Kouzelnická Kouzla

Ďábelský plyn **devil gas** Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 29

Skupina: Materiální magie

Past: Odl~5~podlehne účinku/nepodlehne

Dosah:

Vyvolání: 2 kola

Trvání: 6 kola

Popis:

Kouzelník vytvoří pomocí tohoto kouzla malou, asi 10 coulů v průměru, kouli stříbrné barvy. Vypadá to tak, že kouzelník začne rukama tvarovat kouli ve vzduchu a po dvou kolech vzniká tato stříbrná koule plná plynu. Plynová koule stojí rovných 10 magů, vyvolání se nadá žádným způsobem urychlit.

Plynová bomba: Plynová bomba je ta koule, o které jsem už hovořil, ale nyní podrobnější popis. Koule nemá žádný otvor, kudy by unikal plyn. Má hladký povrch, váží přesně 40 mincí i s plynem uvnitř. Při podrobnějším průzkumu zjistí kouzelník, že je křehká a vyžaduje opatrné zacházení, jinak by mohla kouzelníkovi prasknout přímo u obličeje. Je z lehčího materiálu magického původu, připomínající plech. Na dotyk je chladná a po prasknutí ihned zmizí.

Plyn a použití: Nejlépe ji kouzelník využije tak, že ji vrhne do davu lidí a následně raději uteče od toho veselého místa. Ano, veselého, protože tento plyn způsobuje záchvaty smíchu všem, co neuspěli v hodu proti pasti. Taky může bombu nastražit na nějaké místo a počkat, až ji nějaký kolemjdoucí rozšlápne. Bomba praská automaticky při silnějším stisku a při pádu z více jak jednoho sáhu na tvrdší povrch (zemina, písek...). Prasknutí samotné nikoho nezraní, ani v bezprostřední blízkosti ( méně jak jeden sáh), ale past tohoto nešťastníka se zvyšuje o 2. Po prasknutí bomby, se plyn začne "valit" rychlostí jeden sáh/kolo. Je-li silnější vítr, rychlost pohybu oblaku je 2 a více sáhu za kolo (zde to nechávám na PJ). Pokud ji kouzelník nevrhne včas, bomba samovolně praská po uplynutí 3 směn.

"Tak milí studenti, umíme již vyvolat plynovou kouli. Teď si řekneme, jak ji správně používat. Uchopte bombu do ruky a silou ji vrhněte na místo, kde chcete, aby bylo nebývalé veselí. Každý slabší jedinec propadne síle kouzla a začne se po dobu 1 minuty nepřetržitě smát. Společně s někým můžete hodit bomb na to místo více, aby byli zaseženi i silní tvorové a vy jste mohli pláchnout..."

Plyn má tmavě růžovou barvu, přes kterou není nic vidět normálním zrakem (max. sáh, na méně jak jeden sáh vidět je). První směnu se drží při zemi (max. výška 3 sáhy), ale po uběhnutí tohoto časového úseku, vzlétne do atmosféry a tam úplně vyprchá (tj. zmizí). Plyn po prasknutí vytváří oválný mrak, s maximálním průměrem 20 sáhů. Tento mrak se nebude jinak pohybovat, než se rozpínat a po uplynutí jedné směny, vznášet k nebi. Plyn není hořlavý, ani jinak škodlivý, pouze zajistí veselou náladu. Inteligentnější postavy nebo ti, co tento plyn už znají, mohou zadržet dech (nejpozději v dalším kole po úniku plynu), aby měl plyn větší potíže se dostat do jeho dýchacího ústrojí. Udělá-li tak postava, past se snižuje o 2. Pokud si postavy nezakryjí oči, plyn způsobí podráždění citlivých částí oka a postava začne slzet. Všichni, kdo neuspěli v hodu proti pasti, se rozesmějí. Smích je hlasitý a neustává, dokud se postavy drží v mraku plynu (nemohou se odtamtud ani dostat, protože ihned spadnou na zem a budou se jen smát). Venku se plyn vznáší směrem nahoru rychlostí 2 sáhy/kolo (jiné případy jsou popsány níže). Smějící se postavy nemohou dělat nic jiného, než se smát a smát. Nejsou-li zasaženy, každé další kolo si musí házet znova. Když plyn už vzlétne, postavy se začnou pomalu vzpamatovávat a smích ustává.

