Předměty

Sakra těžký kyj Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 43

Skupina: Zbraně

Síla zbraně: -5/+25

Kvalita zbroje: +2

Délka: 1-2

Váha: 600 mn

Popis:

Parametry zbraně:

Věřím tomu že to mnoho z vás jistě zarazilo, že nejde zvláště u SZ a útoč rozhodně o žádná obvyklá čísla. Nějak jsem se to pokusil vysvětlit na konci, tak bych rád abyste si to alespoň přečetli než to šmahem odsoudíte.

Legenda:

Žil byl drsný nabušený kroll válečník Venca. Byl svérázné povahy a liboval si v originalitách. Zdálo se mu poněkud fádní že většina krollů používá těžké kyje tak si řikal že by to chtělo krapet vylepšit. Ale protože byl poněkud pomalejší i na krolla, zaboha nemohl dojít na to jak. Až jednou. To tak šli s ostatníma válečníkama z kmene, že jako pudou na ňáké to dobrodružství, jelikož už dlouho nikdo z nich nedostal pořádně po pysku. Tak šli a potkali obra. No a jak se s ním tak mlátily, tak ho nakonec umlátily, páč jich bylo víc. Jak tak kolem něho stály tak jeden řiká:
"Ty brďo, to je sakra těžkej kyj."
"Ty brďo, to teda je." řekl druhý kroll.
Venca neřikal nic, páč v tu chvilu mu to došlo. Má geniální originální zbraň. Vezme si ten Sakra těžký kyj od toho obra a možná na tu kládu zbouchne aji ňákou fešnou krollicu. Ale to už sme někde jinde...

Jak vypadá...

No je to sakra těžkej válečnej kyj(dále jen STK). Představte si masivní dřevěnou kládu, 1 a pul až 2 metry, přes ze 30kg i když je vyschlá, na jedné straně trochu užší, na druhé trochu širší, na ní nějaké ty železné obruče, plno POŘÁDNEJCH hřebů... přihodíme sem tam to cingrlátko či talisman, no a máte Sakra těžký kyj. (Fantasii PJ se meze nekladou, může být klidně celý ze dřeva, nebo i ze železa. Muže být vlastně z čehokoliv, hlavně že tim jde někoho praštit. Ale pamatuj, celý ze dřeva, bude to větší - směšnější. Celý ze železa - tak velký ani směšný to nebude. Viz. vlastnost Sebeztrapnění)

Nějaké ty zvláštní schopnosti:

Sebeztrapnění ... Válečník s takovouhle kládou může působit různě, málokdy však hrůzostrašně.

Představte si týpka, který se vás snaží vystrašit něčim, na co snad ani nemá aby to unesl, valí se na vás, drží ho obouruč a navíc ho má zavěšený na stěhováckém popruhu, funí u toho jak lokomotiva a šíleně se na vás šklebí.

Válečníci třídy B mají postih 20% k zastrašení... při hodu 90 - 100(resp. 00), se jim protivník vysměje. U třídy A je postih 30% a při hodu 85-100, se jim protivník vysměje. Přehledně:

A0 nemůže zastrašovat, neztrapní se, ale udiví. Na to jak reaguje udivená postava záleží na situaci, odkazuji na nejbližšího PJ
A postih 30% sebeztrapnění 85-100%
B postih 20% sebeztrapnění 90-100%
C++ se neztrapní, u takového obra to nepřekvapí
Berseker trapně nikdy nepůsobí, naopak.

To že se válečníkovi protivník vysměje znamená že po dobu dokud nezaútočí válečník, nezaútočí ani protivník (ale max. 1k6 kol). Zároveň může mít válečník pocit trapnosti a postih k útočnému číslu po celou dobu souboje (což může často způsobit, že ani nemůže bojovat, viz Kdo tu hrůzu muže používat). Past int -3-
FN .. Válečník si neuvědomí jak je trapný, naopak si myslí jaký je drsoň a má po dobu boje bonus +1 k ÚČ
N .. Válečník si neuvědomí jak je trapný, bez bonusu, bez postihu.
Ú .. Uvědomí si že je trapný a má postih -2 k ÚČ, pokud nadále bojuje s STK. Pokud ho zahodí, bojuje s postihem -1. Nezaútočí jako první. Ale při nejbližší příležitosti má o 1 vyšší šanci změny v bersekra.
TÚ .. Uvědomí si že je trapný a uteče z boje, pokud je to možné, jinak zahodí STK a raději bojuje i beze zbraně s postihem -1 k ÚČ. Nezaútočí jako první. Ale při nejbližší příležitosti má o 2 vyšší pravděpodobnost změny v bersekra.

