Kouzelnická Kouzla

Sůl a pepř *Ečepepč* Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 13

Skupina: Materiální magie

Past: [Vlastnost]~[Nebezpečnost]~[V případě úspěchu]/[V případě neúspěchu]

Dosah: 1

Vyvolání: 1 kolo

Popis:

Toto kouzlo bylo, podle tradice do Velké knihy kouzel abbaddonského Čarosvitku z let 1113 – 1201 AL, připsáno na poslední list pouhým uhlem (a to se ještě muselo smrsknouti na 2 řádky, neboť již nebylo místa) velkým gurmánem a jedlíkem Bachorem Bachyní, jenž při stolování vydal za tři kouzelníky, přičemž seděti musel na čtyřech židlích (to jsou ale pouhé dohady kronikářů). Jisté jest, že si toto kouzlo sám prosadil a sám jej pravděpodobně vymyslel, neboť díky svému váhovému hendikepu se dokázal jen hyperprostorovati do kuchyně, či před spíž, posaditi se a nacpati do sebe čarovný chleba s magypaštikou. Občas i kouzlem oheň zapálil plotnu a dal vařit maguláš. Ovšem skřeti většinou zapomínali maguláš správně okořeniti (neboť znaje pravidla: „Dosolit se do dá dycky ne?“ odbíjeli znechucené kouzelníky). Ti jim za to nechávali levitovati diškerece vysoko ve vzduchu, pročež skřeti lezouce na štafle, byli pro smích. Bachor Bachyně byl však mimo jiné líný kouzelník, a tak raději přemýšlel, jak by mohl ukojiti svůj hlad, pochutnati si a stále jen nelevitovati nahoru do police pro sůl a jiné koření. Vymyslel proto kouzlo „Sůl a pepř“, tak jej do knihy zapsal.

Jedná se vskutku o levné, jednoduché kouzlíčko dostupné pro postavy už na první úrovni, avšak je spíše charakter dokreslující, pročež nebude zrovna vyhledávaným. Toto kouzlo, když jsem se zamýšlel, použito ve vhodné době, může být i dost silné a PJ by proto měl dohlédnout na to, aby si jej vzala postava, která k jeho vybrání má velké předpoklady (tedy aby jej vybrala postava, ne hráč). Vhodná je buď pro postavu jedlíka, gurmána či šprýmaře. Alespoň tak to vidím já.

A teď už k funkci. Dle názvu je jasné, že se jedná o kouzlo dochucovací, tedy takové, s jehož pomocí si může kouzelník buď sobě nebo přátelům dochutit pokrm či pití za pomoci magie. Stačí pouze aby vyslovil formulku a představil si chuť daného jídla, jak by ji chtěl okořenit. Pokud ji chce naopak přepepřit či přesolit a těžko si chuť představí, řekne PJ, kolik asi pepřenek či slánek by do toho nasypal jako kuchař. Po této představě a seslání bude jídlo ihned upraveno. Ovšem pouze chuťově, nikoli tepelně či fyzicky.


MAGENERGIE

Magenergie je uvedena jako 1 nebo 2 magy. Za 1 mag může kouzelník pracovat pouze se solí či pepřem, pokud ale ovládá kouzlo více než 1 úroveň, může použít i variantu 2 magovou a tj. použití cukru, pokud jej ovládá už tři úrovně, může za 2 magy jídlo ochutit jakýmkoli kořením, které zná. (např. oregáno, bazalka atd.). 1 magenergetická dávka = použití jednoho koření. Tedy nejde např za 1 mag operovat se solí a pepřem, nýbrž buď pouze se solí, nebo s pepřem. To samé platí i u druhů 2magového koření.


DOSAH

Dosah je dohled, tj. kouzelník musí na daný pokrm či nádobu vidět a musí alespoň rámcově vědět, či mít představu , jak takové jídlo chutná, či jak se připravuje…


ROZSAH

Kouzelník může za danou magenergii změnit pouze pokrm, jenž se nachází buď v nádobě či na tácu, talíři, lorně, hrnci atd. atd. Zkrátka na „ohraničeném území“ – tedy i na ubrousku. Pokud by to bylo příliš rozlehlé místo a jaksi neuspořádané, dokáže kouzelník dochutit 1 „věc“ – stehno, bramboru, loužičku atd.


