho útočnost o jedna.

názevSZútočOZdélkaváha
Urkul4+50135

Jedná se o zbraň kategorie těžké

cena: 65 zl (pro základní)/ 110 zl pokud má stříbrné hroty/ 250 zl za celostříbrnou hlavici

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 10

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

jo a ještě jelikož nemohu sehnat pravidla pro drd täk jsem si utvořil vlastní verzi drd proto je pro mě těžké se vyznat v útoku postihu a dalších takových věcech.Tímto bych tě chtěl požádat o spolupráci na mích dílech,a že jich mám v hlavě dost.


 Uživatel úrovně 0

díky akorát by mě zajímalo jestli máš ještě nějáká další díla .toto dílo mi připadá dost propracované a zajímavé


 Uživatel úrovně 5

milenie, přesně jak popisuje Samurai - pokud je ZmZ bere se jako ZmZ. Pokud chceš hrát skřeta jako N tak jej bude kladivo brát jako N. Jediná výjimka je proti upírům a lykantropům, kteří jsou primárním cílem této zbraně.


 Uživatel úrovně 0

mám dotaz......když např. zaůtočím na nějákého skřeta (zmz) z kterého kladivo nemůže vycítit žádnou esenci zla či temnoty bude mít stejné učínky jako na jinou bytost ze které temnota přímo čiší?Tato myšlenka mě napadla při sledování TV kde malý zelený skřet okrádal lidi....ale víceméně byl jako člověk to znamená:bez nějákých speciálních schopností či vrozených schopností.Nikdo ani nic by nemohlo vycítit zlo.


 Uživatel úrovně 5

Danixxxi tak je možné, že dlaka s tímhle sundáš na dvakrát... když vezmeš v potaz že bys do základu 4+5 zaklel démona proti dlakům z pouhé 6. sféry (pokud se v ní vyskytuje nemám pravidla abych to ověřil) už budeš mít zbraň 12+15 proti všem dlakům a není to artefakt, ale pouhá magická zbraň, které můžeš povoláním démona z vyšších sfér přidat ještě vlastní magenergii se kterou si můžeš dávat třeba magický štít a rychlost, což z tebe udělá monsterslayera bez nutnosti artefaktu.
Z tohoto poznatku jsem vycházel a nepovažuji tedy tyto hodnoty za přesílené, když se jedná o artefakt získaný uvězněným démona proti ...
Navíc na tu možnost na dvouranné sundání někoho.. třebas prsten se zakletým démonem z 25 sféry co zvládne 2 černé blesky .. sundáš většinu pravidlových dlaků a myslím že když použiješ oba blesky na jednoho upíra tak i upíra... Je třeba znát spousty možností DrD, než lze něco považovat za jen tak přesílené, často jsou tu věci slabé, protože se autorovy zdáli hodnoty i u magické zbraně nad 10 moc i když je snadné jich dosáhnout při znalosti pravidel.


Na hrdinskost past je, je sice jedna, ale je. To že ovlivňuje hráče? Ano ovlivňuje, ale pokud je to dobrý hráč, tak se tomu přizpůsobí a bude se baviti při tomhle a dobrý PJ bude vést svou družinku tak, že to bude skutečně dobrý dějotvorný prvek který provede družinku nachystanýma dobrodružstvími a nebude muset přemýšlet nad tím "Co když se rozhodnou to neudělat" Jedinou slabinu s odstupem času co vidím je ta, že se nedá hrdinskosti zbavit podle popisu, ale mohlo by se to nějak vyřešit nutnou dobou setrvání bez kladiva a hody na postupně se snižující past.

Vlastní svět? Jen názvoslovím, které si může doplnit každý PJ sám. Mám příště popisovat: Ulrik Z Kdekolivov v zemi zvané Kdekolivjindeov? Nebo ještě lépe zrušit i jméno a titul a říct: byl slavný bojovník "Jméno, titul a místo si doplň sám slovutný PJi"?
Vlastní svět považuju, když to někdo váže na určitý panteon bohů, vesmírný řád atp a to tu není.

Za zmatečný popis se omlouvám, ale popsal jsem to tak s nejlepším svědomím a vědomím a navíc toto dílo bylo dlouho v MS a nikdo si na tento popis nestěžoval, neshledal jsem jej tedy nějak špatným. I zde jsi myslím první.


 Uživatel úrovně 0

Takže...

popis kladiva se mi zdál dost zmatečný a až moc technicky pojatý, výsledkem toho bylo, že jsem si zbraň nedokázal vůbec představit. ÚČ a OČ? paráda, přál bych si mít braň, se kterou dvakrát máchnu a pošlu dlaka k zemi, není to ale přemrštěné? Taky mi tam chybí název kapitoly o historii/legendě o Ulrikovi, nevím jestli je nejlepší popis a legendu takhle přimlasknout k sobě. Hrdinskost? ou... tady zřejmě mluvíme o ovlivňováni mysli postavy, asi by se hodila past.

