Kouzelnická Kouzla

Nosné kouzlo *ferre* Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 17

Skupina: Časoprostorová magie

Dosah: 1

Rozsah:

Vyvolání: 1 kolo

Popis:

Kouzlo slouží k jakémusi uložení jiného kouzla do předmětu na dobu, kdy je potřeba. Kouzlo se sesílá na provázek, kterým později omotáme předmět, který bude nosičem ukládaného kouzla.

Seslání nosného kouzla

Kouzelník vezme do ruky provázek, na který sešle kouzlo. Později bude ukládat kouzlo do nějakého nosiče, který bude provázkem omotávat, takže by měl vybrat adekvátně velký provázek (je jedno, jestli to bude nit nebo lodní lano). V tuto chvíli si kouzelník vybere tzv. pokyn, kterým bude kouzlo později zrušeno(vysvětleno bude dále). Pokud se provázek přetrhne před uložením kouzla a ovázáním, nosné kouzlo bez efektu vyprchá do okolí. Kouzlo v provázku zůstane tolik měsíců, kolik úrovní měl kouzelník ve chvíli, kdy kouzlo seslal. Pokud do této doby provázek vůbec nepoužije, kouzlo opět vyprchá do okolí. Na kouzlo je potřeba základních 10 magů, přidávají se magy za pokyn a navíc libovolné množství magů. Tyto magy budou později držet kouzlo. Při sesílání nosného kouzla je třeba přidat 1 mag za každých 5 magů, které budou použity na uložené kouzlo.

Uložení kouzla do nosiče

Když máme očarovaný provázek, můžeme nějaké kouzlo uložit do nosiče. Tím může být libovolný neživý předmět. Na ten sešle kouzlo, které chce uložit, se stejnými podmínkami, jako by ho sesílal normálně (pouze dosah se mění na „dotyk“ a sesílací doba se prodlužuje o 1 kolo). V kole navíc kouzelník omotá nosič očarovaným provázkem a zaváže uzel. Provázek nyní nelze z předmětu sundat. V tuto chvíli ještě kouzelník přidává tzv. bližší určení kouzla(vysvětleno níže). Pokud kouzelník uloží kouzlo za více magenergie, než je provázek schopen udržet (tedy magenergie uloženého kouzla je více jak pětinásobek magenergie vložené do provázku na držení kouzla), kouzlo selže a 1 kolo po seslání se uložené kouzlo projeví stejně, jako by nastal fatální neúspěch při jeho selání.

Pokyn

Ve chvíli, kdy se vydá pokyn, nosné kouzlo se zruší a uložené kouzlo účinkuje stejně, jako by bylo sesláno kouzelníkem. Pokynem může být téměř libovolná činnost, jedinou výjimkou je to, že jím nesmí být pouhá myšlenka. Vhodnými pokyny je například vyřčení nějakého slova, pokynu od určité jedné postavy, útok na postavu, která předmět nese atd. Kouzlo ovšem pokyn zaregistruje jen v případě, že se skuteční do 10 sáhů od nosiče nebo je tak obecný, že o něm ví každý v okolí. Je to dost krkolomné vysvětlení, které hned osvětlím. První část znamená, že nelze dát pokyn např. aby bylo nosné kouzlo zrušeno ve chvíli, kdy se král vedlejší země rozhodne vyhlásit válku, nebo temný čaroděj začne kout pikle(respektive dá, ale kouzlo nebude reagovat). Druhou částí věty je myšleno, že pokyn může být třeba východ slunce nebo zvonění v poledne. Pokynů může být i víc, za každý navíc je třeba přidat 5 magů při sesílání nosného kouzla.

Bližší určení kouzla

Je jasné, že většina kouzel potřebuje ještě nějak blíže určit svoje účinky. Tímto bližším určením je např. že kouzlo bude účinkovat na nejbližšího člověka. Určení se nikdy nesmí řídit něčím, čím by se nemohla řídit samotná postava. Nelze tedy směřovat kouzlo proti bytosti s nejvyšší úrovní, ale na nejvyšší klidně ano. Za přidání bližšího určení se přidává 5 magů během sesílání nosného kouzla za každé určení.

Bližší určení se ovšem může, naopak od pokynu, řídit myšlenkami postavy, která kouzlo uvolnila. Musí to být ale přidáno jako bližší určení. Znamená to, že pokud uloží kouzelník svému kamarádovi bojovníkovi do meče modré blesky, kouzelník je během boje může uvolnit a sám si vybrat, na koho budou namířeny.