Plyn voní jako směs vonných bylin (spíše "sladká" vůně).

"Vyberu si jednoho žáka, který bombu vyzkouší a podělí se s námi o své zkušenosti. Co třeba ty, Kyarro? Chtěla bys to vyzkoušet? Doporučuji ti hostinec U zuřivého barbara. Určitě se tam dnes večer strhne mela a ty bys je mohla trochu "uklidnit". Myslím, že městská garda ti bude vděčná a možná dostaneš i zaplaceno." "Ano, pane učiteli, nemám ty opilce ráda, zkusím to kouzlo na nich," následoval úsměv ve tvářích Kyarry.

Po zásahu: Zasažení lidé, tedy ti, co neuspěli v hodu proti pasti, se chápou jako vyřazené postavy i se všemi postihy. Při smíchu se postavy unavují jako při rychlé chůzi. Respektive každé 1 kolo smíchu způsobuje únavu rovnou únavě při rychlé chůzi na vzdálenost 100 sáhů. Postavy zasažené tímto plynem si už později nehází na past, jelikož plyn už ukázal svou sílu. Past se snižuje o 1 za každých 1 kolo, kdy postava plynu odolává. Zasažení mají také postih k útočnému i obrannému číslu, který činí -1 k oběma číslům.

Včera jsem navštívila ten zpropadený hostinec plný všemožných ničemů a hulvátů. Pokřikovali na mě, nadávali, prostě mě pěkně naštvali. Domluvila jsem se s hostinským. Souhlasil s mou nabídkou, ale všechno jsem mu musela několikrát opakovat, protože si myslel, že mu zničím hostinec. Zanedlouho se opravdu strhla bitka. Samý křik, rány byly slyšet až na ulici. Řekla jsem si: "Uvidíme, kdo se teď bude smát!" Během okamžiku jsem v rukou třímala stříbrnou kouli a připravila se k hodu. Mé šaty byly potříštěny pivem, protože někdo po mě hodil žejdlík, ale naštestí minul. To vážně přehnali! Vrhla jsem bombu do davu a jelikož jsem stála ve dveřích, mohla jsem rychle utéct a dveře za sebou zavřít. Přešla jsem přes ulici a během okamžiku jsem zaslechla neustávající smích. K místu činu přiběhli členové městské gardy a Kyarra je varovala. Počkali nějakou dobu a potom vtrhli do hostince a všechny pochytali. Jejich další osud neznám, ale byla jsem potěšena, protože v hostinci byl odteď klid...

Z deníku Kyarry, mladé kouzelnice

Zvláštní případy: Bomba může být hozena do vody nebo na měkký povrch (peřina, sníh...). V tomto případě, bomba vybuchuje jen za podmínky, že bude vržena velkou silou. Ve vodě nemá plyn žádné účinky a vytvoří bubliny. Vodní živočichové od nich rychle utečou, ale v případě přímého zásahu (třeba když někdo nemá prut a použije tuto bombu) je tvor zraněn, ale neutrpí ztrátu na počtu životů (samozřejmě, že někde na souši nebo když ukáže jen část těla), a plyn na ně nemá účinek. Praskne-li ve vodě, plyn ( v podobě bublin) se vznáší na hladinu. Tam vytvoří oblak, jehož účinky se řídí pravidly na souši. Je-li bomba vržena do sněhu (výška sněhu max. 0,5 sáhů) praskne a účinky jsou normální, jako kdyby bouchla někde na ulici. Je-li sníh vyšší než 0,5 sáhu, bomba nepraskne, ale zůstane ležet ve sněhu, dokud neuplyne jedna směna. Praskne-li ve sněhu, plyn se skrz sníh dostane, protože sněhová pokrývky je pórovitá. Jiné podmínky (udusaný sníh,práškový,..) nechávám na fantazii a úvaze PJ.

