Bestiář

Kyklop Hodnocení: Nic moc

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 5

Skupina: Ostatní

Životaschopnost: 10

Útočné číslo: (+4 + 3) = 7 (silné pěsti) + 5 (síla zbraně)

Obranné číslo: 0 + 4 = 4

Odolnost: 24

Inteligence: 3

Velikost: D

Pohyblivost: 4

Přesvědčení: neutrální

Poklady: Jsou to kováři takže většinou cenné zbraně a mocné meče.

Zkušenost: 450

Bojovnost: 13

Popis:

Kyklop je jistý druh obra. Jeho velkou slabinou je jen jedno oko, nemá tudíž periferní vidění. Taky není dvakrát chytrý, ale to dohání svojí silou. Jsou odolní proti ohni, protože se živí jako boží kováři, v tomhle řemeslu jsou tak dobří, že to dělá i dojem na bohy či titány. Jsou též odolní proti vodě (dokáží dýchat pod vodou). Zbraně vyrobené Kyklopy jsou ty nejlepší, jaké je možné získat. Jejich poklad se proto neskládá ani tak z drahokamů či z drahého zlata, jako spíš z očarovaných zbraní a brnění.
Proto můžeš Kyklopa do příběhu zařadit tak, že tvoje družina bude mít za úkol (nebo prostě bude chtít) získat nějaké předměty z Kyklopova pokladu.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 5

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Krom všeho, co zmínil Hamster, by mě zajímalo, na základě čeho umí kyklopové dýchat pod vodou - docela mě to zarazilo a nevybavuju si, že by v mytologii k tomuto byl nějaký podklad, ale třeba se pletu.

Inteligence 3 je fakt hodně nízká, až se nabízí otázka, jestli někdo takhle tupý může být mistrným řemeslníkem. S tím souvisí moje další výhrada, že bych neměl nic proti tomu, aby kyklopové byli ti nejlepší kováři (klidně lepší než trpaslíci), ale uvítal bych nějaké zdůvodnění, proč tomu tak je a jak se to projevuje, v čem jsou tak dobří; zda jsou jejich zbraně pevnější, lehčí...
Píše se, že jedno oko je velkou slabinou - jak se to projevuje podle pravidel?

Kyklop je fajn bestie a určitě by si s ní šlo vyhrát i zajímavějším způsobem. Špatně vyplněné tabulky jsou problém, ale největší slabina díla je podle mě to, že nenabízí nic moc nového a o kyklopech se skoro nic nedozvíme. Uvítal bych minimálně popis toho, jak se kyklopové chovají, zda se s nimi dá vyjednávat (a jestli vůbec mluví), kde žijí a zda žijí osamoceně, ve skupinách nebo jinak. Bez těchto informací se každá potvora jen obtížně zasazuje do hry a vypravěč si bude muset mnohé dodělat sám.

Krom toho, že je dílo moc stručné, je ale popis docela dobrý, má to hlavu a patu a kdyby se to rozepsalo víc, potenciál bych tu určitě viděl.


 Uživatel úrovně 8

Toto zpracování kyklopa bohužel není kvalitně pojato. Nějaké hrubé tabulkové obrysy však poskytuje a velmi krátký popis nastiňuje autorovo pojetí této bestie a jak ji využít ve svém dobrodružství.

Kyklopovy atributy víceméně odpovídají bestii takové velikosti, například zkušenost překvapivě odpovídá O:) U pohyblivosti se bohužel nedozvídáme skupinu. Kolonka poklady se vypisuje ve zlatých, i když bestie žádné zlaťáky nemá, protože je to jakýsi odhad všech pokladů, které lze u bestie nalézt - v tomto případě odhad ceny zbraní, které by družina našla v Kyklopově doupěti. Také jsem Kyklopa přeřadil do skupiny ostatní, protože nestvůrou magického pole opravdu není.
Za silný nedostatek považuji zápis útočného čísla "(4+3) = silné pěsti + 5 sila zbraně", kde se autor neobtěžoval sečíst závorku, napsat všude diakritiku a také není zápis jednoduše interpretovatelný. Dle popisu, jak mocnými zbraněmi disponuje, mi přijde zvláštní omezovat sílu zbraně pětkou, navíc síla zbraně nebývá definovaná, ale je taková, podle zbraně, kterou bestie zrovna drží... Dovolil jsem si závorku sečíst a zápis upravit plusem, mezerami a závorkami. 5 u síly zbraně bych osobně vymazal, ale zasahoval bych již příliš - mazáním údajů, proto jsem ji ponechal.
Velmi smutná je absence zranitelnosti. Z popisu se dozvídáme o odolnosti vůči ohni a vodě, na druhou stranu není úplně jasné, zda je kyklop jaksi obyčejným obrem s velkým kovářským umem, či je to nadpřirozená bytost. Tudíž netušíme, zda je zranitelný obyčejnou zbraní, zda je odolný proti některým kouzlům a plno dalších.

Korektura: čárka před "nemá"; čárka před "ale"; čárka před "protože"; čárka před "že" (2x); čárka před "jaké"; "poroto" na "proto"; čárka před "jako";