... jak vidno, někdy je lepší být hloupej

Pokud se zastrašení povede, má automaticky pocit drsnosti a +1 v následujícím souboji.

Omráčení ... Postava, která tim dostane si hází proti pasti odl-(velikost zranění/5)
- FN - omráčená na směnu
- N - omráčená na 1k6 kol
- Ú - spadne a 1 kolo vstává (ale může se při tom bránit - i zbraní)
- TÚ - ustojí bez problémů (dokonce i případný let, pokud má kladný bonus na Obr, jinak platí předchozí bod)

Odražení ... Postava pokud tim dostane, má asi 30% pravděpodobnost že se proletí (1 a 2 na k6) ... v závislosti na třídě velikosti a velikosti zranění:
Velikost A0 - odletí pryč do neznáma... případně se rozplácne o stěnu
A - odletí sáh za každých 7 životů zranění... pokud vrazí do zdi, ztrácí 5 životů za každý sáh co nemohla proletět
B - odletí sáh za každých 10 životů zranění... pokud vrazí do zdi, ztrácí 7 životů za každý sáh co nemohla proletět
C - odletí sáh za každých 15 životů zranění... pokud vrazí do zdi, ztrácí 10 životů za každý sáh co nemohla proletět
D a větší - nelétají

Zaokrouhluje se nahoru jak u výpočtu velikosti pasti u omráčení, tak u délky letu u odražení.

Rozstřelení ... útok může použít pouze bojovník od 10. úrovně. Lze použít proti vedle sebe stojícím nepřátelům. Mohou být až tři. V základním soubojovém systému se zeptej PJ jestli stojí před tebou vedle sebe... jestli ano, můžeš použít. V pokročilém soubojovém systému musí stát na hexech ve vzdálenosti 1, ke kterým stojí útočící postava čelem(uf... hrozný co? Lepší by byl obrázek). Smysl útoku je v tom že jedním úderem, resp. 1 akcí, můžete zaútočit na více cílů současně. Na útok se hází jen jednou. Na obranu si hází každý cíl zvlášť.

První 3 schopnosti kyje se používají automaticky, bez ohledu na to co hráč chce, poslední může jen bojovník od 10. úrovně, pokud chce.

Kdo tu hrůzu může používat...

Takže jak jste si jistě všimli, rozhodně to není zbraň běžná ani lehká. Na druhou stranu 30 kilo není až tak strašná hmotnost aby to člověk(nebo spíš barbar, kroll, trpaslík) neuzvedl... horší je s tim bojovat. Pro tuto zbraň zavádím dokonce novou třídu zbraní ... sakra těžké obouruční(šťouralové co se právě začali shánět po pravidlech, tak ať si to zařadí mezi těžké obouruční). Ty mohou používat pouze válečníci, a navíc jenom ti, co na to mají dost síly a zkušeností... nebo aspoň odhodlání(např. si myslí jaký je drsoň při FN u sebeztrapnění). Takže sakra těžký kyj může používat pouze válečník, který dá dohromady nezáporné ÚČ. Podle pravidel sice lze útočit i se záporným ÚČ, s tím že se počítá jako 0, takže hráči pouze přátelsky oznam, že jeho postava se na to fakt necítí(holt mu chybí zkušenosti, síla nebo odhodlání). Pokud na tom bude trvat, klidně ho nech zaútočit, ale při prvním útoku(nebo obraně) mu oznam že zbraň neudržel, spadla mu na nohu, zranila ho za 1k10 životů a má dočasně sníženou pohyblivost o 1k6, s tím že každý další den se pohyblivost vrací o 1 k normálu. Toto lze léčit hraničářským kouzlem uzdrav těžká zranění nebo nějakým silnějším alchymistickým dryákem, maximálně jednou denně. Pak už ale neléčí životy. Tento den se pohyblivost zregeneruje o 2.

