Předměty

Ledňáčkův štít Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 19

Skupina: Artefakty

Kvalita zbroje: +1

Cena: 500

Váha: 50 mn

Popis:

Všechny tabulkové vlastnosti (KZ, váha...) jsou shodné s nám známým štítem z pravidel. Štít je pro velikost B. Ostatní velikosti mohou užívat kouzelných vlastností štítu, ovšem s patřičnými postihy k boji. Tento artefakt samozřejmě mohou používat pouze povolání, která smí používat štít.

Stručná historie předmětu

Severské lesy jsou hluboké a temné. Jediní jejich obyvatelé se soustředí kolem kupeckých stezek, které jimi procházejí. Nehostinná pustina skýtá mnohé možnosti úkrytů pro lapky a vyvrheli všeho druhu.
Jejich jediným postrachem bývával Rolken Ledňáček, lovec lidí, kterému jeho hbitost a záliba ve světle modré vynesly jeho přízvisko. Byl jediným, koho se kdy skutečně bály všechny hordy lapků v širém okolí.
Kromě jeho luku a meče byl obáván pro své kouzelnické schopnosti. Jen málokdo věděl, odkud pocházejí. Hlavní Rolkenovou zbraní byl jeho štít. Když byl ještě mlád, zhotovil mu jej z vděčnosti nějaký theurg, kterého zachránil před tlupou lupičů.
První výhodou Rolkenova štítu byla jeho nenápadnost. Mnohý lapka mu ukradl meč nebo luk v domnění, že právě oni jsou zdrojem jeho moci. Na štít, předmět obrany nepomyslel nikdo.
Štít poskytoval Rolkenovi vše, co potřeboval. Jednoduchá ochrana prosti kouzlům mu stačila, protože žádný z lapků stejně nebyl kouzelníkem a magické dovednosti mu propůjčoval nějaký kouzelný předmět.
Možnost rozdvojit přinesla Rolkenovi nejedno vítězství, protože nepřátelé nevěděli, na kterého z Rolkenů mají útočit.

Rolken byl ve svých pětačtyřiceti letech otráven a štít se po jeho smrti ztratil. Existují legendy o tom, že kdo ho najde a dokáže použít, stane se vládcem Severských lesů.

Popis

Štít tvaru pravidelného šestiúhelníku o straně 40 coulů. Základ tvoří černé ebenové dřevo pobité lesklým modrým kovem (viz. níže). Po obvodu je štít zdoben tepaným reliéfem hada, který si požírá vlastní ocas.
Strana štítu obrácená k jeho držiteli je potažena černým sametem, držadlo štítu je ergonomicky tvarováno.

Vlastnosti

Jak už z popisu vyplývá, štít není příliš dělaný na odrážení prudkých ran v boji. Na první pohled vypadá víc jako ozdoba majitele, než možná zbraň. Pojďme se částečně nechat vyvést z omylu.
Koho by překvapilo, že štít je artefaktem. Srdcem artefaktu je úlomek meteoru uložený v držadle štítu. To však k sobě silnými kouzly materiální magie váže celý štít a zpevňuje ho, takže štít je ve skutečnosti o něco odolnější, než vypadá (je možno ho brát, jako normální štít popsaný v pravidlech). Štít má na den 30 magů, které se doplňují vždy o půlnoci (viz. níže).

Pohlcování kouzel

Štít je částečně schopen odrážet nebo pohlcovat některá kouzla seslaná na jeho majitele. Pravděpodobnost úspěšného pohlcení je rovna podílu aktuální magenergie štítu a magenergii sesílaného kouzla násobenou deseti. Totální úspěch znamená odražení kouzla na jeho sesilatele (možné pouze u kouzel s vykřičníkem v zápisu pasti). Pohlcení i odražení kouzla stojí štít tolik magů, za kolik bylo pohlcované kouzlo sesláno. Štít si tedy neumí magenergii kouzla uchovat a ta se postupně neškodně sama vyzáří.
Odrážení kouzel není automatické. Držitel štítu tedy musí štítu dát telepatický pokyn. Ten však probíhá v "nulovém čase".

Příklad: Na štít s 20 magy jsou seslány dva modré blesky (5 magů). Pravděpodobnost úspěšného pohlcení tedy bude 40% (20:5*10=40).

