Kouzelnická Kouzla

Sonický blesk *audiebatur ictu* Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 6

Skupina: Ostatní

Past: XXX

Dosah:

Rozsah: 100

Vyvolání: 1 Kolo

Popis:

Popis: Po vyvolání kouzla si kouzelník háže na přidaný efekt blesku (50% šance na dočasnou ztrátu sluchu (viz. níže)) poté z těla kouzelníka vytryskne magenergie (pro běžné pozorovatele takřka neviditelná, pozornější mohou zahlédnout víření vzduchu od kouzelníka směrem k jeho cíli.) a jakmile narazí do svého cíle tak: cílový tvor si hází (1k6 / 2) o kolik přijde životů a (1k6) na další efekt (1 nic, 2-4 dočasná ztráta sluchu, 5-6 dočasná ztráta vědomí). Efekt trvá po dobu 3 kol. Po naražení blesku do cíle však ještě vznikne rázová vlna, která do okruhu 20 sáhů způsobí všem ztrátu sluchu na 3 kola)


teď si určitě říkáte "jak se v tom mám sakra vyznat" takže si dovolím názornou ukázku: elf kouzelník vyšle kouzlo a hodí si na pravděpodobnost vedlejšího efektu 40% (takže se strefí do 0-50). Blesk narazí do člověka alchymisty a ten si hodí 4 (ztrácí 2 životy) a 3 (na 3 kola ztratil sluch).

Dále protože kouzelníkovi se povedlo vyslat blesk i s vedlejším efektem, tak všichni v okruhu 20 sáhů od zasaženého alchymisty ztrácí sluch na 3 kola. (Pokud elf kouzelník stojí v okruhu 20 sáhů od alchymisty vedlejší efekt působí i na něj!


možné adaptace a úpravy kouzla

1) místo toho aby si kouzelník házel pravděpodobnost na vedlejší efekt, může si jej házet každý v okruhu 20 sáhů od zasaženého (nevhodné při větším počtu tvorů poblíž zasaženého)

2) je možnost že by si každý tvor házel 1k6 na počet kol po které na něj bude působit vedlejší efekt (ale bylo by to moc házení takže doporučuji spíše mou průměrnou hodnotu 3 kol)

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 6

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Nechci být zlí, neboť jsem tu nový. Takže to nejdříve vezmu z té lepší stránky. Tvořit něco nového není jednoduché a to obzvláště co se týče kouzel kde je s čím srovnat jako osvědčené a známé klasické blesky. Také si myslím že toto kouzlo má dost jiný potenciál na využití, třeba ho kouzelník nebude sesílat na nemrtvé (sluch u koster asi není to co chcete zasáhnout) ale třeba u skupiny krolů by byl efekt dost odlišný (to ať si pořeší každy PJ sám).

Teď to co se mi nelíbí... třeba když si představím draka co dělá nálet na osadu kde lvl1 kouzelník sešle sonický blesk a drak si blbě hodí mohl by být omráčen a při střemhlavém letu by jen neroztáhl křídla na narazil v plné rychlosti do země před palisádu a zemřel na zlomení páteře atd. mi dost kazí dojem z kouzla. Okleštit to odolností je sice řešení ale není to to pravé protože si dosaďte místo draka kouzelníka elfa lvl10 který si hodí špatně na odolnost (jak na vlastnosti tak na hod na past)... nechcete aby se něco takového stalo naopak hráči který má vysoký lvl a dostane na frak od lvl1.

Mé řešení jsou dvě: jedno je obohatit past na odolnost o rozdíl (lvl/živ.) takže čím vyšší lvl sesílajícího kouzelníka tím větší šance na omráčení.
Druhá varianta mě napadla když jsem koukal na kouzlo... došlo mi že teď je napsáno jako by jste měli jen šesti stěnou kostku (50% a 1k6 hod se dá udělat). Tak mě napadlo to udělat tak že po hodu o kolik přijde životů 1k6 by si postava hodila o kolik přijde stínových životů 2k6 (nebo jen 1k6), takže by se omráčení dostavilo tak jako tak u slabších tvorů a u silných ne (až na příklad u krolů by mohlo být 3k6 nebo tak nějak), ale to je na PJovi.