Komplexní příklad:

Barbar válečník Buchman kalí se známýma v krčmě. Jak tam tak sedí, poslouchá krolla Vencu, jak machruje, že má největší kládu a že krom něho s tim nikdo bojovat nedovede. Buchman prohlásí, že když to dovede takový výmaz jak Venca, tak proč by to nedovedl aji on, no ni? Tak se s Vencou vsadí o sud kořalky, že to zvládne. Chvilu dumaji na kom to vyskoušet. Na to se k nim přitočí hostinský s tím, že opodál v lese se usídlili skřeti. Buchman s Vencou se zvednou a notně posilněni alkoholem se vydají na skřety. Ať se Buchman muže ukázat. Ještě než dorazí ke skřetímu táboru, přepadne je tříčlenná skřetí hlídka - Orcam, Grcal a Kruťan. Venca si sedne na kameň u cesty, no a Buchman se de předvest.

Buchman má sílu 18/+3. To je očividně málo, takže sakra těžkej kyj sotva unese. Naštěstí je díky alkoholu dostatečně v ráži, takže má bonus k síle +1. Pořád je to však málo na to aby byl schopen bojovat a taky si to uvědomí. Aby neztratil tvář před Vencou, pokusí se skřetům předvést svůj bitevní tanec, aby je zastrašil. Hodí si na % 93. Skřeti prvně čumí jak se tam natřásá s kládou kterou sotva udrží a pak se začnou válet smíchy. Buchman si hodí na inteligenci a díky alkoholu tak tak fatálně neuspěje. Vyloží si to tak, že skřeti sou z něj uplně hotoví a že strachy popadali. To mu ještě přidá ÚČ a vrhne se na skřety. Jelikož má dostatečnou úroveň, rozhodne se je nabrat všecky jednou ranou.

Řekněme že má fakt štěstí a hodí si útok 14/+25. Orcam si hodí na obranu jen 13. Normálně by letěl 4 sáhy daleko, ale protože sáh za ním je strom do kterého vrazí, stratí 36 životů(21 za kyj a 15 za 2 sáhy které nemohl proletět.) Orcam je běžný skřet, takže je jasné že je zbytečné si házet na to jestli je jen mrtvej, nebo mrtvej a omráčenej zároveň. Grcal je skřetí kapitán na vysoké úrovni, takže životů má dost. Na obranu hodí dokonce jen 12 - fakt smůla. Dostane ránu za 27 životů. Letěl by 4 sáhy, ale 3 sáhy za ním je balvan. Tak to máme úhrnně 32 životů. Hodí si proti pasti odl - (32/5)=7. Má FATÁLNÍ smůlu, příštích 10 minut o sobě neví. Kruťan má štěstí, na obranu hodí 16 a tak tak uhne. Zato když vidí ty druhý 2 tak ho smích rychle přejde a rači se dá na útěk. Když se Grcal za 10 min probere, šíleně ho bolí škopek. Doplazí se do tábora, ale ten už je dávno opuštěný... Kruťan je všecky zalarmoval, že se na ně žene šílený barbarský válečník co zabije 10 skřetů jednou ranou - Grcal s Orcamem sou mrtví a on tak tak utekl. Mezi tim se Buchman s Vencou vrátí do hospody a za všeobecného veselí Venca vykládá, že s tim kyjem sice Buchman vypadal jak blbeček, ale ohánět se tim zvládl obstojně. Co bylo dál vám bohužel nepovím, protože jsem Buchmanovi pomáhal s tim soudkem co vyhrál nad Vencou...

Jistě jste si všimli že Buchman měl víc štěstí než rozumu. V podstatě ho mohli skřeti libovolně osekávat dokud nehodil aspoň nějaké 6-ky. Když vezmeme v úvahu ještě postih na iniciativu... no reálně by mu asi musel šel jít Venca na pomoc.

Využití:

Že je ta zbraň není nijak super je jasné asi každému, ale uvědomte si, kde končí podle pravidel lidská inteligence. Takže nechte na libovůli hráče aby naznal že jeho kroll(barbar, trpajzlik) je dost výmaz na to aby s tim bojoval. Věřím že pár maximalistů, kteří by chtěli nějakou podobnou zbraň používat a doreslit tím charakter své postavy se najde,tak proč jim to neumožnit. Pár příkladů:

Družina porazí obra a hráč krolla řekne že si chce vzít jeho zbraň. Věřím že to bude nejčastější důvod.

