Předměty

Bič Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 17

Skupina: Zbraně

Síla zbraně: viz níže

Kvalita zbroje: -2

Délka: viz

Popis:

Chtěl bych vám říci že jestliže najdete toto dílo ve stejném zpracování jen s detailní úpravou na http://www.drd.cz/read.php?table=6&iid=723 tak je to moje dílo... dal jsem ho i na jiné stránky aby o něm vědělo co nejvíce lidí...

Než začnete číst tyto řádky, tak bych vás chtěl poprosit, abyste nekoukali moc na počty pramenů (neporovnávejte je s biči v tomto světě musel jsem to upravit pro pravidla DrD) a na podobné věci. Takže doufám, že se vám bude líbit můj rozsáhlý popis bičů s jejich hodnotami…

Popis Biče

Každý bič se skládá z rukojeti, růžice, hlavice, poutka, těla biče, nástavce a práskačky.

Rukojeť- standardním materiálem bývá dřevo nebo kost, v němž je zavedena duše (místo, od kterého se začíná plést bič a prochází celým tělem). Rukojeť může být opletená, nebo nikoli. Délka rukojeti se zpravidla pohybuje okolo 15- 20 coulů (podle typu). Delší rukojeť umožňuje poměrně dobře vést bič (nezvětšuje ÚČ ani OČ).

Růžice- je záštita biče, bývá ale většinou jen ozdobou. Sloužila hlavně jako zakrytí a upevnění spojů kůží, které bičař používal na tělo biče. Pletení růžice je také znakem každého bičaře, ale nesmí být nikdy příliš masivní.

Hlavice- U meče slouží k tomu, aby vyvážila zbraň a zároveň, aby zbraň vyklouzla z ruky. U biče je jenom aby nevyklouzl…

Poutko- je zabudováno buď v celé délce rukojeti (výhody kosti, jde skrze dutinu) a zapleteno buď v růžici, nebo v hlavici. Má stejné výhody jako hlavice.

Tělo biče- je sestaveno z duše a vrchního opletu. Duše může být z volně položených pramínků (jednodušší a levnější varianta o 1zl u každého biče), nebo může být vytvořena (u dvaatřiceti pramenných bičů) z několika vrstev opletu. Také je velký rozdíl, z kolika řemínků se skládá oplet. Obecně lze říct, že čím je bič tvořen z více řemínků, tím je bič kvalitnější. Oplet může být tvořen ze čtyřech pramenů nebo až také ze dvaatřiceti pramínků.

Nástavec- je vždy úměrný délce, tady asi jedna šestina délky, je to proužek tlustší kůže zhruba palec široký připevněný k tělu biče, také se pravidelně zužuje. Může být též tvořen kulatým řemínkem. Na jeho druhý konec se připevňuje práskačka. Nástavec je vyměnitelná část biče, protože se spolu s práskačkou při práci s bičem opotřebovává. Dodává mrštnost biči. Opotřebitelnost cca po jednom roce stálého používání.

Práskačka (tykadlo)- Je to koncová část biče. Tykadlo pro přesný zásah a také část, která vydává tak nezaměnitelný výstřel - tedy prásk. Materiálem na její výrobu mohou být proužky slabé kůže, hedvábí...atd. Práskačka= tykadlo - vypadá to jako více proužků kůže pohromadě, které tvoří svazek…

Věci potřebné pro vytvoření Biče:

Materiál- Nejlepším (ale také nejdražším materiálem) k výrobě bičů je klokaní nebo jelení kůže. Je pružná, pevná, ohebná a trvanlivá a to jsou také požadované vlastnosti biče. Biče lze vyrobit i spletením provazů. Jsou to také biče, ale jsou hůře ovladatelné. Na druhou stranu jejich zvládnutí je těžší (určení hodnot nechám na PJ, je to velice ojedinělé).

Správný bič- záleží, na co ho chceme. Minimální prostor k použití biče je polokoule o průměru minimálně o sáh větší, než je délka biče. Z toho nám vyplývá, že použitelná délka biče je mezi 1,5- 6 sáhu. Čím delší bič, tím je jeho hmotnost těžší a má větší hybnost, setrvačnost a tím také může daleko více ublížit. Jinak řečeno, krátkým bičem můžete roztrhnout kůži- hodně dlouhým a těžkým můžete zlomit i kost. Biče do délky 3,5 sáhu jsou rychlé a dobře ovladatelné, s narůstající délkou se tyto vlastnosti zhoršují. Bič by se měl od rukojeti k práskačce pravidelně zužovat, to mu totiž dodává rychlost.

