Předměty

Bolaso Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 28

Skupina: Zbraně

Síla zbraně: 2/+4

Cena: 4

Malý dostřel: 6

Střední dostřel: 14

Velký dostřel: 23

Váha: 22 mn

Popis:

Bolaso


Už je to 5. den, co jsme s Lenym vyšli z loveckého tábora. Bloudíme Černým močálem a naším jediným úlovkem bylo pár zelených ještěrek a nespočet komářích štípanců. Všude kolem jen mraky otravného hmyzu, pach hnijícího dřeva a rostlin, nedýchatelný těžký vzduch a do toho neustálý, monotonií kvakot žab. Přemýšlím, jestli to mělo vůbec cenu sem jít, přestože končí sezóna lovu. Už nám dochází zásoby i trpělivost.
„Hej Donore, pojď se,.“ zvolal Leny, jehož hlas doprovázel štěkot Fleka.
Možná něco ulovil – kolovala mi hlavou myšlenka. Ale když jsem doběhl na místo, kde kolem mrtvého člověka běhal štěkající pes, ihned mě přešlo nadšení z možného úlovku. Byl to nějaký muž, zřejmě lovec, který zemřel tak před třemi dny. Celé tělo bylo nafouknuté vznikajícími plyny, které přebyly i hnilobný zápach okolních bažin. Na mrtvákovi bylo divné jedině to, že jeho torzo bylo omotáno tenkými řemínky, jejichž každý konec zdobily poměrně velké kovové háčky, které byly hluboce zakousnuty do jeho těla. Zejména vynikal ten, co byl hluboce zaryt v krku oběti, po němž se hemžilo několik bílých červů, které jsme vyrušili z nevídané hostiny. Flek přestal štěkat. „Donore, nějak se mi to nelíbí, raději odtud vypadněme,“ přerušil mé myšlenky o mrtvole a jejího skromného majetku, který již zajisté postrádat nebude.
„Strašpytle,“ usmál jsem se na Lenyho. „Alespoň ho oberem ne? Nechci se vrátit do tábora s prázdnou. No tak co tu máme,“ přepočítával jsem hodnotu několika ještěrčích kůží, pěkného loveckého tesáku a pár stříbrňáků.
„Chrrr,vrrr!“ pes začínal vrčet, couvaje k nám. Všude panovalo ticho, dokonce i ty prokleté žáby přestaly kvákat, jen páni komáři si nerušeně poletovali kolem nás a to v hojném počtu.
„Žbluňk, křup,“ ozvalo se za mými zády.
„K zemi!“ zakřičel Leny, tak silně, že mi jeho hlas zazvonil v uších. Vzduchem se něco mihlo, a to velice rychle. Ani jsem nestačil pořádně zareagovat a spatřil jsem jak několik řemínků vybavených na svém konci nabroušenými háčky se mlaskavě zakouslo do nedaleké přesličky za Lenyho zády. Vše se v ten okamžik jakoby jako by zpomalilo. Pootočil jsem se a podíval se přes rameno, kde za mnou stály dvě přerostlé ještěrky s mírně shrbenými rameny. Jeden ještěrák se k nám blížil s těžkou kamennou palicí, jež ve mně vyvolávala neblahé pocity, a jeho kolega, vířil vzduchem nad svou hlavou s řemínky doprovázenými hlasitým sssss.
„Pryč,utíkejme pryč!“ křičel Leny, který už běžel a měl několika sáhový náskok přede mnou a zlověstným SSSS.
Co mi zbývalo, pádil jsem za ním, a jen doufal, že budu mít štěstí a ty zatracené háky ze mě nenadělají řešeto.
„Mlask, mlask!“ opět se za mnou ozvalo hlasité mlasknutí, za nímž následovalo sténání a kňučení, jež dávalo znát, že Flek se loučil se životem.
Rychle jsem se podíval za sebe a spatřil To, co zbylo ze psa – podle očekávání moc ne. Flekovo tělo bylo omotáno řemínky s háčky, které otevíraly útroby psa, čekajícího na jediné, ze kterých vytékaly pramínky krve zbarvující zem. Však čtvrtý hák mě zaujal nejvíce. Flek ho měl zaseknutý v pravé oční jamce, z níž rozmašírované oko líně stékalo k jeho čenichu. Více jsem neotálel a věřil v to, že ještěrky nebudou stačit mému tempu, jež jsem ze sebe vydal při svém nejdůležitějším závodě v životě, v závodě se smrtí.

Popis:
Bola, bolas, nebo-li bolaso je název pro španělskou zbraň, která byla v minulosti používána mezi Indiánskými lovci obývající oblasti v Andách a jihoamerických pampách. Původní obraz zbraně dává znát jednu či více koulí spojených provazy do tvaru čtyřramenných, či více ramenných křížů. Tímto způsobem svázané koule tak činili dobře využitelnou zbraň, při jejímž úspěšném použití byla kýžená kořist znehybněna a případně omráčena.
Já jsem se však původním vzhledem inspiroval jen částečně. Zde uvedu vzhled zbraně podle mých představ:
Bolaso se skládá ze čtyř 0,75 sáhu (75 coulů) dlouhých provázků, řemínků nebo řetízků, které vybíhají z kovového kroužku (nebo kroužku zhotoveného z jiného materiálu) a jsou zakončeny 15 coulů dlouhými srpově zahnutými háčky (nejlépe kovovými či z jiného materiálu). Hmotnost bolasa se samozřejmě liší podle toho, z čeho jsou části zbraně zhotoveny. Pokud je bolaso vyrobeno ze čtyř kožených řemínků (2mn) a z ocelových háčku o stejném počtu (4x5mn), tedy celkově asi 22mn.