Dodatky

Tady bude už jen několik posledních poznámek ke kouzlu. Do jednoho předmětu lze uložit jedno kouzlo. Kouzlo ale nejde uložit do předmětu, ve kterém je démon (během sesílání uloženého kouzla se provázek sám rozváže a magenergie se neškodně uvolní). Pokud nosné kouzlo není zrušeno do doby, po kterou účinkuje, samo se zruší a uložené kouzlo se nekontrolovaně spustí. Účinky posoudí PJ. Pokud kouzelníkovi padne fatální neúspěch během sesílání nosného kouzla, nepozná to. Projeví se to až při uvolnění kouzla. Je jasné, že některá kouzla uložit nejde. Jsou to všechna ta, která vyžadují soustředění. Je to ale velmi těžké posoudit a PJ se musí rozhodnout u každého jednotlivého kouzla. Pokud je provázek nebo nosič zničen, kouzlo se projeví jako při fatálním neúspěchu. A nakonec, kouzlo po uvolnění začne působit ihned. Provázek se ve chvíli zrušení nosného kouzla rozváže.

Příklady

Možná to není nutné, ale raději přidám několik využití tohoto kouzla:

  • Kouzelník si do své okované hole uloží kouzlo magický štít, podmínkou je útok na jeho osobu. Zde je např. důležité desetisáhové omezení kouzla. Pokud na něj někdo zaútočí tváří v tvář, kouzlo se aktivuje. Ale v případě, že na něj někdo vystřelí z dvaceti sáhů, kouzlo se neaktivuje(když vystřelí z devíti sáhů nebo na něj třeba sešle modré blesky, kouzle se zruší a uvolní).
  • Během obléhání hradu budou mít někteří lučištníci do šípů uložené kouzlo ticho s podmínkou vystřelení. Obléhající potom neuslyší letící šípy a nebudou se chránit(psychický účinek by byl tím pádem také silnější).
  • Naopak dobyvatelé by mohli do hradu střílet kameny s uloženým kouzlem oheň, podmínkou dopad po vystřelení a bližším určením nejbližší dřevěná budova.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 17

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Záložní kouzlo
*Backupium*

Magenergie: 1xžvts
Dosah: 0
Rozsah: kouzelník
Vyvolání: 5 kol
Trvání: 6 směn

Popis:

Při seslání si kouzelník ze svého repertoáru zvolí jedno kouzlo jako "záložní". Když potom kouzelníkovi při sesílání nějakého kouzla padne neúspěch, může za magenergii, kterou by jinak tímto neúspěchem ztratil, místo toho seslat právě předpřipravené záložní kouzlo. Přitom platí, že pokud má záložní kouzlo delší vyvolávací dobu, než kouzlo původní, tak na něj kouzelník musí vynaložit zbývající počet kouzlících akcí. Dále může kouzelník takto použít maximálně tolik magenergie, kolik předtím vložil do onoho neúspěšného kouzla. Jakákoliv přebytečná magenergie je ztracena.


 Uživatel úrovně 5

Pro kouzelníka skvělá možnost, jak si předpřipravit kouzla tak, aby se pak mohli seslat v mnohem kratším okamžiku. Jde tak vytvoři kombo například ve stylu:

a) hyperprostor do bodu A, pokud kouzelník sešle bledý blesk (např do prstenu C)
b) seslat bledý blesk na nepřítele B, když bude v dostřelu (např. do prstenu D)

Pak již stačí se běžným hyperprostorem přiblížit k nepříteli a ten ani nemá šanci zareagovat, protože bledý blesk i odportování pryč bude provedeno takřka v nulovém čase.

Jak vidno tak je to nehorázně přesílené a nedotažené. Zkus srovnat se svitky, které kouzelník vyrábí ve spolupráci s alchymistou. Po tomto kouzle může alchymista si jít dohit mašli (a vlastně i všechna ostatní povolání). Kouzlo není ani napsáno jednoduše a přehledně.

Pokud okamžitá kouzla, tak bych doporučil se podívat na podobné ekvivalenty z DnD - do DrD bych to převedl asi tak, že kouzelník si může takto předseslat kouzlo, ale bude jej to stát aspoň čtyřnásobek sesílací magenergie (aby stále byly výhodné kouzelné svitky), která nepůjde dozaostřit, dokud archivované kouzlo nebude použito. Celkově mi ale přijde, že DrD na podobnou mechaniku není stavěné a že DrD je lépe bez podobné mechaniky.

