Bestiář

Žabiru Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 16

Skupina: Zvíře

Životaschopnost: 3

Útočné číslo: zvl.

Obranné číslo: 3

Odolnost: 17/

Inteligence: 1

Velikost: B

Zranitelnost: zvíře, ale H0

Pohyblivost: 10/hmyz

Poklady: 0

Zkušenost: 50

Bojovnost: 6

Síla mysli: 0

Popis:

Žabiru je cca 1 - 2 sáhy dlouhý slimákovitý tvor žijící v kanalizaci větších měst.

Jeho tělo má kapkovitý tvar, na zaobleném konci se nacházejí jakési oči, respektive receptory vnímající světlo, na které je citlivý - obvykle se před ním skryje. Nejdůležitější jsou pro něj chemoreceptory nacházející se po celém povrchu těla, které dokážou odhalit přítomnost potravy. Obvykle se živí různými organickými zbytky, ale nepohrdne ani čerstvou potravou. Pokud žabiru leze po pevném povrchu, zůstává po něm slizká stopa, ve které hynou malí živočichové (myši, krysy, červi, hmyz). Žabiru se pak často po této stopě vrací a uhynulé živočichy spořádá.

Na spodku těla má ústa, ve kterých má jakýsi rašplovitý jazyk - potravu si s ním v podstatě "nastrouhá" a pak spolyká.

Povrch těla je hladký, bez jakýchkoliv výraznějších výběžků. Barvu má hnědozelenou.

Pohybuje se ve splaškových vodách či v bahnitých (a jiných) nánosech, kde hledá svoji potravu.

ZVLÁŠTNÍ ÚTOKY

PLYN

Žabiru dokáže vypouštět ohavně páchnoucí plyny, které dokáží přiotrávit. Tyto plyny používá jak při útoku (menší živočichy s ním dokáže i zabít), tak zejména při obraně. Během směny dokáže tento útok použít až 5x, pak se musí zase směnu "nabíjet".

Plyn se při útoku během jednoho kola rozšíří v okruhu 3 sáhů, použitá vlastnost je odolnost nic/5/omdlí + zranění za 1 - 3 životy. Plyn vydrží v okruhu 3 kola. Žabiru sám na postavy nezaútočí. Pokud se ale bude zrovna živit, bude se snažit vetřelce plynem odradit. Pokud se mu to napoprvé nepodaří, bude mít tendenci uprchnout. Pokud se mu podaří složit většího útočníka, sám uteče.

Žabiru používá plyn ještě při další příležitosti: při rozmnožování. Samci žabiru soupeří o samice tím, že vypouštějí plyn a snaží se ohromit silou svého zápachu. Kdo se připlete do tohoto zápasu, může se mu to stát osudným - past se zvyšuje za každého samce o 1 a počet ztracených životů v případě neúspěchu také o 1 - 3 za každého samce. O samici soupeří obvykle 3 - 4.

SLIZ

Další nebezpečí představuje jeho povrch, který je pokryt jedovatým slizem. Tento sliz tvoří zpuchýřující látka s velkou přilnavostí.

Sliz je dotykovým jedem, zasaženo musí být alespoň 4 cm2. Sliz je možné z mrtvého zvířete sbírat, může tak činit pouze pyrofor od 16. úrovně, sliz ze stopy možné sbírat není. Z jednoho jedince je možné nasbírat na 5 dávek jedu. Sliz se musí jako jed do 1 hodiny stabilizovat, stabilizovaný jed pak do 24 h zpracovat.

Výroba jedu
magenergie: 4
suroviny: 35 zl
základ: sliz ze žabiru
trvání: ihned/1 kolo (přidáním 5 magů lze účinky o směnu zpozdit)
použitá vlastnost: odolnost
nebezpečnost: 7
použití: dotyk
barva/chuť/zápach: 5/70/15
účinky:

Úspěch - naskákají puchýře, které bolí. Pokud jsou na rukou, omezují postavu, pokud něco drží. Jestliže je to zbraň, má postava -1 k ÚČ, pokud je to štít, má postava -1 k OČ, v případě použití jiných předmětů či schopností rozhodne PJ (např. při šplhu je u zloděje menší pravděpodobnost úspěchu, apod.). Puchýře do druhého dne zmizí (tj. do cca 24 h) nebo je vyléčí hraničářovo kouzlo uzdrav lehká zranění (ale zbaví postavu jen těch puchýřů, nevyléčí žádný život) nebo speciální mast (dle světa a úvahy PJ).