Jinak se mi kouzlo líbí a je to dost kreativní. Jen tak dál.


 Uživatel úrovně 0

Podle mě je to dobrý základ, ale blesk jako takový má dle mého názoru malou sílu (1k6/2 mi přijde jako hodně málo) a naopak šance na vedlejší efekt je až dost vysoká. Ale jak říkám základ je fajn.


 Uživatel úrovně 3

Na to není co říct.


 Uživatel úrovně 8

Pointa je v tom, že to hlavní je, aby tam ta past byla alespoň nějaká - je to jeden z nejběžnějších pravidlových mechanismů v DrD a je dělaný přesně pro tyhle účely, kdy postavy nebo nestvůry dostávají možnost vyhnout se nějakému nebezpečnému vyřazujícímu / omezujícímu efektu. Vem si to z druhé strany, kdyby kouzlo bylo použité nepřátelským kouzelníkem proti hráčským postavám :-)


 Uživatel úrovně 3

To sem si říkal taky, ale na druhou stranu chci aby měl kouzelník jistotu že to bude mít efekt alespoň na 1 člověka v okolí.

Takže past bych Teda NAPOSLEDY upravil na odl ~ 6 ~ 0 ale to je fakt nejníž


 Uživatel úrovně 8

Třeba. Každopádně, výška pasti by měla být přiměřená ceně kouzla - Čím vyšší past, tím dražší kouzlo, protože čím častěji je kouzlo schopné nepřátele omráčit a vyřadit je tak z boje, tím je taky nebezpečnější.


 Uživatel úrovně 3

Co třeba odl ~ 8 ~ 0


 Uživatel úrovně 8

Máme tu variantu Bílého Blesku s šancí na plošné ohlušení / omráčení. Mechanismus kouzla, byť trochu kostrbatý, se dá docela dobře pochopit - nicméně před použitím kouzla bych doporučoval vyhladit pár nedostatků:

  1. Zvážit, jestli ohlušení/omráčení nepodmínit třeba pastí na Odl - Podobné omezující a vyřazující efekty by měly ve všech případech dávat postiženému možnost nějakého záchranného hodu (Dá se sloučit do jedné pasti, např Odl ~ 5 (7), úspěch proti pětce by bylo ohlušení místo omráčení, pokud by uspěl i kdyby nebezpečnost pasti byla 7, vyhnul by se účinku zcela).
  2. Rozmyslet si, jestli ponechat možnost blesky sesílat ve svazcích jako naznačuje vyvolávací cena, nebo po jednom, jako je tomu třeba u Bílého Blesku. Autor naznačuje starost o zatěžování hry nadměrným počtem hodů, ale pokud by někdo tohle kouzlo seslal za X magů ve svazku o Y blescích, tak by to hru taky zatížilo, a to dosti podstatně. Působí to na mě dojmem, že autor sice viděl, že se u blesků píše cena za první a za každý další, ale už nevěděl přesně proč, protože v kouzlu chybí jakýkoliv popis toho, jak se kouzlo chová, když se takto ve svazku sešle (což je s podivem, neboť modré blesky z PPZ, které na této mechanice stojí, jsou většinou jedním z prvních kouzel, které se kouzelníci naučí a drtivá většina bleskových kouzel se odvozuje právě od nich prostou změnou barvy, zranění a šance na zásah). Pokud sesílání po svazcích umožníte, bude třeba se zamyslet nad tím, jak to sílu kouzla ovlivňuje - S každým dalším bleskem ve svazku by rostla šance na omráčení cíle na tři kola, což je dost nebezpečný efekt.
Vzato kolem a kolem, kouzlo má základní pravidlové spracování s určitými nedostatky - 2*