Kdo plete biče?

Bič uplete honák (ale jen z 8 pramínků). Pravděpodobnost, že uplete honák kvalitní bič z osmi pramenů, je stejná, jako že uková kovář kvalitní meč. Když chcete koupit kvalitní bič, tak jej musíte kupovat u koželuha (ten, co opracovává kůži, vyrábí kožené zbroje a jiné kožené výrobky).

Nosnost Biče:

Aby si postavy mohli vybrat bič, tak by měli také vědět, kolik zátěže takový bič unese… Je to tak, že jeden pramínek, ze kterého se bič plete, unese 100 mincí.
Takže příklad: Bič, který je upleten z 22 pramínků, unese 2200 mincí.
Což znamená, že bič by unesl třeba takového trpaslíka, který podle pravidel váží 1100- 2000 mincí…
Hlavně nezapomeňte postavám při použití biče v tahové zátěži sečíst jejich váhu i s vybavením… (pokud se toho vybavení nějakým způsobem nezbaví…).

Životnost Biče:

Normální bič má životnost okolo jednoho roku při pravidelném udržování. Některé biče vydrží déle díky kvalitní kůži, která byla na jejich výrobu použita… Jsou věci, které biči škodí, takže vydrží kratší dobu… Jedná se o věci, které se někdy vplétají do biče - tzv. ozdoby - když bič má tyto ozdoby, tak vydrží o polovinu kratší dobu jelikož ozdoby biči škodí- prošoupávají kůži a ta se poté přetrhne. Další příčina je, že se o bič majitel nestará, v tom případě bič vysychá… Bič by měl být opečováván, jelikož se opotřebovává a kůže vysychá (to neznamená, že ji budete máčet- tím se znehodnocuje!!!) Takže jej budete muset každý den „promazávat“ speciální mastí olejovitého typu. Je to černá tekutina ve flakonku- jeden flakónek= 10 použití (doporučená cena je okolo 5st, prodává jej koželuh či alchymista podrobný popis této tekutiny udělám až jako samostatné dílo). Bič by se měl promazávat aspoň jednou za dva dny, jinak vydrží o polovinu kratší dobu používání… Také se musím zmínit o tom, že bič nesmí být vystavován nějakému mokru, už i vlhko mu nedělá dobře. Pokaždé, když je mokrý, tak by měl být pečlivě osušen a promazán…

Doplňky- Do biče lze také zaplést i jiné věci jako například malé železné hvězdičky nebo co hráče napadne, ale je logické, že tam nezaplete třeba kámen o velikosti pěsti nebo dokonce něco většího… Takovéto věci budou mít vliv u Biče jen na jeho útočnost nikoliv na ÚČ!!! Ozdoby nemusí mít ostré tvary, na to, že se zvýší útočnost, má vliv rychlost biče. Jelikož rychlost práskačky při prásknutí je větší jak rychlost zvuku (díky tomu také ten nezaměnitelný „prásk“. Asi všichni usoudíte, že při takovém zásahu vám bude jedno, jestli ozdoby mají, nebo nemají ostré hrany…). Bič s těmito věcmi zraní navíc za 1-2 životy (útoč +1 až +2 podle PJ). Tyto biče mohou používat jakékoliv postavy. Bič zvaný "Lamač" mohou používat také jenom jisté postavy (důvod viz níže).

Příklady bičů používaných k boji:

Dvanáctipramenný bič:
SZ: 2/ +2
OZ: -2
Délka: 2 sáhy (délka 2)
Váha: 25mn
Je tvořen: z 12 pramínků
Cena: 4zl

Bič je z kravské kůže, která je těžká a hlavně ne tolik ohebná. Pro zajímavost: Takovéto biče se používaly na různých gladiátorských a otrokářských zápasech. Bič není tak dobrý, jako jsou ty, co budou zmíněny níže. Zato je to nejrozšířenější bič mezi lidmi. Unese 1200 mincí, což není na moc velkou zátěž. Tento bič se řadí do třídy středních jednoručních zbraní.

Dvaadvacetipramenný bič:
SZ: 3/ +2
OZ: -2
Délka: 3 sáhy (délka 3)
Váha: 30mn
Je tvořen: z 22 pramínků
Cena: 8zl

Bič je z ovčí kůže, je totiž měkčí, takže se lépe splétá. Takovýto bič používají různí zloději a jim podobní lidé. Tento bič unese 2200 mincí. Je to velice všestranný bič. Tento bič se zařazuje do středních jednoručních zbraní.

