Kouzelnická Kouzla

Krvavá dvířka **Bludor** Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 10

Skupina: Ostatní

Past: -

Dosah:

Rozsah:

Popis:

  • Magenergie: 1 (2) magy a 2 životy
  • Vyvolání: 0 kol

Krvavá dvířka umožňují nahradit sesilateli magenergii vloženou do žádoucího kouzla svými životy. Fungují na podobném principu, jako mágova pomocná kouzla, s několika rozdíly. Sesílají se jako součást zvoleného zaklínadla a nezvyšují tak dobu vyvolání ani nevyžadují zvláštní hod na úspěch, hráč kouzelníka však musí oznámit předem, že dané kouzlo chce seslat pomocí krvavých dvířek.

Nejprve musí být zaplacena cena dvířek, není tedy možné seslat zaklínadlo, má-li kouzelník 0 magů či méně než 2 životy. Poté je spotřebována magenergie za sesílané kouzlo a teprve v případě, že sesilatel spotřebuje všechny své rezervy, nahradí chybějící hodnotu magů životy v poměru 1 život za 1 mag.
Dražší varianta kouzla za 2 magy umožňuje spotřebovat životy okamžitě bez nutnosti snížení magenergie na nulu.

Pokud by působením krvavých dvířek došlo z jakéhokoliv důvodu ke snížení životů sesilatele na méně než 1, kouzelník neumírá, ale kouzlo je zmařeno a zůstává mu 1 život.

Krvavá dvířka se bez omezení může naučit libovolný obor kouzelníka.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 10

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Zadní vrátka
*Hinterdor*

Magenergie: 1 mag

Popis:

Jedná se o mágovské pomocné kouzlo, které po technické strance ve všem funguje stejně, jako pomocné kouzlo "Dvířka" (viz PPP). Vtip spočívá v tom, že "Zadní vrátka" je možné s "Dvířky" kombinovat. Mág si v takovém případě na úspěšnost kouzla hází dvakrát - jednou pro "Dvířka" a jednou pro "Zadní vrátka", a k úspěšnému seslání dojde tehdy, pokud uspěje alespoň jednou. S tím jde ale pochopitelně ruku v ruce to, že vyvolávací doba daného kouzla se tak zvyšuje celkem o dvě kola (namísto jednoho, jak je obvyklé pro samostatně použitá pomocná kouzla).


 Uživatel úrovně 0

Zase kouzlo nahrazující magy životami - to je velice staré. I když je zajimavé že je to "pomocné kouzlo". Cena magů je akorát není přehnaná. Ale také mě to nadruhou stranu neohromilo ( kromě toho že jeto pomocné kouzlo) takže mi nezbývá než dát 3 hvězdy.


 Uživatel úrovně 8

Krvavá dvířka

Nápad nahradiť zosielacú magenergiu životami je zaujímavý, nikdy som sa s niečím podobným nestretol. Silné kúzla sú často drahé a takto dostáva kúzelník možnosť zoslať drahé kúzla aj na nižších úrovniach.

Dve variatny kúzla sú zaujímavé a pri čítaní prvej ma hneď napadla tá druhá. Možno by však nebolo potrebné tej prvej a nechať rovno druhú, ale určite sa to niekde využije (skôr pri nižších úrovniach, pri vyšších je jeden mag už veľmi malá hodnota).

V tabuľke prevodov je 1 mag rovný 2 životom a nevidím dôvod, prečo by to nemalo byť aj tu. Autor to možno zmenil na 1:1 kvôli použiteľnosti kúzla (kúzelník má málo životov), ale nieje to vybočovanie z pravidiel? Mne tento pomer nevadí a ako som povedal, pridáva na využiteľnosti.

Nemalo by byť určené, že životy kúzelníka môžu klesnúť maximálne na nulu. V diele sa píše, že ak životy sosielateľa klesnú na menej než 1 nastáva "ten a ten" efekt. Nedá sa to však brať tak, že životy môžu klesnúť na mínusové hodnoty. V DrD to ale nejde, tak predpokladám, že maximálne na nulu (ale mohlo by to tam byť napísané).

