Kouzelnická Kouzla

Alarm *evékin* Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 14

Skupina: Ochranná magie

Dosah: 10

Rozsah: 20

Vyvolání: 3 kola

Trvání: 8 hodin

Popis:

Popis kouzla Kouzlo - hlídací pes. Pokud kdokoliv s inteligencí vyšší než 1 vstoupí do oblasti, na kterou je kouzlo sesláno, ozve se zvuk zvolený kouzelníkem při sesílání (například polnice nebo kroll řvoucí „Budíčééék“), který spící probudí a případné vetřelce může polekat. Kouzlo reaguje na nekonečný počet narušitelů, jeho působení končí až s koncem jeho trvání. Sesilatel může toto kouzlo kdykoliv během jeho trvání zrušit. Kouzelník může určit, na koho bude kouzlo účinkovat a jak dlouho bude trvat.

Dosah Kouzlo kolem oblasti, na kterou bylo sesláno, vytvoří kulovité pole o průměru 1-20 sáhů. Je-li kouzlo sesláno v místnosti, končí jeho rozsah zdmi, to znamená že nebude „přetékat“ přes zdi, jestliže místnost (či spíše sál) měří víc než 20 sáhů, není jejími rozměry kouzlo nijak ovlivněno. Stejně tak je ohraničeno i zemí (dlaždicemi, prkny, pískem...).

Doplňky Za přidání magů k základní sesílací magenergii se dá kouzlo vylepšit: Pokud si kouzelník přeje místo zvuku pouze magický impuls do mozku (probudí na 100% i chrápající trpaslíka a je nenápadný), musí přidat 5 magů za každého, kdo jím má být vzbuzen. 6 magů - kouzelník může zvolit heslo a každý, kdo ho bude znát, může projít bez aktivace alarmu (stačí, když si ho bude myslet). 4 magy - kouzelník může učinit středem koule sebe, tudíž kouzlo nebude fixováno na danou oblast, ale bude se pohybovat spolu s kouzelníkem. 1 mag - kouzlo má navíc účinek popsaný v následujícím odstavci (Budíček).

Budíček Pokud je sesílací magenergie pouze 1 mag, má kouzlo zcela jiný účinek - zvolený signál se ozve po libovolné době, která uplyne od seslání kouzla, maximum je však osm hodin a minimum jedna směna. Dá se tedy využít jako poměrně přesný budík nebo stopky. Při tomto využití je sesílací doba jedno kolo a kouzlo končí po uplynutí trvání. Budíček se dá samozřejmě doplnit o předcházející funkce.

Příklady 1 - Kouzelník paranoik jde lesem, ale jelikož má strach z napadení zvířetem, sešle na sebe alarm tak, aby se s ním pohyboval. Zaplatí za něj tedy 10 magů (6 základ + 4 sám je středem).

2 - Kouzelník se s tříčlennou družinou toulají trpasličím městem obsazeným skřety. Protože by byli neradi krouhnuti ve spánku, sešlou na sebe alarm. Protože nechtějí vzbudit přílišnou pozornost, nastaví si magický impulz. A protože hobit v noci často courá na záchod a zbytečně by kouzlo spouštěl a budil ostatní, dají si tam i heslo. Celkem tedy kouzelník zaplatí 27 magů (6 základ + 3*5 za impulz do tří mozků + 6 za heslo).

3 - Kouzelník chce s válečníkem probrat jisté záležitosti, které by ostatní neměli slyšet. Sešle tedy na sebe a válečníka alarm tak, aby je impulzem po dvou hodinách probudil. Stojí ho to 11 magů (1 základ + 2*5 za impulz).

Za rady a připomínky bych chtěl poděkovat lidičkům z DrD.cz, a to Griffinovi, Oldrinovi a Merwinovi.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 14

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Osobní hlídač
*Tanachetrak*

Magenergie: 10 magů
Past: Roz ~ 5 ~ 0
Dosah: dotek
Rozsah: 1 tvor
Vyvolání: 1 kolo
Trvání: 24 hodin
Obor: PO

Popis:

Toto kouzlo se přichytí cílové bytosti, a pokaždé, když tato bytost ve zvoleném směru překročí hranici deseti sáhů nebo deseti kol od kouzelníkem specifikovaného objektu nebo události, vydá hlasitý a zvučný tón.