Neúspěch - zranění za 3-8 ž za každé zasažené místo (např. 1 bosá noha, 1 ruka apod.), na postiženém místě naskáčou vodnaté puchýře, zasahující do živého masa, které pekelně pálí, pokud jsou zasaženy ruce - postava v nich nic neudrží, nemůže tudíž útočit, nepočítá se obrana zbraně, nelze použít boj v obraně, pokud bosé nohy - postava nemůže chodit, ale může stát (-2 k OČ), má poloviční počet útoků a -2 k ÚČ. Puchýře se samy zahojí až za týden, nebo je zcela vyléčí dvakrát seslané hraničářovo kouzlo uzdrav těžká zranění. Mast je vyléčí do druhého dne.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 16

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Resyf:
1. Receptory vnímající světlo znamená, že na přední straně těla se nachází shluk buněk, které jsou citlivé na světlo - tedy jsou schopny vnímat jen dva póly, a to světlo - tma.
2. Citová? Myslíš jako hmatová? Žádná speciální čidla hmatu nemá, buňky jeho povrchu jsou v podstatě všechny citlivé na tlak, resp. ho vnímají a příslušné vzruchy předávají nervovým buňkám.
3. Ne zuby nemá, je to měkkýš.
4. To se musím podívat, jak se výdrž určuje, z hlavy to nevím. Jinak v charakteristikách máš uvedenou pohyblivost.
5. Ano jsou hermfroditi, rozmnožují se obdobně jako slimáci či hlemýždi.

Sh.


 Uživatel úrovně 0

Je to určitě pěkný příspěvek, ale pár věcí bych tomu vytkl a to:
1) Oči má v těle, nebo je má jako šnek?
2) Má nějaké citové čidla?(jako u šneka)
3) Má kromě zoubků na jazyku ještě nějaké zuby?
4) Jakou má výdrž? To dokáže lést, jak dlouho chce?
5) Jak se rozmnožují? Sou to hermafroditi?
Resyf


 Uživatel úrovně 0

Jo mně se to líbý


 Uživatel úrovně 0

Slizouny já měl vždycky rád za 5*


 Uživatel úrovně 5

Terátor: Tohle rozhodně není žádný plaz, protože je to bezobratlý živočich. Mě se hmyz také nelíbí, ale bližší jiná kategorie podle pravidel není. A ta pohyblivost je taková samožřejmě na krátkou vzdálenost v jeho přirozeném prostředí, dostihy by takhle rychle neběhal.

K výbuchu plynu při zranění či smrti není důvod, protože plyn není výbušný, jen otravný. Sromaždujě se v takovém plynovém měchýři v jeho těle, možná by se dalo uvažovat o jeho rozšíření při poškození integrity těla, to bych nechala na PJ.


 Uživatel úrovně 0

Hmm, zajívavý to slizoun. Dobře napsáno - moc se mi to líbí.

Dodal bych nějaký výbuch plynu při jeho zranění, či zabití, možná postih proti tupým zbraním, je zajímavé, že všichni jedinci jsou vůči plynu odolní Q-)

Nechtěl bych ten sairajt dostat do obličeje.

Celkem se mi nezdá ta pohyblivost - 10, je opravdu dost, na něco co si slizuje cestu a hmyz ? To považuji chybku, která se dá těžko přehlídnout. Myslím, že by zde měl být údaj Plaz.

S pozdravem T.


 Uživatel úrovně 8

Lenny, citlivost na světlo neznamená totéž co alergie na světlo - žabiru je podle mne torchu větší ploštěnka - ta má také receptory světla, ale že by jí nějak ubližovalo, to ne. Já bych se s tím na denní světlo netahal - spíš bych se osypal já, než to.


 Uživatel úrovně 5

Almad: Jed "vyrobený" má stejné vlastnosti jako originální. Zasažené plochy se poznají díky počátečnímu zčervenání a posléze díky těm puchýřům. Ohledně masti jsem nechala prostor pro PJ, podle světa ve kterém se hraje. Ale pokud to bude vyžadováno i dále, návod na mast připravím.
Lenny:
Sliz kdekoliv jinde než na kůži (holé) nebude mít žádný účinek. Lze ho odstranit běžnými prostředky (hadrem, seškrábnout klackem...), zanechá maximálně nepěkné skvrny, ale brnění nepoškodí.
Když postavy dostanou žabirua na denní světlo, bude mít tendenci se před ním schovat, zalézt do děr, škvír... Ani pochodně mu nejsou příjemné, takže se bude od zdroje světla snažit dostat pryč.


 Uživatel úrovně 0

Co se stane se slizem na kožence, plátovce atp. ?? A co když ho postavy nějak dostanou na denní světlo ? A co pochodně atp. ? To mu nevadí ? ( když "je citlivý" )
Dle mého skromného názoru je plyn 5x za !2 směny! tak akorát.
Jinak to dobře vyjádřil Almad, takže 4*


 Uživatel úrovně 8

Almadovy výtky k použití jedu jsou opodstatněné, ale i tak dávám za pět, městské potvory nám tu chybí.