Kouzla

"Iluzivní rozdvojení"
Magenergie: 4 magy/kolo
Trvání: podle dodané magenergie
Rozsah: držitel štítu

Kouzlo vhodné ke zmatení nepřítele. Ještě jednou "přehraje" čas v místě, kde se nacházel držitel štítu před x koly. Opticky to tedy vypadá tak, že se někde v blízkosti sesilatele se zhmotní jeho dvojník, který bude vykonávat to co dělala postava x kol před vyvoláním kouzla. Pokud tedy postava několik kol nepohnutě stojí, sešle kouzlo je dále nehybná, opticky se nestane v podstatě nic.
Nikdy nemohou probíhat dvě tato kouzla současně! Dvojník je tedy vždy jen jeden.

Příklad: Držitel štítu projde branou, obejde studnu, vytáhne z ní vědro z vodou, postaví ho a sešle kouzlo. Od tohoto okamžiku nepohnutě stojí. Dvojník projde branou, obejde studnu, učiní pohyb rukou, jako by vytahoval vědro a stavěl ho na okraj studny a v tom okamžiku splyne se svým sesilatelem.

"Materiální rozdvojení"
Magenergie: 10 magů/kolo
Trvání: podle dodané magenergie
Rozsah: držitel štítu

Kouzlo opticky vypadá v podstatě stejně, jako to předchozí s tím rozdílem, že se vše odehrává ve skutečnosti. V prostoru, kde se před daným časem postava nacházela se čas znovu "přehraje". Zde se však nachází zrada. Matérie sesilatele a dvojníka nikdy nesmí splynout. Pokud by k tomu mělo dojít, je sesilatel zraněn za 2-7 životů a kouzlo přestane působit.
Sesilatel dvojníka nemůže ovládat. V daném prostoru se prostě jen přehraje čas.
Pokud by dvojník prováděl nějaké bojové akce nebo pohyby, které by mohly někomu ublížit, jeho útoky samozřejmě zraňují (např. střela z luku, přezbrojení na štít a seslání kouzla). Zásah je však spíše náhodou.

Příklad: Obávaný lovec lidí se blíží k táboru otevřenou plání. Poněkud při chůzi kličkuje, a pak sešle kouzlo. Obyvatelé tábora nyní vidí dva lovce a začnou po nich střílet šípy a oba několikrát zasáhnou a viditelně teče krev. Po chvíli jeden zmizí, ale překvapeným obyvatelům došlo až teď, na koho měli střílet.

Magenergie štítu

Jak už bylo řečeno, štít má 30 magů na den, které se doplní vždy o půlnoci. Existuje však ještě alternativní možnost nabíjení, ale k té může dojít jen málokdy. Tou možností je noční bouřka. Je však důležité zachovat poměrně přesný postup.
Jak nás učí silozpyt, blesk není magickým projevem, tudíž se jím štít nenabije. Do štítu uhodit nesmí. Štít nemůže dokonce ani zmoknout. Musí být ponechán na krytém místě při prudké noční bouřce. Nabije se jakýmsi "zjitřením" vzduchu při bouřce (pro pány silozpytce: teď nemluvím o ionizaci).
Takto se štít dokáže nabít dokonce na 45 magů. Těch 15 magů navíc se však o půlnoci neobnovuje a pokud nejsou vypotřebovány, rychlostí 5 magů za den mizí.

Ještě jedna záležitost souvisí s magenergií štítu, a sice jeho schopnost "odstínit se".

"Odstínění"
Magenergie: 1 mag/směna
Trvání: podle dodané magenergie
Rozsah: štít sám

Alchymista samozřejmě může zahlédnout magenergii, kterou štít obsahuje. Pomocí tohoto kouzla však umí štít svou magickou podstatu zakrýt. Bude navenek "vypadat", jako že obsahuje pouhých 5% své skutečné okamžité magenergie.
Toto kouzlo samozřejmě nemate jen alchymisty, ale veškerá kouzla nebo jevy, které na přítomnost magie reagují.
Pozor! Kromě magenergie štítu, která se kouzlem zakryje je samozřejmě "vidět" magenergie působícího kouzla.
Toto kouzlo nemůže probíhat vedle jakýchkoli jiných kouzel.

Důležitá poznámka: Štít je schopen "zkopírovat" svého držitele, ale nikoli sebe sama. Obrazy i materiální dvojníci tedy štít v ruce nemají.

Dodatky

Kov na štítu
Modravý kov, kterým je pokryt povrch štítu je zvláštní odrůdou nejčistšího meteorického železa.