PJ dát skrz nějakou CP postavě úkol že nějakou příšeru musí umlátit právě tímhle, páč jinak jí neřekne pokračování úkolu.

"Proboha, dědečku, dyť to je volovina, s tim nikdo bojovat nemože"
"Ále kdeže, já sem jednu dobu zamlada cestoval s ňákým Vencou, no drsný válečník to byl. A ten s tim umlátil draka. Tak co by to nešlo?"

Postavy může v tomto případě napadnout kde co, aby s tim mohli bojovat. Zde uvádím co se stane při takových nejběžnějších nápadech:

Lektvar síly - zcela v pořádku.

Vždy když je potřeba se posilnit alkoholem - taky v pořádku, ale pokud to bude dělat příliš často, popřemýšlej o zavlečení démona notorika.

Využít pozitivního efektu při sebeztrapnění - v pořádku, ale riskantní, nemusí se povést vždy.

Pomocí předchozích „vychytávek“ nahrát na kyj bonus k ÚČ za pobité nestvůry - zcela v pořádku.

Zakletí démona nosiče do kyje: ... v tu ránu je z toho úplně jiná zbraň a hráčům se to pokus rozmluvit, ale pokud to udělají, stane se z toho běžný těžký kyj, jak ho známe z pravidel... i když s netypickým designem

Kde to sehnat a jak to tunit?

Takže rozhodně se to nedá sehnat všude. Respektive tam kde se běžně nevyskytují obří válečníci se to nejspíš nedá sehnat vůbec. Jde si ho nechat vyrobit na zakázku, ale to bude trvat dlouho... než ta kláda pořádně vyschne... řekněme rok(pokud by byla vysušena příliš rychle a prudce (třeba pomocí magie či skladováním poblíž kovářské pece), popraská. Když to bude chtít postava udělat z nevysušenýho, má to dvojnásobnou hmotnost a SZ -10, to jí řekni, na 100% si to rozmyslí, když ne, její věc.

Jinak nejde o nic co by si nedovedla postav vyrobit sama, když bude chtít, ale to nic nemění na tom že to trvá.

Jinak asi nejlepší způsob jak k němu přijít je použít stejný způsob jako Venca. Ukořistit ho nějakému obrovi.

Pokud to vyrobí železná socha, má to SZ o jedna lepší, plamen salamandra nepomůže, páč by kyj shořel, démoni mohou SZ vylepšit přinejlepším na -2, ale útoč. až na +50 !!! iniciativu lze zlepšit tim že se dá démonovi pár magů na sesílání kouzla rychlost. Takovouhle zbraní by mohl disponovat např. nějaký velký krollí náčelník, bojovník na vysoké úrovni.

To byl i případ Venci. Hned po několika potyčkách poznal že STK není až tak úplně to co si představoval. Ke svému UltraMegaSuperKyji (takhle si svůj STK Venca pojmenoval, tyhle před-slovíčka se mu totiž náramně líbily, čert ví kde to slyšel) však získal velmi blízký vztah a nechtěl se ho vzdát. Tak se vydal za svým kamarádem z mládí, hobitem Fištrónem, v té době blahobytným to theurgem. Jako srnu mu daroval nůši dračích vajec. Hodnota této srny byla opravdu vysoká, protože v ní byl obsažen duch všech jeho spolubojovníků, kteří ten výlet zaplatily životem (Jak to vzdělaně formuloval Fištrón). Fištrón si Venci velice vážil, protože ten mu v mládí nejednou zachránil život a jako protisrnu mu do STK zaklel mnoho síly. Navíc mu Fištrón tajuplně sdělil něco o sjednocení, krollím království a podobně, jak mají tihle podivní týpci jako theurgové a další kouzelníci v oblibě. Venca mu pěkně poděkoval a vydal se na další dobrodružství. A hlavou mu začalo vrtat hlavou to, co žádného krolla ještě nikdy nenapadlo... tak universitu už bysme měli... ale království?

