Předměty

Pán telekineze Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 8

Skupina: Artefakty

Sféra: 20

Váha: 2 mn

Popis:

Popis

Nikdo neví, kdo prsten vlastně vytvořil, jisté je, že existuje.

Jedná se o zlatý prsten s velikým modrým diamantem, ve kterém je zaklet ne moc známý démon levitace z 20. sféry. Pro obyčejnou postavu je to obyčejný nádherný prsten, ovšem v rukou hraničáře to může být silná zbraň.

Prsten má 40 základních magů (nabijí se vždy v osm hodin večer) a za ně automaticky (dle úvahy PJ) sesílá tyto kouzla. Nikdy ale nesešle více než 1 kouzlo najednou!

PŘÍKLAD: Hraničář Kohan má na ruce Pána telekineze, a docela dobře zná jeho kladné i záporné schopnosti. Když jeho skupina vyjednává s nepřítelem, rozhodne se Kohan zbavit se protivníka tak, že na něj pomocí telekineze shodí obrovskou sochu, která je asi 10 sáhů za ním. Je na něj ale příliš těžká a on to musí udělat rychle, má proto podvědomě v úmyslu seslat kouzlo Zvedání těžkých předmětů a Zkrácení vyvolávání. Poněvadž nejdou seslat 2 kouzla najednou, nesešle se ani jedno. Když to Kohan konečně pochopí, dá se i se svou skupinou na útěk.

Zvedání těžkých předmětů

Magenergie: 5 magů za 1 stupeň znalosti
Vyvolávání: prsten toto kouzlo sesílá v době, kdy se hraničář soustředí na telekinezi
Když se hraničář pokusí o telekinezi příliš těžkého předmětu, prsten automaticky sešle toto kouzlo. Zvýší tím stupeň znalosti o 1 - 8 (dle dodané magenergie).

PŘÍKLAD: Kohanovi a jeho skupině se povedlo před svým nepřítelem utéct na vysoký kopec. Poněvadž se nepřítel cestou zdržel na několika překážkách, má Kohan dost času na to, aby z kamenného podstavce pomocí telekineze odvalil náboženský kámen, který vypadá, že je z vápence. Vápencový je ale bohužel jen povrch, uvnitř je z olova, prsten automaticky seslal kouzlo Zvedání těžkých předmětů, aniž by to Kohan věděl. Nepřítel pod kopcem bude nemile překvapen...

Žádná únava

Magenergie: 3 magy za směnu
Vyvolávání: prsten toto kouzlo sesílá v době, kdy se hraničář soustředí na telekinezi
Telekineze a vše co s ní souvisí - hraničáři nezpůsobuje žádnou únavu.

PŘÍKLAD: Kohan se se svou skupinkou dostal před bránu do hradu. Je noc a hlídka je díky výborně volenému oblečení nevidí. Kohan začne pomocí telekineze pomalu vysadit bránu. Když je brána pů sáhu nad zemí, hlídka si toho všimne (s čímž Kohan samozřejmě počítal) a pokusí se ji nacpat zpět, v té chvíli na ně brána spadne.
Zvedání brány trvalo hodně dlouho a ostatní stráže se právě snaží vyprosti své přátele z podní. Když se jim to konečně povede, všichni jsou na rozdíl od Kohana, který je pod vlivem kouzla Žádná únava již vyčerpaní. Na toto Kohanova skupinka čekala a vpadne na nic netušící stráže.

Zkrácení vyvolávání

Magenergie: 10 magů
Vyvolávání: prsten toto kouzlo sesílá v době, kdy se hraničář soustředí na telekinezi
Předmět se pomocí telekineze začne pohybovat už po jednom kole soustředění, ne po jedné směně.

PŘÍKLAD: Kohan a jeho skupinka bojuje se skupinou zloděje Frita.
Když je skupina celá pobita, dá se Frit na útěk, bohužel mu po 10-ti sázích spadnou kalhoty a on zakopne. Než se stihne vyhrabat, Kohan ho probodne. Bez kouzla Zkrácení vyvolávání by se mu to nikdy nepovedlo - má s prstenem holt zkušenosti.

Jakmile budou vyčerpány všechny magy z prstenu, znovu se sám dobije (kdykoli), ale tentokrát prsten začne útočit na svého nositele, dokud znovu nevyčerpá všechny magy. V 8 hodin večer se prsten vždy dobije na 40 magů a svému nositeli opět pomáhá.

Záporná kouzla jsou:

Tíha

Magenergie: 5 magů
Vyvolávání: 1 kolo
Prsten ztěžkne na 500 mincí a bude tížit nositele po dobu 5-ti směn.

