Předměty

Pěstní štítek Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 29

Skupina: Zbroj

Síla zbraně: 1/+2

Kvalita zbroje: -1

Délka: 1

Cena: 4

Váha: 30 mn

Popis:

Pěstní štítek

Popis: Tento pěstní štítek není nijak velký, jeho průměr je 30-40 coulů. Je okovaný a se surovou kůží sloužící jako potah. Z druhé strany má poutko omotané kůží a vypolstrování a lze si ho snadno zavěsit třeba za pás. Určen k odrážení, odklonění a stejně tak k zastavení útoku. V nouzové situaci ho lze použít i jako tupou zbraň.
Díky kovovému vyztužení a vypoulení uprostřed lze použít i k odražení nějakého projektilu nebo účinnému úderu.
Používán byl teprv od konce 14.století jako lehce ovladatelný doplněk k meči nebo kordu, k němuž se jiná kombinační zbraň jednoduše nedávala (snad ještě levoruční dýka tedy).

Pěstní štítek v číslech
-Jeho hmotnost je přibližně 1,5kg (30 mn.) a může ho používat i povolání zloděj.
-Sehnat se dá u každého lepšího kováře za cenu pohybující se kolem 3-5zl.
-Lze s ním udeřit jako se zbraní s ÚČ 1/+2 a sám o sobě má OČ -1.
-Při hře je používán jako kombinace zbraně. Tento štítek zvyšuje o 1 OZ (min. na -1) a o jedna SZ na úkor útoč. To proto, že zbraň jako taková způsobí zranění vždy stejné, což se ve výsledku řeší fakticky součtem SZ a útoč. Ale pokud si člověk může pomáhat štítkem lépe se mu bojuje.

Slovo autora: Snažil jsem se co nejlépe podat to, že je rychlý a užitečný v souboji, zato ne tak velký, ale dobře se s nim odklání rány, podobně jako se zbraní.

Cílem tohoto díla rozhodně není vytvářet konkurenci. Snad jen někomu nabídnout nový prvek do hry, do RP, pro jejich postavu.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 29

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Hodnotím hlavně použitelnost, věrohodnost, zpracování, užitečnost - něco dobře podaného i pro pstavy na nižších úrovních (ne nějaký super artefakt), obyčejnost... Jediné, co mohu vytknout je originalita - ale tu ve zbraních hledáme těžko, rozhodně bych nevytýkal stručnost - ta je tu dobře použitá. Pro mě za 4.


 Uživatel úrovně 0

je to docela dobrý užitečná věc kterou lze použít v každém boji meč proti meči


 Uživatel úrovně 0

Amras Tasartir: Chcel by som ti podotknut, že šíp sa neráta za projektil...
Projektili sú len: hviezdice, dyky, kamene...(lehke vrhací zbrane)
Inač sa mi pestny šťítok páči. Konečne se tu ukaže, že sa mlatilo čím sa dalo...
Inak ako je ten šťítok velký?

S pozdravom niln.


 Uživatel úrovně 0

Když sem tento příspěvek otevřel, původně se mi moc nelíbil...

PAk si so ho ale pročetl a to zcela změnilo můj názor....zvlášť se mi líbila myšlenka kombina pěsťáku a jiné zbraně (myslim číselné vyřešení kombinace).

Skřetoštěp


 Uživatel úrovně 0

Je to výstižné a hratelné, s tím souhlasím. Cíl díla splněn, nedá se tomu moc vytknout ;)
Text je sice krátký, ale je na něm vidět kus práce, a je to pojaté a popsané docela reálně. I když nejoriginálnější to není, je to jeden z nejzdařilejších pokusů (ne-li úplně nejlepší) o použitelný malý štít.

To, na co pěstní štítek naráží především, jsou pravidla. Podle dosavadní diskuze je vidět, že se ne všichni smíří s tím, že Snorch rozpracovává útok předmětem, který je zaškatulkován jako zbroj, navíc když pravidla útoky štítem nepopisují. To ale není chyba autora příspěvku, to je prostě věc, která v oficiálních pravidlech chybí.
Když jsem poprvé viděl "KZ: -1", lekl jsem se taky, ale text to jasně vysvětluje, a myslím že je to použitelné a číselně vřešené líp, než bych od takovéhoto "zásahu do pravidel štítů" čekal.

Nesedí mi tam jen to odrážení projektilu. Šíp letící proti postavě je rychlý a těžko vypočitatelný, pokud dotyčný zrovna soustředí třeba na šerm a ne na střelu, a jeho odklonění by podle mě i u obyčejného štítu byla záležitost zařaditelná spíš jako něco typu šermířské finty.

"Pěkné..."
AmT.