Něco k tym numerum k boji:

Síla zbraně -5. Musím říct že to byla nejkritizovanější část celého kyje v moudré sově. Problém je, že je diskutabilní, jestli je vůbec možné mít zbraň se zápornou SZ a je-li to vůbec zbraň. Proč na tom teda tak trvám přestože mě to bude stát další kritiky v sově a hvězdičky až to odešlu? Možné je ze dvou důvodů:

1. pravidla

v pravidlech se nepíše že to nejde (aspoň jsem to tam nenašel - v.1.6), ale není možné mít záporné ÚČ (to je přímo v pravidlech). Jak jsem toto vyřešil, viz Kdo může tu hrůzu používat. Nehledě na to že by to nebyl zdaleka jediný záporný parametr v DrD. Záporná čísla se v pravidlech objevují poměrně zhusta a nikdo se nad tím nijak nepozastavuje, jelikož jsou na to pravidla uzpůsobena. Pochopil bych někdy až hysterické reakce kdybych uvedl SZ: 5+2i, s tím že pravidla nezakazují komplexní čísla, ale aplikovat toto by asi nebylo tak jednoduché.

2. logika

Protože se s tim bojuje mnohem hůř než s jakoukoli běžnou zbraní a SZ je jediná hodnota, která to dovede účinně a jednoduše vyjádřit. Zběsilosti s obratností atd. jak mi bylo navrhováno dělat nehodlám z toho důvodu že si myslím že by mi zas vyčítali složitost(která je už tak dost velká). Navíc si myslím že bych tím nabourával současný systém. Jsem ochoten se v teoretické rovině bavit jestli není vhodnější –4 nebo -3, ale ne o tom jak je strašně protipravidlový fakt, že je SZ záporná. K tomu jsem založil vlákno jinde(Moudrá sova – Pravidla DrD – Záporná SZ).
// skutečně bych nerad aby se pod tímto příspěvkem rozhořela nikam nevedoucí diskuse na téma jemné niance v tom jak si představuji soubojový systém a zbraně v DrD s nekonečným počtem odkazů na realitu. Soubojový systém v DrD totiž realitu plně nevystihuje. A výtvarná ztvárnění některých zbraní v pravidlech už vůbec ne. Děkuji za pochopení

A je to vlastně zbraň?

Zde mohu použít jen svůj subjektivní názor. Podle mě je zbraň všechno, čemu lze nějakou SZ přisoudit. Ať už jakoukoliv. Pro mě je STK zbraň jako každá jiná.

Útočnost: +25 ... to je fakt sakra hodně... Dovedete si ale představit že vám do hlavy zajede hřeb, s hybností jakou kroll po dobu máchnutí udělí 30kg kyji? Do určité míry to také kompenzuje jiné skutečně podprůměrné vlastnosti.

Obrana: +2 Vzhledem k jeho velikosti se za tim bojovník sková celkem dobře, problém nastává když vezmeme v úvahu postih k iniciativě. Pak si bojovník v případě že se brání moc nezabojuje.

Iniciativa: prostě -5, je to těžké, špatně se s tim manipuluje, iniciativu s tim nemáte šanci získat asi nikdy, myslim že to odpovídá.

Nová třída zbraní - sakra těžké obouruční

...nepovinná nástavba k pravidlům

Může jít o prakticky jakoukoli běžnou i netypickou zbraň, avšak v provedení XXL. Rozumnou postavu s tim nikdy nenapadne bojovat, pokud má alespoň malý pud sebezáchovy, v boji na život a na smrt. Jak vidno ze SZ a iniciativy, šance na zásah je opravdu malá, do jisté míry to však je kompenzováno účinkem. Myslím si ale, že není nejmenší důvod aby postava která chce nemohla s tímto bojovat - pokud na to má. Tyto zbraně jsou primárně určeny různým obrům a podobně. V jejich rukou nabývají relativně standartních hodnot... tedy standarních hodnot nabývá hlavně SZ a iniciativa. Hmotnost se kupodivu nemění a útočnost zůstává stále velmi nadstandartní, i když o něco menší (protože součet SZ a útoč. by měl být stejný ať to používá hobit nebo obr. Je to způsobeno tím, že zbraň sama o sobě umožňuje způsobit stále stejné zranění. To že postavy větší velikosti toto zranění obvykle způsobí s mnohem větší razancí a přesností je druhá věc).