Kouzelník může také hodit více bomb na jedno místo. V tomto případě se plyn z jedné bomby spojí s tím z druhé a vytvoří spolu mrak, který odpovídá max. velikosti jako kdyby kouzelník hodil jen jednu bombu- past se zvyšuje o 2 za každou další bombu. Počet bomb je v tomto případě limitován na čtyři. Takže zde platí, že když kouzelník vrhne 5 koulí na jedno místo v tentýž čas, past bude max. 9 (za 4, pátá neúčinkuje), dále už se nezvyšuje. Hodí-li kouzelník dvě bomby najednou, účinek je v podstatě stejný, ale past je o je dvě vyšší. Za třetí a čtvrtou bombu je se past zvyšuje pouze o 1.

Je-li bomba vržena někde v nějaké jeskyni (dále od východu), plyn automaticky zmizí, protože je vytvořen magicky a magicky také zanikne. Je-li to blíže východu, plyn má tendenci přesouvat se směrem ven. V uzavřených budovách plyn jednoduše vyletí oknem. Nemá-li dům okno nebo je bomba vržena někde ve sklepě, po uplynutí časového limitu (6 kol) plyn prostě zmizí.

Jsou-li zasažena suchozemská zvířata, smát se sice nebudou, ale účinek to na ně mít bude. Začnou se válet po zemi a různými způsoby si krýt dýchací ústrojí. Záleží na druhu zvířete. Je-li ale zasažen pták (nebo jiný letec), ztrácí orientaci a může klidně nabourat do jiných tvorů a nemůže ani létat. Podaří-li se mu dostat ven, účinky plynu mizí (asi za 6 kol zmizí). Potom přirozeně utečou. Třeba psi budou čumák zahrabávat do země, hadi se celí pokusí zahrabat, ptáci ztrácí schopnost létat. Na hmyz nemá plyn žádné účinky. Vlastně to znamená, že plyn má normální účinky jen na tvory s inteligencí 2 a vyšší. Těm méně inteligentním působí jakési podráždění, jehož průběh je popsán výše.

Doposud jsem se zmiňoval jen o přijatelné teplotě (-15 až +40 stupňů Celsia). Nastane-li extrémní zima (-20 a méně), bomba ihned zamrzne a po jedné směně se pomalu začne roztékat a plyn nebude použitelný (vlastně nebude vůbec). Při extrémním teple (+45 a více) plyn ihned vystoupá nahoru, nebude ani vidět, ani cítit.

Poděkování

Chtěl bych poděkovat především Korhulovi, který se mě hned ujal a trpělivě mi radil společně s Lordem Gamestarem a Morterem. Noehovi, který objevil některé zásadní chyby, Maris, které vděčím za názor a ostatním, kteří se vyjádřili v dílně. Pokud jsem na někoho zapomněl, tak se omlouvám, ale myslím, že jsem ne nikoho nezapoměl.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 29

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Smysl pro humor
*Huroneum*

Magenergie: 10 magů
Past: Int ~ 7 ~ !
Dosah: 10 sáhů
Rozsah: 1 osoba
Vyvolání: 1 kolo
Trvání: 6 směn
Obor: PS

Popis:

Po dobu tohoto kouzla bude postavě všechno připadat směšnější a smích v ní budou vyvolávat i věci zcela vážné, až takové, kde je v normální společnosti smích krajně nevhodnou reakcí (třeba na pohřbu).

Postava si při střetu s každou více či méně vtipnou situací hází proti pasti na iteligenci, jestli bude schopná smíchu odolat (bojovníci schopní ovlivňovat silou vůle výšku pasti na změnu berserka mohou stejným způsobem ovlivňovat výšku pasti i u tohoto kouzla) - nebezpečnost přitom určuje PJ.

Orientačně: Průměrná nebezpečnost špatného vtipu je pro postavu pod vlivem tohoto kouzla asi 12.

Smích se z hlediska soubojových systémů bere za akci "mluvení", a trvá až jedno kolo.


