Předměty

Opakovací kuše Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 40

Skupina: Zbraně

Síla zbraně: 4/+1

Cena: 250

Malý dostřel: 15

Střední dostřel: 27

Velký dostřel: 40

Váha: 120 mn

Popis:

Tato kuše umožňuje rychlejší střelbu. Přidává jeden útok za dvě kola (+3 k iniciativě v rozšířeném soubojovém systému). Je vyrobena ze železa a z tohoto důvodu má mnohem nižší pažbu, než bývá zvykem – zhruba pouhé dva couly, což se však podepisuje na váze. Nejdůležitější částí je zásobník. Ten je o něco delší než šipka, vysoký 15 coulů a široký jako pažba. K pažbě je zespodu připevněn drážkami (podél pažby je na každé straně rýha, na kterou je nasunuta vrchní část zásobníku, drážky jsou vepředu ukončené, vzadu pokračují až na kraj pažby). Zasunutí vypadá tímto způsobem
][ – pažba (jen drážky jsou užší)
[_] – zásobník
Ze sásobníku vedou dva kovové drátky (na každé straně pažby jeden) s háčky zaháklými za vnitřní stranu tětivy. Když se zásobník přitáhne k tělu střelce (pohybuje se v drážkách), tětiva se napne a je připravena k výstřelu. Na dně zásobníku je pružina, která tlačí šipky vzhůru. Šipek se do zásobníku vejde 10. Při úplném natažení (tak, aby byla kuše natažená) se dostane zásobník přímo pod otvor vyříznutý v pažbě. Šipka je vytlačena pružinou. Aby nevyletěla pryč z pažby, je nad tímto místem stříška (po stranách prořízlá, aby se dala tětiva napnout, a přivařena na konci směrem ke střelci). Více šipek se pod stříšku nevejde díky nízké pažbě.
Propadnutí šipky je zabráněno dvěma destičkami, které se při tlaku zespodu rozevřou, avšak při tlaku zezhora ne (pod místem ohybu jsou směrem ke středu pažby destičky podepřeny výstupky). Před výstřelem se doporučuje vrátit zásobník dopředu, jinak brzdí střelu (dostřel 13/23/33) a může poškodit tětivu (2% šance).
Pak už jen stačí stisknout spoušť pro výstřel, znovu natáhnout, vystřelit……. Po vyprázdnění zásobníku je kuše k nepoužití, dokud není zásobník znovu dobit. Nejprve je zapotřebí vyháknout tětivu z háčků na konci drátků a poté vytáhnout zásobník zpod pažby. Poté jej naplnit, nasunout a zaháknout tětivu. A můžete střílet znovu. Naplnění zásobníku trvá 2 + (počet dobíjených šipek /3) kol, maximálně však pět kol.
Kuše je poměrně choulostivá. Při vhodné příležitosti (pád, nárazy a podobně – dle úvahy PJ) má šanci 1-10% (opět podle PJ – po zvážení závažnosti) na poškození. Vyrobit i opravit ji svede většina trpasličích mechaniků/kovářů ve větších městech (všechna trpasličí, Albireo, Kor, Rilond, Athor, Sintar, Miram, Lendorská velkoměsta, a další (v Erinu jen na černém trhu) ). Oprava přije na 1k6 x 5 zl (podle vážnosti poškození). S poškozenou kuší se nedá střílet.
Varování: Nedoporučuji používat výbušné šípy (viz), neboť šipky při nabíjeni do stříšky NARÁŽÍ.
Původ tohoto přístroje je nejasný. O jeho objev se přou trpaslíci s orky, ale předpokládá se, že trpaslíci opakovací kuši vynalezli a orkové nápad “převzali”. Trpaslíci ostatním rasám neprozrazují, jak se tato kuše vyrábí, ale mezi trpaslíky je postup výroby známý. Orčí klan zná tajemství této kuše pouze jeden. Kuše se objevila v oběhu kolem roku 810 k.l., tudíž se na ni již občas dá narazit.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 40

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Je to sice skvělý,ale zase ,,Diablovka´´


 Uživatel úrovně 0

Hm, taky jsem vymyslel opakovací kuši. Ale nabíjel jí démon nosič, z 2 sféry. Řemeslné zpracování by muselo být perfektní, aby to nebylo vysoce poruchové. A přijde mi, že u kuší zabere víc času napnutí tětivy, než založení šípu.


 Uživatel úrovně 0

Je to dobrá kuše ale škoda těch výbušnejch šípů ale s nima by to bylo zas moc silný.


 Uživatel úrovně 0

Von to ma asi doma nebo co...


 Uživatel úrovně 0

Automatika to to scházelo


 Uživatel úrovně 0

Dobry dal jsi si s tim hodne prace


 Uživatel úrovně 5

takze je to dobry mas 5. jinak sem se vyjadroval kdyz to bylo v dilne.


 Uživatel úrovně 0

Díky, vono to tam opravduje. Zřejmně jsem si toho nevšiml.


 Uživatel úrovně 5

Kiwara: Je to v textu: "Ten je o něco delší než šipka, vysoký 15 coulů a široký jako pažba." Trochu velky je, ale kov je pomerne tenky, takze to neni az takovy problem...


 Uživatel úrovně 0

Velice šikovná věc!!!