Bestiář

Zaratan Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 14

Skupina: Nestvůry magického pole

Životaschopnost: 19+5

Útočné číslo: 7 (síla)+6/+15 (tlama)= 13/+15

Obranné číslo: 4(bonus za obr)+14(KZ)= 18

Odolnost: 16

Inteligence: 14

Velikost: E (Zhruba 30sáhů)

Zranitelnost: zvíře

Pohyblivost: 16/vodní tvor (ve vodě)

Přesvědčení: zmatené zlo

Poklady: nic/2000-5000 žaludek

Zkušenost: 45000

Popis:

Magenergie: 40 magů/den
Manévrovací schopnost: 15

Legenda:

Na ostrově Sylos lidé žili,
spokojeni byli, v klidu rybařili.
Boha moří Aratose uctívali,
a každý měsíc oběti mu dávali.
Však jednou si řekli: proč to děláme?
Že mu od úlovku vždycky dáváme?
I rozhodli se, že už mu oběti nedají,
však trestu boha báli se potají.
Bůh strašlivě se rozhněval
a z lidí zvířata udělal.
Těla s ostny jsou veliká dost,
Tak takhle skončili a v duších mají zlost.
A od těch dob zaratani brázdí hloubky,
na poctivé námořníky mívají choutky.

Popis:

Zaratan vypadá jako velryba hustě porostlá na dlaň dlouhými ostny. Je zabarven do různých odstínů modré, ale byly viděny i černé exempláře. Zbarvení se odvíjí od hloubky a barvy moře, ve které žije. Celé horní patro je porostlé zuby, které jsou zahnuty směrem do krku (podobně jako u štiky). Má dvě oči, které jsou posazeny po bocích hlavy. Nevidí moc dobře. Dožívá se zhruba 500 let a dospívá asi v 50-ti rocích. Ostny mu začínají růst po 20-ti letech života.

Vyskytuje se ve všech mořích a převážně v hloubkách. Jen jeho mláďata se občas objeví v mělčinách, které ovšem nevyhledává a pokud může, vyhne se jim (což je u tvora jeho velikosti skoro jasné). Páří se asi jednou za 30 let. Poté se v matčině těle 2 roky vyvíjí jedno mládě. Matka se o mládě stará 10 let. Poté ho od sebe odvrhne. Ovšem ne všechna mláďata se dožijí dospělosti, protože v mládí jsou vyhledávanou potravou pro dravé ryby a velké krakatice.
Samci spolu o samičku bojují. Samci se nejdříve snaží jeden druhého zastrašit. Plují při tom v kruhu. Pokud je jeden ze zaratanů znatelně silnější jeho slabší protějšek většinou vyklidí pole. Pokud se tak nestane, začnou do sebe narážet hlavami. Tento proces se téměř nikdy neobejde bez zranění. Poté co jeden z protivníků vodpluje, se může jeho soupeř spářit se samičkou. Mimo období páření žijí samotářsky. Zaratan sbírá zkušenosti, a téměř žádnou chybu nedělá 2x.
Dospělí jedinci spolu svádějí kruté boje o teritoria. Asi po 300 letech života zaratan dokáže vymýšlet pasti, u kterých vychází ze svých dřívějších chyb. Zaratan loví většinou pomocí víru, kterým buď mate hejna ryb, nebo potápí lodě a požírá námořníky a všechno co na nich je poživatelného. Pokud útok vírem selže tak nechá většinou loď napokoji. Výjimkou udělá, pokud už dlouho nejedl. Pokud tato situace nastane, použije svou schopnost Taran. Žere asi jednou týdně. Je všežravec dávající přednost masité stravě. Kořist hltá vcelku, neboť mu zuby neumožňují kousat.

Zvláštní schopnosti:

Vír

Magenergie: 40 magů
Rozsah: viz níže
Dosah: viz níže
Vyvolávání: 2 kola

Zaratan vytvoří ve vzdálenosti 20 sáhů od sebe vír který je schopen ovládat. Tento vír je asi 30 sáhů veliký a v průměru nahoře měří 10 sáhů. Trvá 3 směny a pohybuje se rychlostí 20sáhů/kolo. Pokud se loď dostane do víru tak její potápění probíhá podobně jako při bouři. Nebezpečnost pasti je: odl. lodi~10~nic/poškození za 2k10 stovek životů. Do 15ti sáhů od víru rychlost tvorů plujících k víru klesá o 1/2 a u těch co plují do víru se o 1/2 zvyšuje.Víru se lze zbavit kouzlem Rozptyl kouzla (PPP) (to je sice možné seslat jen na krychli o obsahu 8 sáhů krychlových ale pokud někdo sešle toto kouzlo a zruší oko víru tak se těžko bude zbytek víru moci dál pohybovat).