Kouzlo tedy může zaznít když:
- ...se cíl vzdálí od specifikovaného objektu na více než 10 sáhů
- ...se cíl přiblíží ke specifikovanému objektu na méně než 10 sáhů
- ...se cíl dostane do okamžiku, ve kterém zbývá deset kol do dané události
(v tomto případě se kouzlo řídí tím, za jak dlouho by k dané události došlo za podmínek panujících ve chvíli seslání kouzla - pokud se podmínky změní, přestává mít signál jakoukoliv vazbu na skutečnost)
- ...se cíl dostane do okamžiku, ve kterém uplynulo deset kol od dané události

Kouzelník může objekty a události specifikovat buď konkrétně nebo obecně. U objektů to znamená, že kouzlo buď reaguje na vzdálenost třeba od tamtoho elfa jménem Eldmaer, nebo prostě na vzdálenost od všech elfů. U událostí to znamená, že se signál ozve buď pouze jednou, například deset kol předtím, než hodiny odbijí půlnoc (když tedy vyloučíme možnost cestování v čase), nebo vždy deset kol předtím, než hodiny odbijí kteroukoliv celou hodinu.


 Uživatel úrovně 0

Kouzlo je třeba definovat více jako ochrané, podobně, jako je tomu u hlídky.
Tzn. takové věci jako pohyblivý štít zrušit (nebo výrazně zmenšit poloměr). Po jednoum použití nutnost seslat nové kouzlo. Pokud kouzelník během působení kouzla sešle nějaké jiné (oboru ČP nebo EU) tak kouzlo zmizí (tak se chová ochranná magie.)
Taky zneužití jako rozháněče je možno zabránit částečně tím, že kouzelník nesmí očarovanou oblast opustit.
Jako rejpnutí bych pak mohl přidat, že kouzelník kvůli malé odolnosti mnohdy může potřebovat spát déle než 8 hodin. viz PPP.


 Uživatel úrovně 0

Tuvy:
1) O hlídce vůbec nevím, kdybych věděl, nebudu tohle kouzlo tvořit, předělávání kraničářských kouzel pro kouzleníky a obráceně nepovažuju za přínos do hry.
Pokud se nepletu, tak ty střehy atd. jsou až v Expertech, já hraju maximálně tak kolem desáté úrovně a chtěl jsem, aby nějakou ochranu měly i postavy na těchto úrovních.

2) Děkuji za vyřešení dilematu:))

Taky zdravim:))
Siki


 Uživatel úrovně 0

Fajn nápad. Bohužel vezmeme-li v potaz PPE-chodec - kouzlo hlídka (které je snad jedinou obdobou tohoto kouzla u postav), stává se ošklivě überefektivním (z hlediska nákladů.
Stejně tak v porovnání s magickými střehy, pásy bezpečí a dalšími podobnými kouzly a i pokud bychom brali v potaz pravidla pro tvoření kouzel - plošné a takhle dlouho trvající kouzlo by se pohybovalo v jiných řádech magů.

A myslím, že kouzlo nebude EO, ale PO - poznávací. V podstatě nechrání, ale zprostředkovává informace.
S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 0

Folcwine:
Měl jsem tu odpověď ke každému bodu, ale pak jsem místo caps zmáčknul tab a všechno to zmizlo >:o Nechce se mi to psát znovu, takže to shrnu - na tebe jsem se těšil, míváš hodně konstruktivní kritiku, je to zabugovaný jak prase, předělam to a vložim do diskuze:))

BTW to kouzlo je u hraničáře první nebo nulovej level kouzel, má snad i identický jméno s timhle.


 Uživatel úrovně 5

Předběžná kritika:
Nemám nic proti tomu, když se jedno kouzlo převede z jednoho herního systému do druhého. Nestrhávám za to hvězdy, protože vím, že převod je někdy zrádnější, než zpracování nápadu. DnD systém kouzel sám o sobě poskytuje mnoho možností, jak si poradit se všudypřítomnou magií (magické pasti, podkouzlení, zpemanentnění atp.). V DnD obecně je u magických pastí napsáno, jaké šance je má objevit a zneškodnit zloděj. Jsou jednoduchá kouzla, která detekují kouzla. V DrD toto není, proto je důležité kouzlo vybalancovat po převodu, jednoduchý přepis bývá nedostačující. Zatím nevím, jaký je originál tohoto kouzla v DnD (teď mě napadá jen kombinace Glyph of Warding a Soud Burst, ale vím, že i nějaké jednoduší hlídací kouzlo jsem už viděl), takže hlasování odložím na později.

