Kouzelnická Kouzla

Rejstřík *Index* Hodnocení: Vítěz soutěže Vítěz ZD

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 25

Skupina: Poznávací magie

Past: není

Dosah:

Rozsah:

Vyvolání: 5 kol + 1 kolo za každých 100 tis. stran textu nad 100 tis.

Popis:

Stejně jako k válečníkovi patří zbraň, patří ke kouzelníkovi knihy. Každý zkušený kouzelník vám řekne, že knihy se nečtou celé, od začátku do konce. Že vždycky stačí přečíst jenom to podstatné. A také vám řekne, že existuje kouzlo, které to podstatné umí najít.

Philibert Lay

Kouzelnické desatero

Kouzlo Rejstřík je výsledkem přirozené lidské snahy ulehčit si práci. Jeho úkolem je vyhledávat hesla v textu. A to ve velkém měřítku.

Kouzlo umí prohledat ohromné knihovny během několika minut, inteligentně vyhledávat i složitá hesla, hledat v cizích jazycích i zcela neznámých písmech. Ušetří vám spoustu času a umožní vám tvářit se sečtěle. A v tom všem je zcela neomylné. Máte zájem?

Kouzlo pracuje na principu rejstříků, které najdete v každé (tedy v každé lepší) knize. Při seslání kouzla kouzelník určí, jaké heslo chce vyhledat. Může jít i o heslo víceslovné (např. „druhá světová válka“) a také o heslo určitým způsobem abstraktní (například „cesta“). Kouzlo vyhledává inteligentně, tj. jako kdyby hledal tvor s inteligencí 17/+3. Proto vyhledává pouze relevantní odkazy a je schopno rozlišit i jemné nuance.

Kouzlo je určeno primárně k prohledávání velikých a dobře vedených (univerzitních a jiných) knihoven. Je ho možné použít i na shluk knih sebraných zcela náhodně. Platí ale, že čím větší bude absence systému, tím déle bude hledání trvat (1,5 až 2x standardní doby).

Co se tedy stane po vybrání hesla? Kouzlo vyčíslí potřebný objem magenergie (pokud by se to kouzelníkovi zdálo drahé, lze ještě po vyčíslení kouzlo přerušit, pak ztratí jen dva magy) a zahájí prohledávání (prohledávání nemá žádný vizuální efekt). Kouzlo pak vyhledá příslušné heslo ve všech knihách, listinách atd. v knihovně a zároveň odešle kouzelníkovi telepatickou zprávu s umístěním daného hesla (resp. všech zmínek o něm) – tato zpráva bude zahrnovat knihu, její umístění v knihovně, příslušnou stránku a polohu hesla na stránce.

Jak je napsáno v tabulce, vyvolání kouzla trvá pět kol. V ceně je prohledání 100 000 stran textu. Na každých dalších započatých 100 000 stran je třeba přidat jeden mag a kouzlo se prodlužuje o jedno kolo. Po celou dobu se musí kouzelník soustředit.

Kouzlo na základě fonetické shody najde heslo i pokud je v cizojazyčných (pro účely tohoto kouzla se tím rozumí jazyky, kterým kouzelník nerozumí. Neomezuje se tedy jen na kouzelníkův rodný jazyk) textech. Samo o sobě však nedokáže hledat v textech, které jsou psány kouzelníkovi neznámými písmy.

K tomu slouží, tzv. překladový dovětek. Překladový dovětek není součástí kouzla, ale byl k němu dopsán později, jako jakýsi volitelný doplněk.

Překladový dovětek *Multilingua*

Stojí na principu kouzla Bábelská rybka a Zašifruj. Jeho úkolem je nalézt heslo v textech psaných jinými písmy popřípadě v textech zašifrovaných. Kouzelník sice textu i nadále nebude rozumět, ale bude vědět, které slovo (nebo piktogram) označuje hledané heslo. Kouzlo dokáže prolomit i magické šifry. Nicméně pouze s 30% úspěšností.

Připojení tohoto dovětku bude kouzelníka stát 7 magů a sesílací doba se prodlouží o dvě kola.

Jak jsem psal v úvodu, je toto kouzlo výsledkem lidské snahy ulehčit si práci. Někteří kouzelníci však zašli ve snaze o ulehčení práce ještě dál a napsali ke kouzlu druhý, tzv. teleportační, dovětek (lidově se mu říká „knihovník“).

Teleportační dovětek *Libri movere*

Většina kouzelnických knih nezajímá obyčejné lidi. To je obecně známý fakt. Proto takové knihy zpravidla končí na těch nejhornějších a nejzastrčenějších policích. Také jsou to knihy velmi objemné. Zkrátka – komu by se s nima chtělo tahat?

Tento dovětek je nutno sesílat bezprostředně po úspěšném vyhledání Rejstříkem – kdy je telepatický odkaz ještě velmi silný – to umožňuje rychlé a bezproblémové zaměření knihy na poměrně veliké vzdálenosti. Dovětek pak udělá těžkou práci za kouzelníka a snese všechny vyhledané knihy a listiny přímo před něj (nebo jemu do ruky – jak si bude přát)

Dovětek stojí 4 magy a jeho seslání prodlouží seslání kouzla o jedno kolo (knihy jsou pak přineseny v 1k6 kolech následujících)

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 25

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Výpis z rejstříku kouzel
*Priori incantatem*

Magenergie: 10 magů / den; 1 mag / kouzlo
Past: Roz ~ 7 ~ 0
Dosah: dotek
Rozsah: 1 objekt schopný sesílat kouzla (kouzelník, magický tvor, kouzelný předmět)
Vyvolání: 1 kolo
Trvání: 10 kol
Obor: PO

Popis:

Kolem příjemce kouzla se začně ve spirále obtáčet řetězec svítících symbolů představující kouzla, která dotyčný seslal. Může se buď jednat o všechna kouzla, která seslal v minulých dnech dnech, nebo o konkrétní počet minulých kouzel (určuje kouzelník přes sesílací magenergii) - v obou případech jsou symboly řazené od nejčerstvějšího po nejstarší, a mají mezi sebou rozestupy odpovídající časovým prodlevám, v jakých byly sesílány.