Rád bych touhle kapitolkou motivoval PJ k tvorbě dalších sakra těžkých zbraní (různých Megapalic, 5-ti ručních mečů, Ultradýk). Pamatuj však že jediná jejich kvalitní vlastnost v rukou běžné postavy je útočnost. Všechny ostatní jsou silně podprůměrné, až na hranici pravidel. Ještě bych uvedl jaké vlastnosti by mohl mít STK v rukou nějakého obra:

SZ: 0/+15
OZ: +2
iniciativa: -3
i v rukou obra si však zachovává veškeré zvláštní schopnosti.

Tak dik...

Děkuji Mavevovi za sice drsnou, ale přesto konstruktivní kritiku 1. verze.
Děkuji Maris a Deesanovi za přínosnou kritiku 2. verze.
Děkuji Cpt.Bilsnovi a pár dalším lidem za pochvalu zvl. schopností ...aspoň někdo.
Děkuji kopě lidí co se vyjádřili k tomuto dílku v dílně, nebo k záporné SZ v pravidlech a jejich jména už si nepamatuju.
Děkuji Alcatorovi za sice nejdrsnější kritiku ze všech, ale k něčemu mi byla. Tímto bych se též chtěl znovu omluvit za své neadekvátní reakce na tuto kritiku.
A děkuji všem co se pročetli až sem. Ať už vás potěšil a nebo zklamal, jsem zvědavý na vaše reakce. Ať už mě potěší nebo zklamou.

Zvláštní poděkování patří ianovi, protože bez jeho podpory bych se k tomu nikdy nevrátil.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 43

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Je zajímavý si to přečíst - i tu diskusi - 9 a půl roku po té proč jsem to začal psát.

Je zvláštní jak se člověku vybaví zpětně tolik věcí, na které si nevzpomněl v diskusi, třeba ten kyj obra lidožrouta který zmiňoval Sal byl jednou z hlavních inspirací... a nebo si už prostě nevybavuju proč jsem to nechtěl zmínit.

Fakt ale je že už tehdy jsem prostě chtěl napsat zbraň se záporným ÚČ. Měl jsem být minimalističtější, důslednější, ale pro psaní toho předmětu si pamatuju že zpětně - cílem byla cesta.

Hlavně a bude to znít zvláštně, ale do života mi sebereflexe z tvorby tohoto dílka dala to že prostě člověk se nemá snažit se zavděčit těm kteří o to nestojí a ani to neocení. Kvůli tomu jsem tehdy ustupoval tak moc, že ten příspěvek není použitelnej. Kdybych sral na to že "metrák je moc" a různý praktický poznámky, vysvětlení pravidlovejch kolizí, šlo by to použít jako nějaké funny intermezzo. Takto ne. Po letech bych si dal 4-5* za nápad a 0 za zpracování :-)

Je dobrý že STK došel do cíle. Pořád ale po těch letech jsem ochoten tvrdit že záporné ÚČ není špatně :-)


 Uživatel úrovně 5

Útočné číslo nemůže být záporné ( SZ + bonus/postih za danou vlastnost ), vyjde-li záporná bere se jako 1 ( nebo 0 - nemám u sebe pravidla ). A pouze hod na útok může bý záporný ( po započítání případných postihů ).
Tak se může stát, že by válečník s postihem za sílu měl stejné útočné číslo jako Kroll s bonusem +5.
Navíc, kdyby se někomu chtělo vložit do zbraně útočného démony z 13.sféry ( ehm 14. - theurgové ví proč ), mohli bychom dostat zbraň 0/+50 => kroll bojovník p5i berserku bz mohl mít ÚČ cca 12/+50 ( bonus za velikost a cvik a podobné skilly ) => zabíjet čaroděje na jednu ranu ( a vlastně i skoro jakékoli jiné povolání v 1 kole při vícenásobných útocích ) je docela narušení rovnováhy mezi povoláními.