Dvaatřicetipramenný bič:
SZ: 4 +2
OZ: -2
Délka: 3,5 sáhy (délka 3-4)
Váha: 35mn
Je tvořen: z 32 pramínků
Cena: 16zl

Bič je vyroben z jelení kůže nebo, pokud jsou v krajích, kde žije klokan, tak je z klokana. Tento bič má využití v jakékoliv příležitosti (proti střelbě ne). Unese 3200 mincí, což je průměrný kroll. Tento bič má o jeden rok větší životnost. Také se řadí do středních jednoručních zbraní.

Bič Lamač:
SZ: 3 +6
OZ: -2
Délka: 5 sáhy (délka 5)
Váha: 60mn
Je tvořen: z 32 pramínků
Cena: 25zl

Bič je vyroben ze směsice kůží (jelení, kraví, ovčí). Je to speciální bič, který mohou používat pouze postavy velikosti C, protože je tak dlouhý a vyrábí se jenom v této délce. Kdyby byl kratší, tak nemá ten účinek, aby dokázal zlomit kost…(Velikost útoku pro zlomení kosti by měla přesáhnout 20, jinak nechávám na úvaze PJ). Také unese 3200 mincí. A jako jediný je považován za těžkou jednoruční zbraň. Každé zranění tímto bičem je stínové tedy kromě zásahu, který zlomí kost- ten je za normální životy…

Jezdecký Bič:
SZ: 1 +0
OZ: -1
Délka: 1 sáh (délka 1)
Váha: 15mn
Je tvořen: ---
Cena: 2-3zl

Tento bič je výjimkou mezi již zmíněnými biči tím, že se nepoužívá hlavně k boji (je předpoklad, že této biče mají hrdinové), ale k popohánění koní při jízdě, aby vás nebolela paže, kdyby jste chtěl pobídnout koně… Bohužel bič nepřidává k rychlejší jízdě, když jím pobízíte koně (PJ může toto pravidlo libovolně změnit). Na jejich výrobu je zapotřebí hodně pružný ale zato pevný proutek, který se oplete kůží a na jeho konec se připevní přeložený silnější proutek kůže. S tímto bičem nejdou dělat žádné zvláštní útoky (bojové možnosti) a také se na něj nevztahují žádné bonusy (viz konečné přídavky).

Bojové možnosti:

Každým bičem je možno někoho zpráskat, což je nejčastější použití biče. Není to ale jediná možnost, co s bičem můžete dělat, můžete ho používat místo lana atd.
Každý z bičů lze namáčet v soli a takové namáčená trvá 3 směny (30 minut)… Útočnost se zvýší na 1k10 ran bičem, zásah tedy způsobí o 1 vyšší zranění, ale platí to jenom, když je dotyčná postava zasažená na holý kus těla. Žádný úctyhodný majitel biče tuto „prasárnu“ neudělá.
Bičem jde i určitou osobu odzbrojit. Pro upřesnění- bič se neomotá kolem ostří meče, ale kolem záštity nebo ochranného koše, jako má kord, ale u bodných zbraní (oštěp atd.…) se bič omotá těsně za špicí zbraně. Je to útok na zbraň, do OČ zbraně se počítá její OZ a obratnost majitele zbraně. Pokud se útočníkovi povede zbraň zachytit, tak si postava, která drží obmotanou zbraň, hodí proti pasti. Vlastnost je Sil~5+ síla bičaře~ nic/ vytrhnutí zbraně z ruky. Vytrhnutá zbraň leží u nohou majitele biče. Pokud oběť odolá vytrhnutí biče a přehodí past o dvojnásobek velikosti pasti, tak byl bič vytrhnut z rukou majitele a poutko bylo přetrženo. Nebo pokud past jenom přehodí, tak Bič sklouzl ze zbraně.
Bičem jde také někoho škrtit. Tuto schopnost biče lze použít, kdykoliv kdy má bičař čas na přípravu (po třech úrovních používání biče jde takto zaútočit bez přípravy) bičař si hodí proti pasti obratnost ~ 12 ~ obmotání kolem krku/ neškodné minutí, postava nesmí mít chráněný krk nějakou zbrojí (konečné slovo má PJ). S každým tisícem zkušeností nabytým pomocí biče si může postava snížit nebezpečnost pasti o jedna, ale nejvýše celkem o tři (což nám velmi omezuje některé postavy v používání této „finty“). Oběť nakonec zaslechne pouze prásknutí biče a jeho obmotání kolem krku. Oběť si hází proti pasti: Int~10~udržení svých věcí v rukou a dělání s nimi, co oběť uzná za vhodné/ upuštění všeho co měla postava v rukou a okamžité chytnutí biče. Když oběť v rukou nic nemá, tak se chytí automaticky biče. Oběť si hází proti pasti, která je udělaná podobně jako u vodníka utonutí (také schází vzduch k životu). Oběť se dusí 3 kola a proti pasti si hází 1k10 (použitá vlastnost je Síla). V 1. kole- Sil ~7~ztráta 1 stínového životu/ oběť se dusí
V 2. kole- Sil ~ 8 ~ ztráta 1k6 stínového životu/ oběť se dusí dál
V 3. kole- Sil ~ 9 ~ ztráta 3k6 stínového životu/ oběť je v bezvědomí na 1k6 směn. Tak a teď trošku rozšířeněji: Když bude chtít bičař obmotat bičem třeba ruku či nohu, tak si hodí normálně na útok s tím, že to před hodem musí oznámit svému PJ, zároveň mu ale řekne jakou část těla bude chtít obmotat. Pokud bude zásah aspoň za jeden život, tak se bič omotal za chtěnou část těla. Pokud zásah nebude, tak bičař neškodně minul. Když je část těla obmotána, tak se hází na past (přitáhnutí ženy za ruku, podtrhnutí hody nepřítele atd…) Past je Síla ~ 5+ síla oběti ~ bič byl vytrhnut bičaři z rukou/ bičaři se povedla věc kterou zamýšlel (přitáhnutí ženy, podtrhnutí nohy atd…) Pokud bude třeba oběť na útěku před bičařem tak se může vynechat ta část boje, kde se ti dva přetahují o tu část těla, která je obmotána bičem. Taková oběť automaticky padá na zem a vstává jedno kolo…
Pokud je cílem předmět (tím se myslí neživá věc např.: Vlajková tyč na domě atd…) tak si bičař hodí proti pasti trefení se. Past je Obratnost ~ 5 až 7 ~ bičař se netrefil/ bič se zachytil na požadovaném místě a je možno se např.: přehoupnout na druhou stranu či něco jiného.
Všechny popsané akce jsou na jedno kolo, tedy pokud v dané akci není zasunuta podakce (dušení atd.)
Když postava chce používat dva biče najednou (v každé ruce jeden), tak potřebuje dvojnásobný prostor pro jejich používání. A zároveň si dovoluji nastolit pravidlo, že dva biče může používat pouze postava, která má bonus za obratnost +2 a více (není jednoduché vládat dvě mrštné věci najednou). ÚČ dvou bičů, jak různých, tak i stejných, zjistíte tak, že sečtete ÚČ a odečtete 2. Útočnost zjistíte tak, že sečtete útočnosti a odečtete 2. OČ se nemění, zůstává pořád na hodnotě -2. Když má postava dva biče, nemůže se pokusit o žádnou akce typu - škrcení nebo odzbrojení (PPE 1.6 šermíř také nemůže použít fintu, na kterou je zapotřebí jedna zbraň, když má v každé ruce zbraň).

Konečné přídavky k Biči:

Jestli budou postavy chtít použít jed, tak mohou, ale nikdy by neměli máčet celý bič v jedu, ale jen práskačku nebo ozdoby.
Jediné povolání, které má pro používání biče bonus, jsou zloději (ti mají +1) a též lupiči (kterým se při přestupu na 6. úroveň zvyšuje na +2).
Bič má největší účinek na tři čtvrtiny jeho délky (zaokrouhlujte nahoru), v této vzdálenosti se připočte +1 k útočnosti a na bližší vzdálenost má postih -1, na koncovou vzdálenost biče je nulový postih… Také by si postava měla nechat vysvětlit od prodejce, jak se bič používá, jinak má celou jednu úroveň postih -1 k ÚČ i OČ při používání biče… Vysvětlení bude trvat něco okolo jednoho až tří dnů, ale to nebude postava umět používat bojové možnosti biče, pokud se je bude chtít naučit, tak výcvik s bičem bude trvat celý týden… Sama od sebe se postava tyto bojové možnosti naučí až po jedné úrovni používání biče.

