Předměty

Pomocníčkový prak Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 39

Skupina: Artefakty

Síla zbraně: 6/-1 (12/-1 proti magickým tvorům)

Kvalita zbroje: (+1

Malý dostřel: 9

Střední dostřel: 16

Velký dostřel: 25

Sféra: 4

Váha: 5 mn

Popis:

Pomocníčkový prak

Historie
Tento mocný artefakt (jeden z nejmocnějších, který kdy byl vůbec vyroben) byl dědictvím velkého hobitího království, jenže pak ho někdo z pokladnice ukradl (spekuluje se o tom, že sám král Koblížek IV). Bohůmžel to je také jediné, co se o jeho historii ví. Když se na to zeptáte démona, většinou mele něco o vázách, záclonách, dobývání světa, prsatých démonkách a dalších podobných věcech. Spekuluje se o tom, že je pravděpodobně dílem některého hobitího alchymisty, který nezůstal u výrob kouzelných omáček či magických samopečících trub (popř. velké hobití legendy – nekonečného měchu medoviny; něco jako vylepšený kámen mudrců.)

Popis
Předmět vypadá jako šedomodrý čtvercový šátek o hraně asi 44 coulů. Působí trochu sepraně a sešle, ale když se podíváte blíž, můžete si všimnou části jakéhosi květinového vzoru. Látka nejspíš původně sloužila jiným účelům (dá se předpokládat nějaká záclona či potah nějakého křesla). Látka sama o sobě je poměrně pružná, nicméně to je pravděpodobně protože tato její vlastnost je podpořena magicky; když má být použita ke střelbě, protáhne se a zúží do proporcí pro to vhodných.
Jako by si látka sama (popř. démon, chcete-li) uvědomila, že je jí více potřeba zdéli a méně potřeba ze strany.

Šátek občas mění vzor, podle toho, co vidí kolem. Dává ale přednost květinový vzorům. Pokud si to nositel přeje, může démona požádat a ten může vytvořit i nějaký nápis či konkrétní vzor. Pravdou však je, že Rachítek nemá krom jednoduchých přírodních vzorů, které mu jdou, žádné velké umělecké nadání…

Použití
Pomocníčkový prak se v první řadě dá použít jako běžný prak (má statistiky 6/-1, popř. 12/-1 proti magickým tvorům; dostřel klasického praku). Tedy je pravdou, že ve skutečnosti se používá spíše jako šátek, kapesník či se nosí prostě omotán kolem ruky nebo krku, ale to je druhá věc (pokud ho má nositel tímto způsobem na sobě, popř. pokud ho má v ruce či v kapse, zvyšuje si OČ o 1).

Pomocníčci
Démon v praku umí jediné kouzlo – pomocníčci (jedná se o kouzlo z ppe). Démon může kouzlo kouzlit kdykoliv má dost magenergie. A ta není omezena nijak jinak, než způsobem získávání magenergie.

Kouzlení pomocníčků vypadá tak, že nositel vloží do praku tolik kamínků, kolik chce vykouzlit pomocníčků, a ty vystřelí (kamkoliv v rámci dostřelu). Místo kamínků vyskočí příslušné množství pomocníčků a budou očekávat (popř. plnit) příkazy sesilatele. Sesilatel může rozdat příkazy pomocníčkům už když je má jako kamínky v praku (telepaticky skrze démona) – takže kouzlení většinou vypadá, že sesilatel vystřelí kamínky a z místa dopadu se rozběhnou pomocníčci trpaslíčci a hned začnou kutit a pracovat.

Specialitou pomocníčků z praku jsou domácí práce. Umí samozřejmě všechno, co umí běžní pomocníčci, ale krom toho umí výtečně uklízet, vařit, mýt nádobí. Také jsou výbornými zahradníky. Ale to jen na okraj.