 Uživatel úrovně 5

Osobně nechápu, proč i kouzelníci mohou sesílat kouzla do podoby granátů, jedovatých plynů a podobně, to by mělo být výsadou alchymistů. Nebudu si taky dál stěžovat, jak Altar zmršil alchymistu a rozvnou se vrhnu na toto kouzlo.

Chválím příběh, který je dostatečný na pochopení kouzla a je kurzívou odlišen od pravidlového textu.

Nelíbí se mi past u vyřazovacího kouzla, která nezávisí na úrovni. Přijde mi více než divné, když kouzelník, který sotva odrostl pubertě může vyřadit z boje největšího kouzelníka na světě kouzlem za ubohých 10 magů.

Únava je napsána špatně, psát únavu jinak než v bodech únavy je naprostý nesmysl.

Na jednu stranu autor píše, že postavy se považuje za vyřazenou, a pak na konci píše, že má postih -1 k ÚČ a OČ. JE to nesmysl, pokud je postava vyřazená, tak všechny její postihy jsou již dány tím, že je vyřazená.

Některé mechynismy mi přijde, že jsou úplně zbytečné. Naprosto jsem nepochopil, proč autor řeší takové kraviny, jako kam se poděje plyn po odeznění kouzla. Takové věci neřešit - plyn zmizí nebo se rozloží na neškodné.

Moc nadšen nejsem, jedinou zajímavou věcí je příběh, vyřazení smíchem, jinak ale moc mě to množstvím nedostatků neoslovilo: 2*


 Uživatel úrovně 0

KOUZLO JE SUPER!!


 Uživatel úrovně 0

PAPUCA>ono samo o sobe plyny jsou domenou achymisty a proto si myslim ze past ~5~ je zcela spravna..kdyz srovnas kurare ktere muze odrovnat temer kohokoliv (myslono jakehokoliv humanoida)


 Uživatel úrovně 0

Docela se mi líbilo proložení těmi profesorovými řečmi a výklady. Úryvek z deníku také není špatný nápad, kouzlo samotné určitě použitelné je.


 Uživatel úrovně 0

je to super kuzlo,velmi sa mi paci,len sa mi zda ze ta nebezpecnost 5 je trochu malo.


 Uživatel úrovně 0

Mám rád kouzla s dobrým a originálním nápadem - díky tomu ode mě dostáváš 4*.

Gramatika
Ani po přečtení prvních dvou odstavců by jsem neřekl, že by jsi mohl mít v díle nějaké gramatické chyby. Mílím se - dvě drobnosti tu máš: "( v podobě bublin)" a "( méně jak jeden sáh)" - pokud otevřeš závorku, mezera se za ní nedělá.

Příběh
Tvůj příběh je velice přehledný a výstižný. Dokonale si v něm vytvořil představu o kouzle.

K zamyšlení
Jak říkáš - veškerý hmyz je vůči plynu imuní. Tím pádem by se vyskytla možnost vytvoření jakéhosi "protijedu". Nějaký zkušený alchimista by to určitě zvládl.

Magenergie
Vzhledem tomu, že toto kouzlo je dosti účinné, hodnota magů by se měla zvýšit alespoň o 5 = hodnota investované magenergie by měla být alespoň 15.

s pozdravem Keydža


 Uživatel úrovně 0

pěkné kouzlo ale ta past by mohla vypadat takto Odl~5~podlehne účinku/smích (zrychlí to přehled ) myslím že až na pár pravopisných chyb a občes dlouhého pipisu vje to velmi zdařilé kouzlo a tak 4* sou zde ne místě


 Uživatel úrovně 0

Mě se to docela líbí .. je to zajímavej nápad. I když to není mějaké klasické kouzlo, je to zajímavé spestření kouzel.

Docela i pěkně propracované a nechá se i místo pro PJ, takže docela povedený příspěvěk.
Má i svoji menší chybky tak 4* ........
Dobrá práce.


 Uživatel úrovně 0

Teda, já vážně nevím, co se vám na tom nezdá. Doteď jsem příspěvkům průměr skoro vždycky jen zhoršil a teď jsem dal nejvyšší známku. No, asi nemám vkus v normě. Co se dá dělat? Nic!