PŘÍKLAD: Kohan bojuje se skupinou elfů. Jeden z nich po něm chce střelit svůj poslední šíp. Dříve než se ho elf dotknul, Kohan ho ovládnul pomocí kouzla Zkrácení vyvolávání a zlomil. Bohužel tím vyčerpal poslední zbytek z prvních 40 magů, který na ten den měl, takže mu prsten začal škodit: stal se tak těžkým, že to nevydržel a pustil svůj meč.

Pohyb předmětů

Magenergie: 10 magů za jeden pohyb
Vyvolávání: ihned - zde je vyjímka
Když se nositel pokusí dotknout nějakého předmětu, uskočí mu za 10 magů z dosahu. Nesmí to být ale nic, co by nezvládl po soustředění jiný hraničář, co je na 20. stupni znalosti.

PŘÍKLAD: Když Kohana konečně přestal tížit prsten, chtěl si sáhnout pro svůj luk a šípy, bohužel mu to všechno rychle uskočilo z cesty, je teď bezbranný.

Znemožnění telekineze

Magenergie: 10 magů
Vyvolávání: 5 kol
Hraničářovi se zmenší stupeň znalosti telekineze o 20.

PŘÍKLAD: Kohan dělá že je vyřazený a rozhodne se ovládat svůj meč pomocí telekineze, nějak se ale ne a ne začít soustředit...

Levitace

Magenergie: 1 mag za kolo
Vyvolávání: 3 kola
Nositel se vznese 3 sáhy nad zem a nemůže se pohybovat. Jedině kdyby ho někdo zatížil na 2000 mn, pak by ho už telekinezní síla prstenu neunesla.

PŘÍKLAD: Kohan hraje stále vyřazeného protivníka, jde to ale těžko, neboť se vznesl 3 sáhy nad zem. Když se ho ovšem jeho přítel pokusí alespoň narovnat, Kohan spadne.

Rozzáření

Magenergie: 2 magy za kolo
Vyvolávání: 2 kola
Prsten se rozzáří a jeho všímavost se zvedne na 100%, při šeru na 125% a za tmy dokonce na 200%. Mimo to začne všechny zloděje v okruhu 100 sáhů přivolávat k sobě (je to past Int + Roz ~ 8 ~ má chuť tam jít / je omámen a slepě jde za prstenem). Žádný zloděj si zářící prsten samozřejmě nenechá ujít.

PŘÍKLAD: Kohan je bezradný, rozhodne se raději prsten sundat, v té chvíli se však rozzáří a nejbližší elf mu ho ukradne i s rukou. Prsten zhasne.

Příběh

Nakonec se mi ho přece jen povedlo zabít. Můj konkurent, velitel stráží, byl také chodec. Nad královým rádcem, kterého jsem lehce porazil, už včera vyhrál, protože dokázal během chvilky zvednout stůl a nemusel se na to vůbec soustředit. Teď to dostal. "Před nedávnem sis kupoval nový meč, ten můj vyprší už dneska, bude se mi hodit." řekl jsem si, prošacoval ho a sebral mu meč. Kromě pár zlaťáku a stříbrňáku měl na ruce krásný prsten. Velký modrý diamant jakoby zářil na prstu mrtvoly a já ho chtěl mít. Tehdy jsem nechápal proč, ale natáhl jsem se zhypnotizován jeho krásou a nasadil ho na prst. Cítil jsem se mocný, měl jsem pocit, že jsem nejbohatší člověk na světě, i když jsem měl v kapse pouze pár mincí. Napadlo mě, že bych hodil toho machra do studny, co byla hned vedle. Než jsem ale udělal jeden jediný krok, napadlo mne znenadání, co kdybych vyzkoušel svou telekinezy, pomocí níž bych jej tam přepravil? Začal jsem se soustřeďovat jako vždy, ale co to? Při prvním pomyšlení se mrtvola sama vznesla. Honily se mi hlavou spousty otázek. Začalo mi to pomalu docházet a tak jsem vyslal pokyn ,,Naleť nad studnu a spadni dolů“. Stalo se a na světě nebylo udivenějšího muže. Jak jsem to jen dokázal?

- Vyprávění generála Homa

Toto dílo jsem naplnil hromadou příkladů, aby si PJ mohl lépe uvědomit, jak může být takový prsten využít ve svém dobrodružství a aby si dokázal lépe představit, jak asi funguje.

Poděkování

Děkuji Maris, Plžovi, Zdenálovi a hlavně Zerafelovi a Karlu Dolečkovi.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 8

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Zdravím autora,

příspěvek se mi líbí, ale je v něm spousta chyb, které už jsou napsané níže, od 7 hodinového limitu mezi dvěma použitími telekyneze až po vysazení brány z pantú. Nebýt toho 7 hodinového limitu tak bych dal mnohem větší hodnocení, aĺe takhle je velice těžké všechnu magenergii z prstenu vyčerpat...

