Předměty

Čižmy z Yogovho vlasu Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 15

Skupina: Artefakty

Váha: 30 mn

Popis:

Popis

Yogove čižmy sú prevážne vyrobené zo striebornej tkaniny ktorá je jemná ako hobváb, ale veľmi pevná. Nie je možné ju žiadnym spôsobom poškodiť a ak sa ju človek pokúsi prerezať, ihneď za rezom sa zaceľuje. Podrážka je z krémovej kože. Je pomerne mäkká a sú na nej pripevnené špišky medvedích zubov proti sklzu. Znútro topánok je vystlané mákkou kožušinou z brucha medveďa. Celé to je pozošívané niťou tiež z vlasu, ale ofarbenej na zlato. Sú ňou na vonkajších stranách vyšité taktiež ornamenty so sybmolom Yoga v strede.

Čižmy sú pri nosení veľmi pohodlnéteda aspoň u mužov veľkosti B, prípadne by mohli byť dobré aj menšej krolici. Postava v nich cíti, po čom ide, nešmýkajú sa ani na mokrom ani zamrznutom povrchu. Samy regulujú teplotu, sú absolutne nepremokavé a zabraňujú tvorbé plesní.

Technické parametre:

  • Postava necíti váhu topánok. Sú veľmi pohodlné a pod.
  • Postava je odolnejšia voči chorobám zo zimy (prechladnutie, nádcha, omrzliny...)
  • Postava sa unavuje o polovicu pomalšie pri chôdzi a o štvrtinu pri behu
  • Náročnosť terénu na snehu je 10-13, na lade 12-15, na skalna tom povrchu 11-14.
  • Podľa výšky sa úpravy berú ako u o jedna nižšieho (pahorkatina ako rovina, vrchovina ako pahorkatina...)
  • Úprava za extrémnu zimu; dážď, sneh a silný vietor sa ruší za búrku a veternú smršť je "až 2x" za snehovú fujavicu je "až 1,75" a za hlboký sneh je 1,5x-3x
  • Postava má o 50% vyššiu pohyblivosť, pri boji vie spraviť 3 kroky namiesto 2
  • Všetky postavy získavajú hraničiarsku schopnosť Rýchly pochod, pričom chodec sa dostáva o štvrtinu menej bodov únavy a vie ísť nepretržite, kým má dostatok zásob, alebo kým nenavštívi nejaké mesto, či dedinu (prechod bez zastavenia sa nepočíta). Ak má po tomto pochode viac než štvornásobok odolnosti bodov únavy, nezomiera, ale upadá do bezvedomia, kým sa nedostane na hranicu štvornásobku (berie sa ako spánok). Odvtedy už iba spí a je možné ho prebudiť, prípadne sa prebudí sám, keď pocíti potrebu piť, jesť, alebo ísť na toaletu.
  • Zlodej má tichú chôdzu akoby bol o jednu úroveň vyššie, ak postava nie je zlodej, má túto schopnosť ako zlodej na 1. úrovni. Šplhanie sa obdobne zvyšuje dokonca až o tri úrovne.