Taran

Postupuje se stejně jako při Taranu z lodního souboje, (PPP) jen celkový výsledek se vydělí 4. Použitím této schopnosti je zaratan zraněn za 3k10 životů.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem co mi pomáhali toto dílko v MS dolazovat.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 14

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 1

Syrus [pošta] + - NEW 7:21:41 09.07.2008
BlackRock:
skupina má být tedy jaká? Není problém to změnit...


 Uživatel úrovně 5

Myslím, že v diskusi byl ořečeno že ta nestvura magickeho pole je omyl. což se mi take jednou stalo když sem posilal přišerku na schvaleni, bohužel, opravit to asi nejde


 Uživatel úrovně 0

Chování zcela neodpovídá inteligenci 14 ale inteligenci 1. Jak se projevuje, že se jedná o nestvůru magického pole? V kterách pásech se vyskytuje? Nebo spíš autor vůbec netuší, co je to nestvůra magického pole? čslo za lomítkem udává množství magu v pokladu, obsahuje tedy žalůdek táto nestvůry takové množství magů? (dračí vejce obsahují kolem max kolem 500, a to se jedná o tvory veskrze magické) Jak akumuluje magenergii, kterou používá k vyvolání výru? Mají nějakou řeč, kultůru, náboženství, poslání? Kolik je toho pravdy na ůvodní legendě? (+5 u životaschopnosti je dost na nic, že?)


 Uživatel úrovně 5

Víte, ono ne vždy za nadvládu jedné stvůry nemůže bestie a její tvůrce sám...

Jestliže má PJ ve světe 2 moře o rozloze 10 Rožmberků a nasadí 10 kusů, je jasne že se nam to přemnoží, ono, stačil by jeden takový zaratan na vyhubení všeho ostatníko.

Kde je psáno, že každá bestie musí být využita všude?

Samozřejmě, tato bestie je víceméně pro me nevyužitelná (z důvodu apsolutní převyhy pevniny za doprovodu řek a jezer). Ovšem to neznameá, že to bude hlavnim bodem mych nesympatií vuči zaratanovi. Tohle s enetýká jenom tohodle stvoření a vašich komentářů !nepoužitelné". Je to více méně všeobecně - smšřováno na uvážlivost PJ.

Je dost příšer, které jsou skvělé, ale PJ je svým chováním může nedoslovně zmršit. Zase jsou příšery, které jsou nedostačující, ale PJ jem ůže ve hře vyzdvihnout obratným a elegantním používáním...

proto bych použitelnost Zaratana nezahazoval do kouta...


 Uživatel úrovně 0

Možná, kdyby se tedy dopracovala tato část, bylo by dílo zajímavější a tedy i použitelnější... U takových stvůr je třeba si dávat mnohem větší pozor na vyváženost a zamyslet se nad jejich mocí a schopnostmi.


 Uživatel úrovně 0

Inkvizitor:
Ano i tuto otázku sem si položil :) Je to mocné stvoření, doufám, že jeho schopnost množit se není nijak velká.. A nezbývá než doufat, že samci v bojích o samice mají vysokou úmrtnost..


 Uživatel úrovně 0

Neovládla tato bestie už všechna moře BlackRocku? (Řečnická otázka)
Protože bych mohl o nedostatcích mluvit stejně jako ostatní, sdělím jen, že také dosti pochybuji o využitelnosti.


 Uživatel úrovně 0

Tato Bestie se mi zdá být jen málo užitná v praxi


 Uživatel úrovně 0

S velkou většinou zmíněných chyb musím souhlasit. Přesto bych ale hodnocení neviděl tak katastrofálně. Rozhodně by to, dle dodaného popisu, nemohla být klíčová potvora v nějaké příběhu. Na to je tu toho skutečně málo. Pokud ale chci jen obyčejné "Náhodné setkání", které by vážným způsobem zpestřilo nudnou plavbu, tak by Zaratan nemusel být i při stávajících informacím k zahození.

Celkově tedy odnotím asi takto: Na jednu stranu je práce nedodělaná, chybějí informace a jsou zde chyby. Z druhé strany je však znatelná jistá snaha o nepřesílení velkého monstra (což není zas tak snadné) a jistá možnost zakomponovatelnosti. Celkově tedy budu hodnotit za 3* především za použitelnost.

edit: opravil jsem chyby co sem nadělal...


 Uživatel úrovně 5

... ou, to jsme přehlédl, takže se omluvám