TRVÁNÍ

Kouzlo účinkuje ihned po seslání a trvá do doby, než bude nápoj či pokrm jakkoli vědomě tepelně upraven (ne pouhým stydnutím).

…a teď 2 příklady využití kouzla

PŘÍKLAD 1: Kouzelník Bibikov (5. úroveň, kouzlo Sůl a pepř ovládá už 2 úrovně) a válečník Augenapfel (5. úroveň) se potkají u paty hory na níž oba šplhali a z níž spadli. Po několika trapných otázkách dojde řeč na jídlo. Kolem se válí několik vykostěných prsních kuřecích řízků dvakrát obalených v trojobalu. Augenapfel sice mručí cosi o nadměrném množství strouhanky a že on má raději přírodní vepřové, ale maje hlad nechá Bibikova smažit. Oba si pochutnávají, ovšem řízky někdo zapomněl opepřit a osolit. Augenapfel je naštván ještě více, ovšem Bibikov jen luskne prsty a něco zamumlá. Augenapfel začne mručet znovu, že prý neví co se tu děje, ale že to někdo prosolil asi jen napůl, ale že teď už to má alespoň chuť. Po jídle si jde zdřímnout. Když si po vydatném spánku chce dát k večeři týž řízek, jenž nesnědl a ohřeje si ho, zase zabručí, proč to teď je bez soli. Bibikov se naštve a odejde domů.

PŘÍKLAD 2: Kouzelník Bibikov (5. úroveň, kouzlo Sůl a pepř ovládá už 2 úrovně) jde do hostince „U svobodného hrnce“, jenž je vyhlášeným pohostinstvím v celém městě. Jde rovnou z cesty, nezdržuje se u lazebníka ani se nepřevlékne. V hostinci se usadí, ovšem hostinský jej se slovy „Otrhaným kejklířům nenaléváme, otrhaný kejklíři!“ vyhodí. Rozezlený Bibikov tedy chtě nechtě odejde oknem přímo do kaluží. Zlostně se kouká oknem dovnitř a nenávistně loupe svýma očima po hostinském, který právě servíruje vybrané dobrůtky baronovi, jenž se zastavil na večeři, aby byl lidem viděn. Krčmář mu právě podává šunkové závitky.

„Budou jim chutnat! Určitě se po nich budou voblizovat! Pro jejich šlechtický jazejček je to eňo ňůňo pošušňáníčko. Sám sem je pro jejich milost dochutil!.“ Pochleboval hostinský, zatímco Bibikov v okně dostal nápad. Ušklíbl se a upřeně hledě na závitek cosi zamumlal. Baron, zřejmě nebyl z nejzdvořilejších, závitek popadl do pracek i přesto, že byly navléknuty v hedvábných rukavičkách, a narval si jej nenasytně do svého šlechtického chřtánu, který žáci místní reálky občas rádi zaměnili s vepřím. Baron však náhle vstal od stolu, zezelenal a poprskal oslintaným závitkem tryskajícím z jeho tlamy nejen hostinského, ale i baronku v nových šatech a celou společnost.

„Ty holomku!“ hřímal „Tak sám dochutil! Pro mlsnej jazejček! Děláš si ze mě blázny!?“ burácel hlasitě a máchal rukama tak, že uštědřil baronce pohlavek a její zbrusu nový klobouk pokryl tělo nadívané hlavy selete s červenou brusinkovou omáčkou. „A… a… ale pane baron, ať se nezloběj, ale měla by to být delikatesa, jíž si dopřává šlechta na jižním pobřeží!“ koktal hostinský, to barona dopálilo a začal hřímat a máchat rukama tak, že baronka raději spadla ze židle a ukryla se pod stůl. Stejně tak společnost tušila, že je zle a ládujíc si kapsy vybranými pochoutkami, které tabule ještě skýtala, opouštěli hojně hostinec. „Já ti dám delikatesu! Já ti dám!“ hulákal baron a chytnuv hostinského pod krkem, narval mu zbytek závitku do krku. „Za tu drzost budeš pro ostudu na náměstí dělat lidem plezír a prodávat ty tvoje delikatesy!...“ Bibikov byl příjemně pobaven, otočil se a odkráčel do jiného hostince.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 13