Příbeh

Raz v priepasti času šiel Yog dračími horami. Bolo príjemne chladno, vetrík pofukoval presne tak ako si to on boh vetra a hôr predstavoval a on skákal z jedného brala na druhé... Keď cítil, že je skutočne krásny deň, rozpustil si svoje dlhé vlasy a nechal ich plávať vo vetre. Ale yogove vlasy neboli obyčajné. Boli také dlhé, že dosiahli na zem až z najvyššieho štítu Andaly. No stalo sa, čo sa nemalo stať. Jeden z vlasov sa mu zamotal do koruny obrej borovice. Pretože táto borovica bola strechou dediny v ktorej bývali jeho milí barbari barbari, veď sa aj nazývajú Yogovým ľudom, a nechcel ju vytrhnúť, nuž musel podstúpiť obeť. Vytrhol si teda vlaso a postavil sa pred chatrč náčelníka a stojac oproti nemu trikrát vyšší než najvyšší z barbarov a vraví: "Tento vlas ber ako dar. Je darom pre celú tvoju dedinu. Ak sa všetci budú podieľať na jeho spracovaní vznikne vec, ktorá bude prospešná všetkým. Ak však niekto použije túto vec sobecky, stihne ho môj trest!" A tak sa všetci začali robiť to, čo vedeli. Druid pomocou síl lesa vymotal vlas z koruny stromu, pradeny z neho upriadli striebornú niť, tkalec utkal z časti látku jemnejšiu než hodváb a pevnejšiu než oceľ. Lovci ulovili bieleho medveďa, kožiar z neho vyrobil nádhernú kožušinu. Obuvník to všetko zobral a vyrobil z toho čizmy, dal to šamanovi, ktorý do nich vložil božskú silu a nakoniec ich dali miestnemu chodcovi, ktorého všetci volali Kamzík.Ten si ich obul a povedal: "Tak tomu hovorím čižmy" Pravda, nebol práve ukecaný, ale aj napriek tomu jeho správy dorazili vždy včas a výzvedy zabránili mnohým vojnám. Stalo sa že aj Kamzík zostarol a musel svoje remeslo prenechať niekomu inému. A tak sa postupne čižmy ocitly vo vlastníctve Kamzíkovho učňa. Ten nemal pre službu iným toľko pochopenia a tak ušiel na juh aj s čižmamy a krčmárovou dcérou. Ich útek však skončil neslávne iba pár hodín za dedinou. Strhla sa lavína a ich telá nikto nikdy nenašiel. Hovorí sa, že sú v sálach ďalekého ľadu, kde trpia za znesvätenie božieho daru. Iná legenda vraví, že dodnes v podobe tieňou blúmajú jaskyňami dračích vrchov a čakajú na niekoho, kto sa chopí ich bremena a zlomí kliatbu. Tak či tak, tieto čižmy sú navždy stratené... ale...

That´s all folks, dúfam, že sa vám tieto botičky páčia.
S pozdravom D.R.

p.s.:Sory, že som neuviedol sféru, ale nemám najmenšiu, predstavu, kde by takýto démon mohol žiť, aj tak to väčšinou záleží to od herného sveta.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 15

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Zdravím autora:
-námet sa mi celkom práči a podla popisu si viem predmet predstaviť
-príbeh sa mi tiže celkom páči, príde mi ako z nejakej starej legendy
-niektoré technické parametre by som uznal, kedže ako artefakt by predmet mal byť dostatočne silný, niektoré by som možno trochu oslabil a napríklad tri kroky miestodvoch mi tam ale nesedia vôbec. Problémom je že podľa môjho skromného názoru nezáleží až tak na topánkach ako sa unavím, i keď aj ony majú na tom svôj podiel. Predmet mi teda príde trochu presílený..

zvažoval som medzi 3* a 4*, rozhodol som sa ale pre 3*

JU


 Uživatel úrovně 0

Pravdu povediac: je to téma, ktorú som tu ešte nečítal. To oceňujem ako originalitu. Také veci ako cena, srdce artefaktu, démon mi nechýbajú. Po prvé pri „prirodzene“ vzniknutých (z božieho zásahu) artefaktoch to nie je až také jednoznačné (lebo takýto spôsob vzniku v pravidlách popísaný nie je). Po druhé by som si to do svojho sveta najpravdepodobnejšie upravoval a keby si tam napísal niečo, čo by mi vyslovene neseklo, asi by som to bral ako chybu. Po tretie si to veľmi ľahko domyslím.
Sú tu ale aj veci, ktoré tak ľahko neupravím:

(1) Nemyslím si, že je dobrý nápad zároveň zmenšovať postihy a zväčšovať bónusy. Vyzerá, ako by to zväčšenie pohyblivosti o 50% malo fungovať aj v džungli, čo sa mi nepáči. A tá chodcovskám chôdza je predimenzovaná. Stačilo by, keby ju to iba dovoľovalo použiť nechodcom.

(2) To šplhanie tam byť nemuselo.

(3) V dôsledku tohto všetkého to je presilené. No povedzme, že je to boží dar.. Ale ani bohovia by nemali svoj ľud tak rozmaznávať :-} Keby neboli znásobené bónusy, ako som písal v bode (1), bolo by to lepšie.

