Předměty

Falx Hodnocení: Nic moc

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 31

Skupina: Zbraně

Síla zbraně: 3/+8

Kvalita zbroje: 0

Délka: 1-2

Cena: 3

Váha: 90 mn

Popis:

Drobná předmluva, aneb mírné předobhájení

Možná se někteří budete ptát, proč sem cpu tento prolog, který možná bude i delší, než samotný předmět. Možná je to proto, abych alespoň měl nějakou šanci předobhájit tento veskrze prostinký a jednoduchý předmět, který by (dle mého momentálního pocitu) stěží obstál v tak vybroušené konkurenci artefaktů, které jsou roztaženy na mnoho stran a člověka to ani nebaví číst, natož se k tomu nějak komplexněji vyjádřit tak, aby byl schopen obsáhnout a pozorně prozkoumat všechny body předmětu.

Mějte, prosím, na paměti, až budete tento předmět číst, že mou primární snahou nebylo ohromit čtenáře naprosto vybroušenou aplikací předmětů s nastíněnými variantami zapojení do světů a hlubokou úvahou na téma použití zbraně v prostředí vakua atd. Ano, mohl jsem k tomu všemu ještě připojit desítky speciálních útoků, popsat všechny barbarské kmeny, které zbraň využívají atd. Mějte však na paměti, že primárním cílem předmětu je jeho velmi snadná aplikace do světa, která spíše otevře prostor pro kreativitu PJ a nechá na NĚM, zda si sám přimyslí a vytvoří oněch útoků třeba deset, než aby byl svým způsobem svazován speciálními pravidly (tady jde především o možnost konfliktu ze strany, hráčů, kteří, např. požádají PJ, aby zbraň zakomponoval do hry, přičemž jemu se to nelíbí…), což může být obzvláště pro začínající či méně zkušené PJ nepříjemné.

Tímto bych zakončil svou krátkou předmluvu a ještě jednou zopakoval, že tento předmět není postaven na efekt, ale především k rychlé aplikovatelnosti a začlenitelnosti do světa drd, přičemž na PJ klade minimální nároky pro aplikaci (pokud samozřejmě nechce předmět dále rozvíjet). Děkuji všem za trpělivost a nyní už k samotnému předmětu:

Falx

Falx je těžká obouruční sečná zbraň, která je velmi náročná ať už se jedná o váhu nebo o zvládnutí efektivního způsobu boje s ní. Je to asi 40 - 50 coulů dlouhá rukojeť (nejčastěji dřevěná, většinou omotaná kůží), na níž je připevněna přes půl sáhu dlouhá srpovitá čepel, podobná kose, broušená po vnitřní straně.

Falx je v rukou dobrých válečníků nebezpečnou zbraní, která je schopna jednou ranou přepůlit muže. Je ovšem též velmi neobratná a proto je počítána do těch zbraní, které vždy ztrácí iniciativu, respektive mají postih -2 k iniciativě v rozšířeném soubojovém systému.

První zmínky o výskytu falxu pocházejí od barbarských kmenů a pirátů (kteří ji pro její účelnost zřejmě od barbarů přejali). Důvodů, proč se tato svým způsobem exotická zbraň u těchto skupin tak uchytila je spousta. Mezi ně paří i to, že falx je zbraň na výrobu nepříliš náročná a přeci mocná, nehledě na to, že zdatní a silní barbaři se s ní naučili velice mrštně zacházet. Naproti tomu piráti tuto zbraň využívají s oblibou v námořních bitvách, neboť je výtečná při přesekávání lan a ráhen lodí (tuto zbraň proto s oblibou začínají využívat i některé „námořnické“ země).

