Předměty

Šípy-různé-hodně Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 15

Skupina: Zbraně

Popis:

Šípy
Lučištníci často používali i různé specielní šípy. Pokud má dovednost výroba šípů (měl by), tak je může i vyrábět (kromě kyselinových a výbušných).

Obyčejný šíp
Útočné číslo: normální
Cena: 1zl / 100ks
Váha: 10mn / 10ks
Klasický šíp s kovanou špičkou.

Šíp se zpětnými háčky
Útočné číslo: 0/+1
Cena: 1zl / 1ks ( ilegalita )
Váha: 20mn / 10ks
Klasický šíp má jen malé, nebo vůbec žádné zpětné háčky. Tyto šípy s hrotem zepředu vypadajícím jako x, mají konce hrotu (směrem k letkám) protažené, takže dostávají efekt rybářského háčku. Po proniknutí do těla v něm mohou uvíznout a pak je obtížné je vyndat. PJ rozhodne, zda šíp uvízl v těle, nebo prošel skrz. V případě, že hrot projde, je situace jednoduchá. Hrot se ulomí, šíp vytáhne a rána standardně ošetří. Pokud hrot uvízne, měl by se vytáhnout, neboť hrozí infekce.Vytlačení je bolestivé a postižený by měl být znehybněn (pokud si šíp nevyndává zasažený sám). Šíp je nutno buď protlačit skrz nebo ránu rozšířit a šíp vytáhnout. Ošetřující si hází proti pasti Obr - 7 - vytažen + zranění za 1-6/vytažen + zranění za 1-10. Hraničáři, chirurgové (včetně nekromantů) a léčitelé (včetně některých kněží) mají k pasti bonus +2. Pokud šíp vyndává sám zasažený, má naopak -2. Pokud by ošetřující přehodil i past 10, je zranění jen 1-3. Pokud by nepřehodil ani past 3, je zranění 1-10 a šíp zůstává v těle.

Infekce: Při zásahu hází oběť Odol - 1 - infekce/ zatím nic. Dokud není šíp odstraněn hází oběť každých 12 hodin, přičemž past se pokaždé o 1 zvyšuje. Po propuknutí postavě ve spánku nepřibývají životy, stoupne teplota (horečka) a infikovaný si háže každých 12 hodin odol - 6 - 1-3/1-6. Následně si háže Odol - 7 - infekce zmizí/ infekce trvá. Při vhodném ošetřování (odborníci, bylinky,…) klesá nebezpečnost na 6. Kouzlo uzdrav nemocného infekci do hodiny zastaví.

Poznámka: Tyto šípy jsou ve většině civilizovaných zemích zakázané. I ve válkách jsou zakázané. Problémy s toulci (aby šly šípy vyndat, aniž by se zničil toulec) řeší každý po svém. Žádné speciální toulce se kvůli zákazu používání šípů nevyrábí, jediná možnost je na zakázku a nebo vlastnoruční výroba.

Otrávené šípy
Útočné číslo: 0+zvl.
Cena: podle použitého jedu
Váha: 10mn / 10ks
Jsou to šípy s jedem napuštěným do hrotu.

Zápalné šípy
Útočné číslo: -1/zvl.
Cena: 1zl / 5ks
Váha: 15mn / 10ks
obyčejné šípy schopné zapálit střechy doškových domů atd. Zápalné šípy mají kvůli zvýšenému odporu vzduchu o 10% menší dolet. ( nevztahuje se ani lukostřelcovo zvyšování dostřelu )

Průrazné šípy
Útočné číslo: +2/-1
Cena: 1zl / 5ks
Váha: 2mn / 1ks
Je to šíp s velmi ostrou a tvrdou špičkou. Jeho šipka je užší než normálně a proto při zásahu dokáže proletět jakékoli tělo beze zbroje.

Kyselinové šípy
Útočné číslo: -2/ zvl.
Cena: 2zl / 1ks + kyselina
Váha: 40mn / 10ks
Tyto šípy mají velký skleněný dutý hrot naplněný kyselinou (objem flakónku - 1/10 čtvrtky ). Tento hrot je vytvořen tak, aby neměl takový odpor větru při letu. Přesto má však o 30% menší dolet. Při vytahování šípu z toulce (pokud je má v toulci a nemá je položený) si lučištník hází na past obr ~4~ poškození lahvičky/nic. Pokud lučištník lahvičku poškodí může prasknout (to je na PJ). Pokud se šíp trefí, hrot s kyselinou praskne a kyselina se rozletí. Ten do koho se šíp strefil ztrácí X životů po dobu X kol ( záleží na obsahu. Nemusí tam být jenom kyselina, může tam bít cokoli s ne moc velkou hustotou aby šíp nebyl těžký.

