Předměty

Elfská dýka Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 31

Skupina: Zbraně

Síla zbraně: 3 / +1

Kvalita zbroje: -1

Délka: 1

Cena: 6

Váha: 7 mn

Popis:

HISTORIE ZBRANĚ
Tato zbraň si získala svůj název proto, že byla právě mezi Lesními elfy spatřena nejprve. Až poté se dostaly tyto zbraně z elfských rukou i k jiným národům a jiným bojovníkům. Lesní elfové ji vyrobili z jednoho jediného důvodu. Sice se traduje, že elfové raději vylezou na stromy a ostřelují nepřítele z luků a zasypou jej salvou šípů, ale když už byli elfové na zemi a dostali se bitvy s nepřítelem, používali své meče. Jelikož se často stávalo, že bojovníkovi v boji vyrazil jeho nepřítel zbraň a on ji pak musel sebrat, nebo utéct, hrozilo, že zbytečně přijde o život. Proto si elfové začali kovat tyto dlouhé dýky, podobné krátkým mečům. Ony to jsou vlastně krátké meče, ale všichni jim říkají dýky. Někteří ale namítali, proč si do boje brát dlouhý meč a kratší dýku, když by si mohli vzít ještě jeden dlouhý meč. Ostatní ale vycházeli ze skutečnosti, že pokud bojují s mečem v ruce a ještě jedním u pasu, jsou méně obratní, než s lehkou dýkou a jako že obratnost je v boji důležitá. Právě proto byly tyto dýky zavedeny jako záložní zbraň pro bojovníky. Z historie víme, že dýky se po pár letech po svém spatření rozšířili dál mezi národy a různé a jiné bojovníky. Nejčastěji tvořili tyto dýky výzbroj lukostřelců a bojovníků, stejně jako kouzelníků i alchymistů. U lučištníků především kvůli lehkosti a síle zbraně, u bojovníků jako záloha. U kouzelníků jako lehká a dobrá zbraň a alchymisté ji nosili pro případ nouze. Bohužel se tato zbraň nedá vrhat. Je to snad kvůli její délce. Mnohokrát se mluvilo o tom, že bojovníci nosívali dvě dýky, přičemž je kombinovali jako lehké obouruční zbraně, s nimiž se dali provádět nejmožnější smrtící komba. Ne že by to nešlo i s jinými zbraněmi, ale popis kombinací těchto zbraní bude uveden níže. Historie této zbraně říká mnoho, ale také tolik, co je jednak praktické a jednak užitečné. Jediné, co je zastíněno a neodhaleno je to, kdo je vykoval.

POPIS A VZHLED
Zbraň má asi padesát coulů dlouhou čepel, šest coulů dlouhou záštitu a dvacet coulů dlouhou rukojeť. Čepel je ukována z oceli, která byla po ukování poornamentována. Ostří je pouze z jedné strany. Jinak je čepel zahýbána, ale nikde ne tak, aby záhyb byl podobný záhybu na šavli. Záhyby jsou o hodně menší. Ornamenty na čepeli jsou jenoduché čáry a kličky, jemně vyryty do oceli. Čepel je úzká, asi pět coulů a lehká ( ocel ).
Záštita má tvar půlkruhu, přičemž useklá část, tedy ta rovná je nasměrována k čepeli. Půlkruh má zlatavou barvu a je na něm vyornamentován lístek buku. Záaštita není moc široká a v žádném případě nemůže zabránit zásahu dlouhého meče. Je zde akorát tak nato, aby popřípadě zastavila či odklonila ránu lehké zbraně.
Rukojeť je dvacet coulů dlouhá a dobře uchopitelná. Je omotána černou kůží pro lepší držení. Na jejím dolním konci je hruška ve tvaru jehlanu, který má zakulacené hrany spodní podstavy. Není na něm nic vyornamentováno, má pouze stříbrnou barvu a je přiměřeně těžký ( těžký asi jako na tesáků ). Celá zbraň má tedy délku osmdesát a někdy devadesát coulů.