Upozornění: Každé zranění způsobené bičem je jen stínové (to neznamená, že když bude hod na útok veliký, že nemůže způsobit zranění i za opravdové životy, nechám velikost útoku na úvaze PJ). Další upozornění je, že k útočnému číslu se připočítává místo síly obratnost!!! Každý útok vedený bičem na nepřítele, který je ve zbroji, znamená započítat pro obránce dvojnásobnou kvalitu zbroje.

Příběh

Malý Dick přeběhl šopku a rychle slezl ze žebříku z půdy. Měkce jako kočka seskočil poslední dva stupně a opatrně se rozhlédl. Kolem nebylo živé duše a chlapec se vesele zašklebil. Pak vyrazil tiše podle stavení k remízku na vzdálenou vojtěškovou louku sedláka Marmara. Srdce mu zběsile tlouklo mladistvým nadšením a na hrudi tiskl nějaký předmět zabalený ve starém plátěném pytli. Dick doběhl až na louku, ale před koncem cesty trochu zpomalil. Nebylo by dobré, aby ho kamarádi viděli udýchaného. Už tam na něj čekali. Matěj, Jan a tlustý Hemin, sedlákův synek.
„Tak co máš???“ volal už z dálky Janek.
Dick se neobtěžoval s odpovědí. Pomalu k chlapcům přišel a pozdravil. Pak si sedl na bobek a ostatní hoši s posvátnou hrůzou zírali, jak pomalu otvírá svůj tajemný balíček. Dokonce i Hemin, který do teď dělal, že ho celá záležitost nezajímá, se zvědavě naklonil. Dick pomalu z pytle vyndal starou, ale kvalitně a pečlivě sešitou koženou mošnu. Vak byl uzavřen asi deseti olivkami, ale ty nebyly pro šikovné ruce chlapce žádnou překážkou. V mošně byl pytlík s tajemnými mazadly, krabička s nějakými háčky, motouz a hlavně v jemném plátýnku zabalený…dlouhý a krásný, kožený bič. Hoši bezděčně vydechli. Bič nebyl zamotán, ale pečlivě stočen do spirály, a i když se muselo jednat o starý předmět, byl velmi zachovalý. Do popředí se protlačil Matouš:
„Fíha, to musí být alespoň dvacet let staré. Myslíš, že ho tvůj děda měl skutečně s sebou ve válce?“ zeptal se s neskrývaným obdivem.
„Blbost,“ odsekl tlustý Hemin dříve, nežli stačil Dick cokoliv říci. „Určitě ho má od nějakých komediantů. S tím byste u nás nevyplašili ani krysu,“ dodal přezíravě.
Dick se naštval. „Děda mi říkal, že za mlada chodil s nějakými přáteli po světě a že svůj bič měl pořád u sebe. Taky říkal, že viděl bazivlka, ducha a bludičku. Jo, a taky nějakého lva a že před jeho bičem utekl i hladový medvěd.“
„Ducha, jo? A medvěd že utekl před tímhle špagátem? Jsou to samé plky.“
„Já věřím Dickovu dědečkovi,“ přidal se do začínající hádky Janek. „Ten nikdy nelhal a jednou zachránil našemu tátovi v horách ovci. Ale také se mi nezdá, že tím mohl odehnat medvěda. Ducha možná, toho asi rozehnal na mlhu, ale medvěda?“
Dick se díval vztekle na Hemina, ale zamračil se i na Janka.
„Vážně, vzdej to, siroto, a odnes si ten provázek zase domů,“ dotíral tlustý Hemin.
To už bylo na Dicka moc. Siroto mu nikdo neříkal, i když všichni věděli, jak zemřeli Dickovi rodiče tenkrát při požáru. Dick zaťal ruce v pěst a vrhl se po Heminovi jako kámen střelený prakem. Oba padli na zem a začali se prát. Hemin takový obrat nečekal a neuměl se ani moc bránit. Dick do něj bušil jako zbavený smyslů. Ve chvilce, kdy je od sebe druzí dva kamarádi na okamžik odtrhli, přiskočil Hemin k Dickově torně a hrábl po biči.
„Tak pojď, ty špíno žebrácká,“ zavřeštěl pomstychtivě přes rozražený ret. „Já ti ukážu, kam patříš.“ dodal tiše a s jedovatým zasvištěním rozvinul zbraň. Pak se rozmáchl a vší silou práskl. Bič ve vzduchu vytvořil tvar S a Heminovi vyšvihl oko.

