Předměty

Ubrousku, prostři se! Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 21

Skupina: Artefakty

Síla zbraně: zvl. útok škrcenim

Kvalita zbroje: -4

Délka: met

Popis:

Anotace

Kdo zaregistroval pohádku s uvedeným předmětem v jedné z hlavních rolí, ví že Ubrousek porušuje jedno ze základních pravidel DrD. Nicméně jde o klasiku známou od našeho útlého dětství a tudíž si jistě zaslouží převedení i do DrD, v rámci jeho pravidel... i když, až tak moc si s tim hlavu lámat nebudu

Popis pro hráče

Náš ubrousek bude na první pohled, podobně jako v pohádce obyčejný bílý, sáh krát sáh ubrus. Po jeho rozprostření zákazníkem na víceméně rovný podklad a pronesení zaklínadla "Ubrousku, prostři se!" se na něm po standarní době dvou směn (případně později, viz níže) objeví jídlo a pití dle možností (viz níže) a je-li to možné i vkusu zákazníka v množství nejvýše tolika čenů, kolik je očekávaných stolovníků (ale maximálně tolik, aby mu vystačily magy). Po dobu čekání na jídlo ubrousek materializuje nějakou zábavnou společenskou hru jako šachy, dáma, kostky či karty, opět dle vkusu sesilatele pro ukrácení chvíle. Jakmile je jídlo připraveno, hry zmizí (nicméně ubrousek si pamatuje rozehranou partii) a je naservírováno jídlo. Zhruba hodinu po naservírování nebo po sbalení do ubrousku zbylé jídlo i s jídelním servisem mizí. Pokud je po jeho rozložení proneseno "Ubrousku, my to dohrajem." (resp. "Ubrousku my si jen zahrajem.") je obnovena rozehraná hra, resp. jen připravena hra. Hra pak zmizí opět sbalením do ubrousku a opět si bude pamatovat rozehranou partii.

Fungování

Obstarávání jídla funguje na principu krádeže a teleportace. Po té co je proneseno zaklínadlo zanalyzuje démon ubrousku mysl sesilatele a zjistí ze své domovské sféry, zdali se někde nachází jídlo odpovídající dané představě. Pokud ne, teleportuje jiné vhodné jídlo. Pokud se nenachází v okolí do 10 mil žádné vhodné jídlo, disponuje kouzlem jídlonoš a naši dobrodruzi se budou muset spokojit jen s iluzorní náhražkou jídla dle běžných pravidel. Pokud jsou k dispozici jen suroviny, je ubrousek schopen z daných surovin ukuchtit požadované jídlo. Pro tuto potřebu je jeho dovednost vaření dobrá a bonus za obratnost 0.
Ubrousek krade jídlo ze spíží, chalup, stolů, avšak je schopen i očesat ovoce v blízkém sadu, ze zahrádky ukrást mrkev či brambory (a i je očistit a oloupat), v lese najít a nasbírat houby, lesní plody, vejce ptáků... nicméně ubrouskova schopnost lovu je velice omezená, tudíž dostanou-li dobrodruzi zálusk na maso někde, kde se nedá snadno ukrást někomu ze spíže, musí se spokojit jen s tvory do velikosti A a maximálně žvt 1, pohyblivostí max. 6 a int nejvýše 1.
Ubrousek rozpozná jídlo otrávené, zkažené či jinak na první pohled znehodnocené a to nenaservíruje. Nicméně je-li otrava očekávatelná, vyhoví přání zákazníka. Tudíž klidně servíruje alkoholické nápoje či dokonce špatně připravené (a tudíž jedovaté) suši z ježíka (démon ubrousku sice vaří dobře, ale není to žádný japonský mistr šéfkuchař, takže bacha borci, bacha).
Co se týče her a jídelního servisu, ubrousek disponuje kouzlem neviditelná torna, kde má podobné věci uloženy. Pro potřeby přípravy jídla má takto mimo prostor (ovšem nikoli mimo čas) i poměrně kvalitně vybavenou kuchyň a dokonce si do ní průběžně, má-li možnost doplňuje zásobu drobných dochucovadel, koření, soli, cukru, oleje, octu apod. Nikoli však přímo zásob ve smyslu čenů, četů atd. (nemá totiž ledničku a zkazilo by se to)