- Účinkům kouzla by se mělo dát nějak vyhnout. Buď je kouzo takřka nenalezitelné a má nějakou rozumnou past na vyhnutí se účinkům nebo je kouzlo relativně snadno odhalitelné a musí se nějak jinak obejít. Všeno, co je na 100% smrdí (ad buzení magickým impulzem). Ochrana před vetřelcem, aniž by vetřelec měl šanci se vyhnout kouzlu je špatně vybalancovaná ochrana. Jako PJ bych se snažil kouzlo používat také proti družině. A zmršené dobrodružství (například únos/zatčení/zabití jistého kouzelníka) na základě takřka neobjevitelného a špatně odstranitelného kouzla není zrovna zárukou spokojeného hráče.

- omezení hlasitosti je celkem ošidná věc. Buď to lze omezit např. max 50dB (ale tím se zavádá nový pojem), či tím, že kouzelník musí prvně alarm namluvit (zde je zase problém s tím, že může být ve světě kouzlo zvyšujícící hlasitosto kouzelníka). Dle mého rozumný PJ je schopen říci, že za dané magy víc než 50dB z kouzla vymáčknout nejde a hotovo.

- dílo popírá samo sebe. Na to je záhodno dávat pozor - viz už předchůdci zmiňovaná skutečnost:
alarm spustí jen tvorové s INT vyšší 1 X kouzelník v lese si dá na sebe pochodující alarm proti zvěři (ta má INT až na minimum vyjímek právě 1)

- budíček je zajímavý bonus, který přináší RP zpestření. Právě pomocí takovýchto bonusů se pozná zajímavé ílo.

- zádladní sesílací magenergie by měla být spíše v řádu 10-20 magů, doplňky za přidávání osob a impulzu jsou dle mého v pořádku. Asi bych jen dal, že heslo musí být vysloveno. Pohybující se alarm mě přijde jako velmi levný detektor neviditelných, špehů, vrahů a jíných živlů.

- nejsem si jist, ale dosah měl být asi dotyk a rozsah 20 sáhů (kouzolo se dle popisu sešle na pevný bod a ovlivňuje všechny kteří přecházejí zvenku přes 20sáhový poloměr, nepůsobí na žádných 10 osob)


 Uživatel úrovně 0

abbé Faria:
1-už jsem odpověděl ve třetím příspěvku
2-SAKRA! J8 jsem takovej ***** že to snad ani neni možný, tam měl bejt průměr místo poloměru...áááá:(
3-jo, ty magy jsou docela kámen úrazu, tu cenu jsem moc neodhadnul

Dík, že ses na to kouknul:))
Siki


 Uživatel úrovně 0

No nevim, jestli jsem to moc pochopil;

1. Priklad 1- zvirata maji inteligenci 1, tudiz ma kouzelnik smulu.

2. Takze kouzlo zabira 20 sahu polomerem koule, tozn. 40 prumer, nevim proc by hobit mel opoustet druzinu zhruba o 20 sahu, aby mohl vykonat potrebu, na to by za prve mu melo stacit zhruba 10 sahu a za druhe(ciste prakticky) bych se od druziny moc nevzdaloval, zvlast kdyz budu v danou dobu indisponovan.

3. 4 magy jsou dosti mala dan za to, ze se muze kouzelnik v dobe 8 hodin libovolne pohybovat a s sebou bude mit ochrannou kouli o prumeru 40 sahu, sice se to druzine muze hodit, kdyz prochazi v noci lesem a nechteji byt vyruseni, ale mel by za to byt trochu vetsi pocet magu.

To by bylo ke kritice vsechno, na drobnustky v prikladech nehledim, ale male mnozstvi magu u pridavku povazuji za podstatnou chybu, jinak ve mne zachovalo kouzlo celkem dobry dojem, hodnotim 3*.

abbe Faria


 Uživatel úrovně 0

Plž:
No, takhle to kouzlo původně vypadalo, ale pak jsem tam naházel tyhle přídavky a nepromyslel to, co by všechno mohly způsobit.


 Uživatel úrovně 4

Siki to není o zneužítí to je o omezení kouzla.

1. definuj hlasitost tím omezíš rozhánění. (to už tu bylo) navíc pokud by jsi definoval i zvuk například zvonek tak o to víc tuto možnost zlikviduješ.
2. kouzlo se nebude hýbat tím odstraníš možnost pohyblivé 100% ochrany kolem kouzelníka a celé družiny
3. jedno použití po jednom použití kouzlo vyprší, pokud je to kouzlo na buzení tak to stačí a družina už bude probuzená a opět silně omezíš jeho použití na pouhé probuzení a zlikviduješ několik předchozích možností.

Všechno nedodělky toho kdo kouzlo dělal protože všechno tohle není zneužití ale logické použití kouzla pdaných parametrů.