Bestiář

Trifid Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 21

Skupina: Ostatní

Životaschopnost: 1k6

Útočné číslo: 8

Obranné číslo: 1

Odolnost: 10

Inteligence: 20

Velikost: A0 - C

Zranitelnost: zvíře ale Lo

Pohyblivost: 9 humanoid

Přesvědčení: zmatené zlo

Poklady: 0

Zkušenost: 250

Bojovnost: 13

Síla mysli: 0

Popis:

Jedná se o rostlinu, která se nachází nejvíce v tropech a vyskytuje se snad všude kromě pouští a ledových oblastí. Dospělí jedinec dosahuje velikosti B, ale jsou známy výjimky z opravdu teplých oblastí, kde některé exempláře dorůstají až velikosti C. Dospělosti dorůstá asi po roce.

Nejedná se o běžný typ rostlin – spodek rostliny je zakončen dužnatou bulvou, vysokou asi 30 coulů, která je zhruba do 1/3 zapuštěná do země. Vrchní část bulvy je jemně dřevnatá a vyráží z ní kromě tenkého (asi 5 – 8 coulů) stonku, také tři krátké holé proutky, které rostou ve směru vzhůru. Stonek je holý až k zvonkovitému tvaru kalichu. Ten je podrostlí několika jemnými listy. Pokud se podíváme do kalichu, uvidíme pevně stočenou spirálu uvnitř. Vypadá jako stočený hádek (dále jen žahadlo). Vystupuje asi 3 couly ze dna kalichu, ve kterém je slizká lepkavá hmota.

Speciální schopnosti

Chůze

Když Trifid dospěje, dokáže vykročit ze svého místa. Teprve teď si všimneme, že konec bulvy je porostlí jemným kořenovým vlášením. Ze spodku bulvy vyčnívají tři tupě zakončené výrostky, které podpírají a nesou celé tělo asi 30 coulů nad zemí.

Chůze vypadá následovně : Dvě z tupých nohou se posunou dopředu, následně se skoro na stejnou úroveň posune třetí a znovu vykročí první dvě. Při pohybu se Trifid dosti kymácí, což vyvolává pocit, že se každou chvíli zlomí. Přestože pohyb vypadá těžkopádný, Trifid dokáže jíti celkem svižně.

Žahadlo

Žahadlo je dlouhé asi 1 – 2 sáhy, pokryto asi 7 jedovými váčky, kterým Trifid žahá po svých obětech. Žahnutí je bleskurychlé, není ho možné téměř postřehnout a Trifid s ním útočí většinou na nechráněnou pokožku jako jsou ruce nebo hlava. V tomto žahadle je obsažen velmi silný jed, který je u nedospělých rostlin poloviční. Past na odolnost 7 ~ 3 – 8 / 10 – 15. Každý Trifid dokáže žahat celý den, ale jen čtyřikráte denně může použít jed – tak jest – vždy při prvních čtyřech útocích. Poté musí alespoň 15 hodin nežahat, aby si doplnil jedové váčky.

Stonek

Stonek přes svou délku je velmi pevný a flexibilní, není možné ho zlomit pouhýma rukama, ale dá se po jednom kole ukroutit. Past na sílu 4 ~ neukroutil / ukroutil. Díky tomuto stonku dokáže Trifid svůj dosah žahavého útoku nečekaně prodloužit až o 1 sáh.

Holé proutky

Trifidi zachřestěním proutků o stonek takzvanou virblací se mezi sebou domlouvají. Tento zvuk je slyšet do vzdálenosti 20 sáhů. Pokud je Trifidů více, zvedá se tato vzdálenost za každého dalšího Trifida a 5 sáhů.

Sluch

Trifidi mají velmi dobrý sluch, který se může rovnat s ultrasluchem u Krolla.

Obecné informace

Trifidi jsou velmi nebezpeční, jelikož jsou velmi inteligentní a silní. Pokud se skupina potká s jedním Trifidem je jasné, že v okolí jich musí být ještě několik. Krmí se vším co jim příjde pod žahadlo a co dokážou zabít jedem. Vydrží stát u mrtvoly několik dní, dokud není tělo v rozkladu a poté ho začnou svým žahadlem odtrhávat. Při čekání, nebo jen tak stání, se dokážou znovu zakořenit a to během 5 kol. Pokud jim někdo žahadlo odsekne, tak jim do roka doroste nové.