Falx může být zvolen i za rodovou zbraň. Zde je však ponechán prostor pro úvahu PJ. Největší předpoklady k jejímu používání může mít buď barbar či kroll, který pochází z divokých kmenů, které tuto zbraň využívají, nebo člověk (či jiná rasa), který pochází z „pirátských kruhů.“

Poznámka:

Cena je pouze orientační. Ve většině „civilizovaných“ zemích bez moře je falx spíše raritou a exotickou zbraní, pročež je prakticky nesehnatelný. PJ by měl brát v úvahu i onu samotnou exotičnost zbraně, a tedy i určitou dobu výcviku, který musí válečník podstoupit, než se s falxem naučí bojovat.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 31

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Souhlasím se Snorchem, Dosah zbraně je větší. Ale to nija¨k dílo samotné nepoškozuje, je to spíše kosmetická chybka (pokud to chcete nazývat chybou)


 Uživatel úrovně 0

Ty jeden Elvisovo duchu:

Toto je příklad díla, které hledám a které zajisté hledají i mnozí jiní (jen někteří o tom možná nevědí, že tito píší především pro hru a tito zase...). Tvé dílo využiji rozhodně spíše, než jiná zde, rázu artefaktů etc...

Vysvětlil jsi to na onom počátku již a já jsem rád, že jsi to udělal, neb sám jsem měl problém obhájit kdysi mé staré "netradiční zbraně", i z důvodu stručnosti a ponechání Pj na případné hlubší zapojení.

Délka 1-2 sáhy se mi zdá bohužel dlouhá. Sám jsi napsal, že je poměrně těžká a těžko ovladatelná, z čehož se dá usoudit i notně posunuté těžiště. Z toho vyplývá, že bojovník onu zbraň uchopí pořádně po celé délce rukojeti (kvůli páce) a ona srpovitá čepel je už vesměs nejspíš zahnutá.

Přes tento, pro mě drobný zádrhel musím konstatovat: Využití jsi uvedl, je to navíc fantasy přeci a uhry si chceme hrát, proto jsem s tvým dílem nadmíru spokojen.

Hodně štěstí!

--Velký Esko


 Uživatel úrovně 0

Bosf: v popisu je jasně napsáno, že se jedná o srpovitou čepel podobnou kose (Chtělo by to číst dílo pozorně). Toto dílo by mohlo být po patřičných úpravách použito do běžného DrD.


 Uživatel úrovně 0

hm takže je to vlastně tyč s čepelí,celá rovná nebo je ta čepel otočená o 90 stupňů jako na kose?


 Uživatel úrovně 0

Nejdříve sem si říkal "mno tak to ne, a to je zase moc...." ale pak jsem si vzpoměl proč tam ta tvoje předobhajoba vlastně je. Jinak tehle příspěvek se mi líbí jak je zpracovaný, a poměrně srozumitelný. V jednoduchosti je krása.Vše mi zapadá, párkrát sem se i zasmál.
Příspěvek nemusí mít X-sáhů aby byl na 5* stačí aby v něm nechybělo nic podstatného, hlavně aby byl srozumitelný. Co se mne týká je tu vše skvěle obsazeno.5*


 Uživatel úrovně 0

Nerad bych se opakoval, ale já si s dovolením přečtu Vaše ohlasy až po mé kritice...

Takže co tu máme, když mám přejít rovnou k věci: zcela tuctovou zbraň, přesílenou, nezajímavou; stručně a bohužel nedostatečně sepsané dílo. Ano, ten úplný základ, původní myšlenka, to tam je, ale zbytek? To je podle mě jen zbytečná omáčka, která není nutná. Naopak - je na obtíž. Ač to nerad říkám, v mých očích se jedná o naprosto suché dílo.