Démon

Jde o artefakt s démonem ze sféry moc nad věcmi - Aladiah (10) disponujícím 20 magy na den doplňujícími se vždy v dobu, kdy je v daných zeměpisných šířkách zvykem vstávat k snídani. Srdce artefaktu se nachází v jednom z (dosud nejmenovaných) fleků od hořčice. Démon se jmenuje Doktor Etkr. Vypadá asi jako lehce obéznější džin z pohádek tisíce a jedné noci s bílou kuchařskou zástěrou a vysokou bílou kuchařskou čepicí. Sídlí ve zmíněné mimoprostorové kuchyni (tedy kapse), kde se oddává vaření a ve volných chvílích je navštěvován démony, které zatím nikdo nikam nepovolal a hrají dámu, šachy nebo člověče nezlob se (ano, jsou to ty samé hry, které obvykle materializuje před jídlem postavám). Démon disponuje kouzelnickými kouzly jídlonoš, neviditelná torna (v níž jak jsme si řekli i žije), modifikací kouzla hyperprostor ryze pro potřeby teleportace jídla a surovin a specielním kouzlem "moje milá domovská sféro, řekni mi kde se nachází nejbližší rozumnej žvanec". Etkr je v zásadě dobrák a zákazníkům vyhoví. Nicméně ze sebe nenechá dělat šaška a když ho postavy naštvou, dá si prostě voraz a hru ani jídlo z něj chvíli nevyrazíte. Je mu také trochu proti srsti okrádat o jídlo chudé a potřebné. K této dobráckosti se váže nepodstatnej níže popsanej vedlejší efekt. Jde v podstatě o to že občas, má-li výčitky svědomí chodí své zákazníky v noci i strašit.
Jednou do roka, vždy na výročí svého vyvolání (14. května) sezve známé démony a pořádají narozeninovou párty. V tento den obvykle nepracuje, nicméně bude-li mít výjimečnou náladu a oblíbí-li si svého majitele, naservíruje mu místo normálního jídla několik kousek svého narozeninového dortu.

Ceny

Za obstarání čenu jídla: 3 magy
Za každou nadstandartní hodinu přípravy 1 mag (bez ohledu na množství)
Za úhrnnou materializaci jídla a jeho následnou dematerializaci 1mag
Za úhrnnou materializaci a následnou dematerializaci hry 1 mag
Za vyčarování "jídla" kouzlem jídlonoš - klasika Za vytočení Etkra, ať už jakýmkoli způsobem - všechny. A druhej den se nedobije. (zaručeně bude fungovat, dáte-li najevo že vám nechutná)
Dosah: 10 mil
Pozn.: Alternativně můžete zkusit počítat cenu jídla jako kdyby šlo o přesun kouzlem hyperprostor/hyperprostor II. To vřele nedoporučuju, protože se družina nenají. Sice by ještě šlo aby si Etkr kradl jídlo do zásoby, jenže to by ještě potřeboval ledničku a ta se bohužel nachází až o několik sfér dál.
Př: Tři obři, jimž barbar Hrun nakonec přece jenom nějak utekl si objednají pečeného krocana o vydatnosti 3 čenů, který se bude péct tři hodiny nad standardní dobu přípravy. Před jídlem si budou chtít zahrát hru "NHL 2007" na playstationu. Po jídle budou chtít ve hře pokračovat. Ubrousek na to vydá 1 (materializace playstationu) + 9 (obstarání krocana o vydatnosti 3 čeny) + 3 (3hodinové nadstandardní pečení) + 1 (materializace krocana) + 1 (opětovná materializace playstationu po jídle) = 15 magů.

Ochrana

Inu, démon ukradne v případě potřeby jakékoli magicky nechráněné jídlo či surovinu. Pokud máte ve svém světě cokoli co by je mohlo ochránit, od démonů ochránců, přez svitky proti všemu možnému, duchy předků a domácí bůžky až po domácí skřítku, budou tito schopni krádeži jídla Dr. Etkrem zabránit.

Vedlejší účinky

Pokaždé, když je prostřednictvím ubrousku zcizeno jídlo někomu, kdo se tak dostane do existenčních potíží a je li zákazník ZkD nebo ZmD, udělá si k zákazníkovi PJ čárku a zároveň si za něj hodí proti pasti Char-(Počet čárek)- nic/následující noc se mu budou zdát noční můry o tom jak krade jídlo potřebným a spánek bude mít jen poloviční pozitivní efekt než normálně. Po téhle nepříjemné noci zákazníkovi čárky škrtněte a začněte odznova.

Závěrem

Předmět slušně řečeno obchází něco co autoři dali do pravidel jakožto nemožné. I to že tohle přikázání považuji za ne úplně opodstatněné hrálo menší roli při mém rozhodnutí příspěvek sepsat, jelikož mě tenhle princip napadl už tehdy, když jsem danou pasáž pravidel četl poprvé. Ten kdo sepíše nejlíp do bestiáře "Oslíčku otřes se" má u mě mimochodem pivo. A jestli mi to bude někdo nesmyslně pitvat tak na něj pošlu "Obušku z pytle ven!" Jo a ještě: je mi uplně jedno jestli si kdo myslí že Dr. Etkr je špatný jméno pro démona, že se člověče nezlob se nehodí do fantasy či že by v jeho světě obři nehráli NHL na playstationu. A je mi i úplně jedno že někomu představa démona kuchaře v mimoprostorové kuchyni nepřipadá dostatečně heroická.

Tak dik...

Děkuju tuvymu, Sccionovi a Saladínovi.
Pozn. pro krtka: krtků... víš co *zdviženej prst a nevypočitatelný škleb*

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 21

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Ano. Etkr sám si po dobrém jídle rád odříhne.


