Kouzelnická Kouzla

Bombocníci **Ozrimala mála** Hodnocení: Vítěz soutěže Vítěz ZD

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 19

Skupina: Materiální magie

Past: -

Dosah: 10

Rozsah:

Vyvolání: 1 směna

Trvání: 1 hodina

Popis:

Pozn.: Rozsah: kruh o poloměru 10 sáhů

Toto kouzlo je kombinací kouzel "nebezpečné ovoce" a "pomocníci". Podle vložené magenergie vytvoří skřítky, kteří mají následující charakteristiky:


síla: 10
obratnost: 14
inteligence: 9
charisma: 8
pohyblivost: 11 (magický tvor)
1 život (životaschopnost 1).
OČ = 1.
zranitelnost: humanoid, ale N, H0
Velikost: A

Jsou asi 30 coulů vysocí skřítci jakoby z pálené hlíny, oproti "pomocníkům" jsou tlustší a baňatější. Umějí mluvit, normálně vidí a slyší, ale nemají žádné zvláštní smysly nebo schopnosti (například infravidění).

Na rozdíl od pomocníků, tito skřítci nejsou určeni k fyzické práci, ale k dopravení sebe sama na místo určené kouzelníkem, kde v zadaný okamžik vybuchnou se silou nebezpečného ovoce (24/4/2). Ačkoliv jsou vyvolávání v okruhu 10 sáhů od kouzelníka, mohou se z tohoto okruhu vzdálit a to i za pomoci jakýchkoliv dopravních prostředků. Exploze bombocníků je podmíněna několika faktory:

1. Pokud kouzelníkovi vše vyjde, exploduje bombocník tam kde má a přibližně v určeném čase (na k6: 1 + 6 = správný čas, 2 = -1 směna, 3 = -2 směny, 4 = +1 směna, 5 = +2 směny)
2. Bombocník automaticky exploduje po uplynutí jedné hodiny od seslání kouzla.
3. Exploze nastává v okamžiku bombocníkovy smrti.

Popis exploze:

Bombocník se jedno kolo před explozí začne nafukovat a když přijde jeho chvíle, tak prostě vybuchne. Pokud je ale zraňen, nafukování si odpustí a vybuchne okamžitě.


Bombocnická nátura:

Kouzelník může bombocníkovi sdělit, jak se má chovat v určitých situacích, například když ho někdo objeví apod. Pokud bombocník žádné takové příkazy nemá, tak se bude držet toho, co má udělat: Dostat se na nějaké místo a tam v určený čas vybuchnout. Pokud by se ukázalo jako nesplnitelné vybuchnout v určený čas, pokusí se alespoň zuby nehty vybouchnout na správném místě. Bombocníci hovoří dost hrubě a nevybíravě - občas i mezi sebou. Uvedeme tu příklad rozhovoru, kdy někdo najde bombocníka sedícího na podpůrném trámu:

"Ajejej, copa tady delás tlpaslícku mlňavej?"
"Sedím tu v šeru a v klidu tu se*u, takže odsud koukej mazat, než tě nakopu do klenotů..."

Dále pak mají takovou charakterovou zvláštnost - co se týče jejich výbuchu, nemají pud sebezáchovy, ba dokonce se na ten výbuch těší. Když už cítí, že přišla jejich chvíle, tak kolikrát ještě před výbuchem stihnou pronést nějakou trefnou hlášku, jako třeba: "To bude prda, že se z toho..." ...a podobně.

Kouzelníci, kteří se nespokojili s prostou kombinací s "nebezpečným ovocem", se rozhodli vytvořit nebezpečnější variantu kouzla:


Kouzelná slova: Ozrimon
Magenergie: 15 magů na bombocníka
Dosah: 0
Rozsah: kruh o poloměru 10 sáhů
Vyvolání: 1 směna
Trvání: půl hodiny

Tato varianta kouzla se liší pouze v tom, že síla výbuchu je stejná, jako síla výbuchu "granátového jablka" - tedy 24/12/5/2/1

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 19

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Nebezpečný déšť
*Nefelé mála*

Magenergie: 35 (50) magů + 3 magy za každou dlaší hrušku
Dosah: 20 sáhů
Rozsah: Kruh o poloměru 5 sáhů
Vyvolání: 4 kola (1 kolo)
Trvání: 1 kolo
Obor: MA

Popis:

Toto kouzlo se podobá kouzlu "Ohnivý déšť" (viz. PPZ), s tím rozdílem, že z mraku místo kapek ohně spadne (11 + dle dodané magenergie) hruštiček, jaké vyvolává kouzlo "Nebezpečné ovoce" (rovněž viz. PPZ). Tyto hruštičky z mraku vypadnou jako "odjištěné", a místa jejich dopadu může kouzelník v rámci rozsahu kouzla svobodně určovat. Pokud pro popis výbuchů hruštiček nepoužíváte zjednodušenou formulaci z PPZ, ale pásmový rozpis útočných čísel z pravidel pro nepřímou střelbu z PPP, potom se útočná čísla pocházející z různých hruštiček nesčítají, i kdyby se oblasti zasažené jednotlivými výbuchy prolínaly.