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Solný déšť
*Nefelé saltare*

Magenergie: 10 magů za 100 sáhů poloměru + dle úvahy kouzelníka
Dosah: poloměr rozsahu
Rozsah: kruh o poloměru dle dodané magenergie
Vyvolání: 5 kol
Trvání: 1 kolo
Obor: MA

Popis:

Na cílové území se snese prudký slaný déšť a vsákne se do země, kde působí jako totální herbicid. Za každý mag vložený navíc k sesílací magenergii sníží zemědělské výnosy ze zasažené oblasti o 8 zlatých - tento efekt přetrvává do další úrody, pokud není vyčerpán. Pokud už v zasažené oblasti něco roste, hází si to proti pasti: Odl ~ 7 ~ nic / uschne. Pořadí, v jakém si rostliny házejí určuje životaschopnost (nejnižší nejdřív). Hodnota všeho co uschne se odečítá od připlacené magenergie kouzla, pokud to nestačí, uschne jenom přiměřená část. Pokud původní rostliny zasolenost nevyčerpají, zůstává půda zasolená nadále, dokud není vyčerpána úrodou budoucí.

Srážky nad zasaženým územím způsobují, že se sůl ze zasolené oblasti vyplavuje. Zjednodušeně však tento efekt sdružíme pod všeobecný blahodárný efekt dešťů na úrodu - tzn. nepočítáme kolik soli déšť odplaví, ale o kolik ten normální déšť zvýší výnos ze zasažených polí. Pokud pole není zasolené, tak déšť zvýší úrodu tím, že plodiny dobře zaleje. Pokud pole je zasolené, dojde ke stejnému zvýšení úrody, je to však zdůvodněno jinak, a sice právě odplavením dílu soli.


 Uživatel úrovně 5

Dle kouzla sůl a pepř jsem napsal svou vlastní verzi ochucovadla, jak bych si ji představoval já (trvání ihned u materiální magie je mi docela proti srsti):

Magenergie: 2 (5) magů za 1 čen
Past: Int ~ 10 (4) ~ prokouknutí / nic
Dosah: 20 sáhů
Rozsah: dle magenergie
Vyvolání: 1 kolo
Trvání: 1k6 směn
Skupina: IL

Kouzelník očaruje jídlo dané velikosti tak, že bude chutnat lépe. Za 2 magy kouzelník může jídlo očarovat tak, že bude chutnat jinak - jako by do něj nasypal trochu pepře/soli (popřípadě obojího).

Pokud je kouzelník znalý kuchař, tak může použít svou vařící dovednost, aby jídlo ochutil ještě lépe - kouzlník může přidat libovolnou chuť kterou ví jak v daném jídle docílí. Nakolik se mu to povede, zálež na jeho vařícím umu.

Pokud je jídlo hodně divně chutnající, tak se snižuje past na to, že strávník pozná, že chuť je umělá, až na minimum nebezpečnosti 4. Kdo falešnou chuť prohlédne, tak je schopen svou vůli nepatřičnou chuť z větší části zignorovat.


 Uživatel úrovně 0

Folcw: Ano, pro materiální magii je trvání správně. Ale zařazení do materiální magie je očividně špatně a pro iluzilnistickou (kterážto by byla správná) by zase bylo špatně trvání. Vybral jsem tedy možnost kritiky toho, co autor pravděpodobně chtěl stvořit. Snad jsem to dostatečně objasnil.
S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 5

Tuvy: Jen drobnost. Dle mého je trvání správně (vztaženo na materiální magii). Sice se to bije s tím jak se pepř vytratí po uvaření, ale kouzlem vzniká hmotná trvalá ochucovadla. Takže "trvání: ihned" je z tohoto hlediska správně. Léčící kouzla hraničáře mám dojem také mají "trvání :ihned" (a také uzdravená zranění se hned neotevřou).