Hlasuji tedy za 2*

John Locke: Toto dílo opravdu nepovažuji za hrozně spracované, spíš za nedodělané...


 Uživatel úrovně 0

Opět hrozně zpracované dílo, ve kterém je naprostý guláš. Tady se ale autor oproti tomu meči výše aspoň trochu snažil. Dílo je to ale i tak hrozně bojově zaměřené a jedná se o čísla ,,extrémních hodnot", což já moc nemusím. Tím myslím, že dokáže třeba zvýšit stupeň telekineze o 8 atd.

Již pan redaktor uvedl, jak je to nedodělané a mě nezbívá než s ním souhlasit. Opakoval bych v podstatě jeho slova.


 Uživatel úrovně 0

Nápad se mi líbí, jen to už několikrát omílané zpracování. :-( Kritizovat je snadné (a potřebné), sám ale vím že při vymýšlení něčeho nového, často opomenete několik důležitých věcí. Tady bych ohodnotil hlavně nápad...


 Uživatel úrovně 0

ptz v příspěvku nevidim chybu...


 Uživatel úrovně 5

Uživatel Malý Dráček byl požádán o obhájení svého hodnocení. Nereagujte tedy na něj. Tento příspěvek bude po dostatečné odpovědi smazán.


 Uživatel úrovně 5

Gryffintom: nevím, proč domnělé promazání tvého díla řešíš na dvou místech naráz - zde i poštou. Popisky kouzel tam máš, i když jsou velice chudé, příklady též.

Dle úvahy PJ - to je univerzální výmluva, když autor neví, jak dál, nebo když je líný přijít s nějakým příkladem, byť hrubým, a hází to na PJ. Ty jsi autor, ty určuješ, jak se předmět(démon) bude chovat. Nemusíš vypisovat všechny detaily, stačí například:
"Při vyčerpání stávající magenergie artefakt provede z 75%+- pravděpodobností stejný účinek telekineze na majiteli. Pokud to nepůjde, pak provede naprostý opak (např.: Žádná únava -> únava - nejde telekinezi použít na dvojnásobek doby, nebo postava obdrží 5-15 bodů únavy ...) + stručný popis".

Folcwine: trefné vyjádření, díky za pojmenování "Skrytého ledovce". Teď si uvědomuji, že takto často pracuji, ke vzteku své družiny (I když, to je také beletrie).
Oba jsme nešetřili s překlepy :o)


 Uživatel úrovně 5

Na úvod přispěji trochu do diskuze:

Cenu je potřeba vždy uvádět i když se nepočítá s prodejem/nákupem artefaktu. Cena může být výpomocná třeba, aby PJ mohl určit, s jakou pravděpodobností si nositele přepadnou lapky nebo si někdo náhodou neobjedná předmět přes Siccovu síť.

Trvání kouzla a doba sesílání - z textu sice víceméně vyplývá, že amulet sešle pouze jedno kouzlo na jedno soustředění na mimosmyslovou schopnost, ale pochopil jsem to až po 3. přečtení.

Souhlasím se Zombiem, při vymýšlení popisu kouzel a případných počtů se snaž o to, aby se počítalo co nejméně a hlavně co nejsnáze. Ono hledání v pravidlech jaké to zvýšení vlastně je je moc zdlouhavé. Jednoduší by např. bylo udat, že se jeho schopnost zlepší o třeba o 50% ( měl-li třeba součin vzd. a váhy 1000, bude ji mít po použití kouzla 1500 ... a je to spočítáno za zlomek vteřiny ... tpo jsou ty Zombieho X, Y, Z a fň :-) )

A nyní mé postřehy:

Postihy za vyčerpání magenergie jsou celkem mizivé. To to hlavně díky tomu, že denně má přednět 40 magů a ty vypotřebovat je opravdu kumšt ( vzhledem k 7 hodinové promlce mezi jednotlivými použitími mimosmyslové schopnosti ). Jakých dalších 40m? To už pak ale překlačuješ pravidlovou kapacitu, která dělá [2xpořadí sféra] = [počet magů]. Vhodnější by bylo rozdělení 20 a 20.

Jednotlivé příklady u jednotlivých kouzel mi připadají fádní a v reálném hraní nepoužitelné. Pracuješ moc s metoudou skratého ledovce ( skutečnosti nejsou přímo v textu, ale víceméně z něj vyplývají - v beletrii to nevadí, ale v popisech je to hřích ). Také mi nějak chybý cíle a snahy artefaktu nebo spíše démona v něm, proč škodí atp...