Čoudící šíp
Útočné číslo : -2/zvl.
Cena : 2zl /1ks + dým
Váha : 40mn /10ks
Tento šíp se liší od předchozího pouze obsahem hrotu, v tomto případě šíp po dopadu vytvoří kouřovou clonu. Typ kouře závisí na druhu plynu.
Obyčejný dým - vytvoří neškodlivý černý dým ( neprůhledný ) 2x2x2 sáhy, cena : 5st
Barevný dým - vytvoří neškodlivý barevný dým ( neprůhledný ) 2x2x2 sáhy, cena závisí na barvě dýmu : červený 7st, modrý 9st, zelený 4st, hnědý 6st, žlutý 7st, pokud bude chtít nějakou neobvyklou barvu, sečte cenu těch barev, ze kterých vznikne tato.
Bílý dým - vytvoří neškodlivý bílý dým ( lehce průhledný ) 2x2x2 sáhy, cena : 3st
Dýmové s větším objemem - 3x3x3 sáhy : +4x cena
- 4x4x3 sáhy : +6x cena
- 5x5x3 sáhů : + 10x cena
- 6x6x3 sáhů : + 15x cena
- 7x7x4 sáhů : + 25x cena
- 8x8x4 sáhů : + 35x cena
Je také možné zakoupit jedovatý, omamný a slzný dým



Výbušný šíp
Útočné číslo: -3/ zvl.
Cena: 30zl / 1ks
Váha: 6mn + 1mn za obal / 1ks
Tento šíp si Lučištník nedokáže vyrobit sám, musí si jej nechat vyrobit u alchymisty, nejlépe Pyrofora. Na hrotu šípu je připevněna ohnivá hlína a při dopadu na cíl exploduje. (mimo běžného zranění připočítejte zranění explozí s UC 12/ 2 ). Aby nedošlo k předčasné explozi v toulci nebo při manipulaci se šípem, je na špičce šípu kovový obal, který se před výstřelem samozřejmě musí odstranit. Kvůli většímu odporu vzduchu a hlavně váze je dolet výbušného šípu o 35% nižší. Životnost tohoto šípu je 7-12 dní, pak může samovolně explodovat (kvůli ohnivé hlíně) jedna ohnivá hlína vystačí na dva takovéto šípy.

Pískací šíp
Útočné číslo : -1/0
Cena : 2zl / 10ks
Váha : 10mn / 10ks
Tento šíp má převážně funkci na odpoutání pozornosti, po výstřelu začne díky cirkulaci vzduchu v speciálně vyrobeném hrotu docházet k pískavému zvuku. Tento hrot může dělat pouze kvalifikovaný výrobce. Nápadnost hluku je 10 -100%, podle prostředí a výroby.

Tupý šíp
Útočné číslo : -2/-2
Cena : 2st / 10ks
Váha : 10mn / 10kus
Obyčejný šíp, ale s tupou špičkou, lze s ním útočit na plocho.

Světlicový šíp
Útočné číslo: -2/-2
Cena: 7zl/1ks
Váha: 30mn/10ks
Popis: šíp, který není přímo určený k přímé střelbě. Vypadá velmi podobně, jako zápalný šíp, ale v látce je nasypán velmi prudce a výrazně hořící prášek. Prášek musí vyrobit Alchymista. Po zapálení trvá 1 kolo, než prohoří zápalná směs a poté začne pronikavě zářit (trvání asi 3 kola). Šíp není určený pro přímou střelbu, ale dá se s ním střílet i na cíl. Dokáže ozářit kouli o poloměru 30s a tvory citlivé na světlo může i na čas oslepit. Past na oslepení je : odol ~ 6 ~ nic / slepota na 1 - 6 kol. dostřel tohoto šípu je o 20% menší.

Rybářský šíp
Útočné číslo: -1/+1
Cena: 7st/10ks
Váha: 15mn/10ks
Popis: šíp určený k lovu ryb a menších zvířátek. Jeho maximální dostřel je krátký dostřel luku. Na konci šípu není pírko, ale očko na malý provázek. Na obzvlášť bojovné kousky se používá tenká struna. Délka závisí na úvaze střelce a druhý konec bývá přidělán na opasku s kroužkem. Pokud lovec strefí oběť (zranění alespoň za 1 život) a nezabije jí, tak začne boj. Zvíře začne bojovat a základní past je zranění, které lovec způsobil. Dále si hází lovec a je to Rozdíl Sil- 5 -ztráta 2 bodů únavy zvířete/ ztráta 1 bodu únavy zvířete a možnost vyproštění oběti - past Rozdíl Obr - 5 - vyproštění/ nic (hází si PJ). Proti pasti se hází každé kolo, ale za každé kolo se past zvyšuje o 1.