 Uživatel úrovně 0

Zdravím

Minimalistické použitelné kouzlo, jen drobné nedostatky, které ovšem dohromady dávají opravdu dost:

1) Tabulka
- past - asi špatně zapsaná, nebo nechápu co jsi tím myslel (rozhodně by ale měla být)
- dosah není uveden, nalezneme ho až dále v textu - jak zmiňuje Folcwine - souhlasil bych tak max 10 sáhů (vzhledem k magové náročnosti).
- rozsah 1 porce - klidně bych i odsouhlasil - 1čen je označení objemu jídla, ne jídla samotného
- trvání ihned - zrušilo by efekt kouzla. Trvání by mělo být tak třeba 1 směnu
- skupina - materiální magie - zde je opravdový kámen úrazu. Celé kouzlo je postavené jako iluzionické. Materiální megie by sice měla trvání ihned, ale reálné vytvoření soli, cukru či pepře by se pohybovalo v jiných magových hladinách...

2) Uvítal bych také rozčlenění do kapitol a jasné označení "beletristické" části příběhu a příkladů. Příklady by měly zahrnovat popis toho co se děje pravidlově, takhle jsou relativně zbytečné (zvláště příklad č. 2 je na 2139 znaků a nijak nepřibližuje kouzlo).

S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 5

Protože jsem odpůrcem nicneříkajících historií (resp. mě nevaví je číst, protože většinou nejsou valné kvality), ocenil bych zřetelné označení příběhu (např. kurzívou nebo nadpisem).

Docela závažně mě chybý v úvodní tabulce dosah, nevím, zda kouzelník ochutí pouze svou porrci nebo může například někomu na dálku "zpestřit" jídelníček (podle popisu v kapitolce dosah může klidně dalekozraký očarovat jídlo vzdálené 3 míle, což nesmysl). Rozsah by možná měl být 1 čen (ať používáme termíny DrD) nebo ještě lépe by magenergie měla být 1/čen magů. Z principu bych dal magii spíše IL, protože fakticky nic nového nevzniká (ale to je asi spíše jen můj názor). Magenergie by zase měla být: 1 (2) magů - používá se to tak i v pravidlech (+případné zohlednění ochucovaného množství).

Kapitolka trvání mne docela zarazila, nepochopil jse, proč by se například měla sůl vymizet při ohřátí?

Příklady by měli být stručné a výstižné. Ne vždy se to povede, ale opravdu se nechci dozvídat nic na způsob, že Augenaphelovi (aspoň kdyby to šlo napsat jinak než za pomoci "copy" a "paste") spadlému z hory nešmakuje stouhanka. Beru, že jsi chtěl ukázat použitelnost kouzla i družinám čističů podzemí, ale nějak jsem nadšen nebyl (to bude asi tím, že podobný slohový styl mě vyloženě odpuzuje).

Na to, že je to župní nápad, jsi z díla vytřískal takřka všechno ce se dalo. Zpracování také není z nejhorších, vytknuté chybky byli spíše formálního charakteru. Zasloužené ***.


 Uživatel úrovně 1

Lépe to kouzlo zvládnout nešlo a nemá jedinou chybku. Drobné úpravy se kdyžtak dají stejně provést. A za příklady -> neváhám dát bombu :)


 Uživatel úrovně 5

Jednoduché a na to až zbytečně roztahané. Neexistuje past na rozpoznání magického ovlivnění což by imo měla 2*.
Hlavně proto že z nápdu IMO víc vykřesat snad ani nejde.


 Uživatel úrovně 4

Tak tohle kouzlo by bylo první které by si můj rozmazlený trpaslík kouzelník vybral.


 Uživatel úrovně 0

Zdravím, mám tři rejpnutí:))
Ta past nahoře je tam asi omylem, že jo?
U dosahu nechápu, proč má kouzelník vědět, jak se pokrm připravuje.
Jde kouzlo zrušit, třeba kouzlem rozptyl kouzla? Že bych třeba kamarádovi přepeřpil oběd, pak to zrušil a zdlábnul mu ho sám:))

Jinak nic k tomu nemůžu dodat, snad jen, že jsem se opravdu královsky bavil u úvodu a příkladů, magické slovo pro vyvolání taky lol:D