KOMBINACE

Elfská dýka + Dýka / 4 / +1 / +1
Elfská dýka + Krátký meč / 5 / +1 / +2
Dvě elfské dýky / 4 / +1 / +2

ZVLÁŠTNOST
Pokud při přechodu z druhé na třetí úroveň nasbíral hráč alespoň 1000 zkušeností s touto zbraní ve formě Dvě elfské dýky, mohl se naučit při výcviku ( záleží na PJ ) následující fintu: Postava chce zaútočit na bytost. Místo toho, aby na ni zaútočil, zůstane stát tak jeden sáh od bytosti ( v rozšířeném i v normálním soubojovém systému ) a udělá následující věc, která zabere dvě akce ( v rozšíř. Soubojovém systému ). Začne točit dýkami v ruce a po chvíli s nimi po nepříteli sekne v protisměru, či-li každá dýka seká na jinou stranu ( pravá doleva a levá doprava ), a po tomto provedení otočí postava čepele tak, aby mohla seknout znovu a udělá to samé, akorát že teď se vrací s dýkami do výchozího bodu. Pokud tuto fintu postava použije na bytosti inteligencí 10 a méně, jsou zraněny za 2k6 -3 ( to je postih za to, že bytosti jsou překvapeny ). Touto fintou lze zranit i nepřítele s inteligencí 10 a více, ale pouze za 1k6 + bonus za sílu. Nelze ale zranit bytosti, jako je drak a bytosti velikostí D ; E. Než tuto fintu postava použije, musí uspět proti pasti na odolnost, která je: Odl 5 uspěje / neuspěje.

Pokud postava nasbírá s touto zbraní 1000 zkušeností, zvýší se útočné číslo této zbraně o +1 ( zkušenosti musí nasbírat ale tak, že se zbraní bojuje tak dlouho, dokud nenasbírá oněch 1000 zkušeností, přičemž nesmí používat jinou zbraň. ). Takto získaný bonus zůstavá zbrani permanentně.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 31

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

No nevím proč si dělal dýku...Připádámi to jako obyčejný tesák,až na to že se to jemnuje elfská dýka,myslím že práce byla vclku zbytečná


 Uživatel úrovně 0

Mě se to docela líbí,až na pár chyb ale,oceňuji velkou snahu,a věřím,že další příspěvky budou ještě lepší,jinak velmi pěkné.


 Uživatel úrovně 0

Sir: Lebo je to jej zvláštnosť asi. Pokiaľ chceš odpoveď tak sa autora opýtaj poštou.


 Uživatel úrovně 0

Proč se postavě zvýší ta SZ?


 Uživatel úrovně 0

Chyby už byly vyjmenovány, tak já tě jenom trošku pochválím za snahu, ale na druhou stranu to nebyl moc originální přísěvek... :)


 Uživatel úrovně 0

Vše co bych vytkl a mnohem více bylo doloženo v diskuzi.Nápad je to dobrý.Akorát zpracování...


 Uživatel úrovně 0

Je to dobrý nápad a je to celkem hezky udělané, pár výtek bych k tomu ale měl...

1)Devadesáti coulová dýka...Celkem dlouhý na dýku, ne?

2)V těch kombinacích mi přijde trochu silná, no dobrá to se dá tolerovat.

3)Proč se hází na odolnost? Odolnost je fyzická houževnatost jedince...

4)Podle mě je dost lehká na 90 coůlu kovu...

5)K těm ornamentům: mohlo by tam být, že jsou psáno elfským jazykem a co znamenají...

Je to ale dobrý nápad, ale hodnotil bych podprůměrnou známkou(už je uzavřeno hlasování). Viděl jsme horší, ale i mnohem lepší...


 Uživatel úrovně 0

Podle me je to dobry a zajimavy. Aspon taky muze trochu aspon posilit tak bojove bezbranneho alchymistu.
Ale to získávání zkušeností, nemá to jen válečník ?
šesticoulová záštita, když je čepel široká 5 coulů ?? Ta by podle mě moc neodrazila ani tesak ci dyku
Jinak je to dobry


 Uživatel úrovně 0

moc zajímavé nebudu mít nic proti jen bych ty konbunae dvě elf. dýky dal u elfa silnější


 Uživatel úrovně 0

Jo, myslím, že je to dobrý...