Značná část práce je tam vlastně jen jako dodatek. "Drobná předmluva" není ani trochu drobná, bereme-li v úvahu délku celkového díla. V závěru tu máme poměr téměř 1:1, tedy obhajoba ku "normálnímu" textu. Za prvé je předmluva moc dlouhá, za druhé je na špatném místě (vhodnější by bylo ji použít až na konci díla) a za třetí nám v podstatě nic neříká. Rozeznávejme stručnou anotaci či velice skromnou obhajobu od několika řádkové předmluvy, jež se rovná délce důležitého textu.
Navíc je tu další důvod, proč tam "drobnou předmluvu" nedávat: k obhajobě slouží diskuse. Zvláště pak k tak dlouhé obhajobě. Takhle autor nic nezískal, naopak ztratilo dílo na kvalitě. A proč? Protože já bych dal za kvalitní zpracování 2*, ale takhle jsem nucen dílo označit za "slabé"


 Uživatel úrovně 0

No nevim, nic moc teda. Myslim, ze vse podstatne uz bylo receno. 1 za snahu


 Uživatel úrovně 5

utor sice shazuje jiná díla pro obšírnost omáčky, ale samotnému se mu podařilo vytvořilo vytvořit dílo na cca 1A4, jehož 1/2 je nesmyslná nicneříkající omáčka a druhá půlka jsou povětšinou nešťastně vykonstruované a poslepované věty.

Dlouho jsem se zamýšlel, čím by mě toto dílko mohlo obohatit (popřípadně někoho jiného). Vzpomněl jsem si jen na povídku od Webera - Stín a žár (doufám, že si ji nepletu s nějakou jinou), v níž hlavní hrdina používal zbraň podobnou popisu (takže jsem si osvěžil paměť - skorometrová čepel na skorometrové dřevěné násadě je Falx).

Nevidím ani snahu, ani nápad, ani použitelnost (faktické chyby napsal zerafel a Sniper, nebudu po nich opakovat). Dle mého to to nemá ani na tu *.


 Uživatel úrovně 0

Dielo je podla môjho názoru strašne krátke. Nápad je to dobrý ale .......... tá Kibova upravená verzia sa mi páči viac. Napísané na okamžité použitie- keď sa to niekomu hodí v takejto forme. Preto hlasujem ako hlasujem.


 Uživatel úrovně 0

Po dlhej dobe na servri, a jak pozerám, tak je ti riadny spor .. tak nech sa pridám .. :

0. Atypická zbraň, málo známa, aspoň máte inšpiráciu :) a pomerne lacná, nenáročná na výrobu. Takže teraz máte v DrD o zbraň viac, a urČite sa najde niekto kto spraví temný falx ohnivého osudu na 6 A4 ;)

1. Falx mal dve verzie,obojručnú a jednoručnú, toto je zjavne tá obojručná,takže pre predstavu napríklad http://www.geticagame.com/images/art/falx.jpg (pozor na medzeru) (use google for more)

2. Parametre 3/+8/0 .. nitko nevraví že je to dokonalo odrážajúce realitu, ale pre účely DrD je to slabšie ako halapartňa, takže to je úplne v pohode. Ak chcete aby parametre zbrane zobrazovali jej skutočnu hmm, silu, použitelnost, alebo ja neviem čo, zabudnite na DrD a nájdite úplne iný systém.

3. Dĺžka príspevku .. KONEČNE .. popis mohol byť trocha obšírenjší, a zahrnúť aj jednoručnú verziu zbrane. Pravda. Na druhú stranu sa to dá pohodlne prečítať za pár minút (áno, jeden pár, nie sedemnásť párov) a dozvedieť sa niečo nové. A imho, autor s týmto nikdy nechcel vyhrať OHyZDa, len ukázať , že príspevok nemusí nutne uspať (česť dobrým pútavým dlhým dielam)

4. Predmluva .. nepatrí síce na toto miesto, ale aspoň si ju prečíta viac ľudí, a nikoho ta minúta naviac nezabie

Sory za gramatiku
Bavte sa Gargy

PS: dácka (Dacian, sakra, jak sa to preloží? pomoc ..) zbraň, z ktrej mali strach aj Rimania, a museli kôli nej prispôsobiť brnenia, keďže vojaci po zásahu falxom často končili s oddelenou končatinou (mŕtvoly preseknutých napoly nikoho nezaujímali)

PPS: zbraň dobrá na stínanie pík, kópii, a pod ..