Předměty

Oko nebes Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 9

Skupina: Kouzelné předměty

Cena: 36830

Váha: 143 mn

Popis:

Obecný popis

Asterický safír velikosti trpasličí pěsti (průměr 11 coulů), to je Oko nebes. Brusičským uměním trpaslíků vybroušen do tvaru koule s tisíci plošek. Váží 143 mincí (2,857 kg).

Vlastnosti

Theurg, který se podívá do jeho hvězdných hlubin, riskuje, že jeho duše bude nenávratně pohlcena démony astrálních sfér. Odolá-li, čeká jej odměna v podobě širokého přístupu do astrálních sfér, jako by byl o 12. úrovní výše.

Vyjádřeno pastí:
Nebezpečnost 12;
Použitá vlastnost: Životaschopnost + Charizma;
Síla: vstup do astrálních sfér jako by byl o 12. úrovní výše (plus kumulativní bonus +1 při dalším pohledu do Oka nebes) / pohlcení duše astrálními sférami.

Historie

Oko nebes patřilo mezi chloubu trpaslíků a jejich theurgů – cenné nejen velikostí kamene a magií, kterou vládne, ale též tisíciletou historií, která se za ním vine. Mimo jiné tragicky zasáhlo do Válek Ohně dva věky nazad (na obou stranách). Po řadě krádeží bylo Oko nebes prokleto, až se dostalo do současné „schránky“ hluboko pod kořeny hor.

O Oku nebes

Kletba z něj vytvořila bránu, skrz kterou velice snadno pronikají démoni do našeho světa (suma 3 úrovní démona/den, o úplňku suma 28 úrovní). Nyní, pokud postavy budou mít příležitost, a o tom upřímně pochybuji, démoni vypadají jako nehmotné postavy, horní polovinou těla se snažící vyprostit z Oka nebes. Již po čtyřikráte se síla a vztek démonů probudila natolik, že stříbro roztavila (*).

Proto se nyní Oko nebes nachází zalito v bloku čistého stříbra 3*3*3 sáhy velkém (váha 5.664.600 mincí), opásaného nitrilovými pásy s vyrytými ochrannými runami chránící proti démonům, pod železným pláštěm na 3 couly tlustým (váha 254.700 mincí, brání rozlití stříbra i přístupu k němu) a s vnější vrstvou z na coul silné vrstvy červené mědi (váha 96.800 mincí), pokrytá tepanými runovými nápisy.

Jen cena kovu, ve kterém je tento klenot uzavřen, činí 95.575 kop zlatých (+).

Pro trpaslíky má Oko nebes nezměrnou hodnotu, která, vyjádřena ve zlatě, činí „pouhých“ 36.830.200 zlatých.

Poznámky

(*safír na stříbře plave)
(+) kopa je 60, tj. cena pláště je 5.734.500 zlatých)

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 9

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Slovan: netheurg může konstatovat jedině: "jejda, z toho něco leze, asi průšvih"
Kumulativní bonus je jen na odolávání pasti vůči pohlcení duše. Uznávám, že jsem to ne zcela jednoznačně spíše nešťastně napsal.

Použitá vlastnost ŽVT značí Úroveň/5 a zaokrouhlit. Takže ani na 36. úrovni nemá theurg jistotu, že jeho duše nebude pohlcena. Leda po delší praxi díky onomu kumulativnímu bonusu na past.

Nepsal jsem to pro hodnocení, ale pro inspiraci ;) Takže za tvé 2*, a zejména za komentář, jsem vděčný.


 Uživatel úrovně 1

Takže toto je kouzelný předmět, tedy nemá srdce. Ale nejde vyrobit, tudíž je jen jeden. Tedy, jakýsi artefakt. Samozřejmě ne podle dračákovských měřítek. Konstatuji, snad jsem to pochopil.