Dřevo štítu
Vlastní dřevěné tělo štítu je zhotoveno z jediného kusu ebenového dřeva.

Poděkování

Děkuji všem, kteří mi pomohli v Moudré Sově. Mé zvláštní poděkování patří Doranalovi.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 19

Autor:

Diskuze


 Uživatel úrovně 0

Super nemám co dodat ale jako artefak jak již říká Acklin by mohl být silnější.


 Uživatel úrovně 0

Citace:
První výhodou Rolkenova štítu byla jeho nenápadnost. Mnohý lapka mu ukradl meč nebo luk v domnění, že právě oni jsou zdrojem jeho moci. Na štít, předmět obrany nepomyslel nikdo.

Jestli na něm ten štít vypadal nenápadně, nechtěl bych vidět další výzbroj... A to "Materiální rozdvojení".... nestačila by jenom komplexní iluze? ta umí taky zraňovat....


 Uživatel úrovně 0

Je to dobré ale artefakt by měl být přece jenom silnější.


 Uživatel úrovně 0

Vím že si s tím dal dost prácea já jsem jen nováček,ale mně to připadá trochu přesílené a možná i zbytečné. Ale je je MŮJ názor.


 Uživatel úrovně 0

Velice pěkný nápad, ale zpracování mohlo být přece jenom lepší.

jak už psali ostatní ta cena je na atrefakt malá...

A ještě molhs více zpracovat boj mateiálního dvojníka. Zásah není jen tak dílo náhody. Majitel štítu může při útocích obcházet soupeře a jeho dvojník půjde "v jeho stopách" přičemž pokud se napadený bude jen otáčet a nepřejde stranou, s velikou pravděpodobností ho dvojník zasáhne. Stačilo to vyjádřit postihem (např 4 k ÚČ)
A také obrana dvojníka pravděpodobně bude velmi chabá. Vždyť on se pohne stejně jako majitel štítu před x koly proti tehdejšímu útoku. Dvojník tedy uhýbá útokům naprosto nevhodným způsobem. (postih 5 k OČ)

Čím vším je zranitelný dvojník a kolik má životů?
Lze ho odstranit i kouzlem ROZPTYL KOUZLA?


 Uživatel úrovně 0

U tohoto příspěvku chválím nápad a propracovanost díla. Musím ale vytknout pár věcí, které jsem objevil po přečtení příspěvku...

1)Cena: 500 zl. Cena by měla být mnohonásobně vyšší. Artefakty jsou povětšinou historické či velmi silné předměty...

2) Je tam pár překlepů, ale to až tolik nevadí. Spíše jde o to, že bezchybný text působí lepším dojmem.

3)Štít není od začátku "všemocný", měl by v sobě mít nějakého démona (popřípadě sféru)...

4)"Kov na štítu"-myslím si, že ten kov by si měl podrobněji popsat (váha, vlastnosti...)

5)Kouzlo "iluzivní rozdvojení" má spoustu nejasností. (můžeš číst níže)

6)Taky by tam mohlo být třeba tom, jak štít lze zničit. Jestli jde nějakým způsobem upravit...

Já osobně hodnotím nápad a propracovanost díla. Podle mě to je nadprůměrné dílko, které si určitě zaslouží 3*. 4* by asi bylo moc, na to, kolik tam máš nedostatků, ale nebuď zklamaný-v každém, i pětihvězdičkovém díle jsou nějaké chybky. Moje hodnocení je tedy 3*...

S pozdravem Desaan


 Uživatel úrovně 0

Alfik: Opraveno, moje chyba, děkuji, ale jinak si stejně ošklivec 8).


 Uživatel úrovně 0

Je divné že se rozdvojoval a ten druhý neměl v ruce štít. Na to by časem ti banditi přišli ne? Přecijen nejsou blbí.
U dodatků chybí tag <*br> před "Dřevo štítu" takže to vypadá trochu blbě.
Jiank docela hezký předmět, nevidím důvod proč nedat 4*


 Uživatel úrovně 0

předmět je zpracovaný poměrně originálně
trochu mě zaráží to o tom jak mu již mnohokrát kdejaký lapka ukradl zbraně, jako zdroj moci, ale štít ne. Nemůžu si pomoct ale myslím si že takový zloděj by kromě toho určitě rád taky ukradl takhle luxusně (a draze)vypadajicí předmět
to je ale jenom detail
jinak souhlesím s tim co bylo napsáno níže