Kotvový šíp
Útočné číslo: -1 (s provázkem -3)/0
Cena: 10zl/1ks
Váha: 10mn/1ks
Popis: speciální šíp, který je celý z kovu a má větší a těžší hrot. Konec hrotu je asi o dva couly vystouplý a trčí z něj čtyři nože. Před vystřelením se musí špička zamáčknout (1 akce, zajedou nože) a ta se po jednom kole dostane do původního stavu (jako časovač). Špička se musí zamáčknout o nějaký tvrdý podklad (min. síla 10). Když po kole dojde mechanismus, tak po 4 stranách vystřelí nože. Funguje to asi takto: Lučištník vezme šíp, o kamennou zem zamáčkne hrot a vystřelí ho na hradby. Šňůrka, která je přidělaná na konci celokovového šípu se odvíjí ze země a za pár sekund spadne za hradby. Dojde mechanismus a z hrotu vystřelí nože. Lučištník tahá za provaz a doufá, že se šíp zasekne za hradby. Pokud se nepovede (určí PJ), tak se to celé musí opakovat. Je taky možné, že se někdo rozhodne harpunovat člověka. Jestli používají provaz, nebo ne, tak viz výše. Když strefí a prorazí, tak má dotyčný asi 1 kolo na vytažení sípu (v bitvě se tím asi zabývat nebude). Když to neudělá, tak v ráně vystřelí nože a zraní těžce za původní zranění x úroveň (max. 9). Pokud šíp projde skrz (určí PJ), tak se z toho oběť asi nedostane (kovový šíp) a je úspěšně harpunovaná (pouze obvyklé zranění - ne spec.). Jeho dostřel je pouze poloviční a šíp se dá používat stále.

Sečný šíp
Útočné číslo: -1/+1
Cena: 9st/1ks
Váha: 20mn/ 10ks
Popis: zvláštní šíp zakončený jako sekera. Místo hrotu je na konci čepel natočená ostřím do směru letu. Je široká asi 5 coulů a má čtvrtkruhový profil. Používá se výhradně k přesekávání lan a řemenů (apod.) na větší vzdálenosti. Pravidla pro to má PJ. Dostřel tohoto šípu je o 10% kratší.

PS: Slibuji dodání pravidel pro Sečný a Kotvový číp pro PJ.
Děkuji lidem, kteří některé šípy vymysleli, protože většina není z mé hlavy. Některé jsem pouze opsal a poupravil. Hlavně jsem je chtěl zkompletovat. Nezlobte se prosím...

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 15

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

perfekt


 Uživatel úrovně 0

Až na tu váho kotvového šípu docela dobré


 Uživatel úrovně 0

Půl kila jsem v ruce držel hodněkrát a z luku jsem taky střílel (ne půlkilový šípy). Možná máš pravdu,že to nemůže do 17 sáhů doletět, ale jsme přece v DrD. Pokud jsi PJ, tak si do něj zaklej démona a bude lítat, jako zběsilej :-)


 Uživatel úrovně 0

vojta mág: Mohl bych to taky vklidu opsat a ani se o tom nezmínit. Ostatní si toho ani nevšimli. Přišlo mi to trochu drzý...


 Uživatel úrovně 0

Jo tak to asi neni ale drzel si nekdy v ruce pul kila? a strilel si nekdy z luku? Jak vidim tak asi ne protoze pulkilovim sipem proste hradbu neprestrelis to je blbost to by ta hradba musela byt ani ne 10 vysoka a pokud zapocitas jeste to ze za sebou vlece lano ... nezlob se ale je to blbost


 Uživatel úrovně 0

Počkat něco jsem k tomu říkal v Dílně ale zaujal mě poslední řádek!

"Děkuji lidem, kteří některé šípy vymysleli, protože většina není z mé hlavy. Některé jsem pouze opsal a poupravil. Hlavně jsem je chtěl zkompletovat. Nezlobte se prosím..."

Co to má znamenat!? Zeptal jsi se jich?


 Uživatel úrovně 0

Cirion:
Sečný se vystřelit dá a nevim, jak kotvový šíp vyhodíš do 17 metrové výšky, to mi řekni...
PS:Tvůj dvojzubec je pěkná hovadina...


 Uživatel úrovně 0

Hele Ergp: Kdybys pořádně četl, tak zjistíš, že váží 10mn = 0,5 kg.
šíp má zhruba 1/3 doletu (nechám na PJ), takže s ním dostřelíš na hradby. Celokovový šíp jsem už viděl. Tvoje představivost je tvoje věc.Myslím, že svět Drd je hlavně o představivosti, takže tvůj problém...
PS: Ten tvůj lektvar pro druida taky není žádný zázrak...


 Uživatel úrovně 0

Asi ses trochu odpoutal od realneho sveta ( i od sveta DrD).... uz jsi nekdy videl sip ktery by byl celý z kovu a hrot by byl o neco težší ??? vždyť takhle ten šíp musí vážit tak půl kila to je naprosto nepoužitelné... a jaký má dostřel??? A co ten sečný šíp??? to je taky pěkná blbost. vůbec si takovou vec nedokážu představit.. Jinak nic nového


 Uživatel úrovně 0

Co je to za blbost,sečný šíp,to snad nejde ani vystřelit...
Kotvový,ten se spíš hází ne!?!?!?!