Informace při použití bolasa:
- při hodu na obranné číslo si obránce nepočítá KZ, helmy…. ale štít ano, tato čísla se odečítají od výsledného zranění
- pokud je cíl úspěšně zasažen a i přesto není zraněn (redukce zranění zbrojí) znamená to, že háčky se jen neškodně svezly po jeho brnění a nezpůsobují dodatečné zranění popsané níže, však cíl je znehybněn
- past ~14~ obr + sil vysvobození + 1k4 zranění / nehybná postava + 1k4 zranění
- oběť ztrácí dle rozšířeného soubojového systém 6 bodů k iniciativě (-6inc), poté jak se z bolasa dostane tak ztrácí v daném kole vysvobození -3 iniciativy
- po každém pokusu se vysvobodit z bolasa se past snižuje o 1
- dle velikosti postavy se past automaticky sníží o: A - 0, B - 1, C – 2
- bolaso nepůsobí na tvory větší než velikosti C (leda upravení délky provázků…), a na tvory bizardních tvarů například hlen zelený, keř dravý…..
- pro zvýšení účinnosti zranění je dobré potřít zbraň jedem nebo jinými látkami způsobující dodatečná zranění

Závěr:
Tato zbraň má rozsáhlé možnosti její využitelnosti a to buď při lovu zvěře nebo otroků, fantasie nezná meze. Je možno upravovat její vlastnosti pomocí různých náhražek místo háčků, třeba těžká závaží, ozubené koule nebo impregnovat provázek například svěcenou vodou, různými jedy, které působí při styku s kůží, opět je hodně možností jak pozměňovat vlastnosti zbraně. Ale nesmíme opomenout na to, že různé změny mohou ovlivňovat útočnost, sílu zbraně, dolet, atd. Takovou menší nevýhodou je, že je nutné si zapamatovat jak bolaso působí (viz. Informace při použití bolasa), avšak tyto chybky se dají lehce odstranit a to hraním – používáním této zbraně a pravidla vám lehce přejdou do krve:).
Pokud bude vaše kritika dobrá, či špatná, rád ji uvítám a budu se snažit dané chyby, na které by bylo poukázáno napravit.
Cena je pouze orientační, jelikož v každém světě mají peníze jinou hodnotu.

Nekroskop

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 28

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Když většinu tvoří příběh, tak to neznamená, že je to zbytečné. Používání je ale pravda -nedořešené


 Uživatel úrovně 0

1. většinu tohoto příspěvku tvoří příběh, a to se mi zdá trochu moc.
2. podle mě je hodně nedořešené používání zbraně - roztočení atd.


 Uživatel úrovně 0

Dal jsem 3* a myslim si, že jsem dal akorát :-)


 Uživatel úrovně 0

No příjde mi to docela dobré. Kritizovat nemůžu protože to co bych vytkl bylo iž řečeno.
Dávám za 3


 Uživatel úrovně 0

Musím říct, že opravdu hezké, ale co se týče tý pasti a toho zadržení, tak mi to moc nesedí. Radši bych tam dal nějaký ty koule(třeba ozubený).

- při hodu na obranné číslo si obránce nepočítá KZ, helmy…. ale štít ano, tato čísla se odečítají od výsledného zranění:
Neni tohle zbytečné? Tohle neni gurps. To by se takhle mohlo dělat u všech střelných zbraní. V rámci jednoduchosti a toho, že se na tom stejně moc nemění bych se na tohle vykašlal.

Co se týče tý pasti, tak u koulí bych to bral, ale u takových háčků by záleželo spíš na obratnosti. Kdyby sis to chtěl nemotorně silou vyndat, tak by to mohlo napáchat větší škody.

Také mi docela připadá těžké zacházet s takovouto zbraní na jejíž 75 coulových provázkách jsou zavěšeni háčky. Asi by měli mít postavy nějaký výcvik s tim.

Na takové chytání někoho a lovení se to ale hodí. Parametry se mi taky líbí, po upravení je to celkem použitelné. Hezký popis a ještě hezčí (a nechutný) příběh :-) Dal jsem 3*, ale nevím jestli jsem nedal moc.


 Uživatel úrovně 0

Bolo to fajn ale čo keby si namiesto háčikov dal drevenú gulu z ktorej vitŕčajú ostne je to taktiež len výplod mojej fantázie ale mohlo by to byť fajn. Ja dávam 4.


 Uživatel úrovně 0

Namiesto toho príbehu tam mohlo byť viac vysvetlené, ako sa používa a ako vyzerá, inka v pohode


 Uživatel úrovně 0

začáteční 0* pak dále +1* za to, že jsi se s tím trápil a že jsi si s tím viditelně dal práci a prošlo vývojem, Příběh +2* je excelentní, technickou stránku použití (čísla) +1*jsi dal dobře, ani moc silné ale dobře vyvážené, představitelné použití (popsat jak na to, jestli se to roztáčí, nebo se s tím mlátí jako palicí, nebo jestli se ty koule odmontují a hodí se mu pod nohy,...) -1* nedostatečně popsané, popis -1* já vím, jak vypadá, ale ne všichni to vědí také, dále mám rád Indiány, takže u mě máš plus za zpracování dosud nezpracovaného +1*, celkem mi vychází takové hezké 3* :-)


 Uživatel úrovně 0

Máš železné kolečko jako prstýnek a na tom přidělené tři jednotlivé provázky 70 coulů dlouhé. Každý z těch provázku má na své konci takový větší háček, nebo zahnutou čepel.


 Uživatel úrovně 0

moc se omlouvám, ale já si pořád nějak nedokážu to bolaso představit. může mi to někdo nějak vysvětlit?