V nejjednodušší formě dovedou tyto řetězce symbolů (včetně prodlev) jen tak od pohledu číst všichni kouzelníci. Případně lze kouzlo omezit tím, že kouzelníci poznají pouze symboly kouzel, které oni sami znají. Dalším omezením by mohla být eliminace prodlev - nahlížející kouzelník by dokázal zjistit pouze pořadí kouzel, ale už ne jestli byly seslány hned po sobě, nebo s rozestupem.


 Uživatel úrovně 5

Jako kouzlo pro CP je to bezvadné zpetření magického světa.

Dát toto kouzlo do rukou hráče je dle mého pro PJ docela riziko - PJ si musí být jist, že je schopen toto kouzlo "zvládnout", přidá totiž hodně přípravy navíc (zvláště, pokud si toto kouzlo postavy oblíbily a používají jej často).

Osobně bych se nebál kouzlo zdražit a prohledávání zpomalit a dát za pokročilé prohledávání body únavy. Jak jsem vyčetl, tak kouzlo bylo kvůli předraženosti několikrát zamítnuto, ale předraženost dle mého nevadí - kouzelník kouzlo stejně bude sesílat hlavně v dnech kdy neočekává velký výdej magenergie. Pokud by výdej očekával, tak hold kouzelník použije starý bezmagový způsob prohledávání knihovny. Verzi pro sesílání v kolech bych asi ponechal pouze pro "známé" knihovny, které kouzelník již několikrát proťukal (navpříklad v rámci výcviku u mistra).

4,5*


 Uživatel úrovně 8

Kdyby jako tohle kouzlo fungoval google... To by byla paráda! Škoda že vyhledávač, který vyhledá to, co skutečně potřebujete, je sci-fi...


 Uživatel úrovně 0

jo jo, kdyby tu takovejch jako ty bylo víc !


 Uživatel úrovně 0

dobrý příklad dobře zpracovaného a užitečného kouzla, které neničí a neubírá životy... nicméně si myslím, že možná až příliš usnadňuje práci... kdyby kouzelník toto kouzlo používal na knihy, které četl, aby v nich vyhledal jednu konkrétní podstatnou pasáž, když si nepamatuje, ve které knize byla, bylo by to nádherné kouzlo. nebo by třeba mohlo srovnávat jednotlivé svazky mezi sebou... takhle považuji toto kouzlíčko za trochu "přesílené" a příliš univerzální... každopádně si ale tento příspěvek zasluhuje nominaci na OHYZDu


 Uživatel úrovně 2

No.. musím narazit na Flavika: toto kouzlo mě taky "neudělalo", nicméně na zpracování jsem čekala, jelikož se mi právě něco takového hodí pod ruku.


 Uživatel úrovně 0

Dlouho jsem se rozhodoval, jestli tomu mam dat 4 nebo 5, nakonec zvitezila ta petka. Sice 5* patri spise prispevkum, ktere mne proste ohromi - je to ta nejvyssi spice. Tenhle mne sice neudelal, ale je po technicke strance dokonaly a vcelku originalni, takze toto hodnoceni je lepsi.


 Uživatel úrovně 0

docela dobrý le skus to oněco vylepšit :-)


 Uživatel úrovně 0

Syrus - ale stejně by měl být nějak ošetřen tento extrémní případ. Prostě třeba kouzelník v časovém presu neodhadne dosah a rozsah zadaného hesla.


 Uživatel úrovně 8

Fafrin:
vyhledá to jakékoliv množství odkazů. Ale stejně jako užívání google i tady to vyžaduje alespoň elementární inteligenci (alespoň co se týče výběru hesla). Proč by někdo hledal tak frekventované heslo? Smysl kouzla je spíš v tom, že hledá něco, co lze obtížně najít.

Lazi Vlaad: dopadne pochopitelně špatně. Jako každý velmi hloupý kouzelník :-)

Jaros.ml: věř mi, že pokud chceš přijít o reputaci, pak kazit čistou sérii 5* u příspěvku fialového autora je ta nejlepší cesta :-)
____________________________________
Ale teď takové vážné OT:
já zastávám názor (nevím, do jaké míry je oficiálně uznávaný, ale připadá mi rozumný), že každý uživatel má určitá suverenní a nezadatelná práva.
Každý má suverénní právo hodnotit příspěvky a nikdo mu do toho nemá co kecat.
Stejně, jako každý reputačně aktivní uživatel má právo udělovat reputaci a nikdo mu do toho nemá co kecat.

Reputace se uděluje za diskusní příspěvky. Nikdo ti tedy nemůže strhnout za hodnocení hvězdičkami (pokud by ti to někdo udělal, tak mi napiš a já mu strhnu :-). Strhnout ti ale může za tvé zdůvodnění hodnocení v diskusi.

Tak to vidím já. A proto překonám své veliké nutkání a nekliknu na to veliké minus, co je nad tvým příspěvkem.