Hraničářská Kouzla

Ochrana před vedrem Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 16

Skupina:

Magenergie: 5 magů

Vyvolání: 1 směna

Druh: Klasická

Pomůcky: 1/10 čtvrtky čisté vody, kámen

Popis:

Chodec vylije vodu z dlaně na připravený kámen a sešle kouzlo. Kolem sesilatele se vytvoří asi 2 sáhy vysoká a obdobně široká průhledná kopule, která se s ním pohybuje. Na ochranu každé další osoby je potřeba o jeden mag méně než na osobu před ní. Na ochranu tří osob uvnitř kopule se spotřebuje 12 magů. Kouzlo ochrání nejvýše pět osob (to už má kopule na výšku i průměr asi šest sáhů). Uvnitř kopule se vytvoří klima příjemné pro uživatele (jak vlhkostí vzduchu, tak jeho teplotou). Ochrana před vedrem chrání před oslněním, úžehem a úpalem. Během působení kouzla musí chodec stále v jedné ruce držet kámen užitý při seslání. Kouzlo pomine, jestliže teplota vně kopule klesne pod teplotu uvnitř kopule, po uplynutí 24 hodin nebo pokud přestanou platit obecné podmínky pro kouzla pocestných (jsou uvedeny níže). Ke kouzlu je potřeba kámen z oblasti věčného sněhu a ledu (stačí, že průměrná roční teplota je pod bodem mrazu), který si chodec opatří sám.

„To by člověk nevěřil, jak příjemné je tady klima.“

úryvek z knihy Cesta kolem světa za 62 dní od Samuela Yërkëlyho
svazek druhý: Delta Líné řeky

poznámka autora: připomínám všem hráčům, že kouzla pocestných jdou seslat pouze na cestě nebo ve volné přírodě. Neúčinkují ve hvozdu, uvnitř jakéhokoli stavení, ve vesnici ani ve městě. Poslední slovo při použití Ochrany před vedrem má PJ. Ochrana před vedrem patří do PPP a chodec ji smí používat od šesté úrovně.



Pro hráče, kteří chtějí vědět, jak to vlastně funguje aneb fyzika a magie dohromady:
pojmy:
Světlo si můžeme co do účinků na člověka rozdělit na tři části. Ultrafialové záření způsobuje ztmavnutí pokožky do hněda nebo červena neboli opálení nebo spálení. Infračervené záření je nosič tepla a způsobuje zvýšenou teplotu vzduchu. Světelnému záření se bráníme přivřením očí a tím se nám automaticky zmenší viditelnost a vše, co s ní souvisí.
Příčinou úžehu je dlouhodobý pobyt na slunci, kdy dojde k přehřátí mozkových blan. Úpal znamená selhání termoregulace organismu a je způsoben celkovým přehřátím organismu v prostředí zvýšené vlhkosti a vysoké teploty okolí.
vlastnosti průhledné kopule:
Nepropustí ultrafialové a infračervené záření, obě jsou neškodně odražená do okolí.
Světelné záření propustí jen z 75 %, tedy 25 % se odrazí do okolí.
Uvnitř bariéry se odstraní (rozuměj vytěsní ven z kopule) přebytečné vodní páry a udržuje se tam stabilní vlhkost kolem 70ti % a teplota kolem 20ti° C

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 16

author_nick:

Diskuze