 Uživatel úrovně 0

Fuu, neviem si predstaviť, ako by sa niekto za takouto zbraňou skryl. A kroll už vôbec nie. Schopnejšiemu šermiarovi, by stačilo nájsť maličkú medzeru medzi klincami a inými vecami na kláde a bodol by ho riadne nepríjemne. A keďže je tá zbraň aj riadne velká, obranca nič nevidí a tým pádom sa nemôže efektívne vykriť. Preto mi príde +2 na OZ zvláštne... Inak by to pravidlovo mohlo aj byť, aj keď realisticky... Ozaj neviem, či by si ešte aj blbý kroll vybral takúto zbraň, je prílič nevýhodná a ťažko ovládateľná.


 Uživatel úrovně 0

Damian: Ty jo, vidim že máš pluska (Reakce na vytvoření konečného ÚČ). V tom souhlasím se Zdenálem, i když -4 je mi sympatyčtější.

Navíc teorie "schovat se" za zbraň mi přijde celkem vtipná, vtipně využitelná. A osobně stojim při tobě zdendo, měl jsi dát váhu větší. Sice by ti dali nulu už asi všichni, ale bylo by to lepší. Mě to připadá, že i více reálnější. S třiceti kilama si kroll může jen tak házet :)


 Uživatel úrovně 5

Damian: Problém je že jsem se neodhodlal k tomu jet do lesa a najít tam kládu odpovídajících rozměrů.

Ovšem vhodnější by asi byla nějaká 50-100. Prostě tady nad tou věcí jsem tak dlouho spekuloval, až sem to přespekuloval a tudíž se i v textu tušim uvádí dvě rozdílné hodnoty způsobené neustálým přepisováním.

Ale pokud se vrátím k té SZ, to že se po třech krocích uvádí korektura k nule, neznamená, že v druhém kroku (přičti SZ), nemumůže jít o přičítání záporného čísla tudíš o odečítání i pod nulu.

To že pokud je ÚČ v této fázi menší než 0, nelze účinně zaútočit lze považovat za "zvláštní schopnost" předmětu.

Ale je pravda že jsem nepočítal s tím v jakém pořadí se dělaji jaké korektury ÚČ a v důsledku toho je vlastně počítání ÚČ STK protipravidlové.


 Uživatel úrovně 0

Alcator - pokud jsi reagoval na mne (nejsem si jist, neadresoval jsi to nikomu konkrétnímu):

IMHO nemusím nic zdůvodňovat. Navrhl jsem úpravu tak, aby se útok tohoto kyje popisoval v souladu s pravidly a nezaváděly se věci jako je záporná SZ. To, zda je ten útok moc malý nebo velký, zda je útočnost ok a zda obrana není přemrštěná je věc jiná a já si ji netroufnu takhle posuzovat. Kromě toho ten kyj pravidlově není dotažen. Například kdyby autor řekl, že trvá na 30kg a hotovo, tak to příští týden vyzkouším a nejspíš sem potom napíšu, že 30kg kláda dlouhá 2 metry je prostě jen tlustý klacek. Jenže v diskuzi on potom uvedl 80kg.. Doufám, že sám uznáš, že odhadovat to pro takhle velké rozpětí je trochu moc náročné, zvlášť když nejsem fyzik a životy jsou v DrD věc abstraktní. Imho bych příhlížel spíš k vyváženosti kladů a záporů a zajímavosti zbraně. Vyváženost je podle mne v pořádku až na obranu - ta má být -2.

A k použitelnosti. Pokud si to někdo vezme a použije to, je to nezvratný důkaz toho, že je to použitelné. Další diskuze jsou IMHO již očividně zbytečné, protože ignorují fakt, že to někdo použil. Požadovat aby to bylo aspoň stejně výhodné jako ostatní zbraně je nespravedlivé, protože by potom nemohly zde na DraciDoupe.cz vzniknout popisy netradičních zbraní jako je židle, klacek, kámen a podobně. A ohledně toho, že by to nikdo nepoužil. Lidé se nechovají logicky, chovají se nelogicky a logiku využívají spíše k tomu, aby si to pro sebe a ostatní zdůvodnili.