 Uživatel úrovně 4

Pozor na to v některých společnostech mže být hlasité říhnutí po dobrém jídle pochvala kochyni za dobré jídlo.


 Uživatel úrovně 0

Vynikající nápad, zasmál jsem se při přečtení "ubrousku, my si chcem jen zahrát". Nicméně je to spíš pro pobavení, jak říká většina lidí. Praktický využití ale skoro žádný. Skoro se divim, žes tam nenapsal "Když si uživatel po snědení jídla krkne, ubrousek s Dr.Ektrem znechuceně odejde"


 Uživatel úrovně 5

Emiel: Mě ty čísla moc neřikaji.

Co je podle tebe na předmětu důležitý? Já myslim že NHL ani démonovo jméno to neni.

Myslíš že družina by neměla dispnovat předmětem kterej jí vykouzlí jídlo? Tahat zásoby je totiž nuda a já bych od high levl heroes nečekal že se budou každej den plichtit s lovem, pečením vařením apod. ještě k tomu v polních podmínkách. Možná tak od hraničáře nebo válečníka jo. Ale aby si vařil kouzelník či alchymista?

Já bych řek že si zapoměl zpočitat použitelnost 50+% Minimálně každý druhý dobrodruh se s tim sžije jen to pude.


 Uživatel úrovně 0

Zdravím autora,
tak především, je to pěkné dílko ,ale psíše jen pro pobavení než herní využití.
Samozřejmě jsem zase nečetl předchozí kritiky kvůli tomu, abych se neovlivňoval, tak mě prosím nestínejte, pokud budu někoho opakovat.
Kritika:
Moderní názvy: Překvapilo mne jméno démona DR.Etker, ale dá se to ještě vzít. Ovšem aby si někdo přál hrát ve světě DrD NH 07 to mě vážně dostalo :-D
Jelikož to celé vidím, jako spíše dílo pro pobavení než praktické herní využití, nebudu radši kritizovat všechno. Vezmu to rovnou sumasumárum:
Nápad: 70%
Zpracování: 60% (Pro herní prostředí hraje cena a podobně, celkově je to jen pro pobavení)
Hratelnost: 50%
Celkem: 60% Vrchní hranice 3*

S úctou, Emiel


 Uživatel úrovně 0

To se mi nějak nezdá, na to by potřeboval bud astron, nebo enormní množství magenergie, ale na tom tak moc nezáleží, to je už věc PJ, zdali si to tam dodá.


 Uživatel úrovně 5

Denton: Je tam napsaný že zve démony, který zatim nikdo nikam nepovolal, tedy ze sfér. Ale když o tom tak uvažuju, mohl by zvát aji démony co zná z tohohle světa, takže démony posedlosti co sídlí v hlavách družiníků i démony co žijou v jejich předmětech. Tohle ale nechme do pléna bez komentáře. Kdo chce, ať si užije;-)


 Uživatel úrovně 0

Podle mě neporušuješ základní pravidlo drd ani ho neobcházíš, vždyt to jídlo "jen" krade. Mohl bys vypustit narážky na moderní věci(lednička, playstation, tohle myslím ti obři neznají:-)), ale jinak je to velmi kvalitní a propracovaný artefakt (i když ukraden z lidové pohádky) Jo, p.s.: Jak sezve ty démony dohromady? To ten den přestanou fungovat i jiné artefakty? (V boji s drakem ti náhle ztěžkla ruka a on si s tebou začal kouzly pohazovat, jakoby tvá ochrana nepůsobila!- přkl. PJ) Nebo je všechny vyvolá z domovské sféry? mohls to trochu osekat... ale ne moc.


 Uživatel úrovně 5

Zombie: s tim alkoholem klidně jak navrhuješ. Přiznávám že mě to nenapadlo řešit.

PS: cituji: Stejně se nevztahuje na alkohol.
Tohle myslíš vážně nebo už si tu z nás děláš prdel?


 Uživatel úrovně 5

Tuvy: osobní invektivy do pošty prosím (to jsem byl před tím zelený závistí ? :D)

Fafrin Vok atd.: v jedné větě jsi vystihnoul všechny mé postřehy k první verzi, skláním ti hold.

Zdenál: Ok 10 mil jsem opravdu přehlédl (Pokud se nenachází v okolí do 10 mil žádné vhodné jídlo ...). Stejně se nevztahuje na alkohol.

Co napsat, že alkohol v hodnotě 1-3 zlatých (podle tvé úvahy, autore) má hodnotu jednoho čenu ? Nebo jeden čen se rovná jedné čtvrtce vína, piva či jednomu flakónku kořalky ?

Dílo by nemělo být hledání konkrétních informací, případně logický rébus - zvláště ne, pokud to má dostat PJ hotové. Rébusům v části pro hráče se nebráním -> vhodné pro hraní postavy, Plži :o). Takhle to vypadá jako tvoje výmluva "někde to tam snad je, tak si to najděte".

Něco dalšího konkrétního k dílu ?