Bestiář

Krysouš kanálový Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 15

Skupina: Humanoid

Životaschopnost: 1 - 3 životy

Útočné číslo: -2 + síla zbraně

Obranné číslo: 3

Odolnost: 17/

Inteligence: 13

Velikost: A0

Zranitelnost: humanoid

Pohyblivost: 10

Poklady: 25

Zkušenost: 10

Bojovnost: 6

Síla mysli: 0

Popis:

Humanoidní bytost velikosti max. 0,5 sáhu, obecně spíš menší.

Hlavu, resp. její obličejovou část má protaženou do čenichu podobnému myším či krysám. Celý povrch těla mají porostlý krátkou srstí, jejíž zbarvení se různí zejména podle klanů či rodů. Barva srsti tak může být od šedé přes hnědou až k černé. Albíni se nevyskytují. Prsty na rukou i na nohou mají zakončeny drobnými drápky, které pomáhají při pohybu na kluzkém povrchu, resp. při šplhání.

Mají infračervené vidění, výborný sluch (dokáží slyšet i zvuk o vysoké frekvenci, který běžný člověk neslyší) i čich.

Žijí ve městech, která mají vybudovaný kanalizační systém. Dávají přednost kanálům či stokám, kam větší bytosti (zejména člověk) nezavítají - jsou to různé dutiny či roury, kanálky, stoky, kde jejich velikost (či spíše drobnost) je výhodou.

Jsou to tvorové inteligentní, jejich společnost má především rodový charakter. Rod či klan obývá vždy přesně vymezené území. Zde hledají vše, co by jim mohlo být k užitku - potravu (dokáží díky své odolnosti zkonzumovat téměř vše) a užitečné věci (např. zbytky látek či kožichů mrtvých zvířat, ze kterých si dělají oblečení). S dalšími rody pak provádějí zejména směnný obchod.

Dokáží ochočovat a posléze i chovat krysy, které jim slouží jako jízdní či tažná zvířata.

Jsou vcelku mírumilovní, rody mezi sebou nebojují. Spory řeší hlavy rodů dohodou, v krajním případě soubojem zúčastněných dřevěnými zbraněmi (tyče, hole, dřevěné meče - samozřejmě přizpůsobené jejich velikosti).

Jejich elitní bojovníci jsou vybaveni železnými zbraněmi (různé perořízky, drobné nože, případně dýky, které používají obouručně). Bojují především proti divokým krysám, se kterými soupeří o životní prostor a potravu. Z výše uvedeného je patrné, že v městech, kde se krysouši vyskytují, moc divokých krys nežije.

Vůči lidem (a ostatním běžným rasám) jsou plaší a nedůvěřiví. Na druhou stranu, kdo si jejich důvěru zaslouží, získá neocenitelné pomocníky pro získávání různých informací.

Hovoří svým pisklavým jazykem, ale rozumí i dokážou hovořit obecnou řečí (či řečí běžnou pro dané místo). Každý vlastní píšťalku, která vydává vysoký tón běžným uchem nezachytitelný, kterou používají v nouzi - přivolávají pomoc ostatních krysoušů.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 15

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Docela se mi to líbí. Četl jsem lepší věci, ale na druhou stranu spoustu horších ( například moje vlastní příspěvky ;-). Takže něco mezi 3 a 4. A já dávam většinou to lepší


 Uživatel úrovně 5

Cryspy: Jistě, je to Tvůj názor, já ho respektuji :-). Proč je můj příspěvek krátký a spíše načrtnutý, jsem psala dřív, takže se k tomu nebudu vracet.

Možná mě ale reakce vyprovokují k tomu, že to předělám úplně znovu a jinak a dám to do jiné rubriky....


 Uživatel úrovně 0

Ctěná Shelagh,
je to opravdu zajímavé, ale myslím si, že by to chtělo více propracovat. Např,, možná trochu zvyy, obydlí atp. trochu do hloubky...ale jina se mi to líbí, omlouvám se za své hodnocení, ale více jsem dát nemohl, ohledem k jiným lepším pracem, kterám jsem dal např. 3*, či 4*
Přeji mnoho štěstí v další tvorbě.

S úctou Cryspy


 Uživatel úrovně 5

Jistě, každý má právo na svůj názor. Ale je třeba ho také obhájit či alespoň vysvětlit: Takže: Proč?


 Uživatel úrovně 0

Jak se říka každý má svuj nazor a tady je muj :hrozný


 Uživatel úrovně 8

Ad Almad) nemyslíš doufám vážně svou větu o kvalitě pravidel… tedy že nejsou dobrá… Proč by nám jinak byla např. ve fóru tak vehementně předkládána, abychom si určitě pořídili novou verzi, že je skvělá… Zároveň nevidím důvod proč se jimi neřídit, zvláště, když se setkáváme s případy, že některé články jsou zamítnuty pro neslučitelnost s pravidly…. Takže, kde je podle Tebe východisko?


 Uživatel úrovně 5

Almad: Je těžké říci, zda to, co je v pravidlech, je vyloženě dobré nebo špatné. Ale je to určitý vzor, podle kterého se může člověk řídit. Já sama si nestvůry z pravidel (a z jiných zdrojů, jako je např. tento bestiář) upravuji podle svých záměrů, slouží mi pro inspiraci. A tak je myšlen i můj příspěvek. Myslím, že jsou v něm uvedeny všechny podstatné věci.
Samozřejmě, že si nemyslím, že novou rasu odlišuje jen délka popisu. Je to právě ten propracovaný sociální a kulturní systém rasy, podrobný popis prostředí, ve kterém žijí a dalších věcí, které jsem prostě nerozváděla z důvodů již výše uvedených.


 Uživatel úrovně 5

Shelagh: Myslíš, že nesvůru odlišuje od nové rasy pouze délka popisu?

A myslíš, že co je v pravidlech, to je dobré?


 Uživatel úrovně 5

Almad: K boji s divokými krysami - nebudou přece věnovat veškerou energii jen ochočování krys - leckdy je rychlejší a efektivnější krysu, která např. konkuruje z hlediska potravy zabít, zejména když si bez rizika mohou chovem pořídit potřebné množství ochočených krys.


 Uživatel úrovně 5

Podrobnějším rozvedením by se krysouš pak dostal spíš do rubriky nové rasy, délka popisu je podle mě adekvátní např. popisu bestií v pravidlech. Pokud někdo potřebuje pro dobrodružství vytvořit sociální systém, rasy krysoušů, nic mu přece nebrání zapojit fantazii a rozvést stručný popis dál.