PS: nikdo soudný po mně samozřejmě nemůže chtít, abych testoval kládu 80kg těžkou. A to i když budu mít k dispozici několik postav se silou 15-17. Nicméně mohu říct, že sice dokážu zvednou a hodit 30kg těžkou kládu a v časech, kdy jsem aktivně sportoval bych takhle hodil možná i sud piva plný (65 kg), ale rozhodně nedokážu takovou věc potom zastavit, či dokonce chytit. Tomu se prostě člověk buď uhne - obratná postava třeba tak, že využije hmotnost toho kyje a odrazí se od něj jakoby - nebo neuhne. A pokud neuhne, tak prostě zaručeně nestojí.


 Uživatel úrovně 5

To sem zdůvodnil já v příspěvku.


 Uživatel úrovně 3

Útočné číslo záporné být může, ale o tom se tu nebavíme. Bavíme se o tom, že tato zbraň má SZ -5. To jsi jaksi nezdůvodnil.


 Uživatel úrovně 0

Ještě poznámka:

Ta tabulka je jen nápad. V podstatě to silou nemusí být omezeno a rozděleno na různé postihy. Prostě je možné tam dát na používání klidně i jednotný postih pro všechny a záporný útok řešit není nutno, protože je podle pravidel možný. Tu tabulku na sílu je možno udělat jen pokud to má být rozlišeno ten kyj má být použitelný jen pro siláky. Nicméně není to nutno. Stačí prostě SZ změnit na 0 a dát postih -5 na útok a pravidlově není co řešit.


 Uživatel úrovně 0

Takhle jsem to sepsal v Moudré Sově, přeposílám to i sem a kdo to chce mít pravidlově přesně, může si to upravit. Případně to podle tohoto může dopracovat autor a dát to sem jako příspěvek.

Pokud to máme řešit pravidlově přesně, mělo by to být IMHO takto:

STK bude mít Útočné číslo 0 + něco.

Podle toho, jaká postava bude používat tuto zbraň, bude s ní mít příslušný postih na útok. To autor může určit buď pomocí tabulky síly a postihů, či zohlednit i velikost nebo jinou libovolnou veličinu (bonusy pro bojovníka a atd.). Takto může klidně udělat i tabulku s potihem na iniciativu závislou na těchto vlastnostech.

Dle pravidel se potom postupuje takto:

Hod na útok:
I. Určení útočného čísla
a) Vezmi bonus nebo postih za sílu
b) Přičti sílu používané zbraně
c) Pokud používáš svoji rodovou zbraň, přičti jí příslušný bonus

Pokud je výsledek menší než nula, počítej ho jako nulu. (MOJE poznámka - všimněte si, že oprava záporného útočného čísla se provádí v této fázi, ale už nijak nezohledňuje případný výskyt záporného útočného čísla vlivem naložení, meze vyřazení, či velikosti)

II. K útočnému číslu přičti 1k6+
III. Výsledek oprav
a) Podle rozdílu velikosti mezi tebou a tvým nepřítelem
b) Podle počtu životů a odolnosti tvé postavy
c) Pokud máš velké naložení odečti 1

Všimni si, že pokud ti padne malé číslo a tvoje postava bude mít malé ÚČ a postih za velikost nebo bojeschopnost, může být výsledek hodu na útok i záporný.

-----------------------------------

Takže tolik pravidla. Jak tedy vidíte, záporný útok je možný a má svůj význam například při šermířském útoku z obrany!

Jako další příklad mohu uvést například modelovou situaci boje s neviditelným soupeřem, kde oprava útoku (-5) se provádí až po hodu kostkou.

Tedy stejně tak STK by měl mít SZ 0, ale autor mu může přidělit libovolný postih na útok a ten se tím může dostat i do záporných hodnot. A vše bude v souladu s pravidly.


-----------------------

Mně osobně se ta zbraň líbí. Pokud bych mohl ještě hlasovat, dávám 4* za nápad, originální zpracování i to, že si tvůrce ten nápad dokázal obhájit a prosadit a že si ho zde tedy lidé mohou přečíst. 2* Dávám za to, že si nedal tu práci, aby si ta pravidla prolezl důkladně, i když mnohem víc času a úsilí se vložilo do diskuzí zda záporná hodnota ano či ne. Pravidlové zpracování není strašné, ale je podprůměrné. Celkově 3* a musím říct, že už jen z principu a ze sympatii k téhle "nesmyslné zbrani" ji určitě dám někam do hry pro pobavení hráčů.