 Uživatel úrovně 0

pěkná práce dávám 3 body


 Uživatel úrovně 0

sir Axel: neviděný, mílíš se (vysvětleno v příspěvku, stačí číst),

Mslím, že je to výstižné a hratelné, nikoliv krátké. Podívej se na jiné předměty v pravidlech, je o nich napsáno daleko míň a taky držíš zobák.

Když píšeš, že ti chybí další čísla, tak by ses nejdřív měl zamyslet nad otázkou: Proč?

Cena je akorát. Klasický štít stojí 5 zl, tento je sice menší, ale přeci jen má trochu jinou stavbu a ano, často se zdobil, páč to býval doplněk např. ke kordu.

Ano, je to krátké, a proto jsem to napsal během deseti minut a čísla si plácal jen tak z hlavy :-) Délka=počet hvězdiček.
Průběžně jsem na tom občas zaprácnul během třech měsíců...

Šlo by to rozvíst, určitě ano. Třeba v nějaké hře by PC sám provedl několik virtuálních hodů kostkou během vtřiny, v opačném případě by sis nezahrál.

Vyslovuji se Snorč

noční stín: prosím, zamyslet se nejdřív nad diskuzí. Co by jsi chtěl ještě popsat? Škrábanec pět coulů na levo od poutka? Ostatní viz. komentář k Axelovi


 Uživatel úrovně 0

Zdravím,
nápad je to dobrý, ale dalo by se to více rozepsat.
Cena je příliš vysoká. Více práce na popisu by taky nezaškodilo. Jinak viz Sir Axel. Hodnocení stejné......
Přeji hezký den a hodně štěstí při dalším díle.


 Uživatel úrovně 0

Ahoj,

nápad dobrý, ale zřejmě už někde viděný, takže se na nápaditosti ubírá.

Opravte mne, jestli se mýlím, ale tenhle štítek používají hlavně oštěpaři, kteří potřebují být lehcí. Mají v jeho rukojeti schované také další oštěpy. Dá se ale výborně použít jako nástroj na omráčení, či stínové zranění a ochromení.

Co se ale týče příspěvku. Pokud už autor chce jen tak něco přidat do hry, tak prosím, ale ať o tom příště napíše krapet více. Dalo by se to shrnout jedním slovem. Krátké.

Nicméně jakási čísla tam jsou, i když se autor opět zas tolik nepředal.

Co bych dodal a co bych mohl vytknout. Cena mi připadá příliš vysoká. Záleží sice na materiálu, z nějž je štítek vyroben, ale osobně bych to stáhl tak na 2-3 zl. 4zl mi připadá přespříliš. Jedině snad nějaký zdobenější.
Tomuto krátkému příspěvku už vlastně nic víc není co vytknout.

Moc práce s tím zřejmě taky nebylo, o čemž svědčí délka příspěvku. Netroufám si však nic tvrdit s absolutní jistotou, protože já pravdu neznám. Je to pouze můj subjektivní názor na věc. A od toho vlastně diskuze je.

Takže, Snorchu, dávám za 2*. Vede mne k tomu fakt, že příspěvky s hodnocením 3* jsou trochu někde jinde a 1* jsou trochu katastrofálnější. Tím nechci tvrdit, že tvé dílo je katastrofální. Jen bohužel není tolik rozvedené, jak by určitě šlo udělat.

Zdař buch
sir Axel


 Uživatel úrovně 0

Vztvořit pěstní štítek je dobrý, nosný a použitelný nápad.
Pokud je však ve zbrojích??? měl by se chovat pouze jako zbroj.
což se nechová, podle popisu je to regulérní zbraň. Takže by měl být zařazen do zbraní, třeba jednoruční lehké (v kombinaci s čímkoliv střední).
KZ -1, v porovnání s dýkou obstojí. UČ 1/+2 už ne, šance na zásah/proražení je někde mezi pěstí(0) a a dýkou(2), ale rozhodně nebude v součtu působyt stejné zranění jako krátký meč. (argumentace úderem do hlavy jde trošku mimo dračák)
Z poposu moc nelze poznat, že se jedná o celokovovou zbraň. Zmiňovat odražení projektilu v popisu se mi nezdá zrovna šťastné. Pokud by to bylo prezentováno zcela jako zbraň (a nikoliv jako štít) není nutno se možností použitelnosti pro zloděje vůbec zabývat. Věta sám o sobě má OČ -1 je jaksi zcestná, že(má tam být KZ).
Pravidla pro kombinaci jsou pěkná a použitelná (o zvyšování SZ/ snižování útoč by se dalo leda neplodně diskutovat), když se člověk podívá na parametry jiných kombinací v DrD musí jen zaplesat.
Čím déle se na to dívám, tím víc se mi to líábí, ale mělo to být lépe připraveno.