0*


 Uživatel úrovně 0

Je to prostě moc silné, a nepřehledné, nemohu si pomoct. Předpoklá to např vlastní inteligenci kouzla (kdežto u svitku dodává pokyny a řídí lamatel pečeti), což by odpovídalo nějaké poznávací magii, k tomu držení kouzla, což je časoprostorová, po dobu mnoha měsíců, což přesiluje kouzelníka.
Vem si studenta na třetí úrovni, který umí tohle kouzlo a modré blesky a měsíc času.
Může použít bližší určení - tvor na kterého ukazuji a můj výkřik "zabíj!", a pak může zabít kohokoli.


 Uživatel úrovně 0

Po přečtení kritik, nemám vcelku moc co dodat.
Z mého osobního pohledu jde o hrzoně posilující věc zvýhodňující kouzelníka, pokud se dostane do situace kdy má pár dní času na promyšlení akce, získá obrovskou sílu ať už počtem kouzel nebo rychlostí seslání mocných kouzel na která se musí bežně několik kol soustředit nebo jen množstvím "nastřádané" magenergie. A to je hlavní důvod mého nízkého hodnocení.
Taktéž žehrám na přehlednost příspěvku, ztrácel jsem s v něm, musel jsem se vracet abych pochopil některé souvisloti, to není dobré a snadno dojde k chybám (jak je ostatně patrné i z diskuze)
Taky jsem trošku na vážkách zda jsme schopni upříst tak kvalitní kouzlo aby udrželo 5x silnější kouzlo.


 Uživatel úrovně 0

Líbí se mi to, má to dobrý námět ale mám na srdci:
1) Zajímavý, že provázek z předmětu nesundáme žádným způsobem... to nedává smysl

Zkrátka to nebudu rozvádět... není to špatné, ale byli tu lepší díla a asi i budou.


 Uživatel úrovně 0

Náhodou, mě se to líbí, ani se mi to nezdá nějak zmatečně napsané, ty nejduležitější věci se v textu najdou.
Ale kdyby se toto kouzlo správně použilo, mohlo by být velice nebezpečné. Např.: Atentát na starostu, starosta bude mít oslavu a při té příležitosti se bude konat hostina, na které pronese přípitek. Vezmu provázek, sešlu nosné kouzlo, pak sešlu deset ohnivých koulí na nohu stolu, kterou pak obvážu provázkem. Jako pokyn určím třeba zaklepání lžičky o skleničku (minimálně 5x za sebou) a pro jistotu ještě snědení sousta jídla osobou sedící v čele stolu. A jako bližší určení bude výbuch na místě. Pak starosta přijde, zaťuká na skleničku, jako že chce pronést přípitek, a ...


 Uživatel úrovně 0

Alc.: Snad příště :-)
Farfrin Vok:
Magenergie: O tom už snad bylo řečeno dost.
Seslání: Je to jedno, trvání nosného kouzla je stejné. Navíc v praxi by to stejně většina lidí tak asi udělala, než aby si hlídali, jak dlouho bude kouzlo trvat.
Provázek: On rozvázat jde, ale nikdy sám nespadne z nosiče. O rozvázání sice v textu nemluvim, ale ke tam jasně napsaný, že při zničení se koizlo projeví jako při fatálním neúspěchu. Uznávám, že se to možná nečte úplně nejlíp, ale TAK špatně to taky napsaný neni.


 Uživatel úrovně 0

Máš tam příliš často, že magenergie vyprchá volně a neškodně do prostoru.
Kouzlo by mělo být sesláno bezprostředně po nosném kouzle, né až někdy v průběhu jeho několika měsíčního trvání.
Proč nejde provázek rozvázat? (silou, mečem, ohněm..)
Jak se to snáší s rozptilováním kouzel?


 Uživatel úrovně 3

Indužk: Ne. Myslím "kompletní příklad". Od začátku do konce.


 Uživatel úrovně 0

Alcator: Ale vždyť tam jsou.

Fafrin Vok: Není snad nutný u všech možností(u všech kouzel, kouzelných přefmětů, svitků,...) znova a znova rozepisovat účinky typu výbuch. Já tam dal fatální neúspěch, což PJ nechává mnohem volnější ruce. Chceš to nechat vybuchnout? Tak si nech!! Ale fatální neúspěch dává spoustu jiných možností, ketré dokážou udělat i mnohem větší paseku.