Dílo dělám proto, abych oživil hru a bylo hratelné. Zde vidím nápad v tom, že byla vytvořena jakási brána mezi "naším" světem a světem astrálním. A co když se s oním kamenem dostane do kontaktu i někdo jiný než theurg? Asi nic, když to není napsáno.
Také nevím jestli je dobré dávat vlastnot "žvt" v hodu na past. Znamená to, že brzy se z případného majitele stane vpodstatě neomezený uživatel, už dost k tomu, že je na vysoké úrovni.
Dále onen kumulativní bonus: Není mi jasné, zda se při druhotném úspěchu připočítává znovu jedna, nebo zůstává pouze onen první bonus a při dalšímu využívání se onomu theurgovi past nesnižuje.
Řešit hmotnost, stavbu, v čem se nachází nebudu. Dokážu si to matně představit a věřím, že ty víš, proč jsi volil tak či onak.

Stejně se mi zdá, že dílo působí spíš jakoby prvek ohledně RP, jeden z těch mocných artefaktů ve světě, který je pro hru spíše jakýmsi spestřením, že se o něm bude mluvit, že kolem něho se budou dít kdejaké pletichy, avšak sám o sobě se na scénu zřejmě nedostane. A z toho důvodu mi ona sekce historie, když už jsi to pojal takhle a vsadil konkrétně do nějakého světa s lehce objasněnými důvody dosavadní existence (Popsat kletbu, přičiny, jak se to špatně projevuje, jak probýhá uvěznění theurgovo duše, co se s ní případně stane, v čem je to pro svět tam "venku" tak nebezpečné). Naproti pouhému obyčejnému popisu, který považuji za druhotný, ale je zase mnohem konkrétnější.

Tudíž si nemyslím, že by to byl nějaký brilantní výkon tohle díle, ale z hodnocení si nemusíš, rozhodně ty, nic dělat. Důležité je dílo a diskuze k němu, případně co si kdo odnese z díla, či z diskuze. Tak třeba se mi zalíbí víc něco příště, díky, měj se.


 Uživatel úrovně 0

Na inspiraci dobré, alespoň sis nedal práci s legendou, kterou ostatní ani nepoužijí. I když zrovna ta by mne zajímala :-)

Koukám, že v tabulce je tisíckrát nižší cena. Chyba autora, nebo zapracoval serverový šotek?


 Uživatel úrovně 5

Folcwine: bod pro tebe s protavováním skrz stříbro
(i když jsem při psaní uvažoval: Tvar - krychle tj. špatně se otáčí; skoro 13 tun stříbra -> obrovská zásoba tepelné kapacity, při dobré vodivosti stříbra buď roztaví všechno stříbro, nebo jen ohřeje)

Hustota kovu - musel bych to vyvážit tak, aby tavenina měla stejnou hustotu, jako drahokam (4,1 g/cm^3). Vshledem k tomu, že se hustota mění s teplotou (a tedy i objem -> rozepnutí/prasknutí obalů), měl bych o zábavu inženýrských výpočtů postaráno :o)

Jestli se ti chce, tak tu magenergii oprav (do vlastností), ale podle toho, co jsem tu k tomu dopsal (bez obhajob střbro etc.) je to buď na přepsání celého textu :o( nebo k inspiraci tak, jak to je :o)

55 sféra zní děsně silně, 2750 magů zas tak moc ne.
(" ... prostě taková síla, co prorazí díru do reality ... a zrovna do astrálních sfér ... jejda ... ")


 Uživatel úrovně 5

Zombie:
Magnenergie by šla do díla dopsat, mohu ji napsat hned pod úvodní tabulku (opravil bych i překlep s nitrilem).

Teď mě dodatečně napadlo, proč nebyla použita místo stříbra nějaká slitina s hliníkem s takovou hustotou v kapalném stavu, aby se oko nenadnášelo a ni nepotápělo? Po čase se stane, že jak se bude stříbro tavit a zase tuhnout, tak oko vyplave k horní straně stříbrné krychle a pravděpodobně se protaví i přes zbývající plášť. Z toho mě napadá, že mniši hlídající tuto "relikvii", musí jednou za tisíc let krychli otáčet vzhůru nohama, aby oko zase odspodu mohlo za další 1000 let docestovat opět k horní podstavě.

Vše by mělo mít zdroj své síly, ať už ve sférách, magii či božstvech (to poslední pokud možno ne). Vzhledem k síle ("ekvivalent" 55. sféry), bych to neviděl na asketismus a pohnutou historii, ale na moc, která byla dána při stvoření světa (varianta pro ty, kterým se tvé vysvětlení nezdá postačující).