Asi jsi měl dílo poslat spíše k hraničářovi, Mavev by ti jej určitě vrátil a na většinu z toho, co jsem zde řekl, by tě upozornil a měl by jsi pak větší šanci na úspěch. Myslím si, že pokud se předmět váže pouze k jednomu povolání, měl by se poslat k tomu aktuálnímu povolání do rubriky.

Omloouvám se, že jsem dílo "nestihl" v dílně, tak jsem mohl všechno toto říci už tam a nemusel jsem strhávat hvězdičky zde.

Dílo má dobrý nápad a celkem jiskru, jen škoda těch vad na kráse, mohlo by s přehledem být ****.

S pozdravem
Folcwine
- přítel -


 Uživatel úrovně 0

Zombie:
Trvám, a vždy budu trvat na tom, že se za artefakty NEPLAŤÍ, a prodat se dají pouze, pokud si někdo nevšimne že se jedná o artefakt.

Ten kdo prsten vidí ho chce mít jako celek, i ten nejskušenější lupič by ho nikomu jen tak nedal.

Trvání vždy vyplívá z popisu, a už si ani nepamatuju že jsem tam ten dosah atd. nedával, jsem docela překvapen.

To co jsi psal o příkladech (X, Y) nechápu.

To mě nenapadlo, patrně ano.

Většinou - ne vždy, takhle je to levnější a každého nenapadne, pokusit se to vysadit.

Určuje se náhodně (dle úvahy PJ), mělo by to tam někdy být.

Dá se snad s vykloubeným nebo utrhnutým prstem držet zbraň? Skuz uchopit vidličku ber toho, aniž bys použil palec, nebo jiný prst (vyjma malíčku).

Vzdálenost je "z dosahu" to tam musí být napsáno. Má-li hraničář (do tohoto stavu může dostat prsten pouze on) rukou dosah 1 sáh, uskočí o coul dál, aby na něj už nedosáhl. Past je zbytečná, je to moc rychlé.

Telekineze se sníží, něco se mi tu ale nezdá...


Až teď jsem si uvědomil, že je to tu v jiné podobě než jsem to odeslal (jsem si jist), ke každému kouzlu jsem měl popis + příklad a to je trochu divný né? Nehrál sis s tím?


 Uživatel úrovně 5

Cena - chybí. Důležité při určování pokladu, obchodu, ceně za jeho ochranu, přinesení, při určování míry přiměřenosti jeho vlastností.
Popis - jak je tento diamant veliký ? Či jaká je jeho cena a cena celého šperku ?
Při existenci informací ze sfér nelze říci, že se neví, kdo a jak prsten vytvořil.
Srdce artefaktu - chybí.

Kouzla: obvykle se píše ještě Dosah (O), Rozsah (1 Osoba - majitel prstenu), (Doba) Vyvolání (1 kolo ?), (Doba) Trvání!.

Příklady by měly vysvětlovat herní mechanizmy, například v druhém bych uvítal zmínku, že váha falešného balvanu (toho olova ...) není X, ale Y, tudíž že démon prstenu zvednul stupeň telekineze no Z na dobu Fň -> PJ snaž se, ty to budeš počítat.

Kouzlo Žádná únava - lze telekinezi používat hned po soknčení předcházejícího pokusu, nebo platí pravidlové 1x za 7 hodin ?

Příklad: osobně bych stáže napadl ihned, dokud jsou zaměstnaní pomocí. Vrata nejsou dveře, nejde je vysadit z pantů, neboť jsou obvykle uvnitř brány a zvednutí brání klenba stropu.

Zkrácení vyvolání - příklad: vhodné doplnit "Když je skupina zloděje Frita ...". Konec příkladu zjevně patří jinam, do vlastností, nikoli do kouzel. Jak se určuje, které z následujících kouzel spustí ?

Tíha - prsten o váze 25 kg nespůsobí puštění zbraně, starí ruku, na které je k zemi, zlomí/vyklobí/urthne prst, na kterém je nasazen a spadne na zem.

Pohyb předmětů - na jakou vzdálenost předměty uskočí ? A jak rychle ? Lze je chytit - past na obratnost ?

Znemožnění telekineze - jaká je doba trvání ? Příklad: mám dojem, že jeho prsten se válí na zemi, spolu s jeho prstem a louží krve :o)

Rozzáření - místo všímavost (prsten si sotva někoho bude všímat) je lepší napsat nápadnost. S takovými hodnotami stačí říci, že si jej vvšimne každý, kdo není slepý a dívá se jeho směrem. Jaká je doba trvání ? Lze toho využít místo lucerny ? Past s ROZ, když prsten má sféru 20 dává opravdučanci odolat. Proč je tam vlastně použit rozdíl úrovní ? Podle mne by past spíš měla bát vidí prsten a zachová se dle svého naturelu / všeho nechá a jde si pro prsten hned.