Dick seděl tiše na krytém voze s hlavou v dlaních. Nemohl se zbavit ozvěny Heminova jekotu. Stále ho provázela, ve dne i v noci, kdy se budil zpocený ze spánku. Mastičkář řekl, že Hemin už na pravé oko nikdy neuvidí, ale rána v obličeji časem sroste a zajizví se. Vzteklý sedlák Marmar vykázal děda i jeho z chalupy, a proto teď odjíždějí na sever. Děd tam prý má nějakého „velmi malého“ kamaráda. Děda se na Dicka ale nerozzlobil jako obyčejně, kdykoliv něco provedl. Jen se k němu ten večer naklonil a vážně mu řekl:„Sáhl sis na smrt, chlapče“.

Poděkování

Děj napsal Vedro a moc mu děkuji za veškerou výpomoc!!!

Chci poděkovat všem, co na tomto příspěvku dělali, ale bohužel si nepamatuji všechna jména, takže doufám, že víte, kdo jste mi pomáhal, a můžete si tak přibrat moje díky…

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 17

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Erlandil: Ono někteří lidí si přejí aby bral normální životy jiný si přejí aby bral stínové takže bych řekl že je to dost na PJ jak si to bude přát on... snažil jsem se udělat hlavně návrh pro to jak by mohl vypadat bič... chtěl jsem překonat ty co zde byli udělané a byli udělané opravdu strašně... :-) (tim se ale nechci nikoho dotknout)


 Uživatel úrovně 0

myslím, že pokud bič nere pouze stínové životy, měl by mít mírně zvýšené útočné číslo


 Uživatel úrovně 0

Findred: Nemluvím o takovém typu. to přece není hraní si na dospěláka, to přeci znám. to je jak ty řikáš "tuctový" puberťák. Měl jsem na mysli lidi, kteří si připadají dost staří, že se nebudou smát obyčejným srandičkám a hloupostí, že se snaží vypadat nad věcí (třeba jsou) a chovat se od nás "poblázněných" vrstevníků odděleně a důležitěji si přitom připadají.
Podíváš-li se kolikrát tvé dílo bylo vytisknuto, také ti to něco řekne a v tvém případě tě to myslím jako autora potěší.


 Uživatel úrovně 0

děkuji všem za hodnocení jaké by mi dali nebo jaké mi už dali... možná bych i uvítal kdyby se dalo hlasování prodloužit jelikož hlasovalo málo lidí a já bych byl rád kdyby to bylo co nejoběktivnější...
Nevíte jestli to jde zařídit???


 Uživatel úrovně 0

Mazané, dla bych ti s chutí 5*!


 Uživatel úrovně 0

Je to ten naj bič jaký kdy byl :) Aj silu má dorú i vzhled je dobrí.
S úctou váš král
Aratorn II


 Uživatel úrovně 0

Holonus: máš pravdu že je těžší ale rozhodně to jeho vlastnosti ovlivní sílu pevnost... ale nějak se to muselo podepsat na číselném znění... :-) nevím jak jinak ti to vysvětlit...


 Uživatel úrovně 0

Nezdá se mi že by mohly prameny kůže něják ovlivnit jeho sílu, možná tím že je těžší.


 Uživatel úrovně 0

Tobsa: On napsal proč dal nulu ale já jsem to stejně nepochopil četl jsem si to již několikrát ale tady to rozebírat nebudu kdyžtak poštou... každopádně si aspoň malinko myslim a přeju aby takhle nehlasoval každej... a hlavně on mi vytýkal chyby který jsem mu potom já řekl že jsem "neudělal" ale že to třeba byla úprava redaktora atd... ale to je jedno... bohužel stím nic neudělal a nechci to afukovat... na blbou otázku blbá odpověď jak nám řikali na základce... každopádně ti děkuji...

Saragon: Tobě taktéže děkuji ale asi ti nenapíši nic takhle delšího jako Tobsovi snad jenom mé upřímné díky...


 Uživatel úrovně 0

Zdravím...

Tvé dílo je velmi kvalitně zpracováno. Myslím, že v tomto příspěvku je vše, co je potřeba pro standardní použití. Nenašel jsem nic, co by kazilo úroveň tohoto příspěvku.

Ještě jsem nepochopil proč Folcwine ohodnotil příspěvek nulou...