Děkuji za dovysvětlující odpovědi ohledně vzniku a účelu (pojetí) stříbra v tvém světě.


 Uživatel úrovně 5

Asterismus: třeba http://www.diamant.cz/cze/go.php?act=dk_saf (platí obecně nejen pro safír)
(kabošon = mugle = broušení do tvaru valounku. Cemuž se koule s tisíci ploškami docela blíží).

Ke stříbru (antimagie, proti zlu, měsíční kov atd.), železu (vadí zejmna "vílímu" lidu - a ten vládne magií) a mitrilu (Tolkienův kov z rud) - co si nadefinuješ ve svém světě, to tam bude platit. Já jsem se snažil pracovat s obecně zažitými představami, které jsou jak v evropské mytologii, tak v moderním nánosu :o)


 Uživatel úrovně 8

Teď jsem si ještě ze zvědavosti na internetu hledal něco o asterismu (protože jsem nevěděl, co to vlastně je a myslím, že jsem nebyl sám). Tedy nakonec jsem se dohledal toho, že se jedná o optický jev na povrchu drahých kamenů, který se projevuje odleskem ve tvaru hvězdy.

Taky se tam psalo, že se vyskytuje jen na hlazených kamenech a nikoliv na fazetovaných (s broušenými ploškami). Ale hej, i kdyby to tak bylo, tak je mi to celkem putna - všichni tady více či méně (a mnohdy právě více) znásilňujeme skutečnost tam, kde máme víc představivosti než praktických zkušeností :-D


 Uživatel úrovně 8

Fajn, to dává smysl... Na stříbro jsem se ptal především proto, že v pravidlech jsou stříbrem nějak speciálně zranitelní snad jen vlkodlaci - tedy alespoň si z hlavy nedovedu vybavit nic jiného, co má taky slabinu ve stříbře. Druhým důvodem je to, že tento pohled není univerzální, například já se setkal s četným výskytem myšlenky, že antimagickým kovem je železo, a co teprve ta fůra PJů, co to má ve svém světě třeba úplně jinak... Zkrátka a dobře, to že se stříbro bude chovat tak jako je to v příspěvku popsáno, není žádná pravidly daná samozřejmost, ačkoliv musím přiznat, že je to velmi pěkná myšlenka.

Co se mitrilu týče, tady by to mohlo být na malou metalurgickou debatu, do jaké míry je vlastně mitril chemicky stříbro (ve světě, který je spíše založený na fyzikálních zákonech a magie je jen vědecké využívání měřitelné a popsatelné síly), do jaké míry má se stříbrem podobné vlastnosti a tedy i účinky na lykantropy a další stvoření (v tradičně laděném světě)), a do jaké míry jen sdílí mystickou moc stříbra (např. ve světě, kde je moc předmětů dána vírou lidí v tuto moc - pověra, že na vlkodlaky platí stříbro se natolik rozkřikla a uvěřilo jí tolik lidí, že se to stalo skutečností. Pak přišli trpaslíci s nějakým jejich super stříbřitým kovem - mitrilem. Vypadalo to jako stříbro a navíc to bylo ukováno trpaslíky a mělo to mnohem lepší vlastnosti než stříbro a vůbec to bylo mnohem legendárnější, takže tomu víra lidí přisuzovala mnohem větší moc, takže to nakonec i mnohem větší moc získalo...)


 Uživatel úrovně 5

Velký drahokam + Asterizmus + hodně magenergie + pohnutý a dlouhý osud.