Démon
V pomocníčkovém praku sídlí démon Rachítek, který byl povolán ze čtvrté sféry. Pravdou je, že se tam nacházel nejspíš úplně náhodou, jeho inteligence je 15 a jeho schopnosti 4. sféře příliš neodpovídají, ale uvědomme si, že povolávyjící theurg byl hobit a podle některých narážek z „úst“ démona byl při výrobě pravděpodobně opilý.
Rachítek je společenský a pokud má možnost, rád si s někým (dost chytrým) popovídá (zajímá se o teologii, filosofii, historii, etnologii, mikropaleobiologii a velmi se zajímá o anatomii, obzvláště některých konkrétních partií. Magie je podle něj nudná a je přesvědčen, že krollové jsou ve skutečnosti velmi moudří tvorové, jen to dovedou obratně maskovat – jsou to podle něj právě oni, kteří dokonale nenápadně řídí chod světa.) Rachítek je schopen mluvit. Dělá to jen málokdy, ovšem je to jediný způsob, jak komunikovat s osobami, které nejsou jeho nositel (jen s tím je telepaticky spojen). Raději komunikuje telepaticky (telepatie s nositelem je automatická, oboustranná a neodposlouchatelná).

Rachítek je občas trochu škodolibý, sám říká, že je to silnější než on. Nikdy ale neudělá nic, co by mohlo uškodit nositeli. Spíš občas sešle pomocníčka sám od sebe a nechá ho provést něco vtipného.
Příkladně sesilatel útočí prakem a trefí se. Místo kamínku ovšem vyletí pomocníček (magenergie praku klesne o 1), který trpaslíkovi, na kterého byla střela mířena, začne dělat uzle na vousech a když ty jsou hotové, začne se mu na nich houpat. Anebo třeba sešplhá k botám a sváže tkaničky. Ale může i překousat nějaký kožený pásek (od brašny) anebo vyběhnout cíli na záda a ulamovat mu z šípů letky. (Rachítkovi je jedno, kdo je jeho nositel, prostě někomu slouží. A pokud mu může pomoct, většinou to udělá. A když se u toho ještě nasměje, tak má o to větší radost).

Rachítek má neutrální přesvědčení, nicméně pokud má delší dobu jednoho nositele, začíná se přiklánět k jeho přesvědčení (přibližná osa přesvědčení pak je: škodolibý - neutrální - zdrženlivý). Rachítek nemá k živým bytostem žádný vztah, krom toho, že ho zajímá jejich anatomie. Proti zabíjení nic nemá. Též je náruživý hráč šachu a jeho snem je mít ruku, aby si mohl zahrát jinak, než skrze pomocníčka či někoho jiného. Pro účely šachu je schopen velmi rychle vytvořit na plátně strukturu šachovnice tvořenou nití (srdcem artefaktu). Políčka jsou tvořena světlejšími a tmavšími modrými fleky. Je zajímavé, že na vytvoření šachových figurek (pomocníčků s odpovídající barvou a vzhledem) si magenergii vždycky najde i když zrovna žádnou nemá. Nikdo neví, jak je tohle možné (a nejvíc to mate mágy vysokých úrovní, kteří zkoumající smysl světa), každopádně je to tak.

Magenergie
V Pomocníčkovém praku je 199 magů, ovšem Rachítek nemá moc v oblibě alchymisty (trochu se jich bojí – a nijak to netají), takže většinou mlží – pokud se někdo pokouší vidět magenergii Pomocníčkového praku, hoďte k %. Je 0 - 20% pravděpodobnost, že bude prak viděn, jako by měl jen 19 magů, a 21 – 35% pravděpodobnost, že bude prak viděn, jako by měl 1999 magů. Jedná se o zvláštní formu iluse a nutno dodat, Rachítek se vyjevenými výrazy alchymistů velmi rád baví (mimochodem, zná na toto téma několik dobrých vtipů).

Krom toho má prak svou vlastní magenergii, kterou získává různými způsoby. Je-li prak použit k zabalení nějakého množství jídla (typickým příkladem je aplikace jako Honzův ranec buchet), Rachítek část toho (nebo taky všechno, podle chuti) postupně (řádově během pár minut až pár desítek minut) vstřebá a přibude mu až 20 magů (podle chuti a množství, většinou ale řádově méně; za takový rohlík přibude sotva jeden mag a to jen pokud je démon zrovna hodně hladový).
Mimochodem, je jen na vlastníkovi balíčku s jídlem, zdali si nenadálé změny hmotnosti všimne (tímto způsobem lze démona i krmit; ale pozor, z neznámých důvodů není příliš těžké ho přejíst). Zde bych asi také měl podotknout, že démon má nejvíce v oblibě sladké a přímo miluje povidla.

