Hraničářská Kouzla

Vyražení Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 13

Skupina:

Magenergie: 5 magů

Druh: Klasická

Popis:

Sešle-li chodec na meč toto kouzlo, první následující útok není veden na nepřítele, ale má za úkol vyrazit jeho zbraň z rukou. Chodec v tomto případě háže past na obratnost s nebezpečností 4 pro lehké zbraně, 5 pro střední a 6 pro těžké zbraně. K nebezpečnosti se ještě přičítá bonus (odečítá postih) za sílu soupeře. Síla je vyražení/nic.

Pokud chodec uspěje, vyletí nepřítelova zbraň do strany přibližně tolik sáhů, o kolik přehodil past (případné následky, pokud jí někdo/něco stojí v cestě, může určit PJ podle úvahy). Pokud neuspěje, vyražení se nepovedlo a magenergie přišla nazmar.

Pokud nepřítel používá kombinaci dvou zbraní, určí chodec před útokem (hodem na past) jednu z nich, na kterou útok směřuje. Nebezpečnost pasti je tedy odvozena od kategorie té jedné zbraně, nikoliv celé kombinace.

Tento útok nelze provést, pokud chodec útočí zezadu (tj. nepřítel by měl postih -4 k normální obraně), ale kouzlo na meči setrvá dokud není použito, odvoláno nebo není na meč sesláno jiné kouzlo (jako třeba Dvojitý sek apod.). Kouzla jako Svítící čepel nebo Transmutace kovu samozřejmě tímto nejsou nijak ovlivněna.


Příklad: Chodec Dreun (elf, 10. úroveň) bojuje s nepřítelem, který používá široký meč a dýku. Dreun se rozhodne, že se pokusí nepřítele oslabit a meč mu vyrazit z ruky. Proto sešle na meč Vyražení (podle pravidel pro sesílání kouzel chodcova meče). Pak při první akci "útok" hází na past Obr ~ 6 (široký meč je střední zbraň a nepřítel má bonus za sílu +1; 5+1=6). Na kostce mu padne 6. Jeho obratnost je 15, takže bonus +2. 6+2=8. Takže se mu podaří vyrazit nepříteli široký meč z ruky a ten bude pro RSS o dva hexy vedle (8-6=2). Překvapený protivník se poleká a uvědomujíc si svou malou šanci s dýkou proti meči a Dreunovu možnost rány, kdyby se snažil spadlý meč sebrat, začne raději couvat pryč z boje.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 13

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Dle mého názoru velmi povedený příspěvek obohacující pacifikující potenci chodce. Skoro se mi až chce říct, že se "konečně" našlo důstojné nahrazení prapodivného chodcova poškození zbraně.

Osobně si nemyslím, že by vyražení našlo nějaké aktivní využití v boji, ale zároveň jej spíš vidím jako velmi užitečnou pomůcku při "mírovém" odstavení soupeře, který nemá být zabit. Připadá mi daleko elegantnější vyrazit mu zbraň a přinejmenším donutit se zamyslet nad nastálou situací, než ho naplocho zbavit možnosti útoku a vědomí.

Past i efekt jsou nastaveny poměrně rozumně, ačkoliv past samotná obsahuje množství oprav. Je třeba podotknout, že většině válečníků není toto kouzlo přílišnou hrozbou, protože jsou chráněni jak výškou pasti, tak svou (většinou) velkou silou. To sice snižuje použitelnost kouzla, ale dává mu přinejmenším zdání vyrovnanosti.

Co mi nedá nezmínit jako drobnou nesrovnalost je fakt, že vyražení umí odhodit zbraň až o několik sáhů daleko. Trochu mě v tom utvrdil i fakt, že sám autor se v popsaném příkladu této otázce vyhl a nepopsal let širokého meče. Dle mého názoru by měl mít poškozený možnost zbraň sebrat, třebaže omezenou - například ve smyslu "kouzlo odhodí zbraň na dosah majiteli, ten ji však může sebrat a vyzbrojit se s ní nejdříve v dalším kole." Ačkoliv ani tento příklad by nebylo možné uspokojivě vysvětlit ve všech situacích, doporučuji zkrátka všem, kterým se kouzlo líbí, aby nezapomněli, že není vždy třeba exaktního výkladu pravidel a množství sporných bodů lze vyřešit jednoduchou domluvou a prostým rozumem.

Autorovi děkujeme za zaslání.