No páči sa mi na tom:

(4) Dobre napísaný popis.: Pochopil som, ako to vyzerá a bolo mi jasné, aké to má vlastnosti.

(5) Príbeh je o niečom. Aj sa dá čítať (nie je to otrepané klišé), aj obohatil celkovú existenciu predmetu a vysvetlil mi, čo je vlastne zač.

Celkovo sa mi tento príspevok páči. Aby som ho mohol použiť, musel by som zmeniť tie duplikované bónusy. Toho nie je až tak veľa, ale ani veľmi málo.

.. . . . .... . . . . . ... .GJ!


 Uživatel úrovně 0

zerafel - sorry, akurát som s ním vtedy písal na icq


 Uživatel úrovně 5

DragonRider:

Asi jsi myslel Zerafela, že? :o)

Zelgaris tu zatím nebyl...

Jak jsem řekl, dílo je to rozhodně nadprůměrné, jen mi tam chybělo několik věcí - vysvětlení, v tomto případě i srdce.


 Uživatel úrovně 5

Na první pohled vidím, že se autor zamyslel jak zohlednit boty pravidlově. Mohly dávat ještě nějaký bonus ke stabilitě u pastí proti spadnutí.

S tou sférou ses mohl poprat. My taky nevíme:-)

4*


 Uživatel úrovně 0

Zelgaris:
prvně: zdravíčko!

to s tým srdcom som už písal, je to niekde nižšie, skrátka som to zabudol spomenúť je to tkanina.

Ako môžeš vidieť, zníženie náročnosti je v podstate len pre terény a vplyvy sú tie, s ktorými sa môže barbarský prieskumník stretnúť. V trópoch by si to až tak neužil. Dané vlastnosti sú tam vďaka remeselnej práci, ale magická moc ich mnohonásobne zvyšuje. Rýchly pochod by som tiež pripisal mágií, veď keď už sa tu hovorí o pravidlách, v nich je napísané, že démoni z vyšších sfér sú schopní so svojím majiteľom komunikovať. V prípade božského artefaktu by to mohlo teda fungovať tiež a ak by sa postava niekam skutočne ponáhľala, boty by to vycítili a nenechali by majiteľa odpočinúť, kým by nedorazili do cieľa. Veď na to aj boli v podstate určené, aby prieskumník dokázal byť čo najrýchlejšie v domácej dedine, keď niečo zistí.
pohyblivosť je stupeň, ale keď nad tým tak uvažujem, asi to nie je práve vhodné číslo, predsalen, pohyblivosť 30 u barbara bojovníka môže byť značne nepríjemná


 Uživatel úrovně 5

Takže má kritiky k dílu:

prvně ale zdravím autora...

Nápad zpracovat takové ,,gumáky" se mi celkem líbí. Popis není nejhorší - dovedu si je předstvait a to je hlavní. Nepotřebuju přece vědět žádné přesné rozměry, stačí mi, když jsi napsal, že sednou na nohu humanoidovi velikosti B případně krollici velikosti C.

V tomto případě bych ale opravdu rád viděl něco jako srdce artefaktu - ostatní parametry jako cena a sféra tu sice chybí taky, ale to mě zase až tak moc nevadí - nejvíc mi vadí to srdce. Protože pokud nějak náhodou zázračně by jsi ty kozačky zničil, tak je to právě srdce, co zbyde, co zychová magické schopnosti...

A jak to boty řeší, když do nich nateče? To už přece proti chladu tak nechrání... Nebo je to na nějaké magické bázy?

Píšeš, že je postava odolnější proti nachlazení - o kolik je past na nachlazení menší, resp. jaký má postava bonus?

Snížení únavy je asi důsledek pohodlnosti bot, že?

Náročnost terénu beru - je to tak dobře.

Při převýšení se zapojují do hry i svaly stehení, čili proto je náročnost vyšší - tady ti boty moc nepomohou. Oprav mě, pokud se mýlím...

Úpravy za děšť a vítr či bouři bych vynechal úplně. Vítr tě odfukuje celého a déšť hraje roli při úpravě především díky snížené viditelnosti - proto musíš jít pomaleji, navíc zmokáš, takže cesta je těžší - opět to boty nijak neovlivní. Hluboký sníh - tady bych to asi taky nedával...