Shrnutí:
+ POUŽITELNÉ
+ další artefakt
+ rozšíření o imitaci slavného kladiva na Urkul
- Místy zmatečné
- Hrdinskost
- prvky vlastního světa

Sečteno, podtrženo, je to dobré dílko a myslím že 3* budou tak akorát. (?)


 Uživatel úrovně 5

Shadowmagu děkuju za zastavení a osvětlení drtivých zbraní a paladinů.

Ano ten Ulrik :D i když jsem přímo tu knihu nečet odkazovali na něj některé jiné knihy z Warhammeru. Ale nechtěl jsem to přepisovat přesně :D


 Uživatel úrovně 4

Proč Paladin a kladivo?
Hodně služebníků božích, hlavně těch "hodných", mezi kterými jistě hrají prim třeba i paladinové v klasickém rozšířeném pojetí, si zakládá na úctě k lidem a mírumilovnosti. Mnohdy skládají sliby jako neprolévání krve inteligentních bytostí. Bojovat je ale občas potřeba, takže se vyvinuly způsoby, jak to celé vhodně obejít. Tupá drtivá zbraň jako kladivo či palcát je také účinná, ale neseká končetiny jako například meč. Navíc je kladivo i symbolem "drcení" špatného a zla obecně, poukazuje na sílu a majestát (Thor a další ve světových mýtech).

K dílu:
dobře popsané "paladinské" kladivo, vhodné do většiny klasických světů. Mechanismy jsou standardní, nepřijde mi to ani tak přesílené.

Se dřevem problém podle mě není, akácie/akát, jak už tu padlo, není jen zakrslý keř nutně, například zde: http://www.celysvet.cz/fotky-trnovnik-akacie-akat- foto-obrazky

Za samotné Ulrikovo kladivo bych dal 3 hvězdy za dobře popsaný průměrný artefakt, tady ale přidám ještě jednu hvězdu za zajímavý pokus o zařazení základu zbraně mezi obvyklé zbraně, využitelné při hraní, pokud nestojíme zrovna o tento konkrétní artefakt. Takže celkově 4.

P.S.
Ulrik z Midheinu <--- Ulrik, Middenheim, svět Warhammeru?


 Uživatel úrovně 0

Nediskutuji o tom, že kladivo je moc silné. Mohlo by se správným zdůvodněním být i silnější. Říkám, že je zbytečně silné a že není důvod, aby mělo bonus proti tvorům na základě tak pochybné vlastnosti, jako je přesvědčení.
Hrdinskost a Křeče jsou nástroje proti zneužívání těchto bonusů, ale já nemám moc rád nějaké ovládání hráčů a postav.
Snažím se tady říci, že vysoké bonusy proti všemu nejsou to, co v mých očích dělá artefakt zajímavým, použitelným, artefaktovým a prostě tím, co bych považoval za super. Tím je asi řečeno vše.

Jinak, pěkný příběh. Teď jsem ho přečetl.


 Uživatel úrovně 5

Darkkkne
1) neukazuje zabíjení upířích dětí (což je zajímavá myšlenka) ale zabíjení dospělých upírů a epické bitvy jako například byla ta co jsem popsal na konci.
2) To je v podstatě v rukou PJ co jim řekne a co ne. Pokud se tedy PJ rozodně, že o něčem slyšeli, ak PJ musí počítat s tím ,že ty postavy se tam vydat musí, aneb je to tak trochu donucovací prostředek pro družinky, které se najednou rozhodnou dělat něco jiného.

Urkul je obyčejná nemagické zbraňě tvarem vycházející z originálního artefaktu - Ulrikova kladiva.

Fafrine, když vezmu základ 4+4/0 tak s običejným démonem můžu tu braň udělat 8+8 proti komukoliv a ještě k tomu dodat třebas kouzlo rychlost, nebo vlastně jakékoliv kouzla. A budou jak proti dobrým, tak proti zlým... a to když přidáme ono oblíbené - kováno rukou železné sochy na žáru salamandra zlepšující základní staty... a dostaneš docela brutální zbraň proti komukoliv, tady tento artefakt je proti dobrým lidem/jiným rasám vcelku ještě mírnou zbraní vzheledm k možnostem, které postavy mohou mít na úrovních hodících se pro tento artefakt. Navíc toto kladivo nenavádí útočit na každou zlou postavu co nositel potká, ale "každou epickou" příšeru hodnou hrdiny, proto je tam i ta hrdinskost. Neměli by se tak postav řídit svou zlovůlí, za kterou by je kladivo mělo odměnit křečí...