Předměty

levoruční dýka Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 19

Skupina: Zbraně

Síla zbraně: 3/-1

Kvalita zbroje: -1

Délka: 1

Cena: 20

Váha: 10 mn

Popis:

Main-gauche, klasická dýka do levé ruky pro šerm kordem, nebo pro obranu v úzké uličce, kde není dost prostoru k tasení kordu. Ruku chrání záštita často vyrobená z několika oblouků a úponků, tvarovaná tak, aby se s ní dala zachytit čepel útočníka, proto se s takovouto dýkou brání lépe, než s obyčejným tesákem.
(Doporučuju používat spolu s těžkým kordem a kombinací kord a dýka, samostatně asi nemá smysl, a v zemích, kde se kordy nešermuje nebude známa...)

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 19

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Myslím si, že ÚČ by mělo být nižší, neboť slouží především k odrážení soupeřovi zbraně. A nemusí se využívat jenom s kordem, ale třeba i šavlí a krátkým mečem. DrD nerozlišuje obranu v úzké uličce, ale určitě je lehčí se tam bránit s levoruční dýkou než tam máchat se širokym mečem. Možná bych udělal bonus ve stísněných prostorech, ale to je vcelku zbytečnost. Já bych dal 2* až 3*


 Uživatel úrovně 0

Tyr: Teoreticky by to slo, ale kdyz sermujes savlovym stylem, tak mas vetsinou levou (dobre - nesikovnou:)) ruku za zady - to proto ze savle, mrska jedna neposedna, kolem tebe porad leta, z krytu hned do seku ci bodu, a jak s ni tak kolem sebe machas, tak by ti ta leva ruka zbytecne prekazela - i kdyz by v ni byla dyka. Dokonce i kombinace dvou savli je spis fantasticka zalezitost, v historickem sermu se nepouzivala - aspon tedy ne bezne...
Savle a stit je jina vec - to uz se vyplati trosku omezit nektere akce a sekat tu pod stitem, tu nad stitem... Brrrr, savle a stit je oskliva kombinace... :)


 Uživatel úrovně 0

Hej a co udelat pravoricni dyku pro levaka? :-)
Ale jinak je to dobry. Myslim, ze se to muze klidne pouzit savle + levorucni dyka (kdyz chceme zusta verni co nejvic pravidlum). Jinak ten nazev.... obcas chci rict revolucni misto levorucni :-)
tri hvezdy


 Uživatel úrovně 0

Moc silné.


 Uživatel úrovně 0

Docela slusne,libi se mi......


 Uživatel úrovně 0

pekny


 Uživatel úrovně 0

Nemam rad, kdyz se k obycejne zbrani pridavaji specialni akce a pravidla. To by se muselo zacit od zacatku, udelat jiny soubojovy system, a specialni akce pridat ke kazde zbrani, se kterou jdou provest, jinak by to bylo divne nevyrovnane...


 Uživatel úrovně 0

Myslím, že o levoruční dýce se tu dalo napsat o něco víc. Třeba o tom vázání (případném lámání) soupeřovi čepele a vymyslet pro to nějaká pravidla.
A už vůbec nechápu, proč levoruční dýku srovnáváš s tesákem, což je úplně jiná zbraň.


 Uživatel úrovně 0

Levoruční dýka je doplňková zbraň k rapíru (jiné mečovité zbrani), ovládaná při šermu levou (méně dominantní) rukou. V podstatě doplňovaje akce "větší" zbraně - dýka vázaže zbraň soupeře, zatímco dominantní zbraní se provádí útok. Ty nejobyčejnější mají prostě širší čepel s jednoduchou rovnou záštitou. Záštita se však u levoruční dýky většinou výrazně ohýbá dolů, aby mohla lépe zachycovat rány soupeřovi zbraně. Čepel levoruční dýky má v některých případech také zářezy, které slouží ke zlomení soupeřovy zbraně (jak které samozřejmě).


 Uživatel úrovně 0

Tak už tady nehysterčete, klucí, povíme si něco k tématu - k levoruční dýce.