Folcwine: i mistr tesař se utne :o) Já se utnul při převodu drahokamu z g na mince - dělil jsem 20ti a ne 50. Takže výsledná váha je správně 2,5x menší -> z toho vyplývá opravená cena cca 5.900.000 zlatých drahokamu včetně magie. I tak je výpočet ceny oproti pravidlům DrD podseknutý, protože používám přepočet z reálného světa 2x váha = 4x cena (kvadrát), nikoli 2x váha = 10x cena (10 mocněno log(2) z váhy v desetinách mince). To by pak cena byla 10 na devátou (10^9,1585), tedy zhruba miliarda a půl :o(
Zato výpočet pasti pro theurgy se mi myslím povedl :o)

Váhy jsem zaokrouhloval na stovky mincí (5 kg), protože:
Nejedná se o míry s přesností na milimetry
Musel bych odpočítat objem mitrilových pásů (neznám hustotu)
Musel bych počítat pláště jako rozdíl vnitřní a vnější krychle s hranou zvětšenou o tloušťku pláště (počítáno jako povrch krychle 3*3*3 m krát tloušťka; u obou)

Artefakt to není, protože nemá srdce artefaktu ani neobsahuje démona, který by mu dal jeho vlastnosti (pokud ano, bylo by to v Alchymistických předmětech). Co předmět nemá, to pochopitelně neuvádím.
Že mi při psaní vypadlo 2750 magů v předmětu, tak za to se kopu :o( Ve výpočtu ceny to ale je zohledněno od začátku.
(tedy ekvivalent 55. sféry)


Nikdy vás nezajímalo, kam se všechno to zlato, stříbro a další kovy, vyrubané trpaslíky, vytrácí? I toto může být odpověď :o)
V mém světě má tento předmět (pozapomenutou) roli v historii trpasličí války a má sloužit spíš jen jako věc, kolem které se točí náznaky vyprávění i o původu některých silných magických předmětů. Neberte to jako výmluvu - stále to jsou jen nástiny událostí starých víc, jak 2.000 let. Které sem, dle mého velmi dobře známého názoru, tematicky nepatří, takže jsem se je snažil ořezat.

UnknowN:
+12 úrovní je jako bonus +60% při kontaktu se sférou (a také bonus v případných pastech)
Kumulativní bonus platí pochopitelně jen v pasti na pohlcení duše, jak se theurg "otrkává".
Suma 3 úrovní/ den znamená, že projde jeden démon 3. úrovně (sféry) nebo 3 z první. Obdobně pro úplněk - kombinace od 28 démonů z první féry až po jednoho z 28. sféry.

Stříbro - perfektní tepelný vodič a hlavně: proč se používají stříbrné šípy? Protože stříbro je považováno za kov, který "jde" proti magii, jak v reálné evropské mytologii, tak dle náznaků i herních pravidel (zranitelnost stříbrem atd.)
Ve srovnání s mitrilem, byť "pravostříbro" by mělo mít silnější účinky, je několikařádově levnější a dostupnější. Proto je ho tolik. Jak řekl můj spoluhráč – to vypadá jako ochranný kontejment reaktoru ... Má to tak vypadat :o)
Stříbro brání úniku démonů z kamene do našeho světa, mitril s runami mu v tom pomáhá, železo chrání stříbro před vnějším zásahem a před vylitím v případě roztavení a měď chrání železo před korozí a pomáhá chlazení (také je to perfektní tepelný vodič).
Safír x stříbro - jen poznámka o hustotách, která by šla využít při (literární) práci s tím t předmětem.
Díky za rozepsání věty, je to přehlednější.
Ad pořadí – přišlo mi smysluplnější nacpat "schránku" až za předmět samotný.

Překlep: "nitrilovými pásy". Správně je "mitrilovými pásy".

Nathaka Warrior:
Jak uvádím výše: inspirační nástin pro legendy a pozadí světa. Proto jsem s hodnocením spokojen až překvapen :o) Takže až se mému "vtipu" dosměješ, tak tě poprosím o hodnocení, ať je jakékoli.

Někdy se vede, někdy ne. Tentokrát se mi to moc nepovedlo. Už jen podle toho, co jsem tu všechno vypsal :o)


 Uživatel úrovně 1

Předpokládám, že jde o vtip. Mně moc povedený nepřijde. Nesrozumitelné popisy, zbytečná kvanta zbytečně složitých čísel. Nemrtví se mstí a posílají do rubrik to, co je tehdy tak štvalo.

I tak si odnáším z díla nápad, a sice bránu, kteoru prochází démoni. Víc jsem z díla nepochopil. Popravdě, přijde mi dost divné. Snad příště.

Nebojím se přiznat, že nechápu záměry, které Zombieho vedly k sepsání Oka nebes. Proto nehodnotím.