Další možný způsob získávání magenergie je humor (a výsměch). Za každý vážně dobrý vtip, který někdo v přítomnosti démona řekne (počítá se cokoliv, co démon vnímá a co ho rozesměje, takže to může být i krutá skutečnost), přibude jeden nebo dva magy (vyjímečně i více). Ale i tady platí, že pokud někdo pořád dokola vykládá vtipy, může se démon začít nudit.

Zajímavé je, že má rád jídlo a vtipy, ale nemá rád vtipy o jídle.

Démon teoreticky nemá žádnou horní hranici magů, kterou může pojmout, ale s každým dalším magem, který vstřebá, je stále čilejší. Výmluvnější, barevnější a ...hravější.

Jakmile démon přijme (libovolnou formou) nějaké magy, je pravděpodobnost odpovídající momentálnímu množství magů, že sešle pomocníčky při první příležitosti sám od sebe. To probíhá tak, že démon nějakou dobu přemýšlí, co tak stvořit, připomenout, udělat - a pak na nejbližší hromádku hlíny (i v květináči) nebo obdobného materiálu sešle pomocníčky, kteří začnou pracovat...
(Může to být cokoliv. Pomocníčci mohou začít stavět nevěstinec uprostřed lesa, pekárnu, jezdeckou sochu císaře Mrkvičky VII; konkrétní využití pracovní síly dopadá na fantasii PJ, moje jim rada zní: Co asi tak může chtít démon, kterého byl schopen povolat hobití theurg...). Se stoupající magenergií je barva plátna stále více modrá, stále méně šedivá a démon je stále více veselý. Pokud ale v praku není žádný mag déle než hodinu, jeden tam zčistajasna přibude (ne víc).

Materiál
Srdcem artefaktu je nit, kterou je vyšít květinový vzor (je jí asi 8 metrů). Zbytek praku je tedy možné mechanicky poškodit, protrhnout, prodřít, shořet apod. Prak však byl vyvinut víceméně (...) k boji, proto mu byla do vínku dána schopnost se sám poopravit. Pokud je látka praku poškozena a není úplně zničena, prak jí poopraví. Pospojuje roztrhlá vlákna nitě apod. Jestliže se vytvoří díra, prak odebere tkaninu ze zbytku praku a díru jí zaplní – tkanina tedy řídne a stává se stále tenčí. Aby se prak tímto způsobem nestal úplně nepoužitelným, má schopnost doplňovat svou hmotu z okolí. Jestliže je uložen tak, že se dotýká nějaké tkaniny (a nemá dost hmoty), pravděpodobně jí bude “krást“. Pozor, to funguje i pokud hodíte prak do trávy – prostě si upraví vlákna vhodné rostliny na nitě. Vlákna různých barev, která prak přijal za své, časem získají zašlou šedomodrou barvu praku.

Tuto samoopravovací schopnost je teoreticky možno využít. Pokud prak zbavíte veškeré tkaniny a zbude jen srdce artefaktu, nit, kterou použijete jako součást oděvu nějaké dámy, není vyloučeno, že oblek se v naprosto nevhodnou dobu rozpadne - a na zem mezi jeho zbytky spadne i Pomocníčkový prak s nějakým oplzlým výjevem (jak již bylo naznačeno, démon praku nepostrádá jistou formu smyslu pro humor). V každém případě není samoopravovací schopnost Pomocníčkového praku nijak blesková záležitost – rozhodně nelze pozorovat okem.

A to je celý Pomocníčkový prak.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 39

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Je to zajímaví článek, ale neber si to osobně:moc mě nezaujal.Začátek byl velmi vtipný, ale pokračovaní ztrácelo to grandiózní kouzlo.Kdybych mohl dal bych ***.

barbar Michael


 Uživatel úrovně 0

Mno není špatné,popis dobrý a vůbec všechno.Nemám co vytknout.


 Uživatel úrovně 0

To je supr, akorát bych dopsal Kouzo Pomocníčci konkrétně protože někteří co sem chodí nemaj všecky pravidla nebo jiní, jako třeba já, je někde omylem ztratili. Jo jinak fakt nevim co bych vytkl...