Ja by som odcenil, keby kúzelník po znížení životov na nulu zomrel, aspoň by si dávali hráči pozor, koľko životov a magov nakoniec majú.

Môže sa krvavé dvierka naučiť aj kúzelník od 1.-5. úrovne (je písané len o oboroch, ale predpokladám, že môže).




Dielo je (podobne ako krvavé vyrovnání od toho istého autora) na polceste. Prináša znova zaujímavý nápad, dobré spracovanie, ale aj nedostatk, niečo, čo by z neho robilo špičku.

Napadlo ma, že vôbec nieje nejako odôvodnené, prečo a ako si kúzelník míňa životy na kúzla. Prečo to vôbec môže? Ako sa to na ňom prejavuje? Hodil by sa celý príspevok, ktorý by toto vysvetľoval a rozšíril tak schopnosti kúzelníka.

Pre mňa nadpriemerné dielo: 3*.

Veľa šťastia do ďaľšej tvorby,

Kamerask


 Uživatel úrovně 8

Myšlenku nějakým atraktivním způsobem rozšířit "pomocná kouzla" hodnotím kladně - ale zároveň bych případným průkopníkům v tomto směru doporučil zamyslet se nad tím, v jakém vztahu jsou nebo by měly být "pomocná kouzla" a "kouzelné nástavby" - jestli se třeba jedná o dvě různé věci (např. jedna obecnější a ta druhá konkrétnější), nebo jen o dvě variace v podstatě totožné myšlenky (bonus za příplatek).


 Uživatel úrovně 8

Víceméně nemám žádný důvod se plně neztotožnit s UnknowNem. Je sice pravdou, že názvem i původem vzniku odkazuje ke Krvavému vyrovnání, ale v tomto případě jsem chtěl nabídnout něco z potenciálu pomocných kouzel, která svým zpracováním v pravidlech spíš působí škodlivě, než skutečně pomocně. V podstatě právem, protože se podle všeho zdá, že jejich jediným účelem je omezit mága. Na druhou stranu, určitě by bylo možné vytvořit i velice jednoduchá pomocná kouzla, která místo snižování šance na úspěch ji naopak zvýší a celkově z nich vytvořit možnosti, které učiní seslání kouzel snazším za vyšší cenu a možností vybrat si tak "jít na jistotu", či by pomocná kouzla mohla poskytovat možnosti posílení kouzel (zvyšování nebezpečnosti pastí, doby trvání, snížení vyvolávací doby) a nabídnout tak možnost kouzelníkům, kteří by rádi místo nového kouzla seslali to staré, ale silněji.

Co se tohoto konkrétního kouzla týče, jeho účelem je dát možnost kouzelníkovi seslat "za rezervu", či se jednoduše nebát použít nějaké levnější kouzlo a nemuset donekonečna počítat magy, aby ještě vystačily na jeden černý blesk. ;)


 Uživatel úrovně 8

Myšlenka stará snad jako DrD samotné znovu ožívá, a sice - alespoň pokud je mi známo - v podobě dosud neviděné: Jako odvozenina mágovských pomocných kouzel.

Toto přirovnání je podle mého velmi ojedinělé, sám jsem se doposud setkal toliko s jednoduchými pravidlovými konstrukcemi, které byly založeny na principu přímého "kouzlení za životy".

Tato ojedinělost je však stejně tak největším kladem díla, jako jeho největším záporem - Na jednu stranu se jedná o ukázku schopnosti vzít něco z pravidel a použít to jako základ pro nějakou inovaci, na druhou stranu se ale konkrétně v tomto případě jedná o způsob, jak něco jednoduchého říci složitě. Vskutku, hlavní přínos díla spatřuji ve způsobu, jakým bylo kouzlení za životy pojato, avšak myšlenku kouzlení za životy jako takového toto dílo nijak zvlášť nerozvíjí.

Pozn.: Toto dílo bylo schváleno přednostně, neboť již bylo autorem plně otagováno - omlouvám se autorům, kteří čekají déle.