 Uživatel úrovně 5

Toto kouzlo je pěkná parafráze, akoro až parodie na pravidlové pomocníky. Osobně pomocníci v pravidlech vůbec být neměli - na pořádné kouzla tu je theurg, kouzelníkovi by mělo staši univerzálnost, nenutnost se složitě před dobrodružstvím připravovat a široký záběr. Kouzelníkovi by měli být odepřeny inteligentní kouzla a dlouhotrvající kouzla. Theurg sice něco může narychlo uplácat z ohnivé hlíny, ale většina těch nejsilnějších schopností pochází z astrálních sfér - což je záležitost drahá a dlouhá.

Pokud by v pravidlech alchymista nebyl, tak klidně - jen ať si kouzelník umí vše a dobře (kromě léčení).

Toto kouzlo je hezké příjemné na pobavení s náznakem RP s kterým se dá vyblbnout. Na rozdíl od jiných děl není zbytečně rozvláčné, čte se rychle a pěkně. Pokud tedy bych neviděl alchymistu, tak by to bylo na:

5*


 Uživatel úrovně 8

Humorně pojaté dílko, které kombinuje už známá fakta. Možná právě to mi sráží hodnocení trošičku dolů. Neviděl jsem v tom překvapení, neotřelost, nějaký prvek, který by mé hodnocení posunul, alespoň o kousek výše, ALE
Dílko je sepsáno pškně, věcně a humorně.
Není dlouhé, není krátké, zlatá střední cesta
Je využitelné pro hru, nejspíše pro čaroděje, jelikož mágové mají zůžený repertoár kouzel
Kouzlo je využitelné, pochází jak jsem výše uvedl z již známích kombinací kouzel, což není úplně na škodu a právě ten prvek mě drží zpátky.
Obecně od díla odcházím spokojeně naladěn, s úsměvem na rtech a příjemným počtením, které si kvalitní dílo určitě zasluhuje,
Tedy za 4*
anari


 Uživatel úrovně 8

Ano, vybuchuje po 5-10 směnách... Jestli pořád přibližně platí 1 směna = 10 minut, tak se Bombocníci o moc neliší a v průměru samovolně vybuchují o čtvrt hodiny dříve, i když u nich je ta jedna hodina stanovena na pevno :-)


 Uživatel úrovně 0

Mno víceméně vzdálenost, na kterou se mohou pohybovat je určena jejich pohyblivostí a dobou trvání ne? Je to pravda sice hodně...ale hranice tu je:-)

UnknowN: Nemám teď sice po ruce pravidla...ale nevybuchuje náhodou nebezpečné ovoce samovolně po určité době?


 Uživatel úrovně 0

UnknowN: Díky za odpověď. Jen dodám, že pomocníčci ti odmítnou nošení nebezpečného ovoce pod postel nepřátelského kouzeníka. Jsou určení jen k pracování...
(popravdě dost silně pochybuji, že by Altarům kouzlo pomocníčci prošlo v této rubrice)
T.


 Uživatel úrovně 8

Ano, hranici jsem měl dát, uznávám... Co se magenergie týče... Stejně spolehlivě zruší nepřátelského kouzelníka deset kousků nebezpečného ovoce pomocníčky donesených tamtéž... Jen tohle kouzlo je trochu zpraktizované... K té zranitelnosti - tak jako ostatní kouzelnické výbušniny by měli působit zranitelností K...


 Uživatel úrovně 0

Oproti pomocníkům (kteří jsou také dost zpochybňovaným kouzlem) posouváš v několika nejpodstatnějších bodech pravidla tak, že ti vznikla všehoschopná entita sebevražedného teroristy, naprosto nezávislá na kouzelníkovi a to vše za 5 magů. Jsem jediný, komu to přijde praštěné?

Za 50 magů pošleš nepřátelskému kouzelníkovi do postele 10 bombocníků, což ho téměř jistě naprosto zruší. Ono stačí vykouzlit jednoho a dát mu instrukci, aby vlezl oběti do ******

Určitě jsi neměl dávat pryč omezení rozsahem - tedy určitou hranici, za kterou nesmějí jít. Stejně tak omezení na jednu jedinou činnost by bylo záhodné (tedy určení cíle a následně se jen bombocník rozeběhne a odpálí).

Je výbuch bombocníků zranění typu G nebo K nebo jiné?
S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 0

Nádherně vymyšlené dílko "tlpaslícku mlňavej". Velice jsem se pobavil. Zároveň mi to připadá jako dost použitelné kouzlo.

Jediná věc, která mi trochu vadí a podle mě dělá bombocníky příliš silnými je neomezení jejich počtu (například max. jako kouzelníkova úroveň)...ono přecejenom třeba dvacet běhajících kamínků v malé místnosti může udělat docela bugr.

Velice kladně hodnotím popis bombocníkovy nátury a ve výsledku bych to viděl na 4*.


 Uživatel úrovně 8

Ta věc s dosahem a rozsahem... Dosah je přesně stejný, jako u pomocníčků v mé verzi pravidel (PPE 1.6 e.A) a rozsah je oproti nim desetinový... Měl jsem za to, že je to myšleno, tak, že onen kruh o poloměru 100 sáhů je plocha, na které pomocníčci povstanou ze země a dosah = 0 že prostě jen určuje, že střed tohoto okruhu je v místě, kde se nachází kouzelník...