Postava má o 1/2 vyšší pohyblivost - bonus nebo stupeň? Jak se to projeví v základním soubojovém systému? Pokud má vyšší pohyblivost, má i vyšší počet bodů pohybu v tabulce v PPP - po započtení snížených postihů pro náročnost terénu shledávám, že je to trošku přesílené - takže řešení by bylo - buď zvýšení pohyblivosti nebo snížení náročnosti. Oboje ale ne-e.

Rychlý pochod je založen na chodci - ten umí svým chováním donutit jiné postavy pohybovat se rychleji a nevnímat tak svou únavu - do jisté míry. Tyto boty ale, předpokládám, neumí říkat povzbudivá slova či nenutí postavu chovat se jako chodec. Proto si myslí, že tyto boty by toho jednoduše řečeno nebyly schopny.

Naopak zlodějovi bonusy beru - tam je to čistě záležitost použitelnosti věcí, ne nějakého naučeného chování. Šplh - ano, píšeš, že boty zabraňují uklouznutí, čili i na zdi si najdou své uplatnění.

Legendy beru - nejsou to čistokrevně příběhy, nýbrž legendy a ty jsou u artefaktu nesmírně důležité - je rozdíl, když někdo napíše povídku a někdo legendu (historii). Povídka dobarvuje a ukazuje použití, legenda odhaluje púvod a způsob tvorby - taktéž i věhlas.

Takže celkově vzato se mi artefakt líbil - máš tam popis a efekty, ale chybí ti tam, kde se ty efekty v těch botech berou, či jak ty boty fungují. Máš tam jakoby začátek, část středu a konec...:o))
Chytrý Pj to ale pochopí.

Za chybějící údaje a vysvětlení některých věcí ti strhávám 2*, ale za pokus o originalitu a průbojnost dostáváš jednu navíc => 4*

S pozdravem a úctou...zerafel


 Uživatel úrovně 0

Folcwine:

Ach jo, v jednom příspěvku tvrdě obhajuješ pravidla, v druhém zase RolePlaying, sice to nejde tak úplně proti sobě, ale pokud vím, tak RP založení hráči berou pravidla jen jako pozadí a nějaké nedostatky po této stránce je vůbec nerozhází.

Zajímalo by mě, jestli v tvém světě každý artefakt vyrobil nějaký theurg, v těch mých je tomu spíš naopak.

Artefakt bez příběhu je povětšinou k ničemu a pokud jako příběh napíšeš jen to, že jej někdy někde vybastlil nějaký theurg, tak je k ničemu obojí.

Způsob, jakým uvažuje autor tohoto dílka je podle mě správný a i když to není vcelku tak skvělé, jak bych si býval představoval, tak si to zaslouží pochvalu za nápad s tvorbou.

S pozdravem,
Legar


 Uživatel úrovně 5

Folcwine:

V pravidlech nejsou příběhy - ale taky tam nejsou pořádné artefakty. Ale na druhou stranu i u těch pravidlových artefaktů je jakýsi nástin příběhu a legendy. Co by to byla Ulaxova kniha kouzel, která by za sebou neměla nějaký ten příběh? Nic, jen snouška čísel - to je to tovoje RP?

Právě známost legend a příběhů kolem takových artefaktů určuje jejich věhlas - podle příběhu se dá taky kritizovat hodnota věhlasu...

Hra se neoživuje pouze RP - prvky, ale i čímkoliv jiným, co koho baví. Je hloupost někoho do něčeho nutit, když ho to nebaví. A o tom je drd - každý hraje to, co ho baví...


 Uživatel úrovně 5

Zerafel:
Představím-li si to ve hře, tak mě nenapadá moc RP prvků, kterými by to mohlo oživit hru ( jinka je tomu např. u helmy věčnosti ).
To, že příběhy jsou "křoví" jsem možná trochu přehnal. Ale na základě příběhů nehodnotím, mimoto na beletrii tu jsou jiné rubriky.
V pravidlech také nejsou žádné příběhy a i tak je DrD zábavná hra ( ale záleží na podání a na kvalitě PJ ).