 Uživatel úrovně 8

"deshi, bod 2):
Co se asi tak honí opilému hobitovi hlavou? Každopádně já sám bych použil démona proti magickým tvorům prostě protože magičtí tvorové jsou nejširší a nejuniversálnější skupina nestvůr, se kterými by mohli být problémy a se kterými se dobrodruh může setkat. Nemrtví jsou magičtí tvorové, nevidění, dlaci, kdekdo je magický tvor. Pravděpodobně je to tedy z čistě praktických důvodů."
ja si myslim ze proto, ze magicti tvorove vetsinou vybrany gurmansky vkus... zmobie si k ruce dobrodruha nenatrha snitku tymianu...


 Uživatel úrovně 0

další ze skvělích nápadů od lidí navštěvující tento server


 Uživatel úrovně 0

je to skvělý nápad a dobře napsaný,docela jsem se nasmál u historie a jména,které jsi použil u krále a u démona.Fakt dost dobrý.


 Uživatel úrovně 0

tak som sa nasmial hlavne na tej historii.. super, super a este raz super :) nielenze zabavne ale pekne spracovane.. 5*


 Uživatel úrovně 0

Sal - kritiku dopíši, jen malá otázka - taky by jsi si dal nulu? Já jsem nikde o tom, že bych dával téhle práci nulu, nic neříkal, naproti tomu jsem to dost brzky konzultoval se Shoullinem.


 Uživatel úrovně 0

Ač chyby by se mohli najít a třeba i takové, co by předmět lehce zbavily použitelnosti, nebudu se jimi zabývat. Oceňuji nápad, který je zajímavý.

S pozdravem Fergus.


 Uživatel úrovně 0

Saladin

Inu, napsal jsi toho hodně, ale ne vše se mi líbí, zde je má další troška do mlýna.

1) Jedná se tedy o démona "proti magickým tvorům", pak jsou čísla v pořádku, z textu jsem to nepochopil, omlouvám se. Ovšem problémem stále je, že démon patřičné síly se ve sféře nevyskytuje.

2) Z hlediska "démonů proti" je třeba si uvědomit, že je-li prak proti magickým tvorům, bude mít proti fextovi úč 6/-1 (fext patří do skupiny nemrtví), proti vlkodlakovi také 6/-1 (patří do skupiny lykantrop), ale třeba proti křišťálové soše již 12/-1 (nepatří do žádné jiné skupiny "proti").

4) Co se obranného čísla týče, tvá citace z pravidel je sice správná, leč její vysvětlení mylné. Formulace v pravidlech vychází z popisu u "útočného démona", který primárně zvyšuje útočné číslo (přesněji sílu zbraně). "Obranný démon" pak primárně zvyšuje obranné číslo (přesněji kvalitu zbroje, štítu, šatů). Sekundární vlastnost útočných démonů je schopnost sesílat kouzelnická kouzla, sekundární vlastnost obranných démonů není popsána (a je jí věnována právě ona tvá citace). Tedy mícháš dohromady schopnosti útočného a obranného démona.

5) Viz PPP, str. 31 vpravo nahoře "Nakonec je ještě třeba podotknout, že démoni jsou vždy uvedeni u astrální sférky, kde se vyskytují nejdříve" Zde mi jaksi logicky nevychází, že mohou chodit na návštěvu do nižší sféry. Nehledě na skutečnost, že ti neodpovídá sféra vyvolání, inteligence démona ani druh démona. Tyto tři parametry by se měli shodovat.

6 -10) Je vysvětleno uspokojivě.

Celkově tedy shrnu takto:

Uděláš chybu ve vysvětlení magenergie, držíš se neustále, dle mého zcela nesmyslného, tvrzení, že démon může mít INT na patnáctou sféru, být démonem z šesté sféry a povolán být ze čtvrté, namísto toho, aby se řeklo, že je to démon z patnácté sféry proti magickým tvorům a tečka. Špatně vykládáš základní pojem "útočný démon proti". Nesprávně chápeš a tudíž mícháš schopnosti útočných a obranných démonů. Předmět je tedy přesílený a pravidlově nepřesný.

I přes své výtky musím uznat, že nápad má něco do sebe.

S úctou deshi

PS: A věta, že by sis dal taky nulu, má znamenat zase co? Když by sis dal nulu, proč jsi to vůbec posílal ke schválení?