Žahadlo se nedá použít jako zbraň, jelikož chybí potřebná rychlost a vypouštění jedu. Dá se ale jed vymačkat - past na obratnost 5 ~ vymačkal / potřísnil (3 – 8). Tento jed se pak nejvíce používá k potírání zbraní, kdy po zásahu vždy zraní ještě za 3 – 8 životů. Z jednoho žahadla se dá maximálně vymačkat jedu na 2 krátké meče (záleží samosebou kolikrát už Trifid žahal).

Trifida lze zabít mnoha způsoby – nejrychlejší a nejúčelnější je odseknout kalich, nebo přeseknout stonek. Dále je zde možnost odříznout holé proutky, bez kterých pak Trifid pomalu odumírá. Dále je to samosebou ukroucení stonku, či ohněm, kterého se Trifidi bojí.

Množení

Množení Trifidů stojí za pohled. Lesklý, temně zelený lusk těsně pod kalichem se postupně rozpíná, až do velikosti velkého jablka. Potom praskne a ozve se rána slyšitelná na 20 sáhů. Bílá semena se vznesou k nebi jako malá obláček páry a i ten nejmenší vánek je rozfouká. Za zajímavé považuji dodat, že zhruba 95 % semen je neplodných.

Pokud postava není zabalená do rytířské zbroje nebo nemá rukavice či helmu, počítá se jí do obranného čísla pouze kvalita zbroje. To ale neznamená, že po ní Trifid nešlehá. Pokud by náhodou Trifid zranil nějakého těžkooděnce, počítá se s tím, že jed pronikl někudy k pokožce (Skrz hledí helmy a pod) počítá se stejné zranění jedem, jako kdyby postava zbroj neměla. Když zasáhne Trifid postavu do obličeje, tak ta je navíc 1 – 3 kola oslepena.

Trifidi nikdy nezaútočí na druida, jelikož cítí jeho podstatu. Druid může Trifidy ovládat – ale jen vždy na krátkou dobu, většinou se jich ale snaží zbavit, jelikož mu likvidují obyvatele hvozdu.

Na tento příspěvek jsem použil informace, jak už většina jistě tuší, z knihy Johna Wyndhama Den Trifidů. Jistě je zde několik nesrovnalostí – jako že Trifid dokáže zabít člověka jednou ranou, ale nechtěl jsem aby i zde byli tak silní, jelikož by to jistě zvedlo vlnu nevole. Pro ty co knihu nečetli – doporučuji.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 21

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Velice kvalitně zpracovaný námět. Den trifidů jsem četl a měl jsem v plánu vytvořit variaci na trifida, chodící rostlinu s názvem indolent. bohužel, úkol se ukázal být nad mé síly...
Tato práce si zaslouží své 4* oprávněně, protože snad kromě originality jí nezchází vůbec nic...


 Uživatel úrovně 0

Dobrej nápad. Tady je vidět kompatibilita Sci-fi a fantasy.


 Uživatel úrovně 0

Inspirace ja jasna, ale je to kouzelne, mne to uchvatilo...


 Uživatel úrovně 0

Djinn - ale zase si mu ten stonek usekl jednou ranou.

Tolberti - no, kdyby na Tebe zaútočili, tak bys viděl. :)

Terry


 Uživatel úrovně 0

Ale tu životaschopnost bych asi zvýšil to jo...


 Uživatel úrovně 0

Dobrý.......


 Uživatel úrovně 0

To útočný číslo bych ti odpustil, ale co OČ nebo životy? Pokud si dobře vzpomínám, tak je nezabil ani výstřel z brokovnice. Takže aby to bylo podle pravdy, tak by to chtělo zvednout životy minimálně na 10k6. A druhý nedosttatek (už poslední)- platí na ně taky elektřina (v DrD blesky)


 Uživatel úrovně 0

haaaaaaaa Den trifidu hmmmmmm


 Uživatel úrovně 0

Lupus - ano četl - inspirace je jasná - děkuji.


 Uživatel úrovně 0

Někdo četl Den Trifidů:-) velmi hezké 5*